Ανταπόκριση: LIGHTFOLD (Release party “Deathwalkers”)@ ILION PLUS, Αθήνα (2/05/2019)

Πέμπτη βράδυ 2 Μαΐου, λίγο μετά τις 22:00 και ο δρόμος με έχει οδηγήσει έξω από το Ilion Plus της οδού Κοδριγκτώνος. Τι θα γινόταν εκείνο το βράδυ ούτε εγώ ήμουν πολύ σίγουρη αλλά όλη αυτή η μυστικότητα γύρω από το Release Live Party για τον δεύτερο δίσκο των Lightfold ονόματι “Deathwalkers” μου είχε εξάψει την περιέργεια και ανυπομονούσα να μπω μέσα και να ξεκινήσει η βραδιά…

 

Τα πολλά λόγια περιττεύουν για τους progressive/power metallers Lightfold οι οποίοι είναι από τις μπάντες που πραγματικά ξαναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους. Με παρουσία στο χώρο από το 2012, έβγαλαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Time to Believe" το 2014. Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν αρκετές αλλαγές στο line up τους με σταθερές αξίες τον Θανάση Λαμπράκη στις κιθάρες και τον Χάρη Πολυμενέα στα πλήκτρα. Στο μπάσο πλέον συναντάμε τον Rich Melville (μπασίστα των ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ) και στα φωνητικά τον μυστηριώδη κύριο που κρύβεται πίσω από τη μάσκα και το καπέλο, Martin Deathwalker.

 

Ερχόμαστε λοιπόν στο 2019 όπου οι Lightfold κυκλοφορούν στις 5 Απριλίου τον concept δίσκο “Deathwalkers” ο οποίος αποτελεί το 1ο μέρος της τριλογίας “The House of God” που έχει οραματιστεί η μπάντα. Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις έναν concept δίσκο και οι Lightfold κατάφεραν με κάθε κομμάτι του δίσκου να δώσουν την συνοχή που χρειάζεται στην ιστορία, δημιουργώντας την απαραίτητη κλιμάκωση και κάνοντας τον ακροατή να ταυτιστεί με τον ήρωα Martin.

 

 

Η ώρα κοντεύει πλέον 23:00 και ο χώρος έχει γεμίσει από κόσμο. Τα φώτα αρχίζουν να χαμηλώνουν και από το video wall που έχει στηθεί στη σκηνή αρχίζει να προβάλλεται με animation η εισαγωγή του δίσκου “Death As A Beginning” με το τηλεφώνημα και τον ήχο του τρακαρίσματος (για όσους έχουν ακούσει τον δίσκο). Η μουσική της εισαγωγής προχωρά και σιγά σιγά βγαίνουν στην σκηνή οι Lightfold με τελευταίο τον Martin Deathwalker ντυμένο στα μαύρα με την μάσκα (αλά Phantom of the Opera) και το καπέλο που τον έχουμε συνηθίσει να φορά ως τώρα.

 

Ξεκινούν αρκετά δυναμικά με το “Save Me” και από το ξεκίνημα φαίνεται πως η μπάντα είναι σε απίστευτη φόρμα. Ακολουθούν το ένα μετά το άλλο τα “Behind the Veil” και “Deathwalkers (Julia)”. Ο Πολυμενέας ζωγραφίζει με τα πλήκτρα του, ο Λαμπράκης μας χαρίζει φοβερά σολαρίσματα και ο Rich πέρα από το φοβερό παίξιμο του είναι και μεγάλος showman. Στα δε τύμπανα τους συνοδεύει η καταιγιστική Ελένη Νότα και στα γυναικεία φωνητικά έχουν μαζί τους την Παυλίνα Κωνσταντίνου. Το μυστήριο πίσω από τον Martin πλέον έχει κορυφωθεί… ποιος είναι; Θα αποκαλύψει άραγε την πραγματική του ταυτότητα; Πολλά τα ερωτήματα και κάτι μου λέει πως θα απαντηθούν. Και ναι, έρχεται ο Rich να μου λύσει τις απορίες μου ρωτώντας περιπαιχτικά αν θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι ο Martin.

 

 

Στο video wall ξεκινά να προβάλλεται το video του “The Collector”. Και τότε γίνεται η αποκάλυψη… ο Martin αφήνει πίσω του την μάσκα και μας εμφανίζει το πραγματικό του πρόσωπο… κάποιοι ίσως να το είχαν ήδη υποψιαστεί, κάποιοι ίσως όχι. Πίσω λοιπόν από αυτήν την φωνή και παρουσία κρύβεται ο Θανάσης Μπερτσάτος (που μέχρι τώρα τον ξέρουμε ως κιθαρίστα των Power Crue).

 

 

Το κοινό μετά την αποκάλυψη ξεσηκώνεται και ο Θανάσης-Martin τα δίνει όλα. Συνέχεια με το “Beyond the Unknown” και φτάνουμε στο “Angel of the Earth” όπου η Παυλίνα παίρνει τη θέση της δίπλα στον Martin και παρέα μας χαρίζουν ένα απίστευτα ατμοσφαιρικό ντουέτο. Ακολουθούν τα άκρως δυναμικά “She has to Know” και “Demon Upon Me” για να πάρει τη σειρά του το “Deception” με την αντίστοιχη προβολή του video clip.

 

 

Στη σκηνή ανεβαίνει ο Νίκος Ρουσσάκης πιστός στον ρόλο του δαίμονα με βλέμμα που σκοτώνει. Απίστευτα θεατρικός, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, με φωνάρα που τσακίζει. Νομίζω από τα highlights της βραδιάς ξεκάθαρα. Ακολουθεί το αγαπημένο μου “The Battle” και περιμένω πως θα κάνει την εμφάνιση του στη σκηνή ο Σάββας Μπετίνης. Εκεί έρχεται η ανατροπή με τον Rich να τραγουδά εξαιρετικά το φωνητικό μέρος του Σάββα, δίνοντας τα όλα σε αυτό το κομμάτι.

 

 

Πλησιάζει το τέλος και βγαίνει μπροστά ο Θανάσης Μπερτσάτος να μας συστήσει την μπάντα αστειευόμενος πως για εκείνη τη βραδιά ανέλαβε ο ίδιος τον ρόλο του Martin και από αύριο… βλέπουμε. Φινάλε με το “Ascending” και με το outro του δίσκου “At the Gates of Heaven”. Η μπάντα υποκλίνεται μπροστά μας μέσα σε χαμό από χειροκροτήματα και στα πρόσωπα τους φαίνεται η συγκίνηση και η απόλυτη ικανοποίηση πως μας παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο το ‘παιδί τους’, όπως φαντάζομαι θα νιώθουν πως αποτελεί για αυτούς το τελευταίο τους δημιούργημα.

 

 

Ειλικρινά ήταν μια βραδιά που την ευχαριστήθηκα απίστευτα. Οι Lightfold είναι ξεκάθαρο πως τα έδωσαν όλα για να βγάλουν ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα και έδωσαν βάση και στην τελευταία λεπτομέρεια.

 

Από το ντύσιμό τους, τη θεατρικότητα τους, το μεταξύ τους δέσιμο, το οπτικό ντύσιμο των τραγουδιών με τις προβολές των animation στο video wall και φυσικά την εξαιρετική live απόδοση των κομματιών. Όλα έδεναν μεταξύ τους και έδιναν την αίσθηση πως δεν ήρθαμε να παρακολουθήσουμε απλώς μια συναυλία άλλα μία φουλ ατμοσφαιρική metal opera. Σίγουρα υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης αλλά το σημαντικό είναι πως όλο αυτό το θέαμα υποστηρίζεται από τη δισκάρα της μπάντας που φαίνεται πόσο πολύ δούλεψαν για αυτή. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν πως η live απόδοση των κομματιών μου άρεσε πολύ περισσότερο από ότι στον δίσκο. Και αυτό πιστεύω πως είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα για μία μπάντα αφού πάνω στο σανίδι φαίνεται και η πραγματική της αξία.

 

Αξίζουν πολλά μπράβο στους Lightfold και τους ευχαριστούμε που μας χάρισαν μία εκπληκτική βραδιά από κάθε άποψη που θα την θυμόμαστε για καιρό.

 

Setlist:

  1. Death as a Beginning
  2. Save Me
  3. Behind the Veil
  4. Deathwalkers
  5. The Collector
  6. Beyond the Unknown
  7. Angel of the Earth
  8. She has to Know
  9. Demon Upon Me
  10. Deception
  11. The Battle
  12. Ascending
  13. At the Gates of Heaven

 

Για το Rock Overdose

 

Ρεπορτάζ

 

Τζοβάνα Σπήλιου

 

Φωτογραφίες

 

Θέμης Γιαννόπουλος

 

Αλεξάνδρα Αλεξίου

 

Μαρίλη Αντωνέλλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments