Ανταπόκριση: MANU CHAO La Ventura – Baildsa, Fundracar,Les Skartoi, DJ Spery live στο Rockwave Festival, Terra Vibe 21.7.2015

Τα 20α γενέθλια του Rockwave Festival ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015, με ένα τεράστιο party στο Terra Vibe και «καλεσμένους» τους  Manu Chao – La Ventura, αλλά και τους Baildsa,  Fundracar,  Les Skartoi, την DJ Spery και φυσικά όοοολο τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του το festival!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η Μαλακάσα γέμισε με κόσμο και έχω την εντύπωση πως πρέπει να ήταν πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι τις προηγούμενες μέρες του festival, γεγονός που δικαιολογείται  τόσο από το φθηνό εισιτήριο, όσο και από τη λατρεία του ελληνικού κοινού στον Manu Chao και τη μουσική του! Αρκετοί επίσης ήταν εκείνοι που αποφάσισαν τελευταία στιγμή να έρθουν, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το συνωστισμό στην είσοδο αλλά με την … “δυσάρεστη” έκπληξη του 20ευρου που εν τέλει κόστιζε το εισιτήριο στο ταμείο – πάμε παρακάτω όμως…
 
Στο δια ταύτα, από νωρίς η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, το ζέσταμα ανέλαβαν τα κρουστά των BATALA, το γκρουπ που συνοδεύει σχεδόν κάθε μεγάλο event που απαιτεί ρυθμό και ενέργεια! Ό,τι πρέπει για τις πρώτες κρύες μπύρες και τον περίπατό μας στα διάφορα κιοσκ στο χώρο του Terra Vibe!
 
Μετά από λίγο ανέλαβε η χαμογελαστή DJ Spery, που με ένα κράμα από  hip hop ethic και φυσικά balcan ρυθμούς “άνοιξε” και φέτος την συναυλία του Manu Chao στην Ελλάδα, όπως πέρσι το καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη! Με τον ήλιο να καίει ακόμα όσοι είχαν καταφθάσει από νωρίς στο χώρο προτίμησαν τη σκιά, παρόλα αυτά οι μουσικές επιλογές της DJ Spery ήταν ότι πρέπει για απογευματινή χαλάρωση….
 
Γύρω στις 18:00 σκυτάλη πήραν οι Les Skartoi, που μόνο …. «σκάρτοι» δεν απεδείχθησαν! Αντιθέτως, τα παιδιά απ’ το Αίγιο προσπάθησαν και αυτοί να μας δροσίσουν με τραγούδια από την προσωπική τους δουλειά αλλά και διασκευές που μας εξέπληξαν ευχάριστα όπως “Piece Of My Heart” από Janis Joplin και “I Wanna Be Sedated” των Ramones!  
 
Συνέχεια με τους “ιδιαίτερους” Fundracar, οι οποίοι κινήθηκαν σε πιο reggae ρυθμούς με δικά τους πιο «χύμα» στοιχεία, ένα περίεργο μουσικό κράμα που συμπληρώθηκε με την συμμετοχή του Εισβολέα (!!!) σε κομμάτια μέσα από το νέο τους EP στο οποίο συνεργάζονται. 
 
Γεμάτο το Terra Vibe και πολλά τα θετικά vibes…παντού! Η ατμόσφαιρα γιορτινή, μπαλόνια παντός είδους και διάφορες άλλες παράλληλες δραστηριότητες μας κράτησαν απασχολημένους μέχρι να ανέβουν στη σκηνή οι βορειοελλαδίτες Baildsa, οι οποίοι είχαν βρεθεί στο πλευρό του Manu Chao και πέρσι στην έδρα τους τη Θεσ/νικη!
 
Οι Baildsa μας πλημμύρισαν με καθαρόαιμο βαλκανικό ska – punk που όμως έχει και πολλά στοιχεία από διάφορα είδη… τολμώ να πω πως μου θύμισαν και λίγο πιο … «βουκολικούς» Prodigy (!!!). Με ευχάριστα γνώριμους ήχους και στίχους από την παράδοσή μας - αυτός ο ήχος της τρομπέτας όπως και να το κάνουμε είναι το κάτι άλλο - οι Baildsa δεν παρέλειψαν να στείλουν από πλευράς τους και τα δικά τους … κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και ο κόσμος ανταποκρίθηκε φυσικά με τα αντίστοιχα δικά του… 
 
Στις 22:30 περίπου είχε έρθει η ώρα του … πρωταγωνιστή της βραδιάς! Ο Manu Chao και οι La Ventura «ετοιμοπόλεμοι» έκαναν ντου στη σκηνή γεμάτοι ενέργεια η οποία είχε απίστευτη αλληλεπίδραση από τον κόσμο! Ξέφρενο πάρτι παντού και για όσους ήμασταν μπροστά στη σκηνή τα πράγματα ήταν ακόμη πιο «σκληροπυρηνικά» με … καπνογόνα να παίρνουνε φωτιά και γενικά έναν ευχάριστο διάχυτο χαμό από μικρούς και μεγάλους! (σημ: ακόμη και νεογέννητα μωρά είδαμε στο Terra Vibe!)
 
Στη σκηνή είχε απλωθεί μια μεγάλη ελληνική σημαία στην οποία ο Manu είχε γράψει το σύνθημα «ΟΧΙ στο ΦΟΒΟ» μετατρέποντας όπως ήταν αναμενόμενο το show σε ένα πολιτικόκοινωνικό μανιφέστο! Αυτή είναι και η ουσία άλλωστε της παγκόσμιας μουσικής του Manu Chao, ο οποίος είχε εκφράσει την στήριξή του στην χώρα μας και λίγες μέρες πριν το περιβόητο δημοψήφισμα στέλνοντας το δικό του μήνυμα υπέρ της ελευθερίας των λαών γενικά! 
 
Ποιοτικά ήταν ένα ακόμη live του Manu Chao –ένα live χωρίς ανάσα κυριολεκτικά στο οποίο ακούστηκαν τραγούδια από όλο σχεδόν το φάσμα της μουσικής πορείας του. Ακούσαμε ένα best of – medley το οποίο ίσως άφησε κάποιους ανικανοποίητους – όμως ας μην είμαστε πλεονέκτες – είδαμε  τον αεικίνητο Manu και τους La Ventura σε μια συναυλία όπου η ενέργεια ήταν αμφότερα ανεξάντλητη, η ατμόσφαιρα άκρως πανηγυρική – όπως ακριβώς ταιριάζει σε μια μεγάλη γιορτή - πόσο μάλλον στα 20α γενέθλια του φεστιβάλ – θεσμού!  Μπορεί να έλλειπαν τα φαντασμαγορικά εφέ, τα video walls, τα VIP, οι «σελέμπριτιζ» ή οι πολλές «εμπορικές» διαφημίσεις ... σε σύγκριση πχ με το live του Robbie Williams, όμως σε τέτοιου είδους live η ενέργεια είναι το μόνο απαραίτητο συστατικό και απ’ αυτό υπήρχε άφθονο απ’ όλους και παντού – με ή χωρίς «ενισχύσεις» ! 
 
Κάπως έτσι «μεθυστικά» έπεσε και επίσημα η αυλαία του Rockwave, το οποίο ανανέωσε το ραντεβού του με το όλους εμάς  για του χρόνου με περισσότερα κουράγια και δύναμη! 
 
Χρόνια πολλά RockWave! Ευχόμαστε να είσαι πάντα δυνατό και του χρόνου να είμαστε πάλι εκεί! 
 
 
Για το RockOverdose,
 
Βιβή Ζαπαντιώτου
 
Φωτογραφίες: Μάνος Χαλκίτης 
 
 

Comments