Ανταπόκριση: METAL CHURCH @ Eightball Club, Θεσσαλονίκη (26/06/2017)

I just can’t believe my ears, some music out these days” μας τραγουδούσε ο μεγάλος Mike Howe στο τελευταίο κομμάτι της βραδιάς, πριν οι Metal Church μας αποχαιρετήσουν από την πρώτη τους εμφάνιση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ήταν ο επίλογος (ακόμα) μιας πολύ σημαντικής βραδιάς για τον heavy metal ήχο, και ίσως όντως κάποιοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είδαν και άκουσαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τους Metal Church με τον Mike Howe να βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο.

Μια μεγάλη παρέα ξεκίνησε από την πόλη της Λάρισας κι έφτασε στον χώρο του Eightball στις 21:15. Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση απ’ ότι ανακοινώθηκε, τα φώτα έσβησαν, το intro ακούστηκε και στις 21:30 ξεκίνησε η νυχτερινή λειτουργία… Η μπάντα με πολλή όρεξη ξεκινά με το Fake Healer” και από το πρώτο δευτερόλεπτο, το συγκρότημα και το κοινό γίνονται ένα. Οι Metal Church συνέχισαν την εκρηκτική αρχή τους με τα In Mourning” & Needle & Suture”.  Γενικότερα το setlist (το οποίο αναγράφεται αναλυτικά στο τέλος του κειμένου) είχε ίσως λιγότερα κομμάτια απ’ αυτά που περίμενε ο κόσμος να ακούσει από το ένδοξο παρελθόν της μπάντας, με τον Mike Howe να έχει τραγουδήσει σε κάποιους ιστορικούς δίσκους. Από την άλλη βέβαια, πέρυσι κυκλοφόρησε ο τελευταίος τους δίσκος XI”, ο οποίος είναι αρκετά καλός, και ακούσαμε ένα μεγάλο μέρος του.

Πριν λίγο καιρό οι Metal Church ανακοίνωσαν πως θα αντικαθιστούσε τον τιτάνα Jeff Plate, ο Stet Howland πίσω από το drum kit. Μια επίσης μεγάλη προσωπικότητα στον χώρο του heavy metal, ο οποίος έδωσε ρέστα. Σταθερός όσο τίποτα, με τις καλές ποζεριές του και τα κολπάκια του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλά σημεία έπαιζε όρθιος! Στη μια κιθάρα ήταν ο κύριος Rick Van Zandt, ο οποίος έδωσε πραγματικά ρεσιτάλ. Τίμια σόλο, φοβερά ρυθμικά και με μεγάλη όρεξη απέναντι στο Ελληνικό κοινό, το οποίο έβλεπε για πρώτη του φορά. Στο μπάσο, ότι και να πω για τον Steve Unger θα είναι πραγματικά λίγο. Ίσως ο πιο «βαρύς» από την πεντάδα επί σκηνής, ήταν εξαιρετικός με τα γεμίσματά του να κλέβουν την παράσταση σε πολλά σημεία του live. Για τον Kurdt Vanderhoof δεν υπάρχουν λόγια. Αυτός ουσιαστικά είναι οι Metal Church. Ο άνθρωπος πίσω από την απίστευτη μουσική αυτής της μπάντας, αλάνθαστος, σταθερότατος και ίσως ο άνθρωπος που έδειξε να χαίρεται περισσότερο απ’ όλους το θερμό καλωσόρισμα της Θεσσαλονίκης. Και σκόπιμα άφησα για το τέλος το μεγάλο comeback του Mike Howe στο συγκρότημα. Η εμφάνισή του ήταν καταπληκτική, με πολλή ζωντάνια και φοβερή επικοινωνία με το κοινό, μας έφτασε πολλές φορές σε σημεία ανατριχίλας, ειδικά στα κομμάτια που είχε ηχογραφήσει στο παρελθόν με τους Metal Church.

Οι Αμερικάνοι μας παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που διήρκησε μιάμιση ώρα. Τίμιοι, ορεξάτοι, χωρίς φρου φρου κι αρώματα, απλά παρέδωσαν μαθήματα heavy metal. Αμέσως μετά το τέλος του live έκατσαν υπομονετικά και με το χαμόγελο στα χείλη υπέγραψαν, φωτογραφήθηκαν και συζήτησαν με τους οπαδούς της μπάντας. Δυστυχώς, το μόνο αρνητικό ήταν πως δεν υπήρχε merch. Δηλαδή υπήρχε, αλλά δεν φάνηκε να απασχολεί τον κόσμο, καθώς ήταν μερικά απειροελάχιστα τελευταία μπλουζάκια που είχαν απομείνει (που δεν είχαν και τα tour dates από πίσω), καθώς ότι είχαν μαζί τους είχε πουληθεί στις προηγούμενες στάσεις της περιοδείας τους. Σχετικά με τον ήχο, δεν χρειάζεται να πω κάτι. Όποιος έχει πάει στο Eightball ξέρει πως ο ήχος είναι πάντα κάτι παραπάνω από άψογος. Ακούσαμε πολλούς ύμνους όπως τα “Fake Healer”, “Badlands”, “Watch the Children Pray”, The Human Factor”, όμως εννοείται πως από μια μπάντα όπως οι Metal Church μιάμιση ώρα δεν σου είναι αρκετή.

Εν κατακλείδι ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά με μια ιστορική μπάντα να δίνει τον καλύτερό της εαυτό για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζουμε να τους ξαναδούμε, ώστε να ακούσουμε ότι δεν ακούσαμε αυτή τη φορά (ένα Anthem to the Estranged” ρε παιδιάα). Πάντα τέτοια!

Setlist:

Fake Healer

In Mourning

Needle and Suture

Start the Fire

Reset

Gods of a Second Chance

Date with Poverty

No Tomorrow

Watch the Children Pray

No Friend of Mine

Killing Your Time

Beyond the Black

 

Encore:

Badlands

The Human Factor

 

 

Comments