Ανταπόκριση: MGLA, Diablery, The Dead Creed @ Gagarin 205, Αθήνα (14/11/2019)

Πολλές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει, σαφώς και δικαιολογημένα, μετά την αιφνίδια ματαίωση των εμφανίσεων των Mgla σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν την ίδια κιόλας μέρα των εμφανίσεων, με μια λιτή ανακοίνωση, διοργανώτρια εταιρία και συγκρότημα, κατηγόρησαν το… λεωφορείο και μια σημαντική βλάβη που είχε αυτό υποστεί, για τη μη διεξαγωγή των συναυλιών.

Η παραφιλολογία οργίασε σχετικά με τους υποτιθέμενους «πραγματικούς» λόγους της ματαίωσης και το ποιοι την προκάλεσαν. Μια παραφιλολογία για την οποία δεν θα ήθελα να επεκταθώ, που όλοι όμως γνωρίζουμε, προέρχεται από συγκεκριμένο ξένο μουσικό (;) site, το οποίο συστηματικά στοχοποιεί το Black Metal, ορθά μερικές φορές και εδώ και χρόνια επιδίδεται σε ένα άτυπο «κυνήγι μαγισσών» ενάντια στο συγκεκριμένο ιδίωμα. Προς χαρά όμως όλων των φίλων της μπάντας η διοργάνωση έδωσε νέα ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας, με τη μόνη διαφοροποίηση να είναι στα Support σχήματα, επιλέγοντας δυο εγχώριες μπάντες αντί για τους Dagorath και Martwa Aura που άνοιγαν για τους Mgla σε όλη τους την περιοδεία.

Λίγο το ότι ήταν Πέμπτη, λίγο η βροχή (“November Rain” ακούγεται κάπου στο βάθος…), λίγο το παράλογο της Ελλάδας όπου με το που βρέξει μπλοκάρει το σύμπαν, κατέστησε σχεδόν αδύνατη την παρουσία μου στην εμφάνιση των The Dead Creed, καθώς έφτασα στο Gagarin 205 λίγο μετά την ολοκλήρωση του set, προς μεγάλη μου λύπη μιας και ήθελα πολύ να δω το show.

 

 

Όταν κατάφερα να μπω στο club τα κεριά είχαν ήδη ανάψει, η ατμόσφαιρα ήταν έτοιμη και οι Diablery ανέβηκαν στη σκηνή. Ήταν η πρώτη φορά που τους είδα ζωντανά και οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα από την εμφάνιση τους και πέρα από το απόλυτα δεμένο παίξιμο τους, συνθετικά είναι σε παρά πολύ υψηλό επίπεδο. Ατμοσφαιρικοί και θεατρικοί πάνω στη σκηνή με εξαιρετικές μελωδίες και φωνητικά, κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα του κόσμου που σχεδόν είχε γεμίσει το Gagarin 205. Αναμένουμε και τη νέα δισκογραφική τους δουλειά.

Setlist:

1. The Coming Fog

2. Spiral Ascension Of Becoming

3. Sanguine Emissions Of Aeonic Ecstasy

4. Blackness Enshrouds This Congregation

5. Moonlit Dome Revealed

6. The Piercing ice

 

 

Η ώρα έχει φτάσει 22:30, ο κόσμος είχε γεμίσει το club, όταν ξαφνικά καπνός κατέκλυσε τη σκηνή και οι πρώτες νότες του “Exercises In Futility” ήχησαν από τα μεγάφωνα. Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Οι Mgla, έχοντας στις αποσκευές τους το πρόσφατο “Age of Excuse”, πάτησαν στη σκηνή και απέδειξαν ότι δικαιολογημένα θεωρούνται ως μια από τις καλύτερες Black Metal μπάντες αυτή τη στιγμή. Χωρίς πολλές κουβέντες (καμία για την ακρίβεια), με το χαρακτηριστικό look τους και με ένα Setlist που κάλυψε σχεδόν όλη τη δισκογραφική τους πορεία, δυο εκ των οποίων και από τον εξαιρετικό καινούριο τους δίσκο, έχοντας σύμμαχο τον, ποιότητας CD, ήχο, μας άφησαν κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό με την καταιγιστική τους εμφάνιση.

 

 

Στο set την τιμητική του είχε το “Exercises In Futility”, τον, κατά κοινή ομολογία, καλύτερο δίσκο τους, καθώς έπαιξαν σχεδόν όλο το άλμπουμ πλην του “III”. Εκ των κορυφαίων στιγμών της συναυλίας ήταν το υπερεπος “With Hearts Toward None VII” και το προσωπικό αγαπημένο “Exercises In Futility V” όπου είδαμε μέχρι και crowd surfing, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε η επιλογή του “Mdłości II”, κομμάτι από το ομώνυμο EP του 2006. Αν και η λογική θα έλεγε ότι ο καινούριος δίσκος θα έπρεπε να έχει την τη μερίδα του λέοντος, μόνο τα “Age of Excuse II” και “III” κατάφεραν να χωρέσουν στο Setlist.

 

Αν θα μπορούσα να βρω κάτι αρνητικό, εκτός από τη μη χρησιμοποίηση πολλών κομματιών του νέου δίσκου, αυτό θα ήταν ο μικρός χρόνος της εμφάνισης των Mgla, μιας και το set τους μετά βίας ξεπέρασε τη μια ώρα, αφήνοντας μια πικρή γεύση στον κόσμο που σίγουρα ήθελε έστω και λίγο παραπάνω. Από την άλλη, το set, αν και μικρό σε διάρκεια, ήταν τόσο γεμάτο από κάθε άποψη, που ίσως το κάτι παραπάνω να μην ήταν προς όφελος της συνολικής ατμόσφαιρας που ήθελε να βγάλει η μπάντα και να ήταν λίγο κουραστικό.

 

 

 

Εν κατακλείδι, όσοι βρεθήκαμε στο Gagarin 205 (και ήμασταν πολλοί ευτυχώς) το βράδυ της Πέμπτης, είχαμε την εύκαιρα να παρακολουθήσουμε μια από τις καλύτερες Black Metal μπάντες αυτή τη στιγμή και πραγματικά είναι κρίμα αν κάποιος έχασε μια τέτοια συναυλία για εξωμουσικους λόγους. Να πούμε γι ακόμη μια φορά και ένα μπράβο στη διοργάνωση τόσο για την επιλογή των support σχημάτων αλλά και για την άρτια διοργάνωση.

 

Setlist:

Exercises in Fuitility I
Exercises in Futility IV
Mdlosci II
Exercises in Futility II
Age of Excuse II
Age of Excuse III
With Hearts Toward None VII
Exercises In Futility V
Exercises In Futility VI

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Χρήστος Μπριντζικης.

Φωτογραφίες: Κατασρόφος Αλέξανδρος

 

Comments