Ανταπόκριση: MONSTER MAGNET – Headquake @ Piraeus 117 Academy, Αθήνα (2/4/2016)

Can You Dig It?

Κάτι παραπάνω από ένα χρόνο ύστερα από την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα, οι Monster Magnet θα επέστρεφαν χθες για να παρουσιάσουν ένα set, που όπως είχε ανακοινωθεί θα επικεντρωνόταν στα “χρυσά” χρόνια του συγκροτήματος και συγκεκριμένα στα άλμπουμ τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της Α&Μ. Αναφερόμαστε προφανώς στα Superjudge”, “Dopes To Infinity”, “Powertrip” και God Says No”. Τα μεν δύο πρώτα ήταν εκείνα, που τους ανέδειξαν ως ηγήτορες της νεοψυχεδελικής σκηνής της εποχής, τα δε επόμενα τους προσέφεραν την πολυπόθητη mainstream καταξίωση. Τα καπνογόνα έχουν ήδη ανάψει από την ημέρα ανακοίνωσης του live και νομοτελειακά η 2η Απριλίου με βρίσκει να διαβαίνω αποφασιστικά το κατώφλι του Piraeus 117 Academy για παρθενική φορά.

Πετυχαίνω τους Headquake στη σκηνή, οι οποίοι δίνουν ένα ψυχωμένο live έχοντας 100% συναίσθηση του για ποιους ανοίγουν και τι απόδοση πρέπει να πιάσουν για να αποτελέσουν μια αξιομνημόνευτη υποσημείωση στη συνείδηση μας, με το πέρας της βραδιάς. Τιμιότατο heavy/stoner rock παιγμένο από βετεράνους της σκηνής, οι οποίοι κατάφεραν να κουνήσουν ουκ ολίγα κεφάλια στην πέραν του ημιώρου εμφάνιση τους. Έχουν το σέβας μου.

Κάπου εκεί όμως, τα πράγματα σοβαρεύουν επικίνδυνα. Το intro πέφτει, καπνός πλημμυρίζει τη σκηνή, οι πέντε αλητάμπουρες από το New Jersey σκάνε μύτη και ξεκινούν κάπως έτσι:

Μπαμ! 2-0 από το έβδομο λεπτό. Ένα ολόκληρο κλαμπ να τραγουδάει για ολοζώντανα αγρογλυφικά και να ανοίγει απευθείας γραμμή με τους θεούς της οκνηρίας. Στο κάπακι έρχεται το “Melt”, ως προμήνυμα για το τι θα επακολουθούσε. Αφού είχαν κυριεύσει τα σώματα μας με σαρωτικό heavy rock, οι Monster Magnet εν συνεχεία θα επιχειρούσαν να λιώσουν και τα μυαλά μας με ψυχεδέλειες αξιώσεων.

Συνταγή επιτυχίας η παρακάτω:

Από κει και πέρα είχαν κάτι για όλους. Θέλεις “χασίματα” και space rock; Πάρε “Dinosaur Vacume” με κατιτίς από το “Brainstorm” των Hawkwind. Τσίμπα και “Cage Around The Sun” να έχεις για το δρόμο. Τη βρίσκεις με hit-άκια; Για πάρτη σου αγόρι μου “Tractor”, “Dopes To Infinity” και “Space Lord” για το τελείωμα, back to back.

Ορίστε; Θέλεις κι άλλο;

Κι αυτοί θέλουν:

Κι από κοντά, το ντουέτο των “ψαγμένων” επιλογών να συμπληρώνει το “Face Down”, πριν έρθει το “Negasonic Teenage Warhead” για να πέσουν και τα τσιμέντα.

O ήχος αν και υπέρ του δέοντως τσιτωμένος, δεν έχανε χιλιοστό σε ευκρίνεια. Πράγμα που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, εφόσον σημειωθεί ότι μιλάμε για συγκρότημα, το οποίο διαθέτει τρεις κιθάρες και παίζει εκτεταμένη μπάλα με εφέ και layers. Η απόδοση άπαντων διαολεμένη, με τον Dave Wyndorf να αναδεικνύεται σε έναν μεγαλοπρεπή mastermind τούτου του εξωπραγματικού stoner rock οργίου, που στήθηκε στο νεότευκτο Piraeus 117 Academy.

Can You Dig It? Με τα μπούνια.


Setlist:

Crop Circle

Powertrip

Melt

Superjudge

Twin Earth

Look To Your Orb For The Warning

Dinosaur Vacume

Cage Around The Sun

Tractor

Dopes To Infinity

Space Lord

Encore:

I Want More

Face Down

Negasonic Teenage Warhead


Φωτό: Αλέκος Καταστρόφος

Comments