Ανταπόκριση: NAXATRAS, The Steams @ Gagarin 205, Αθήνα (6/4/2019)

Έναν χρόνο μετά από την προηγούμενη περιοδεία τους επί ελληνικού εδάφους, οι βορειοελλαδίτες οργανικοί psychedelic/ space/ stoner rockers επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος. Σκοπός τους ήταν να μας πάνε από το “I” στο “II” κι από εκεί στο “III”, με μαθηματική ακρίβεια.

Μαζί τους, οι The Steams για acid και σκοτεινό, ψυχεδελικό rock, με ευαίσθητες κιθάρες που δημιουργούν μια αρμονία στις συνθέσεις τους. Οι Αθηναίοι ανέβηκαν στη σκηνή στις 9.20, ξεκινώντας με το “Black Sand”. Μια έντονη αίσθηση psychedelic rock σκόρπισε η τετράδα στην ατμόσφαιρα, που στη συνέχεια ταίριαξε με prog, art, indie, alternative και folk ήχους και συνθέσεις σαν τα “Amdajitr (the odyssey of young)”, “The Feed”, “Ever Lasting”, “Perfect Storms from Afar” (αν και χωρίς τον Ψαραντώνη) και “The Drought”.

Το hit τους νομίζω είναι το “The Harvest”, το εναρκτήριο του δίσκου τους “Wild Ferment”, αν και σε άλλες συνθέσεις υπήρξε μια κάποια κινητικότητα στο κοινό, που είχε ήδη σχεδόν γεμίσει το Gagarin. Μετά από 55 λεπτά έκλεισαν με το “Ephemeral Joys”, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους τους έβλεπαν για πρώτη φορά ή περισσότερες, έχοντας βαρύ και ογκώδη ήχο.

Σε ένα sold out χώρο λοιπόν, η προσμονή για τους NAXATRAS ήταν μεγάλη. Και λίγο μετά τις 10.30, ο φωτισμός χαμηλώνει και οι τρεις Θεσσαλονικείς ανεβαίνουν στη σκηνή. Τα στριφτά όλων των ειδών, μεγεθών και χρωμάτων σιγοκαίνε και η ταξιδιάρικη, μελωδική και οργανική μουσική των βορειοελλαδιτών διαχέεται στην ατμόσφαιρα. “On The Silver Line” με σκληρές psychedelic ορέξεις που στηρίζονται στην κιθάρα, “Waves” με το stoner/ ψυχεδελικό rock υπόβαθρό του και όλα πρίμα.

Οι Naxatras έχουν κάνει άλματα προόδου επί σκηνής, βελτιώνοντας τον ήχο τους και τα space video που παίζουν πίσω από τον Κώστα Χαριζάνη, φανερώνοντας την περίφημη θεότητα-μασκότ τους σε διάφορες μορφές της. Το “You Won't Be Left Alone” καθηλώνει με την κιθαριστική ανατολίτικη ψυχεδέλειά του, μετά μπαίνει το βασικό riff και καταλήγει να είναι μια από τις πιο υπνωτικές στιγμές της βραδιάς. Αρκετές συνθέσεις τους εμφανίζουν σημάδια επαναληψιμότητας, αλλά όλα είναι μέρος της μαγείας τους.

Στο encore, είχαμε άλλη μια μεγαλειώδη εκτέλεση του “I Am The Beyonder”, της μελωδικότατης αυτής σύνθεσης που στα live γίνεται ένα χαοτικό τζαμάρισμα, με τους Hawkwind και τα εμβόλιμα, προοδευτικά/ space “Hassan I Sabbah” περάσματα να κουμπώνουν άψογα, απογειώνοντας το κομμάτι. Ένα δίωρο γεμάτο με δυναμικά και ρυθμικά μοτίβα, ονειρικές μελωδίες, βαριά riffs και ταξιδιάρικα κιθαριστικά solos, όλα εμποτισμένα με μία μαγευτική ‘70s ατμόσφαιρα και αισθητική, αποτέλεσαν τον κορμό των επιλογών των Naxatras. Περιμένουμε η επόμενη φορά να είναι με το “IV” ή όπως αλλιώς θα λέγεται η επόμενη δουλειά τους.

Setlist:

  1. Pulsar 4000

  2. Sun Is Burning

  3. On the Silver Line

  4. Shiva's Dance

  5. Machine

  6. Waves

  7. You Won't Be Left Alone

  8. Garden of the Senses

  9. Prophet

  10. All the Stars Collide into a Single Ray

  11. I Am the Beyonder

  12. The Great Attractor

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Φωτογραφίες: Χριστίνα Κατσαρού

Comments