Ανταπόκριση: NICK CAVE & THE BAD SEEDS @Γήπεδο Tae Kwon Do, Αθήνα (16/11/2017)

Αυτό που συμβαίνει με τον Nick Cave τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του και αυτό το διαπιστώσαμε με το παραπάνω και εδώ με το εκκωφαντικό sold out του δυο μήνες πριν τη συναυλία, πράγμα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τα τελευταία χρόνια. Προηγούμενη επίσκεψη του στη χώρα μας ήταν με τους Grinderman το 2011, ενώ με τους Bad Seeds ήταν στο μακρινό πλέον 2008. To setlist της φετινής τους περιοδείας ήταν γνωστό και βασισμένο στη τελευταία τους εξαιρετική δουλειά "Skeleton Tree", ένα μνημειώδες έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης θρηνεί για το χαμό του 15χρονου γιου του Άρθουρ που έφυγε από τη ζωή πριν 2 χρόνια, επίσης αυτή είναι και η πρώτη του περιοδεία μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό. Οι πόρτες άνοιξαν από τις 7 και ο κόσμος από νωρίς άρχισε να γεμίζει τις κερκίδες και την αρένα του κλειστού του Tae Kwon Do.

To ρολόι έδειχνε 10 παρά και ήταν η ώρα που οι Bad Seeds με τον Nick Cave ανέβηκαν στη σκηνή του Tae Kwon Do. Η έναρξη έγινε με τρία κομμάτια μέσα από το "Skeleton Tree", τα "Anthrocene", "Jesus Alone" και "Magneto" με την συγκλονιστική ερμηνεία του να μην αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Αμέσως μετά σειρά είχε το "Higgs Boson Blues" από τον προηγούμενο δίσκο του "Push the Sky Away", ενώ στη συνέχεια ήταν η ώρα για πιο παλιά κομμάτια από τα 80's με το "From Her to Eternity" από το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του και το "Tupelo" από το "The Firstborn Is Dead". Ο ήχος στο κλειστό του Tae Kwon Do ήταν εξαιρετικός καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας ενώ πίσω από τη σκηνή και στις γιγαντοοθόνες πέρναγαν κάθε τόσο εικόνες του κοινού και εικόνες με διάφορα τοπία που ταίριαζαν στο κάθε τραγούδι. Η σκηνή ήταν διαμορφωμένη έτσι ώστε να μπορεί ο Cave να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο στις πρώτες σειρές της αρένας και να τραγουδάει κυριολεκτικά μαζί τους. Η αίσθηση σε πολλές στιγμές της συναυλίας ήταν ότι βιώναμε κάτι διαφορετικό που θα έχουμε να λέμε για αυτό στο μέλλον.

Με το "Jubilee Street" και το "The Ship Song" μέσα από το δίσκο "The Good Son" συνεχίστηκε το live για να φτάσουμε σε ένα από τα Highlight της βραδιάς που δεν ήταν άλλο από το αγαπημένο "Into My Arms" από το "The Boatman’s Call" το οποίο το τραγούδησε όλο το γήπεδο. Ο Cave όπως πάντα εκφραστικότατος και θεατρικός σε κάθε του τραγούδι και σε κάθε νότα, ενώ ο τρομερός Warren Ellis στα δεξιά της σκηνής έδινε το δικό του show. Σειρά είχαν δυο απ τα καλύτερα κομμάτια του "Skeleton Tree" τα "Girl in Amber" και "I Need You" με την ερμηνεία του Cave να είναι για μια ακόμα φορά ανατριχιαστική. O ίδιος άκουσε να το φωνάζουν από κάτω και ζήτησε να μάθει ποιο είναι το ελληνικό του όνομα, και έτσι του απάντησε το κοινό ρυθμικά "Νίκος-Νίκος". Μετά ακολούθησαν δυο κλασσικά κομμάτια από τo ένδοξο παρελθόν τα "Red Right Hand" από το άλμπουμ "Let Love In " και "The Mercy Seat" μέσα από το "Tender Prey" ενώ το κανονικό σετ της συναυλίας έκλεισε με τα "Distant Sky" και "Skeleton Tree".

Στο Encore όσοι είχαν δει τι γίνεται σε προηγούμενες συναυλίες αυτής της περιοδείας των Bad Seeds ήξεραν τι κάνει σε κάθε live o Cave, όσοι όμως δεν είχαν δει τίποτα σίγουρα έπαθαν πλάκα με αυτό που είδαν και έζησαν. Το encore ξεκίνησε με το "The Weeping Song" με τον Nick ξαφνικά να κατεβαίνει από τη σκηνή, να περπατάει τη μισή αρένα ανάμεσα στο πλήθος και να ανεβαίνει σε ένα ύψωμα στα αριστερά για να τραγουδήσει από εκεί τη συνεχεία του κομματιού παρέα με τον κόσμο στην πιο έντονη στιγμή της βραδιάς. Αμέσως μετά όταν έφυγε από εκείνο το σημείο και επέστρεψε πίσω στη σκηνή, πήρε μαζί του αρκετούς από το κοινό και προέτρεπε να ανέβουν όλο και και περισσότεροι για να τραγουδήσουν όλοι μαζί το "Stagger Lee" σε ένα live που πλέον είχε μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρτι 10.000 ατόμων. Τελευταίο τραγούδι ήταν το "Push the Sky Away" από τον ομώνυμο δίσκο με το οποίο μας αποχαιρέτησαν ο Nick Cave και οι Bad Seeds ανανεώνοντας το ραντεβού τους με το αθηναϊκό κοινό για το καλοκαίρι και το Ejekt Festival του 2018.

 

 

Setlist:
Anthrocene
Jesus Alone
Magneto
Higgs Boson Blues
From Her to Eternity
Tupelo
Jubilee Street
The Ship Song
Into My Arms
Girl in Amber
I Need You
Red Right Hand
The Mercy Seat
Distant Sky
Skeleton Tree

Encore
The Weeping Song
Stagger Lee
Push the Sky Away

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Καταστρόφος Αλέκος 

 

 

Comments