Ανταπόκριση: NIGHTSTALKER, Villagers Of Ioannina City, Rollin’ Dice @Piraeus Academy, Αθήνα (30/12/2017)

Δεν θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα το 2017…Μια μάζωξη, παρά συναυλία, ήταν ετούτη η βραδιά στο κατάμεστο Academy. Rollin' Dice οι ανερχόμενοι, Villagers Of Ioannina City oι εδραιωμένοι και NIGHTSTALKER οι γεροδάσκαλοι. Στην ίδια συναυλία όλοι αυτοί, για πρώτη φορά στην Αθήνα! Αυτό, με μια κουβέντα, λέγεται Γιορτή για την ένδοξη ελληνική Σκηνή, με μεγάλες κιθάρες, πολλά watt, cowbell, κλαρίνο, ατελείωτο groove, ένταση, children of the sun, χωριατόπαιδα και μουσικές που ηλεκτρίζουν εξίσου το σώμα και το πνεύμα.

 

Για τους Rollin' Dice ήταν μεγάλη ευκαιρία να μας παρουσιάσουν δείγματα του ντεμπούτου τους “Way to the Sun”. Σε ένα χώρο σχεδόν κατάμεστο, το μισάωρο που τους αναλογούσε ήταν άκρως ηλεκτρισμένο. To “Live it Up” είναι ξεσηκωτικό, οι επιρροές από Led Zeppelin και Scorpion Child εμφανείς και όλοι ευχαριστημένοι. Το “Roundabout” ξεκινά ήρεμα για να φορτσάρει στη συνέχεια, ο ήχος άψογος, το trio καλοστημένο και έρχεται το κλείσιμο με το “Runnin’ (The Mind)”. Φοβερό κομμάτι, μελωδικό, ο κόσμος τους αποθεώνει και περιμένει υπομονετικά τους Villagers Of Ioannina City.

 

Φάνηκε ότι κάτι καλό θα γινόταν αυτή τη μια ώρα που θα έπαιζαν αλλά αυτό που συνέβη δεν περιγράφεται με λόγια. Συναυλία που θα μείνει στην ιστορία, παλμός, καπνογόνα που ανάβουν και σβήνουν σαν να είμαστε σε αγώνα της Ρίβερ Πλέιτ και ατέλειωτο τραγούδι. Και χορός, πολύ χορός, παραδοσιακός και όχι μόνο. Μετά το κάλεσμα, οι νότες του “Echoes” δονούν το χώρο. Μαγεία. Βίωμα παρά συναυλία είναι αυτό. Ο ήχος από όλα τα όργανα είναι τέλειος και οι VIC αποδεικνύουν γιατί θεωρούνται και είναι ξεχωριστοί. Μπορεί ο Άλεξ να είναι λιγομίλητος αλλά η κιθάρα του μας τα λέει όπως πρέπει. Όταν ακούστηκε το “Zvara”, αυτό που επικράτησε είναι μια στιγμή διάρκειας 5:31 λεπτών που όσοι ήταν παρόντες θα τη διηγούνται στα παιδιά τους και πάλι όμως θα είναι δύσκολο να τους εξηγήσουν τι ακριβώς έβλεπαν τα μάτια τους. Προσωπικά μιλώντας, είναι από τις καλύτερες ζωντανές ακροάσεις τραγουδιού που έχω βιώσει στη ζωή μου. Άπαντες στο κοινό τραγουδάνε τους στίχους, το Academy παίρνει φωτιά. Και εδώ συμβαίνει κάτι που πολύ πολύ σπάνια γίνεται. Είναι τόσο έντονη η εκτέλεση του κομματιού που οι Villagers με αναγκάζουν να βγάλω το κινητό μου και να απαθανατίσω τη στιγμή. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι ποτέ δεν το κάνω αυτό σε συναυλίες αλλά τις ζω στο 100%. Ε, τώρα δεν άντεξα και ευχαριστώ τους Γιαννιώτες γι’ αυτό. Όπως είπε και ένας φίλος μετά το πέρας της συναυλίας, ένα συγκρότημα, όσο καλό κι αν είναι, πρέπει να έχει και τον τρόπο στο να μεταδώσει από το σανίδι αυτή τη σπίθα που θέλει στο κοινό του. Το αντίο ήρθε με το “Karakolia” ή αλλιώς “Tούτοι οι μπάτσοι”. To γνωστό ρεμπέτικο έχει γίνει σήμα κατατεθέν των VIC και ροκάρει πολύ. Δωράκι βεβαίως το “Lex Talionis”, η διασκευάρα στους μέγιστους Rotting Christ.

 

Ο κόσμος αποθεώνει τον Άκη, τον Κωνσταντίνο, τον Άρη και τον Αλέξη, ζητά κι άλλο, παίρνει μέρος στην καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία και ετοιμάζεται για Nightstalker. Το να αναφέρω αν ήταν καλοί επί σκηνής, είναι μάταιο. Πάντα σκίζουν. “Superfreak” για αρχή. Ο χώρος είναι κολαστήριο από κόσμο, ο εξαερισμός όμως κάνει τα πάντα πιο ευχάριστα. Η τετράδα πατάει καλά, η κιθάρα ανεβαίνει στη μίξη αρκετά και…”Naked Fire”. To περσινό “As Above, So Below” έχει κριθεί από το χρόνο και τους οπαδούς και έχει γεννήσει χιτάκια. “Zombie Hour” και “Forever Stoned” για του λόγου το αληθές. Τα καπνογόνα εξακολουθούν να δίνουν και να παίρνουν σε ύμνους όπως το “Baby, God Is Dead”, το κοινό παίρνει το μικρόφωνο στο ρεφρέν του “Dead Rock Commandos” και ο Αργύρης το cowbell στο “Soma”. Όλα τα κλασσικά κομμάτια των Nightstalker ήταν ξανά παρόντα: “Go Get Some”, “Line”, “All Around (Satanic Drugs From Outer Space)”, “Just A Burn”, “Trigger Happy” και το υπνωτικό “This Is U”. Ο επίλογος αυτής της τόσο ξεχωριστής νύχτας ήρθε με το χιλιοτραγουδισμένο πια “Children Of The Sun”. O κόσμος μπορεί να μην ανέβηκε στη σκηνή αλλά εκτέλεσε άριστα χρέη τραγουδιστή.

 

Αξίζουν πολλά μπράβο στο ελληνικό Metal Hammer για την άψογη και άνετη διοργάνωση και φυσικά στον κόσμο που ανταποκρίθηκε και ώθησε τα 3 συγκροτήματα στο να τα δώσουν όλα στη σκηνή. Καλή χρονιά να έχετε όλοι και από Γενάρη στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε.

 

 

 

Για το Rock Overdose ,
Μιχάλης Τσολάκος

Comments