Ανταπόκριση: PAVLOV’S DOG @ Κύτταρο, Αθήνα (28-5-2016)

Ένα ιστορικό progressive rock/AOR συγκρότημα, οι θρυλικοί PAVLOV'S DOG, ξαναεπισκέφτηκαν την Ελλάδα μετά το 2007 οπότε και μας είχαν ξαναεπισκεφτεί. Τότε δεν τους είχα δει και τώρα μου παρουσιάστηκε μια χρυσή και μοναδική ευκαιρία να τους δω και να τους απολαύσω από κοντά κι αυτή τη φορά δεν έχασα την ευκαιρία. Ένα συγκρότημα που υπάρχει από το 1972, με πλούσια δισκογραφία, ετοιμάζει και το καινούργιο CD του σύντομα, και είναι 100% ενεργό και πολύ δυνατό και ποιοτικό στις ζωντανές του εμφανίσεις.

 
Οι πόρτες άνοιξαν κανονικά χωρίς καμία καθυστέρηση στις 9 μμ και τα 400 περίπου άτομα που παρακολουθήσαμε το λάιβ, μπήκαμε μέσα αμέσως και λάβαμε τις θέσεις μας. Το ΚΥΤΤΑΡΟ, ο ιστορικός αυτός χώρος συναυλιών στην Αθήνα εδώ και τόσα χρόνια μας έχει προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, πολύ καλό ήχο και πολύ καλή οργάνωση στα live events που διοργανώνει.

 

Χωρίς κανένα support group, έτσι μου αρέσει προσωπικά περισσότερο, οι PAVLOV'S DOG ανέβηκαν στη σκηνή στις 10 μμ ακριβώς και για περισσότερο από 2 ώρες μας κέρδισαν όλους και μας μάγεψαν με τις υπέροχες γνωστές και άγνωστες μελωδίες τους από όλη την πλούσια δισκογραφία τους. Μία συναυλία που κανείς μας δεν ήθελε να τελειώσει. . .

Το τωρινό line up του συγκροτήματος

. David Surkamp - vocals, guitar (1972–1977, 1990, 2004, 2005–present)
Manfred Plötz - drums (2015–present)
Abbie Hainz Steiling - violin, viola (2005-present)
Amanda McCoy - lead guitar (2013-present)
Rick Steiling - bass (2005-present)
Nathan Jatcko - keyboards (2015-present)
Sara Surkamp - vocals, guitar (2005-present)

το καλύτερο που είχε ποτέ, όπως είπε και ο frontman David Surkamp, αφού πρώτα με εμφανή πόνο και στενοχώρια μνημόνευσε ότι εξαιτίας του καρκίνου έχει χάσει τα παλαιότερα αρχικά και αξιολογα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος, έδωσε μια εκπληκτική παράσταση, αφού τα νέα και νεότερα στην ηλικία μέλη, έφεραν πρωτόγνωρη ενέργεια, φρεσκάδα και νέες ιδέες αλλά και τρομερή ώθηση στην συνέχεια του συγκροτήματος, που συνεχίζει ακάθεκτο, δισκογραφεί και από ο,τι φαίνεται εκτός απο το χρυσό παρελθόν και παρόν, έχει πολύ και λαμπρό μέλλον.

 

Όλοι τους πάρα πολύ καλοί μουσικοί, καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους, ο καθένας από αυτούς θα μπορούσε άνετα να κάνει μια συναυλία μόνος του. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην κιθαρίστρια Amanda McCoy και στην βιολίστρια Abbie Hainz Steiling που μας χάρισαν πολλές μαγικές πανέμορφες στιγμές με τα απανωτά, συνεχή αλλά καθόλου κουραστικά και μονότονα σολαρίσματά τους, μια συνεχή πανδαισία ήχοχρωμάτων και εναλλαγή συναισθημάτων που όλοι μας πολλές φορές χειροκροτήσαμε. Υπέροχος και αειθαλής ο frontman David Surkamp, με τη μοναδική και χαρακτηριστική φωνή του, σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος, αλλά και πάρα πολύ καλός μουσικός ως κιθαρίστας είτε επαιζέ τα ρυθμικά μέρη ειτε τα σόλα. Γλυκύτατος, συναισθημάτικός και ευαίσθητος ότανν αναφέρθηκε στην απώλεια των παλαιότερων μελών του συγκροτήματος από τον καρκίνο, όταν μας έλυσε το μυστήριο για τις υπογραφές που είναι επάνω στην κιθάρα του από καλλιτέχνες που αγαπάει και θαυμάζει, αλλά και όταν μιλούσε με τόσο γλυκά, όμορφα και τρυφερά λόγια για τη γυναίκα του Sara Surkamp, ενεργό μέλος του συγκροτήματος που ήταν δίπλα του επάνω στη σκηνή παίζοντας ακουστική κιθάρα, κάνοντας backing vocals άλλα και lead vocals σε κάποια τραγούδια. Πραγματικά υπέροχη και συγκινητική η μεταξύ τους σχέση.

 

 

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε μια ακόμη υπέροχη συναυλία στο ιστορικό ΚΥΤΤΑΡΟ, μακάρι να την παρακολουθούσαν περισσότεροι, δεν ξέρω αν έφταιγαν τα 25/28 ευρω, που δύσκολα τα βρίσκει κάποιος στην οικονομική κρίση που περνάει η Ελλάδα ή αν υπήρχαν κι άλλο λόγοι, όπως ο τελικός του Champion's League στο ποδόσφαιρο, που γινόταν εκείνη την ώρα. Το σίγουρο είναι πως όσοι τελικά αποφασίσαμε και παραβρεθήκαμε σε αυτή τη συναυλία, δε το μετανιώσαμε καθόλου και φύγαμε όλοι χαρούμενοι και με πολλά θετικά συναισθήματα.
Όλο το συγκρότημα ήταν προσηνείς, βγήκαν μετά τη συναυλία, χωρίς κανένα ίχνος σνομπισμού και υπεροψίας για να υπογράψουν αυτόγραφα και να φωτογραφηθουν με το κοινό που ήρθε να τους ακούσει.
Ο ήχος κρυστάλλινος και πεντακάθαρος σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας με μόνη μικρή παραφωνία το ότι για ένα διάστημα της συναυλίας η κιθάρα του David, ήταν πιό πίσω από την κιθάρα της lead κιθαρίστριας Amanda, και όταν έκανε τα σόλα του, δεν ακουγόταν καλά και καθαρά. Κι αυτό όμως κατά τη διάρκεια της συναυλίας επιλυθηκε και τα σόλα του ακουγόταν όλο και καλύτερα, όσο περνούσε η ώρα. Πολύ καλό κι ενημερωμένο το merchandise του συγκροτήματος με πολλά CD σε λογικές τιμές με μόνη παραφωνία τα T-SHIRTS που και ακριβά ήταν και δεν ήταν της περιοδείας, αλλά απλά μιας όψεως.

 

Συμπερασματικά, ήταν μια υπέροχη συναυλία και ευχόμαστε όλοι όσοι την παρακολουθήσαμε, να μην ξαναχρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ για να τους ξαναδούμε στα μέρη μας.

 

Setlist

Intro
Echo & Boo
Last November
Fast Gun
Crying forever
We all die alone
Preludin'
Canadian rain
Standing here with you
Wrong
Gold nuggets
Try to hang on
One of these days
Walk away
Only you
I don't do so good without you
Episode
Did you see him cry
Song dance
Valkerie
ENCORE
Angel's twilight jump
Subway Sue
Julia

 

Για το Rock Overdose,
Γιάννης North

Φωτογραφίες: Γιάννης Λιβανός

p11 p10 p9 p8 p7 p6 p5 p4 p3 p2 p1

Comments