Ανταπόκριση: PESTILENCE, Acid Death @An club, Αθήνα (30/04/2018)

Υπήρχαν χρωστούμενα από 9 χρόνια πριν και εισπράχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που στο τέλος βγάλαμε και κέρδος. Για τους μεγάλους Pestilence ο λόγος, οι οποίοι στην πρώτη τους αναγέννηση κι επιστροφή από τους νεκρούς το 2009, είχαν κάνει μία στάση στην Ελλάδα για την περιοδεία του ''Ressurection Macabre'' μαζί με τους Benediction και Grave. Κι αν τους δύο τελευταίους τους είχαμε απολαύσει υπέρ του δέοντος, τους Pestilence πολλοί τους διέγραψαν από τη συνείδηση τους εκείνη τη μέρα με την κάκιστη εμφάνιση και την έλλειψη επαγγελματισμού που είχαν δείξει. Τα χρόνια πέρασαν, οι Ολλανδοί κυκλοφόρησαν άλλα δύο άλμπουμ και ξαναδιέλυσαν, αλλά η επανακυκλοφορία των τεσσάρων πρώτων δίσκων τους, έφερε το συγκρότημα στο προσκήνιο και το νέο 8ο άλμπουμ τους ''Hadeon'' επανέφερε πίσω και τα χαμόγελα των οπαδών και την έμπνευση που είχαν μέχρι και το 1993. Ξαφνικά το ενδιαφέρον του κόσμου αναθερμάνθηκε και ήταν ίσως η πιο κατάλληλη εποχή για να μας επισκεφτούν πάλι και να μας δώσουν και τη χαρά που δεν πήραμε τότε, αποτέλεσμα που τελικά επιτεύχθηκε και λύτρωσε πολύ κόσμο, ή τουλάχιστον όσους είχαν παρευρεθεί και το 2009, δυστυχώς η συνολική προσέλευση ήταν ελάχιστη και ήταν ζήτημα αν ήμασταν 150 άτομα συνολικά μέσα στο An Club.

 

 

Μεγάλος λόγος να δώσει κάποιος το παρών ήταν τα δικά μας παλικάρια, οι βετεράνοι και διόλου πτωχοί πλην τίμιοι Acid Death. Το συγκρότημα βρίσκεται στη διαδικασία ηχογράφησης του επερχόμενου δίσκου τους ''Primal Energies'', ο οποίος σύμφωνα με τα τρία νέα πρώτα δείγματα που ακούσαμε, αναμένεται να είναι και πάλι πολύ μπροστά από την εποχή του και για άλλη μία φορά θα βρει το συγκρότημα τολμηρό, σταρχιδίστικο και να μη νοιάζεται καθόλου για τις τάσεις της μόδας, αλλά να τολμάει το δικό του στυλ συνδυάζοντας νέους ήχους κάθε φορά. Η χαρά των ίδιων έκδηλη, με τον Σάββα Μπετίνη σε τρομερή φόρμα και να λάμπει από χαμόγελο με την ανταπόκριση των οπαδών, που από την αρχή αγκαλιάζουν το συγκρότημα με ιαχές και κοπάνημα. Η συγκίνηση του όταν αναφέρθηκε στο ομότιτλο κομμάτι του ΕΡ ''Balance Of Power'' το οποίο κατάφερε πέρυσι να κυκλοφορήσει πλήρες μετά από 25 χρόνια, μαρτυρούσε το βάρος που έφυγε από πάνω τους με ένα λογαριασμό που άργησε να τακτοποιηθεί δυόμιση δεκαετίες, αλλά που τελικά είδε το φως της ζωής όπως του άξιζε. Άψογοι όλοι τους, με τον Δημοσθένη να προσφέρει δεύτερα φωνητικά σε ένα εκ των νέων κομματιών, ένα Crowbar meets Pantera δείγμα που θα αφήσει πολύ κόσμο μαλάκα, τον Γιάννη να αποδεικνύει ότι ο σωστός thrasher ξέρει από headbanging και τον Κώστα να δίνει σεμινάριο στα τύμπανα και να δικαιολογεί γιατί είναι ένας από τους καλύτερους ντράμερ στην ιστορία της Ελληνικής σκηνής συνολικά. Άψογη εμφάνιση, παρά κάποια προβληματάκια στον ήχο στην αρχή και παρά τον περιορισμό του χρόνου. Έρχεται μεγάλη κατραπακιά προς το φθινόπωρο, ήδη οραματίζομαι συναυλία που θα παίξουν κάνα δίωρο και θα τα διαλύσουν όλα. Τιμή και δόξα στη γκρουπάρα για μια ζωή!

 

 

Οι Pestilence βγαίνουν στις 22:30 με το νέο κομμάτι ''Non Physical Existent'', μέσα από το ''Hadeon'', μία ευχάριστη προσθήκη δεδομένου ότι το κοινό ήταν ενημερωμένο ότι θα παρουσίαζαν υλικό αποκλειστικά από τα 4 πρώτα τους άλμπουμ. Έτσι και μετά το πέρας του πρώτου κομματιού, αρχίζει η επιστροφή στο παρελθόν που ήρθε με τη μορφή χρονοδιαγράμματος, την τιμητική του στην αρχή είχε το παρθενικό άλμπουμ τους ''Malleus Maleficarum'', όπου και ακούμε το ''Antropomorphia'' σε φρενήρη εκτέλεση, υπήρχε ένας φόβος για τα φωνητικά του Patrick Mameli και πως θα αποδόσει τις ερμηνείες του Martin Van Drunen, αλλά ευτυχώς τα κατάφερε μιά χαρά και η καρδιά πήγε στη θέση της, εδώ πάντως δεν προλάβαινε ιδιαίτερα τους φρενήρεις στίχους του προκατόχου του. Στο ''Subordinate To The Domination'' όμως όπως και στο ''Commandments'' όλα κυλάνε υπέροχα και οι λίγοι και καλοί ξεσπούν σε φωνές και η ιαχή ''Pestilence, Pestilence'' γεμίζει το χώρο. Ο Mameli αυτή τη φορά μετρημένος και σοβαρός, έχει μία στιβαρή σύνθεση δίπλα του, με τον Ρουμάνο κιθαρίστα Kalin Paraschiv των Clitgore και Necrovile να κεντάει στις κιθάρες, τον συμπατριώτη του και συνοδοιπόρο του στους Necrovile, ντράμερ Septimiu Hărşan να παίζει άψογα τα θέματα του μεγάλου Marco Foddis καθ'όλη τη διάρκεια της συναυλίας και τον μπασίστα Tilen Hudrap να μας δείχνει για ποιο λόγο παίζει μεταξύ άλλων και στους Testament, Paradox και Vicious Rumors.

 

 

Συνέχεια με τα κομμάτια του ''Consuming Impulse'', όπου και στα ''Dehydrated'' και ''Chronic Infection'' έχουμε κοπάνημα δίχως έλεος, φοβερός όγκος που αναπαράγεται πιστά και με σεβασμό στην κληρονομιά τριών δεκαετιών, ενώ την τιμητική του στη βραδιά έχει ο αγαπημένος δίσκος των περισσότερων Pestilence οπαδών. Ο λόγος για το τιτάνιο ''Testimony Of The Ancients'', όπου και ακούγονται τα samples του ''The Secrecies Of Horror'' και η μπάντα παίρνει φωτιά, ο Mameli ακόμα πιο στιβαρός στις δικές του ερμηνείες και συνολικά η κιθάρα του να έχει έναν από τους πιο όμορφα δυνατούς και καθαρούς ήχους που έχουμε ακούσει ποτέ σε συναυλία. Στο ''Twisted Truth'' (προσωπικό μου αγαπημένο τους κομμάτι, και δεν είμαι ο μόνος) βλέπω χαμόγελα συγκίνησης, το βασικό αθάνατο ριφφάκι του και οι ζεστές σολάρες του μας μεταφέρουν πίσω στο ένδοξο 1991 που το death metal συνολικά έβγαζε τις κορυφαίες του κυκλοφορίες, ενώ το κλασσικό τους κομμάτι ''Land Of Tears'' βάζει τους σβέρκους βίαια να ακολουθούν το γνώριμο μονοπάτι πάνω-κάτω σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Είχε κι άλλο όμως, με το ''Prophetic Revelations'' να αποδίδεται βαρύτατα, ενώ όταν ο Mameli μας συστήνει τα μέλη της μπάντας, για τον εαυτό του αναφέρεται ως ''Presence Of The Dead'', ένα από τα άψογα σε δομή κομμάτια τους, και συνολικά να ακούμε πέντε από τα οχτώ κανονικά κομμάτια αυτού του υπέροχου δίσκου που έμεινε αθάνατος στο χρόνο και τις καρδιές των οπαδών.

 

 

Το τέλος πλησίαζε, και στην ανακοίνωση ότι θα παίξουν κάτι κι από το ''Spheres'' βλέπω κόσμο που χαίρεται ιδιαίτερα και γεμίζω κι εγώ χαρά, καθώς μιλάμε για παρεξηγημένο διαμάντι του ήχου. Με το χέρι στην καρδιά, το ''Mind Reflections'' ήταν η κορυφαία εκτέλεση της βραδιάς, με το σκάσιμο στα τύμπανα γεμάτο όγκο και την επιβεβαίωση ότι με νορμάλ παραγωγή, αυτός ο δίσκος δε θα είχε παρεξηγηθεί ποτέ. Τελευταίο κομμάτι και επιστροφή στο ''Consuming Impulse'' για να κλείσουν με το ''Out Of The Body'' και να ολοκληρώσουν την εμφάνιση τους μετά από 70'. Δεν ήταν πολύ και ο κόσμος ήθελε περισσότερο, αλλά ήταν 70' γεμάτα με επαγγελματισμό, φοβερό ήχο, κομματάρες του παρελθόντος (συν μία νέα ευπρόσδεκτη τζούρα) και με την μπάντα σε πραγματικά πολύ καλή κατάσταση. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Pestilence, αλλά ξέρω ότι με τη σύνθεση αυτή πήραν πολύ τα πάνω τους, ενώ κέρδισαν και τους χαμένους πόντους με τα παλιά προαναφερθέντα χρωστούμενα στη χώρα μας. Κρίμα για όσους δεν ήρθαν, δε νοείται οπαδός του είδους που δε θα χαιρόταν με τέτοιο σετ και τέτοια απόδοση, αλλά κατόπιν εορτής πολλά μπορούν να ειπωθούν. Ακόμα κι αν μπορεί να ήταν η τελευταία φορά που τους είδαμε, αυτός ήταν ο ιδανικός τρόπος για να τους θυμόμαστε και να τους κρατήσουμε στην καρδιά μας, ως μεγάλους εντός κι εκτός σκηνής. Ωραία που θα ήταν να επανασυνδεόντουσαν ξανά και οι Gorefest...

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Δημήτρης Αλόρας

Φωτογραφίες: Καταστρόφος Αλέκος

 

Comments