Ανταπόκριση: PLANET OF ZEUS, Tuber, Whereswilder, Superoul @Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα (22/9/2018)

Ένα πολύ ευχάριστο μίνι-φεστιβάλ έλαβε χώρα στο Παλαιό Φάληρο το Σαββατόβραδο. Δύο ανερχόμενα συγκροτήματα, ένα εδραιωμένο και άκρως φιλόδοξο και φυσικά οι τεράστιοι πλέον Planet of Zeus ένωσαν τις δυνάμεις και τα κοινά σημεία του ήχου τους, προσφέροντας οργανικό, southern, ψυχεδελικό, stoner (τα πάντα όλα) rock στο εμβληματικό Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος προσκαλώντας το πιστό ακροατήριό τους σε μια εκρηκτική βραδιά με ελεύθερη είσοδο παρακαλώ.

 

 

Ως headliners εμφανίστηκαν ασφαλώς οι τελευταίοι, ένα συγκρότημα το οποίο δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς έχει επηρεάσει όσο κανένα άλλο την ελληνική hard rock σκηνή και όχι μόνο. Δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους και λίγο πριν την κυκλοφορία του παρθενικού live album τους, ετοιμάστηκαν για το πρώτο τους μεγάλο open-air παρέα με τους Tuber, Whereswilder και Supersoul, συγκροτήματα, τα οποία οι ίδιοι οι Planet of Zeus συγκαταλέγουν στα καλύτερα παραδείγματα της πανευρωπαϊκά πια αναγνωρισμένης ελληνικής rock σκηνής. Λόγω ανωτέρας βίας δεν πρόλαβα τους δύο πρώτους, θυμάμαι πολύ καλά όμως τις άριστες εντυπώσεις που μου άφησαν οι Supersoul όταν έπαιξαν παρέα με τους Naxatras τον περασμένο Aπρίλιο, ενώ οι Whereswilder είναι ένα συγκρότημα ψυχεδελικού rock με δύο δίσκους στο ενεργητικό τους, τα “Yearling” και “HΩTSHΩT”.

 

 

Σειρά πήραν οι Tuber, η τετράδα από τις Σέρρες, την οποία και έβελεπα ξανά μετά από 2 (και βάλε χρόνια) από εκείνο το φοβερό live με τους Clutch. Επαγγελματικοί, άριστοι μουσικοί, καλοστημένοι, προβαρισμένοι και με άψογο ήχο οι Έλληνες ψυχεδελικοί desert rockers έφεραν την αύρα της ερήμου, παρεά με το ζεστό, οργανικό τους παίξιμο στο Ίδρυμα και έκαναν άπαντες να στρέψουν μάτια και αυτιά πάνω τους. Κρίμα που δεν υπήρχε πάγκος για να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει τα “Desert Overcrowded”, “Live At Freak Valley”, “Out Of The Blue” και το ομώνυμο πρώτο τους ΕΡ, αλλά είναι σίγουρο πως όσοι ενδιαφέρονται ξέρουν τα κατατόπια για να τα αποκτήσουν. H εκτέλεση του “Sex And Depression” (απίστευτος ύμνος) ήταν αψεγάδιαστη, τονίζοντας το ατμοσφαιρικό, ταξιδιάρικο στοιχείο της μουσικής τους και εκείνη του “Out Of The Blue” (αν δεν κάνω λάθος), από τον περσινό τους δίσκο, μας έδειξε σε τι επίπεδο έχουν φτάσει οι Tuber σήμερα. Πάντα άξιοι, καταχειροκροτήθηκαν και έδωσαν τη θέση τους στην εισαγωγή του…

 

 

…”Unicorn Without a Horn”. Συναυλία που ξεκινάει με “The Great Dandolos” και “A Girl Named Greed” δεν γίνεται να μην είναι καλή και αυτό απέδειξαν ξανά οι Planet of Zeus δίνοντας ένα μυθικό live μπροστά σε παραπάνω από 5.000 κόσμο. Το κοινό δεν ξέφυγε στις αντιδράσεις του, όπως την Παρασκευή στους 1000mods, ανάβοντας καπνογόνο μόνο στο “Leftovers”, σίγουρα όμως γούσταρε αυτό που έβλεπε.
Και είδε ένα πρόγραμμα, αποτελούμενο από 16 κομμάτια, με το βάρος να πέφτει πρωτίστως στο “Loyal to the Pack” και κατόπιν στο “Vigilante”. Eλλείψεις, κατά τη γνώμη μου, υπήρχαν. Τέτοιες ήταν οι απουσίες των “Doteru”, “Second Coming” και “Burn This City Down”, αλλά μην είμαστε πλεονέκτες. Η τετράδα απέδωσε άριστα όλο της το υλικό είτε μιλάμε για τα κομμάτια της νιότης τους όπως τα “Woke Up Dead (William H. Bonney)” και “Something's Wrong”, είτε για τα πιο συναισθηματικά κι εγκεφαλικά “Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself” και “Devil Calls My Name”.

 

 

O ήχος από κάθε μεριά του Ξέφωτου ήταν καταπληκτικός, όπως και η οπτική προς τη σκηνή. Οι Planet ήταν ασταμάτητοι και άψογοι επαγγελματίες, σεβόμενοι όλους όσους τους τίμησαν στη μεγαλύτερη ανοιχτή τους συναυλία. Στο encore, το “Vigilante” ήταν οργιαστικό, με το συγκρότημα να το ξεχειλώνει και να κλείνει ένα όμορφο Σαββατόβραδο. Το διήμερο γιορτής του εγχώριου stoner έλαβε τέλος, γεμίζοντας το κοινό με ευχάριστες αναμνήσεις και την προσμονή για τα καλύτερα που έρχονται.

 

 

Setlist:
1. The Great Dandolos
2. A Girl Named Greed
3. Macho Libre
4. Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself
5. Something's Wrong
6. Little Deceiver
7. No Tomorrow
8. Loyal to the Pack
9. Devil Calls My Name
10. Woke Up Dead (William H. Bonney)
11. Retreat
12. Leftovers
13. Vanity Suit
14. The Beast Within
Encore:
15. Them Nights
16. Vigilante

 

 

 

 

Για το Rock Overdose ,
Μιχάλης Τσολάκος

Comments