Ανταπόκριση: SAMSARA BLUES EXPERIMENT, Stoned Jesus @Fuzz Club, Αθήνα (31/8/2018)

Τελευταία μέρα του Αυγούστου με την Αθήνα ακόμα μισοάδεια, καθώς το τελευταίο κύμα εκδρομέων απολαμβάνει τις τελευταίες στιγμές χαλάρωσης πριν ξαναβάλει τα κεφάλια μέσα για την επερχόμενη σεζόν. Αντίθετα, όσοι είχαν μείνει στο κλεινόν άστυ, περίμεναν αυτή τη μέρα για να απολαύσουν -ξανά- δύο συγκροτήματα που έχουν τιμήσει την Ελλάδα επανειλημένα με την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια και τα βλέπουμε σχεδόν κάθε χρονιά. Οι headliners Samsara Blues Experiment από το Βερολίνο της Γερμανίας επισκέπτονται από το 2012 τη χώρα μας κάθε χρονιά και μόνο το 2016 τους ''ξέφυγε'' από το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού με τους 'Ελληνες οπαδούς. Με αυτή την εμφάνιση μετράω πλέον 3/6, καθώς ήμουν παρών στην πρώτη και ανεπανάληπτη εμφάνιση στις αρχές του 2012, που εξ'αρχής ξέραμε ότι δε θα δούμε όμοια της, συν την περυσινή (15 μήνες πριν για την ακρίβεια) και τη φετινή. Οι δε Ουκρανοί Stoned Jesus με τη σειρά τους από το 2013 έρχονται κάθε χρόνο στην Αθήνα και τιμούν το Ελληνικό κοινό το οποίο από τα πρώτα τους βήματα τους έχει αγκαλιάσει και μάλιστα εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν εμφανιστεί και σε Λάρισα και Ιωάννινα μεταξύ άλλων.

 

 

Στις 21:10 όπως ήταν προγραμματισμένο, το Ουκρανικό τρίο βγαίνει επί σκηνής και με σύμμαχο τον καταπληκτικό ήχο, για τα επόμενα 70' θα τα διαλύσει όλα και θα κάνει πολύ κόσμο να εκστασιαστεί με την παρουσία τους. Δεμένοι και απροσπέλαστοι όσο ελάχιστες μπάντες εκεί έξω, παίζουν με πώρωση και άγνοια κινδύνου, ενώ κάτι που πρόσεξα και κατά την περυσινή τους παρουσία στο Desertfest, είναι μία σταθερή βάση κοινού που έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας και που ξέρουν τα κομμάτια τους απ'έξω και τα τραγουδάνε χωρίς καν να χρειαστεί η μπάντα να τους προτρέψει επ'αυτού. Παίζουν 2 νέα κομμάτια από το επερχόμενο άλμπουμ τους ''Pilgrims'' που θα κυκλοφορήσει σε μία εβδομάδα, λέγοντας μας ότι δε νομίζουν να το τσεκάρει πολύς κόσμος, αλλά είναι βέβαιοι ότι οι Έλληνες θα το κάνουν και μάλιστα το ένα από αυτά ονομάζεται ''Thessalia''. Εκεί που πραγματικά νομίζω ότι τρώμε ΤΟ τρολλάρισμα των αιώνων και που στην αρχή απλά νομίζαμε ότι παρακούμε μέχρι να το πάρει όλος ο κόσμος χαμπάρι, είναι που ξεκινάνε κάτι σαν τζαμάρισμα και ακούγεται ο τραγουδιστής να τραγουδάει σε άπταιστα Ελληνικά ''Κάθε βράδυ του Σαββάτου, κλαίω κι είμαι του θανάτου, εξ'αιτίας σου''. Τι όνειρο είδε μην το ρωτάτε, το γέλιο έπεσε άφθονο πάντως και ήταν πετυχημένο παρά την αρχική έκπληξη. Το κλείσιμο τους με το ''I Am The Mountain'' πιστοποίησε την αξία τους σαν μπάντα, ενώ είμαι βέβαιος ότι με το νέο δίσκο θα είναι πάλι εδώ του χρόνου με κάποιο τρόπο. Μπάντα που αξίζει να τη βλέπεις συνεχώς και χωρίς την παραμικρή ερώτηση επιλογής επ'αυτού.

 

 

 

Samsara Blues Experiment βγαίνουν ελάχιστα μετά τις 22:45 που είναι προγραμματισμένο και για τα επόμενα 105' παίζουν σαν ένα καλοπρογραμματισμένο Ελβετικό ρολόι (παρότι Γερμανοί) και δίνουν άλλο ένα επιστέγασμα της συναυλιακής τους αξίας. Το ξεκίνημα φέρνει προσωρινό πρόβλημα στα φωνητικά του τραγουδιστή/κιθαρίστα Christian Peters, το οποίο ευτυχώς διορθώνεται άμεσα και έτσι το δυναμικό τρίο που ξέρει πως να γεμίζει τη σκηνή επιδίδεται σε ένα ακατάσχετο τριπάρισμα μέσω του ήχου τους. Σίγουρα μιλάμε για την πιο συνεπή (δισκογραφικά ειδικά) μπάντα των πολλών τελευταίων ετών για όλο τον ψυχεδελικό ήχο και για το rock γενικότερα, είναι τέτοια η αισθητική που αποτυπώνεται σε κάθε άλμπουμ ή συναυλία τους που δε μπορείς παρά να μαγευτείς. Αυτή τη φορά σαν κάτι προσωπικά να μου έλειψε από το κορυφαίο Γερμανικό τρίο, όχι, για να μην παρεξηγηθώ, δεν παίξανε άσχημα, δεν κάνανε αγγαρεία, εκτελεστικά ήταν άψογοι, απλώς νομίζω ότι ο χαμένος τους όγκος δε μπορεί πλέον να αντικατασταθεί και χρειάζονται όπως και δήποτε μία δεύτερη κιθάρα να τους πλαισιώσει για να επιστρέψουν στα παλιά ανυπέρβλητα μεγαλεία. Αν υπολογίσω και το γεγονός ότι οι Stoned Jesus ήταν καθηλωτικοί, στα μάτια μου τους έσβησαν επιεικώς.

 

 

Γενικώς παρακολουθήσαμε μία χορταστικότατη συναυλία με 2 μπάντες που συνεχίζουν να έχουν την Ελλάδα ως σημείο αναφοράς, δε νομίζω παρά τις αδιάκοπες περιοδείες και των 2 συγκροτημάτων να επισκέπτονται και άλλα μέρη τόσο συχνά. Το κοινό παρακολούθησε μία βραδιά που άξιζε τα -τίμια- λεφτά της (20 ευρώ εισιτήριο τη σήμερον ημέρα για τέτοιες μπάντες είναι πολυτέλεια) και όλοι φύγανε ευχαριστημένοι. Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι μετά το τέλος των Stoned Jesus και λίγο πριν ή λίγο μετά την αρχή των Samsara Blues Experiment, πολύς κόσμος αποχώρησε. Να πεις ότι ήταν αργά και δε θα προλαβαίνανε τα μέσα, Παρασκευή ήταν με διευρυμένο το ωράριο. Βέβαια αν εγώ τώρα πω για φασαίους και χιπστεράδες θα γίνω ο μαλάκας της υπόθεσης, αλλά ποιος χέστηκε όταν βλέπεις τέτοιο θέαμα και τέτοια ασέβεια προς ένα από τα δύο συγκροτήματα; Επίσης άλλο κουλό της βραδιάς το γεγονός ότι οι Stoned Jesus είχαν τα cd τους με τιμή 15 ευρώ και τα μπλουζάκια τους με 25 αντίστοιχα (πάθατε Manowar ή Paradise Lost; Σοβαρευτείτε!) την ώρα που αντίστοιχα οι Samsara Blues Experiment είχαν τιμές 10 ευρώ για τα cd και 15 για τα μπλουζάκια τους (τίμιοι). Με τη συναυλία αυτή ξεκινάμε κι επίσημα μία σεζόν που χωρίς υπερβολή έχει καμιά 30-40 γερές συναυλίες ως το τέλος της χρονιάς σε διάφορα είδη. Μακάρι να έβρεχε λεφτά για όλο τον κόσμο ώστε να έδινε το παρόν, στο χέρι σας είναι να επιλέξετε σωστά που θα πάτε, ξέρετε πλέον ποιοι έρχονται 1η (και ίσως τελευταία) φορά και ποιους θα ξαναδείτε σίγουρα.

 

Υ.Γ.: Καλό μήνα σε όλο τον κόσμο!

 

 

Για το Rock Overdose,

Δημήτρης Αλόρας

Φωτογραφίες: Καταστρόφος Αλέξανδρος 

 

Comments