Ανταπόκριση: SCORPIONS MTV UNPLUGGED στο θέατρο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ | 11 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτό το σόου τα ειχε όλα: ένταση , πάθος, αναμνήσεις, συμβολισμούς, ακομα και πολιτικά μηνύματα. Και βέβαια ήταν όπως πάντα μια μουσική πανδαισία. Το κοινό; Τρείς γενιές, ίσως και τέσσερις. Οι Scorpions διαχρονικοί όπως πάντα: οι Scorpions των πιτσιρικάδων, των νέων, των μεσήλικων και των γηραιότερων, γιατι υπήρχαν και τέτοιοι διάσπαρτοι μέσα στο κοινό. Και πάντως καλύτεροι παρα ποτέ σε μια συναυλία η οποία ετσι κι αλλιώς δεν έμοιαζε σε τίποτα με τις προηγούμενες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα. Καταρχήν οι Scorpions αυτή τη φορά δεν ήταν μόνοι τους στη σκηνή. Τους πλαισίωναν οι “φίλοι” τους όπως τους αποκάλεσαν. Η πολυμελής ορχήστρα τους και νέοι τραγουδιστές, καταπληκτικές φωνές, με τους οποίους ο Klaus Meine μοιράστηκε κάποιες απο τις κλασικές επιτυχίες του συγκροτήματος.
 
Αλήθεια πόσο μεγάλος καλλιτέχνης πρέπει να είσαι ώστε μετά απο 40 χρόνια στην κορυφή να μη διεκδικείς τη σκηνή για πάρτη σου?
 
Η άλλη μεγάλη ανατροπή στη χθεσινή συναυλία ήταν οτι το κοινό ρόκαρε…καθισμένο! Αυτό ήταν παράκληση της παραγωγής και των ίδιων των Scorpions διότι το σόου μαγνητοσκοπείτω απο το MTV.
 
Βέβαια ποιος κρατούσε τους ροκάδες όλων των ηλικιών? Χόρευαν στις καρέκλες τους με αποτέλεσμα κάποια στιγμή προς το τέλος της συναυλίας κάποιες απο αυτές να αρχίσουν να σπάνε! Στο τέλος όλοι πετάχτηκαν όρθιοι αγνοώντας τις υποδείξεις της παραγωγής για να αποθεώσουν τους Θρύλους της Ροκ οι οποίοι για άλλη μια φορά τα έδωσαν όλα.
 
 
 
Η πρώτη μέρα της πολυαναμενώμενης και πολυδιαφημισμένης συναυλίας των Scorpions ήταν γεμάτη προσδοκίες. Αποτελούσε ένα ξεχωριστό project, που το μεγάλο συγκρότημα θα παρουσίαζε για πρώτη φορά στην ιστορία του και επέλεξε τη χώρα μας για να το κάνει αυτό. Η παραγωγή και η διοργάνωση διατηρούσαν σιγή ιχθύος σε ότι αφορά το συγκεκριμένο σόου, τις εκπλήξεις που επεφύλασε και τους καλεσμένους. Έτσι η αγωνία μας για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε ήταν πραγματικά μεγάλη.
 
Παρόλο που η συναυλία θα ξεκινούσε στις 20.30, το Θέατρο του Λυκαβηττού άρχισε να υποδέχεται απο νωρίς το μεσημέρι τις πρώτες ορδές οπαδών, οι οποίοι υπομονετικά περίμεναν μέσα στο ζεστό ήλιο να ανοίξουν οι πόρτες ώστε να πιάσουν μια καλή θέση κοντά στη σκηνή. Ενώ αρχικά είχε ανακοινωνθεί οτι ο κόσμος θα μπορεί να εισέρχεται στο Θέατρο απο τις 19.30, τελικά οι πόρτες άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα. Οι πρώτες σειρές γέμισαν αμέσως, αλλά για πολλή ώρα το θέατρο έμοιαζε μισοάδειο καθώς ο περισσότερος κόσμος επέλεξε να έρθει μισή ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας.
 
Η αρένα του Θεάτρου ήταν γεμάτη λευκά καθίσματα τα οποία έφταναν λίγο πριν τις κερκίδες, αφήνοντας μικρούς διαδρόμους για να μετακινείται ο κόσμος. Εδώ χρειάζεται να υπενθυμίσουμε οτι τη χθεσινοβραδυνή (όπως και την αποψινή συναυλία) των Scorpions το κοινό παρακολουθούσε καθίμενο.
 
Η σκηνή δεν έμοιαζε σε τίποτα απο εκείνο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ροκ συναλίες. Ήταν αρκετά χαμηλά, όσο χρειαζόταν ώστε να μπορεί το γκρουπ να βρίσκεται πιο κοντά στο κοινό έχοντας άμεση επαφή μαζί του, αλλά και αρκετά ψηλά για να μπορούν όλοι βλέπουν. Κάθε άκρο της ήταν «ντυμένο» με κίονες, ενώ πίσω απο τη σκηνή δέσποζαν αρχαιοελληνικές παραστάσεις, με κεντρική τη φιγούρα του Θεού Διονύσου.
 
Στις 20.30 το Θέατρο είχε γεμίσει και ήταν έτοιμο να υποδεχτεί στη σκηνή το θρυλικό συγκρότημα. Εκπρόσωπος της παραγωγής ανακοίνωσε πως επειδή πραγματοιποιείτω βιντεοσκόπηση απο το MTV ο κόσμος θα έπρεπε να παραμείνει καθισμένος στις θέσεις του καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας.
 
 
 
Λίγα λεπτά αργότερα άρχισαν να ανεβαίνουν στη σκηνή οι μουσικοί που θα συνόδευαν τους Scorpions σε αυτή την ακουστική βραδιά: Πρώτα οι βιολιστές (Strings of Heaven όπως τους παρουσίασε ο Klaus Meine) και αργότερα οι υπόλοιποι μουσικοί στο πιάνο, τις κιθάρες, το ακορντεόν και τα κρουστά. Μόλις οι “Friends” των Scorpions έλαβαν θέσεις, πρώτος στη σκηνή βγαίνει ο ντράμερ του συγκροτήματος James Kottak. Το κοινό αρχίζει να φωνάζει δυνατά και να χειροκροτεί ασταμάτητα. Ακολουθούν οι υπόλοιποι Σκορπιοί, Pawel Maciwoda , Matthias Jabs και Rudolf Schenker, με τον τραγουδιστή Klaus Meine να εμφανίζεται τελευταίος καλησπερίζοντας την Αθήνα!
 
Η συναυλία ξεκίνησε με ένα κομμάτι απο τις πιο πρόσφατες δισκογραφικές τους κυκλοφορίες, το “Sting in the Tail”. Ακολούθησαν παλαιότερα κομμάτια, όπως το “can't live without you”, “pictured life”, “speedy's coming” και το “born to touch your feelings” που συνεπείρε και συγκίνησε το κοινό. Δυστυχώς, η πρώτη «αναποδιά» της βραδιάς έγινε λίγο πριν το τέλος του κομματιού, όταν στη σκηνή ανέβηκε μία ελληνίδα καλλιτέχνης προκειμένου να απαγγείλει (μιας και στο εν λόγω τραγούδι του στούντιο άλμπουμ ακούγονται γυναικείες φωνές απο διάφορες χώρες του κόσμου να μιλάνε), αλλά το μικρόφωνό της ήταν κλειστό και ο κόσμος δεν κατάφερε να ακούσει τι έλεγε. Ακουλούθησε το “the best is yet to come” και ένα καινούριο τραγούδι σε πρώτη αποκλειστική παρουσίαση απο το συγκρότημα με τίτλο “dancing with the moonlight”. Αμέσως μετά το αγαπημένο των Ελλήνων οπαδών “in trance” το οποίο ο Klaus τραγούδισε ντουέτο με την Katie, μία νέα καλλιτέχνη απο τη Γερμανία. Κατα τη διάρκεια του κομματιού σημειώθηκε η δεύτερη – για την παραγωγή και το γκρουπ- αναποδιά της βραδιάς, καθώς τα φώτα της σκηνής έσβησαν, με αποτέλεσμα το γκρουπ να ξαναπαίξει το τραγούδι για δεύτερη φορά προκειμένου να βιντεοσκοπηθεί σωστά (κάτι φυσικά που μόνο χαρά προκάλεσε στους παρευρισκομένους!!). Σειρά είχε η μπαλάντα “when you came in to my life”, ενώ μία απο τις εκπλήξεις της βραδιάς αποτέλεσε το αμέσως επόμενο “delictae dance”, μία καταπληκτική instrumental σύνθεση του κιθαρίστα Matthias Jabs με blues επιρροές που ξεσήκωσε το κοινό! Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε ο επίσης κιθαρίστας και ιδρυτής των Scorpions (και πρώτος τραγουδιστής τους κατα την ίδρυση της μπάντας, πριν φυσικά την πρώτη επίσημη δισκογραφική τους κυκλοφορία) Rudolf Schenker, ο οποίος ερμήνευσε(!) μία δική του σύνθεση υπο τον τίτλο “love is the answer”. Αμέσως μετά ο Klaus Meine τραγούδησε ένα δικό του νέο κομμάτι με τίτλο “follow your heart”, υπο τη συνοδεία μόνο της ακουστικής του κιθάρας.
 
 
 
Η βραδιά συνεχίστηκε με τα “send me an angel”, “where the river flows”, “passion rules the game” και “rock you like a hurricane” κατα το οποίο ο Klaus Meine ανέβασε στη σκηνή ένα νεαρό καλλιτέχνη απο τη Γερμανία, τον Johannes Strate, τραγουδιστή των Revolverheld. Πήρε σειρά το “hit between the eyes” και αμέσως μετά ακολούθησε drum/percussion solo απο τον ντράμερ James Kottak και τον Pitti Hecht στα κρουστά (ο οποίος συμμετείχε και στην ηχογράφιση του άλμπουμ των Scorpions Pure Instict την περίοδο 1995-1996). Μπορεί τώρα κάποιος να σκεφτεί οτι θα ήταν ένα βαρετό σημείο της συναυλίας, όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο!!! Ο κόσμος παρακολουθούσε με περίσσεια προσοχή, ενώ κάποιοι σηκώθηκαν για λίγο απο τις θέσεις τους και άρχισαν να χορεύουν! Απο τους δύο καλλιτέχνες δε θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι την παράσταση κατα τη διάρκεια του σόλο έκλεψε ο Pitti Hecht, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι ο James Kottak δεν ήταν επίσης απολαυστικός.
 
Μία νέα σε αποκλειστική πρώτη παρουσίαση σύνθεση των Σκορπιών ακολούθησε του drum solo με τίτλο “rock n roll band”, ένα υπέροχο ροκ κομμάτι το οποίο πραγματικά ανυπομονούμε να ακούσουμε και ηλεκτρικά! Τελευταίο πριν το encore το “blackout”, το οποίο ακόμα και ακουστικά παιγμένο έκανε τους οπαδούς να χτυπιούνται κυριολεκτικά στις θέσεις τους!!!
 
Σε αυτό το σημείο η μπάντα αποχώρησε για λίγα λεπτά τη σκηνή και επέστρεψε για ένα “best of rockers ’n’ ballads” encore το οποίο περιελάμβανε τα “still loving you”, “big city nights”, “wind of change”, “no one like you” και “when the smoke is going down”. Στο “wind of change” οι Scorpions υποδέχτηκαν στη σκηνή τον μεγάλο guest της βραδιάς Morten Harket τραγουδιστή του διάσημου συγκροτήματος A-ha για να ερμηνεύσει ντουέτο με τον Klaus Meine τη μεγαλύτερη παγκοσμίως επιτυχία του συγκροτήματος.
 
 
 
Τελικός απολογισμός βραδιάς:
 
Η συγκεκριμένη συναυλία δεν αποτέλεσε ένα σόου όπως όλα τα υπόλοιπα. Ήταν μοναδική και ξεχωριστή απο πολλές απόψεις.
 
Παρόλο που ήταν μία ακουστική βραδιά, αυτή η πραγματικά τεράστια μπάντα κατάφερε να ξεσηκώσει τόσο πολύ τον κόσμο, που οι σεκιούριτοι αναγκάζονταν να υπενθυμίζουν καθ’όλη τη διάρκεια της συναυλίας στο κοινό οτι έπρεπε να παραμείνει στις θέσεις του! Όλοι σηκώνονταν και χόρευαν, ανέβαιαν πάνω στις καρέκλες(!) ή κουνιόντουσαν με τόση ένταση όντες καθίμενοι που κάποιες απο αυτές έσπασαν!!!
 
 
 
Αρκετά συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Klaus Meine τυλίχτηκε με την Ελληνική σημαία και άρχισε να τραγουδά το Still loving you, ενώ πριν ο Rudolf Schenker αρχίσει να ερμηνεύει το δικό του κομμάτι μίλησε με υπέροχα λόγια για τη χώρα μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός (αξίζει εδώ να σημειώσουμε οτι λίγες μερες πριν τη συναυλία είχαμε συναντήσει τον Rudolf Schenker στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για αρκετές ώρες. Ο ίδιος επιθυμούσε να ακούσει δια στόματος των Ελλήνων πως γεννήθηκε η Δημοκρατία, αλλά και για την ιστορία της Ελλάδας κατα τα αρχαία χρόνια, τους Θεούς της, την Τιτανομαχία κτλ. Μας είπε χαρακτηριστικά οτι ο πατέρας του τον “μύησε” κατα τα παιδικά του χρόνια στην Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία μιλόντας του για τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα). Αυτός ήταν ο κύριος λόγος οι ίδιοι θέλησαν να παρουσιάσουν στη χώρα μας αυτό το ξεχωριστό project.
 
Το γεγονός δε οτι οι ίδιοι περνάνε και πολιτικά μηνύματα χωρίς όμως να πολιτικοποιούν τις εμφανίσεις τους αποτελεί άλλο ένα στοιχείο το οποίο δείχνει πόσο μεγάλο συγκρότημα είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στιγμή που ο Klaus Meine ανέφερε οτι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου εθνικότητος, πρέπει να είμαστε και να παραμένουμε ενωμένοι! Ήταν μία απο τις στιγμές που ολόκληρο το θέατρο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, εν τη παρουσία πολλών οπαδών που είχαν ταξιδεύσει απο διάφορες μεριές της Γης για να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη συναυλία (Καναδά, Βραζιλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, κτλ).
 
Άξιο προσοχής και αναφοράς είναι το γεγονός οτι ένα συγκρότημα που αριθμεί 40 χρόνια παρουσίας στη ροκ μουσική σκηνή και βρίσκεται στη κορυφή, δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες να αναδειχθούν ανεβάζοντας τους στη σκηνή και τραγουδόντας μαζί τους. Εκτός αυτού η συγκεκριμένη κίνηση γεφυρώνει ακόμα περισσότερο την παλαιότερη με τη νεότερη γενιά.
 
Τέλος, ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στον Matthias Jabs ο οποίος μαζί με Φιλανδούς επαγγελματίες ανέλαβε τα arrangements του set list κάνοντας το αποτέλεσμα απλά ΜΟΝΑΔΙΚΟ και 100% SCORPIONS, που ουδεμία σχέση είχε με την παλαιότερη ακουστική τους κυκλοφορία “Acoustica”.
 
 
 
Για το Rock Overdose.gr: Χρύσα Δρακοπούλου
Φωτογραφίες: Μαρία Παπαμιχαήλ
 
Setlist:
Sting In The Tail
Can't Live Without You
Pictured Life
Speedy's Coming
Born To Touch Your Feelings
The Best Is Yet To Come
Dancing With The Moolight (new song)
In Trance
When You Came Into My Life
Delicate Dance (new song)
Love is the answer (new song)
Follow your heart (new song)
Send me an Angel
Where the River Flows
Passion Rules The Game
Rock You Like a Hurricane
Hit Between the Eyes
Percussions Medley
Rock & Roll Band
Blackout
 
Encore :
 
Still Loving You
Big City Nights
Wind of Change
No One Like You
When the Smoke is Going Down
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ από τη συναυλία:
 
 

 

Comments