Ανταπόκριση: SLOWDIVE, Afformance @Fuzz Live Music Club, Αθήνα (9/9/2017)

Ένα χρόνο μετά την πρώτη μας συνάντηση, η οποία είχε αφήσει κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς, θα ξανασμίγαμε με τους Slowdive, όχι στα τσιμέντα της Πλατείας Νερού αυτή τη φορά, αλλά εντός των τειχών του Fuzz Live Music Club. Στο πλάι τους για το συγκεκριμένο live στάθηκαν οι Αθηναίοι post rockers Afformance, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό έχουν υιοθετήσει έναν ακραιφνώς heavy ήχο, δημιουργώντας έτσι μια ελκυστικότατη αντίθεση με τους σαφώς πιο χαμηλών τόνων βρετανούς. Δικαιότατο το χειροκρότημα που εισέπραξαν με το τέλος του set τους και απόλυτα δικαιολογημένη η αδημονία που καλλιέργησαν για τα δύο -παρακαλώ- καινούρια άλμπουμ τους, τα οποία αναμένονται τον Οκτώβρη.

 

 

Η ώρα έχει φθάσει πλέον 10:30 και στο Fuzz πραγματικά δεν πέφτει καρφίτσα. Άγγλοι και όσον αφορά την ώρα, η πεντάδα από το Reading δίνει τέλος στην αναμονή και ξεκινά να μας εισάγει στον μουσικό της κόσμο με το “Slomo”, το εναρκτήριο κομμάτι από τον φετινό ομότιτλο τους δίσκο. Αναδρομή στο παρελθόν με τα “Slowdive”, “Catch The Breeze”, “Crazy For You” και ήδη το συγκρότημα έχει “ξεπετάξει” τρεις κυκλοφορίες: το φερώνυμο EP, το “Just For A Day” και το αδικημένο “Pygmalion”, το οποίο γνώρισε επιτέλους τις ζωντανές δόξες, που του αξίζουν.

 

 

Τι μένει; Μα φυσικά, το εμβληματικό “Souvlaki”, το άλμπουμ που τους κατέστησε -έστω και ετεροχρονισμένα- ήρωες για τους απανταχού shoegazers. Δε γινόταν να μην έχει την τιμητική του, με το σχήμα να αποδίδει πάνω από το μισό υλικό του επί σκηνής. Εκεί συναντήθηκαν και οι θερμότερες αντιδράσεις εκ μέρους του κοινού, το οποίο φαινόταν να περίμενε χρόνια ολόκληρα αυτή τη συναυλία.

 

Και οι Slowdive δεν το απογοήτευσαν σε καμία περίπτωση. Ο ευήκοος θόρυβος, που έβγαινε από τις κιθάρες των Nick Halstead & Christian Savill κι ενίοτε της Rachel Goswell έφθανε στα αυτιά μας μαεστρικά χτισμένος κι αδιατάρακτος, ενώ το μπάσο του Nick Chaplin ήταν όσο μπροστά στη μίξη χρειαζόταν, ώστε να προσφέρει την απαραίτητη ατάκα, χωρίς όμως να διαταρράσει υπέρ του την ισορροπία του ήχου. Αν προσθέσεις στην όλη εξίσωση την ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα, που έβγαζαν τα αιθέρια φωνητικά των Nick και Rachel, έπαιρνες ένα αποτέλεσμα κοντά στο άριστο.

 

 

Το μεγαλειώδες κλείσιμο του κυρίως set με τη δική τους εκδοχή πάνω στο “Golden Hair” του Syd Barrett καθήλωσε, ενώ το encore με τα “Blue Skied an' Clear”, “Dagger” και “40 Days” βρήκε τους επιδραστικούς shoegazers να αποθεώνονται αβίαστα από το ένθερμο κοινό. Τεράστια, πανέμορφη και διαχρονική μουσική, παιγμένη ζωντανά από πέντε μουσικούς, που έβαλαν φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα τους σε ένα ολόκληρο μουσικό είδος. Τα παραπάνω είναι υπεραρκετά για να τοποθετήσουν τη χθεσινή τους εμφάνιση ανάμεσα στις κορυφαίες συναυλίες που θα παρακολουθήσουμε τη φετινή σεζόν, πριν αυτή καλά-καλά ξεκινήσει

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Δημήτρης Σούρσος

Φωτογραφίες: Καταστρόφος Αλέξανδρος 

 

 

Comments