Ανταπόκριση: Spiritual Beggars – 4bitten @ Eightball Club, Θεσσαλονίκη – 12/10/2013

Ομολογώ πως δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός των  Spiritual Beggars ούτε παρακολουθώ στενά την πορεία τους. Όμως η εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη στις 12/10 με αυτή των Orpaned Land την αμέσως επόμενη ημέρα ήταν μίας πρώτης τάξεως αφορμή για ένα ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

Η αλήθεια είναι ότι γενικά στο internet και στις συζητήσεις που είχα πριν από τη συναυλία, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων μου έλεγε διάφορα για τον frontman της μπάντας, Apollo Papathanasio, ότι δεν ταιριάζει, ότι δεν έχει καλή φωνή και άλλα τέτοια όμορφα. Εγώ πραγματικά δεν είδα/άκουσα κάτι τέτοιο. Εντάξει ίσως η φωνή του να μην είναι και η πιο ταιριαστή για το συγκεκριμένο συγκρότημα αλλά πραγματικά τόσο αρνητισμό δεν μπορώ να τον καταλάβω. Για μένα τα πήγε μια χαρά στο live.

 

 

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Έφτασα στο Eightball Club ακριβώς την ώρα που άνοιγαν τη συναυλία οι Αθηναίοι 4bitten, περίπου στις 20:50. Μπαίνοντας στο χώρο, το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό. Κόσμος πραγματικά ελάχιστος – αποκλείεται να ήταν πάνω από 40 άτομα – αλλά ευτυχώς σιγά σιγά άρχισε να μαζεύεται. Παρ’ όλα αυτά, το συγκρότημα δεν έδειξε να πτοείται και ξεκίνησε πολύ δυναμικά. Hard rock μουσικές, με επιρροές από τους τιτάνες του είδους, όπως Zeppelin και Sabbath. Ότι πρέπει δηλαδή για να ζεσταθεί ο κόσμος. Κάτι στο οποίο βοήθησε πάρα πολύ η frontwoman της μπάντας Φώφη Ρούσσου με τις συνεχείς παροτρύνσεις προς το κοινό. Βέβαια όλο αυτό – και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί – γινόταν στα αγγλικά. Εντάξει δέχομαι ότι το συγκρότημα πλέον έχει να επιδείξει πολλά όσο αφορά εμφανίσεις στο εξωτερικό, support σε πολύ μεγάλες και τα λοιπά αλλά μου φαίνεται λίγο παράλογο μέσα στη χώρα σου να μιλάς αγγλικά. Όπως και να έχει όμως η εμφάνιση τους ήταν πολύ καλή, το συγκρότημα είναι πολύ δεμένο και φαίνεται ότι έχει όλα τα φόντα να κάνει κάτι πολύ καλό. Μετά από περίπου 40 λεπτά μας αποχαιρέτησαν και ανανέωσαν το ραντεβού μας για τις 2 Νοεμβρίου και τη συναυλία των Rock ‘N’ Roll Children στις 2 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο.

 

Setlist: Intro – Burning / Games You Play / Live For Today / Let It All Burn / Follow / Not This Time / Different Fate / Far From Grace

 

Η ώρα περνούσε, ο κόσμος αυξανόταν αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε πολύ. Υπολογίζω γύρω στα 200 άτομα και αυτά με το ζόρι. Τελικά στις 22:20, οι Σουηδοί, έκαναν την εμφάνιση τους. Από την αρχή φάνηκε ότι το συγκρότημα είχε κέφια και ότι θα βλέπαμε μία όμορφη συναυλία. Ξεκίνημα με τα “Throwing Your Life Away” και “Left Brain Ambassadors” που ξεσήκωσαν εύκολα το κοινό, κάτι που δεν ήθελε και ιδιαίτερη προσπάθεια από το συγκρότημα. Ο frontman της μπάντας, αρκετά εκδηλωτικός, “έπαιζε” συνέχεια με το κοινό. Ειδικά στα κομμάτια του νέου δίσκου των Beggars, ήταν πολύ πιο άνετος και πατούσε πολύ καλύτερα. Γενικά μπορώ να πω πως κάποιες στιγμές μου θύμιζε κάτι από Ian Gillan, όπως και μερικά κομμάτια της μπάντας, έφερναν σε ένα στυλ σαν αυτό τον Deep Purple απλά λίγο πιο βαρύ.

Το συγκρότημα συνέχισε με κομμάτια όπως “Young Man, Old Soul”, “Fool’s Gold” όπου ακούσαμε και ένα μικρό drum solo, “One Man Army”, “Magic Spell”, “Sedated” με ένα πολύ δυνατό – στην κυριολεξία – keyboards solo. Το κυρίως μέρος της συναυλίας έκλεισε με το κομμάτι “Mantra” όπου έγινε ένας μικρός πανικός.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα το συγκρότημα επέστρεψε στη σκηνή με το κομμάτι “Blind Mountain” και τελικά στις 23:50 και μετά από μιάμιση ώρα μας καληνύχτισε.

Προσωπικά μου άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις και ως συγκρότημα αλλά και ως ξεχωριστές μονάδες αφού η συναυλία θεωρώ πως δεν έκανε ούτε κάποια κοιλιά ούτε υπήρξαν στιγμές που βαρέθηκα. Όσο για τα αρνητικά σχόλια που ανέφερα πιο πάνω πραγματικά θεωρώ πως δεν έχουν και τη πιο στερεή βάση.

Setlist:

1.       Throwing Your Life Away

2.       Left Brain Ambassadors

3.       Turn The Tide

4.       Beneath The Skin

5.       Young Man, Old Soul

6.       Wonderful World

7.       Fool’s Gold

8.       Dreamer

9.       Starborn

10.   One Man Army

11.   Hello Sorrow

12.   Magic Spell

13.   One Man’s Curse

14.   Sedated

15.   Kingmaker

16.   Wise As A Serpent

17.   Mantra

 

Encore:

18.   Blind Mountain

19.   Euphoria

 

Για το Rockoverdose.gr

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου

Φωτογραφίες: Στέργιος Ανδρεάδης (https://www.facebook.com/AndreadisStergios)

Comments