Ανταπόκριση: Thrashing Devastation 2018 @An Club, Αθήνα (29/04/2018)

 

Βλέπεις τον τίτλο του event: “Thrashing Devastation 2018” και λες αμάν, τι είναι αυτό; Διαβάζεις παρακάτω και μαθαίνεις ότι είναι μίνι φεστιβάλ Thrash Metal, αμάν αμάν! Βλέπεις και τα συγκροτήματα: Slughtered Priest, Speedrush, Rapture, Violent Definition και Spit the Blood. Τι λες τώρα; Έχω πάει και δεν το ξέρω…! Και πραγματικά με τέτοιο line-up πώς είναι δυνατόν να μην πας, ειδικά αν είσαι οπαδός του Thrash Metal, καθώς προβλέπεται μια νύχτα ανελέητου κοπανήματος. Προτού κατέβει στην Αθήνα, το μίνι αυτό φεστιβάλ διέλυσε πρώτα τις πόλεις της Θεσσαλονίκης και των Τρικάλων, στις 27 και 28 Απριλίου αντίστοιχα, και ύστερα προσγειώθηκε στο An Club, με την ίδια ισοπεδωτική όρεξη.

 

 

Δυστυχώς όμως, η προσέλευση του κοινού δεν ήταν αυτή που θα περίμενα. Να έφταιγε ίσως το 4ήμερο της πρωτομαγιάς ή το γεγονός ότι την ίδια μέρα έπαιζαν οι Godspeed You! Black Emperor και είχαν πάει 3.000 άτομα; Δεν ξέρω. Πάντως ο κόσμος στο An Club ήταν λίγος και ήταν κρίμα τόσο για τις μπάντες που τους άξιζε να παίξουν σε ένα γεμάτο μαγαζί, τόσο για τον κόσμο που έχασε μια φοβερή βραδιά.

 

 

 

Χωρίς όμως να πτοούνται από αυτό, οι Spit the Blood βγήκαν στις 8 η ώρα με άγριες διαθέσεις, κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ. Για 20κάτι λεπτά έπαιξαν άγριο και γρήγορο Thrash, όπως πρέπει άλλωστε αυτό να παίζεται, χωρίς πολλά πολλά λόγια. Όπως άλλωστε έκανε και ο Νίκος ο τραγουδιστής, ο οποίος ευχαρίστησε μονάχα τη διοργάνωση για την πρόσκληση και είπε ότι το Thrash γαμάει και ότι δεν χρειάζονται λόγια παρά μόνο μουσική. Και αυτό το έκαναν πράξη παίζοντάς μας κομμάτια από τον πρώτο τους και ομώνυμο δίσκο, thrashάροντας και groovάροντας άγρια. Μια δυναμική αρχή που και μας έβαλε γρήγορα στο κλίμα της βραδιάς και μας υποσχέθηκε πολλά για τη συνέχεια.

 

 

 

 

 

Συνέχεια είχαν οι Violent Definition, οι οποίοι στα μέσα Μαρτίου κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, το Life Sentence”, δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή τους. Χρειάστηκε βέβαια να περιμένουμε λίγο παραπάνω μέχρι να βγουν, αλλά τα παιδιά μας το ανταπέδωσαν και με το παραπάνω, καθώς μας χάρισαν μια αλησμόνητη εμφάνιση γεμάτη ταχύτητα, πάθος, ταχύτητα, κοπάνημα και ταχύτητα. Οι Violent Definition έχουν πάρει το Thrash  και το έχουν αναγάγει στο τετράγωνο. Ποιο Thrash και από Thrash. Ηχητική βία όπως το χαρακτήρισε ο Γιώργος ο τραγουδιστής, κάνοντας αναφορά και στο δελτίο τύπου του φεστιβάλ. Από το πρώτο instrumental κομμάτι μέχρι το τελευταίο, η καταιγιστική τους εμφάνιση ήταν συνεχόμενη, χωρίς να παίρνουν ανάσα ούτε αυτή ούτε εμείς, με τον ντράμερ, τον Maelstorm, να έρχεται από άλλη διάσταση, όπου η διπλάσια ταχύτητα είναι το νορμαλ. Το τρίτο κομμάτι, το αφιέρωσαν στα υπόλοιπα παιδιά με τα οποία μοιράστηκαν χιλιόμετρα σε αυτό το μίνι τουρ. Το σετλίστ τους, εκτός από τραγούδια από το δίσκο τους, περιλάμβανε και μια διασκευή στο “Rapid Fire” των Judas Priest, που αμφιβάλλω αν θα το καταλάβαιναν πολλοί έτσι όπως το έκαναν, αν δεν το έλεγε ο τραγουδιστής. Οι Violent Definition έκαναν μια φοβερή εμφάνιση και μας ζέσταναν για τα καλά εν όψη των τριών επόμενων συγκροτημάτων.

 

Setlist:

  1. Lethal Presence
  2. Workaholic
  3. Insane
  4. Slaves of Obsession
  5. Rapid Fire
  6. Ravenous Revenge
  7. Uncertain Justice
  8. Violent Strain
  9. Consumed

 

 

 

 

 

Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ, με τους Rapture να ανεβαίνουν στη σκηνή λίγα λεπτά αργότερα. Οι Αθηναίοι από το 2012 που ιδρύθηκαν έχουν μια συχνή δισκογραφική παρουσία, με το τελευταίο άλμπουμ, το Paroxysm of Hastred”, να βγαίνει φέτος το Γενάρη Με τους Rapture στη σκηνή τη σκυτάλη από το καθαρό Thrash, πήρε το Death / Thrash με τα παιδιά να είναι και αυτοί με τη σειρά τους καταιγιστικοί, με πιο βαρύ βέβαια ήχο, σε σχέση με πριν, αφού το Death έχει  δυναμική παρουσία στη μουσική τους. Στα περίπου 40 με 45 λεπτά της εμφάνισης τους οι Rapture τα έδωσαν όλα με το ένα δυνατό κομμάτι να διαδέχεται το άλλο, κάνοντας έτσι τα 4-5 άτομα που ήταν πιο κοντά στη σκηνή, να μην μπορούν να αντισταθούν σε ένα μίνι mosh, στο οποίο επιδόθηκαν αρκετές φορές. Ο κόσμος τώρα ήταν περισσότερος σε σχέση με πριν, αλλά και πάλι όχι όπως θα περίμενε κανείς σε ένα τέτοιο δυνατό φεστιβάλ. Καμιά όμως μπάντα δεν πτοήθηκε από αυτό κι έτσι και οι Rapture έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, παίζοντας δυνατά και κρατώντας τα πνεύματα ζωντανά, κερδίζοντας έτσι πολλά ζεστά χειροκροτήματα, μετά από κάθε τους τραγούδι.

 

 

 

 

 

 

Τέταρτοι ανέβηκαν στη σκηνή οι εκρηκτικοί Speedrush. Προερχόμενοι από μια εξερετική εμφάνιση στο live των Tankard στο Κύτταρο, τον Γενάρη, οι Αθηναίοι ήρθαν γεμάτοι όρεξη με σκοπό να τα διαλύσουν όλα. Η εμφάνιση τους ήταν αυτή που μέχρι εκείνη τη στιγμή μάζεψε τον περισσότερο κόσμο μπροστά στη σκηνή, ο οποίος χτυπιόταν με πάθος, τραγουδώντας παρέα με το συγκρότημα. Ο Nir για ακόμα μια φορά ήταν η ψυχή της μπάντας, καθώς χτυπιόταν δίχως αύριο και πήγαινε πάνω κάτω χωρίς σταματημό. Και οι Speedrush ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τον κόσμο που ήρθε να τους δει και αφιέρωσαν και ένα κομμάτι στους Rapture, οι οποίοι θα έφευγαν για τη Γερμανία για δύο εμφανίσεις τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στα τραγούδια που έπαιξαν, τα οποία ήταν παρμένα από το δίσκο τους Endless War”, υπήρχαν και δύο διασκευές, το “Rotten to the Core” των Overkill και το “C.O.T.L.O.D.” των Testament προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού. Οι Speedrush μας χάρισαν και αυτοί μια καταιγιστική εμφάνιση με τον κόσμο να την ευχαριστιέται από την αρχή μέχρι το τέλος, και έδωσαν ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα, αφού φυσικά ζήτησαν παραπάνω τραγούδια από την μπάντα.

 

Setlist:

  1. Speedrush
  2. Into the Abyss
  3. Freaks of Nature
  4. Malevolent Torture
  5. Rotten to the Core
  6. Reprisal Steel
  7. Passive Aggression
  8. O.T.L.O.D.
  9. Plague Storm

 

 

 

 

 

 

Παρόλο που οι Slaughtered Priest μετράνε δύο χρόνια λιγότερα από τους Speedrush, ήταν αυτοί που επιλέχθηκαν να κλείσουν αυτή την φοβερή βραδιά. Και νομίζω πως ήταν μια πολύ καλή επιλογή αφού η μουσική τους είναι πιο καταιγιστική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να αποτελούν ιδανική λύση για κλείσιμο. Υπήρχαν σαφέστατα απώλειες στο κοινό, μετά το τέλος της εμφάνισης των Speedrush, αλλά αυτοί που έφυγαν έχασαν πραγματικά ένα μοναδικό live καθαρού Thrash. Με τον Maelstorm των Violent Definition να ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάτι άλλο πέρα από μια in-your-face εμφάνιση που τα ισοπέδωσε όλα στο An Club. Ειδικά στο τραγούδι “Speed Metal Attack”, από το Confess your Sins”, επικράτησε πανζουρλισμός. Τα παιδιά στην κιθάρα και το μπάσο χτυπιόντουσαν δίχως αύριο, ο ντράμερ κατέστρεφε τα τύμπανα με το δαιμόνιο παίξιμο του και ο κόσμος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να κοπανιέται αδιάκοπα. Με το setlist τους να περιέχει τραγούδια από όλους τους δίσκους τους (με εξαίρεση το World Wide War”), οι Slaughtered Priest μας χάρισαν μια συμπαγή και δυναμική εμφάνιση που αποτέλεσε ιδανικό κλείσιμο ενός εκπληκτικού μίνι φεστιβάλ Thrash Metal μουσικής.

 

Setlist:

  1. Intro
  2. Metallic Hellpatrol
  3. Hellthrashing Demon
  4. Eternal Goat Reign
  5. Angel Slayers from Above
  6. Hyperspeed Headbanging
  7. Speed Metal Attack
  8. Menace
  9. Bloodthirsty Pentagram Bitch
  10. Christian Toxic Death

 

 

 

  

 

 

Είμαι σίγουρος πως όσοι τίμησαν τις μπάντες με την παρουσία τους στο An Club, σίγουρα πέρασαν φοβερά και θα θυμούνται για καιρό αυτή τη βραδιά. Το μόνο που έχω να πω είναι πως μια τέτοια πρωτοβουλία πρέπει να ξαναπαρθεί στο μέλλον, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν περισσότερα άτομα αυτό που ζήσαμε εμείς τη νύχτα της 29ης Απριλίου.

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος (κείμενο και φωτογραφίες)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments