Ανταπόκριση: Up the hammers Festival XIV (Mέρα 1η) @ Gagarin 205, Αθήνα (15/3/2019)

Up the fuckinhammers…ή αλλιώς μια γιορτή στο αληθινό, δυναμικό κι επικό heavy metal. Πολλά τα «τυράκια» για να μας δελεάσουν να παρακολουθήσουμε αυτό το διήμερο (ή τριήμερο αν προτιμάτε) κλειστό φεστιβάλ, αφιερωμένο στο underground κατά κύριο λόγο.

Ξεκινάμε τη δράση λοιπόν με τους AIR RAID από το Göteborg της Σουηδίας, oι οποίοι μας προσέφεραν ευθύ, μελωδικό heavy metal κατευθείαν από τις καλύτερες εποχές του είδους. Riff και σολαρίσματα σε πρώτο πλάνο, παρέα με μελωδικά ρεφρέν συνθέτουν τον ήχο των δίσκων τους και αυτό ακριβώς μας παρουσίασαν για 45 λεπτά της ώρας με διασκευή-δώρο το “Rising Force” του Yngwie Malmsteen.

Setlist:

  1. Hold the Flame
  2. Line of Danger
  3. Hell and Back
  4. A Blade in the Dark
  5. Aiming for the Sky
  6. Demon's Eye
  7. Rising Force
  8. Black Dawn
  9. Midnight Burner

Συνέχεια με LIZZIES, ένα συγκρότημα που κατάφερε να συνδυάσει το αυθεντικό metal των πρώτων του κυκλοφοριών με το hard rock των τελευταίων δίσκων όπως το περσινό “On Thin Ice”. Ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή περίπτωση αυτοί οι Ισπανοί από τη Μαδρίτη, έχοντας τρεις γυναίκες στη σύνθεσή τους και τον Dani Vera στα ντραμς. Οι κυρίες Elena Zodiac, Motorcycle Marina και Patricia Strutter σίγουρα κλέβουν τα βλέμματα πάνω στη σκηνή, αλλά και ηχητικά με το παρακάτω setlist:

 

AIRGED L’AMH για μια γερή δόση folk κι επικού metal, μα heavy όσο πρέπει. Με αναφορές σε αρχαίες, θρυλικές και μυθολογικές μάχες, οι δικοί μας Airged L'amh έμειναν για μία ώρα στη σκηνή, ζεσταίνοντας τον, όλο και αυξανόμενο, κόσμο που μπαινόβγαινε στο Gagarin, με περάσματα από συνθέσεις της δισκογραφίας τους όπως τα “Fate Of The King”, “Ragnarok”, “The Hunter's Path” και “The Silver Arm”. Ορεξάτοι, άνετοι αλλά με λίγα προβλήματα στον ήχο τους.

Setlist:

  1. EnDomain
  2. Ragnarok
  3. Two Ravens
  4. Fate of the King
  5. Death on Stamford Bridge
  6. The Silver Arm
  7. The Hunter's Path

Eπόμενοι ήταν οι Αμερικάνοι MAJESTIC RYTE, οι power metal λαίουρες με την υπερ-cult πλέον υπόσταση στο underground. Πρώτη τους εμφάνιση στην Ευρώπη και μορφή ο τραγουδιστής τους με γυαλιά ηλίου και metal στυλ.

Setlist:

  1. Dark Stalker
  2. Survivor
  3. Strawman
  4. Guardian
  5. Arrival
  6. Eternal Paradise
  7. Promise of Power
  8. Hadrian's Path
  9. A Breed Apart

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, είχαμε IRON ANGEL. Με συνθέσεις σαν το “Legions of Evil” χόρτασαν γερμανικό speed metal τον κόσμο, ενώ είχαν και πιο heavy/ thrashy στιγμές, ανάλογα και την κάθε εποχή της δισκογραφίας τους.

Setlist:

  1. Metalstorm
  2. Sinner 666
  3. Ministry of Metal
  4. Legions of Evil
  5. The Metallian
  6. Fight for Your Life
  7. Heavy Metal Soldiers
  8. Hellbound
  9. Black Mass
  10. Stronger Than Steel
  11. Rush of Power

Encore:

  1. Writing's on the Wall

Το πρώτο μεγάλο μπαμ για τον γράφοντα όμως ήταν οι Αμερικάνοι ETERNAL CHAMPION. Ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουν, καθώς με ένα μόνο δίσκο ήταν δεύτερο όνομα. Για το “The Armor Of Ire” o λόγος, στο οποίο δόθηκε και το βάρος. Πανικός από όλους στο “I Am The Hammer” και ένας Jason Tarpey που μοιάζει με τον πολεμιστή του εξωφύλλου. Φόρος τιμής η διασκευή του “The Veils of Negative Existence” στον αδικοχαμένο Mark Shelton των Manilla Road και του εκπληκτικού “Awakened by the Dawn” στους power/ progsters Mystic Force. Συγκρότημα με πολύ μέλλον, θα εμφανιστούν ξανά την Κυριακή στο Crow Club γιατί δεν τους χορτάσαμε.

Setlist:

  1. Retaliator
  2. The Armor of Ire
  3. The Last King of Pictdom
  4. Invoker
  5. Awakened by the Dawn
  6. The Cold Sword
  7. Sing a Last Song of Valdese
  8. I Am the Hammer

Encore:

  1. The Veils of Negative Existence

Kαι επιτέλους, ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα. ARMORED SAINT, σαν ψέματα μου φαίνεται. Τι να πρωτογράψει κανείς; Για την απίστευτη ενέργεια ήδη από τον πρώτο σύγχρονο ύμνο (“Win Hands Down”), για τη φωνάρα του ΜΕΓΑΛΟΥ John Bush, για τα χτυπήματα του Gonzo Sandoval και τα γυρίσματά του στο “Mess”, τις μπασογραμμές του Joey Vera, τον παικταρά Phil Sandoval και τον συμαίκτη Jeff Duncan;

Όλα ήταν ΤΕΛΕΙΑ, μα-γευ-τι-κά. Κομματάρες παλιές (“March of the Saint”), μεσσαίας περιόδου (“After Me, The Flood” και όχι το “Creepy Feelings”), από τον τελευταίο δίσκο (“That Was Then, Way Back When”), ο καραφλοκοντός να κάνει stage diving και crowd surfing, να προσγειώνεται στο pit και να θέλει κι άλλο. Γιατί ο John Bush είναι οπαδός και μέταλο. 15 κομματάρες στα μούτρα μας απανωτά.

Μιλάμε για μια από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουν γίνει σε κλειστό χώρο, κάτι το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, το πρωτοφανές. ΔΕΝ υπάρχει μπάντα να κάνει αυτό που έκαναν οι Armored Saint προχθές. Κυριολεκτικά γ@μhσαν κι έδειραν. Σε ένα δίκαιο κόσμο, οι Αμερικάνοι θα έβαζαν στα γόνατα τις σύγχρονες εμπορικές μπάντες που νομίζουν ότι παίζουν true metal και θα τις κατούραγαν. METAL ολοκαύτωμα με φοβερό ήχο λοιπόν από την πεντάδα. Η πρώτη μου φορά σε Up the hammers ήταν ονειρική. Εντύπωση μου έκανε το πλήθος φίλων από το εξωτερικό που ταξίδεψαν για τη γιορτή αυτή. Ήπιαν τα άπαντα από αλκοόλ, αγόρασαν βινύλια και χτυπήθηκαν μέχρι τελικής πτώσεως. Σεβασμός.

Setlist:

  1. Win Hands Down
  2. March of the Saint
  3. Long Before I Die
  4. Raising Fear
  5. That Was Then, Way Back When
  6. Last Train Home
  7. After Me, the Flood
  8. Book of Blood
  9. Symbol of Salvation
  10. Mess
  11. Aftermath
  12. Left Hook From Right Field
  13. Reign of Fire
  14. Can U Deliver
  15. Mad House

Για το Rock Overdose ,

Μιχάλης Τσολάκος

 

Comments