Ανταπόκριση: VOIVOD – Sacral Rage – Stereo Animal @ Temple Athens, Αθήνα (21/8/2019)

Οι οπαδοί των Voivod στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξαν πολυάριθμοι, γνωρίζω όμως από πρώτο χέρι πόσο αφοσιωμένοι είναι. Παρόλα αυτά, η εικόνα ενός γεμάτου Temple εν μέσω holiday season είναι κάτι που δεν περίμενα σε καμία περίπτωση. Είναι γεγονός ότι η πρώτη εμφάνιση των Καναδών στην Αθήνα πίσω στο 2011, παρέα με τους Soilent Green και Today Is The Day έχει πλέον λάβει μυθικές διαστάσεις. Οι συνοδοιπόροι τους τούτη τη φορά μπορεί στερούνταν ανάλογου εκτοπίσματος, αποδείχθηκαν όμως επαρκείς στο ανάστημα για να σταθούν από κάτω τους.



Οι Θεσσαλονικείς Stereo Animal άνοιξαν φουριόζοι τη βραδιά με αυτό το ιδιαίτερο υβρίδιο, όπου οι groove-άτες στιγμές του thrash συναντούν την '90s industrial metal αισθητική και το post hardcore/noise rock. Οι ταχύτητες τους μπορεί να μην είναι υπερηχητικές, όμως το πανέξυπνο riffing, ο ντράμερ βαρόμετρο, η “γεμάτη” γκρούβα τους και το ενεργητικό παίξιμο τους κέρδιζαν μονομιάς την προσοχή σου, ενώ τα “περίεργα” μέτρα ενίσχυαν τον παράγοντα weirdness.


Setlist:

God Perfect

Club

Invisible Drug

Aftermath

White Sun

Inane

Outside

Anarchy

Red Glowing

Kubark

Dream Off

Level Zero



Οι Αθηναίοι Sacral Rage από την άλλη, αν και εξίσου τεχνικοί, σαν άκουσμα είναι πολύ πιο προσιτοί στον μέσο metal ακροατή. Σαμποταρίστηκαν από τον ήχο ιδιαίτερα στην αρχή, όμως χάρη στο status που πλέον απολαμβάνουν κι έχοντας και “δικό τους” κόσμο στις πρώτες σειρές, πέρασε κάπως στα ψηλά. Στη συνέχεια επιτεύχθηκε μια ανεκτή ισορροπία, πράγμα που τους επέτρεψε να αναδείξουν την ποιότητα των συνθέσεων, των δύο μέχρι στιγμής full length δισκογραφημάτων τους.



Σαφώς πιο γκαζωμένοι από τους Stereo Animal, με retro αισθητική, αλλά και τα “όπλα” για να τη στηρίξουν μας φιλοδώρησαν με περίπου μια ώρα ζόρικου speed/thrash metal, που σε σημεία φλέρταρε ανοιχτά με κραυγαλέα μελωδικές metal φόρμες, δημιουργώντας έτσι έναν κοινό τόπο συνάντησης για μεταλλάδες παλαιάς κοπής. Το υψίσυχνο falsetto του τραγουδιστή τους, αν και ζωντανά θεωρώ ότι παραγίνεται μονότονο, δε μπορώ να αρνηθώ ότι ταιριάζει γάντι στις συνθέσεις τους και αποδόθηκε σωστότατα. Αν δεν το παράκανε και με τις πρασινωπές lazer ακτίνες, που εκτοξεύονταν από τα δάχτυλα του, όλα θα ήταν στη θέση τους.


Setlist:

Vaguely Decoded

Eternal Solstice

A Tyrannous Revolt

Necropia

Master Of A Darker Light

Encima Del Mal

Lost Chapter E. Sutratma

Lost Chapter E. Samsara

Lost Chapter E. Amarna's Reign

Waltz In Madness



Και μετά ήρθαν οι Voivod, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά χαλάλι αν είναι να δίνουν τέτοιες συναυλίες. Το “έμπα” με το “Post Society” από το ομώνυμο EP άνοιξε όχι μόνο την εμφάνιση τους, αλλά και μια μακρά σειρά κομματιών από τις δύο τελευταίες κυκλοφορίες τους -δηλαδή το προαναφερθέν EP και το περσινό εξαιρετικό full length “The Wake”- βγάζοντας στη βιτρίνα τους Voivod του 2019 και μη επαναπαυόμενοι σε δάφνες του παρελθόντος.



Αιχμή του δόρατος το αδάμαστο παίξιμο του Dan “Chewy” Mongrain, ο οποίος έχοντας εισάγει πανέξυπνα jazz τεχνοτροπίες στον Voivod ήχο, τους έχει εκτοξεύσει τόσο συνθετικά στο στούντιο, αλλά και ζωντανά παρουσιάζοντας ελαφρώς updated εκδοχές του κλασικού υλικού τους. Υλικό το οποίο σαφώς και δεν έλειψε από το set τους με κομμάτια από τα Killing Technology”, “Nothingface” και Dimension Hatröss” να βρίσκονται σε περίοπτη θέση.



Αυτό που δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ήταν ο χαμός που έγινε στο σαφώς πιο συγκρατημένο “The Prow” από το Angel Rat”, πράγμα που κατέδειξε ότι ο κόσμος εκτιμά όλες τις περιόδους του σχήματος. Η αποθέωση που γνώριζαν οι Καναδοί ανάμεσα στα κομμάτια ήταν τέτοια, που κινδύνευσε να χαλάσει τη ροή της συναυλίας, ευτυχώς όμως το συγκρότημα δεν έπεσε στην παγίδα της αυταρέσκειας και ξεπέρασε τον ευχάριστο τούτο σκόπελο με μαεστρία.



Ο Snake άλλωστε θα έπρεπε πιθανότατα να πάρει το βραβείο του πιο down to earth frontman ever. Η εμφάνιση του στη σκηνή με τα ραφτά και το ξεθωριασμένο Saxon μπλουζάκι φώναζε “αυτός είμαι!” και δεν έβγαζε την παραμικρή επιτήδευση. Η επικοινωνία του με το κοινό ήταν αυθόρμητη, λες και μιλούσε σε μια παρέα φίλων, χωρίς να υπάρχει κάποια προβαρισμένη ατάκα. Με έναν πολύ περίεργο τρόπο, το live έτσι κέρδιζε, αντί να χάνει σε αίγλη.



Το τέλος του κυρίως set ήρθε με το “Technocratic Manipulators” από το Dimension Hatröss” με τον γνωστό χαμό που προανέφερα να επαναλαμβάνεται και τους Voivod να αποχωρούν για λίγο από την σκηνή εν μέσω πανάξιων επευφημιών.



Οι Καναδοί δεν αργούν να ξαναεμφανιστούν, ο Snake χωρίς πολλά πολλά ουρλιάζει “Vooivoooooood!”, o Away ξεκινά το λυσσασμένο “τούπα τούπα” του και η μάχη από κάτω ξεκινά. Κορμιά έχουν πέσει, γροθιές έχουν υψωθεί πολλάκις, φωνές έχουν ακουστεί σε όλη την Ιάκχου, η δουλειά είχε γίνει και είχε γίνει εξαιρετικά!



Οριστικό “αντίο” με το ανυπέρβλητο “Astronomy Domine”. Η ιδιοφυία των τεράστιων Pink Floyd συναντά εκείνη των Voivod κι ένα απαράμιλλο δέος καταλαμβάνει τους πάντες. Πρόοδος, ψυχεδέλεια, Υπέρβαση νοητική και συναισθηματική. Το αποκορύφωμα της βραδιάς, χωρίς αμφιβολία.



Τελευταίας νότας παιχθείσης, με τρίχα κάγκελο και στόματα ανοιχτά προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να έρθουμε σε ένα λογαριασμό. Την επόμενη εβδομάδα λογικά θα έχει κάποιο άλλο live, κάποιας άλλης μπάντας. Voivod πάντως, δε θα είναι.


Setlist:

Post Society

Psychic Vacuum

Obsolete Beings

The Prow

Iconspiracy

Into My Hypercube

The End Οf Dormancy

Overreaction

Always Moving

The Unknown Knows

Fall

Technocratic Manipulators

Encore:

Voivod

Astronomy Domine


Για το Rock Overdose,

Δημήτρης Σούρσος

Φωτό: Γιάννης Λιβανός

Comments