Ανταπόκριση:3ημερο Γλέντι με τον Γιάννη Αγγελάκα και η καινούργια του μπάντα στο An Club, Αθήνα 27, 28, 29.11.2015

Ο Γιάννης Αγγελάκας δεν χρειάζεται καμιά παρουσίαση και κανένα πρόλογο. Από τις Τρύπες έως σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες και έχει χαρίσει τραγούδια και δίσκους που έχουν αφήσει σημάδι ανεξίτηλο τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και στην ελληνική μουσική σκηνή γενικότερα. Αντίστοιχα, η αγάπη του κόσμου είναι μεγάλη και εκδηλώνεται σε κάθε συναυλία του. Η σχέση όμως είναι αλληλένδετη και ο ίδιος, πνεύμα ανήσυχο και συνεχώς μετακινούμενο μουσικά, φροντίζει να παρουσιάζει ένα αποτέλεσμα προσεγμένο αλλά ποτέ ίδιο με τα προηγούμενα. Έτσι και τώρα, με την καινούργια του πενταμελή μπάντα, έρχεται για να μας παρουσιάσει τραγούδια από την δισκογραφία του αλλά και τραγούδια νέα που πρόκειται να ηχογραφηθούν με το νέο σύνολο. Η περιοδεία δεν θα μπορούσε να μην περάσει από την Αθήνα, όπου και το 3ήμερο γλέντι στο AN Club, στις 27, 28 και 29/11, έγινε sold out.

Μπαίνοντας στο AN Club στις 21.30 ο κόσμος ήταν ήδη αρκετός και ανυπόμονος! Αρχικά, να πούμε πως παρόλο που η συναυλία ήταν sold out, ο χώρος δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτος και επέτρεπε μια σχετική ελευθερία κινήσεων, κάτι που βοήθησε στο να απολαύσουμε την συναυλία. Στις 22.15, δηλαδή με ένα τέταρτο καθυστέρηση, η πενταμελής μπάντα και ο Γιάννης Αγγελάκας ανέβηκαν στην σκηνή. Το νέο σχήμα αποτελείται από την Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική – και ενίοτε ηλεκτρική - κιθάρα, τον Αναστάση Βουκυκλαράκη στα τύμπανα, τον Γιάννη Σαββίδη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Γιώργο Αβραμίδη στην τρομπέτα και τον James Wylie στο σαξόφωνο. Ξεκίνησαν το set τους με το “Γλέντι” και… το γλέντι ξεκίνησε. Από την αρχή φάνηκε πως τα τραγούδια θα παρουσιάζονταν εμφανώς διαφοροποιημένα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτελέσεις, κάτι που έκανε το ενδιαφέρον ακόμη μεγαλύτερο. Ο Γιάννης Αγγελάκας, όρθιος πια, ήταν εμφανώς σε πολύ καλή διάθεση και χωρίς πολλά λόγια το περνούσε και στο κοινό. Άφησε τα τραγούδια του να μιλήσουν και να μεταδώσουν τα λόγια που είχε ο ίδιος να πει. Όσο για το νέο σχήμα, παρόλο που κάνουν πρόβες εδώ και μόλις πέντε μήνες, είναι αρκετά δεμένο και αποτελείται από πολύ καλούς μουσικούς, όπου ο καθένας διατηρεί την ταυτότητά του μέσα στο σύνολο. Οι μουσικές που μας έπαιξαν, ήδη από την αρχή, έδειξαν όρεξη για πειραματισμό και αποστασιοποίηση από τις προηγούμενες εκτελέσεις των τραγουδιών. Μιλάμε δηλαδή για μια φρέσκια μπάντα με νέο ήχο και διαφορετικό αέρα από τις προηγούμενες δουλειές του Γιάννη Αγγελάκα.

Στην αρχή ο ήχος είχε κάποια μικρά προβλήματα τα οποία διορθώθηκαν νωρίς μέσα στο set. Αυτό επ’ ουδενί δεν ενόχλησαν το κοινό, το οποίο τραγούδαγε με την ψυχή του. Από τα πρώτα τραγούδια το γλέντι άναψε, με “Καλά που έγινα σπουδαίος και τρανός” ή “Αιρετικό”. Συνέχεια με πιο πρόσφατες δουλειές του Γιάννη Αγγελάκα όπως “Ευγνωμοσύνη” και “Πόθοι” ενώ το σύνθημα “ω, είν’ ωραία στον παράδεισο” φυσικά και δεν έλειψε μεταξύ των τραγουδιών. Εν γένει, το set κύλισε πολύ καλά, χωρίς κανένα αδύναμο σημείο, παρόλο που μιλάμε για δύο ώρες και σχεδόν τριάντα τραγούδια. Μετά το “Σιγά μην κλάψω” έγινε ένα μικρό διάλλειμα, για να επανέλθουν οι μουσικοί στην σκηνή για τα υπόλοιπα πέντε τραγούδια και το υπέροχο κλείσιμο με την “Γιορτή”.

Πως είναι ηχητικά το νέο σύνολο; Αυτό, δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις καθώς δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία. Υπάρχει πειραματισμός ενώ σίγουρα η κατεύθυνση είναι πιο rock από προηγούμενες δουλειές του Γιάννη Αγγελάκα. Το σημαντικό είναι πως είναι κάτι νέο στην ελληνική μουσική σκηνή, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους χωρίς να ξεχνά το παρελθόν. Μιλάμε για ένα αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου με μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο διατηρεί το συναίσθημα και την φόρτιση των τραγουδιών, περνώντας τα όμως από ένα νέο φίλτρο. Ένα αποτέλεσμα που δείχνει την μουσικά ταξιδιάρα ψυχή του Γιάννη Αγγελάκα. Η ισορροπία είναι τέλεια καθώς όχι μόνο οι ήδη ακροατές του θα μείνουν ικανοποιημένοι αλλά πια, με το υλικό αυτό, ανοίγεται και σε νέα ακροατήρια. Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας περιμένουμε τον καινούργιο δίσκο όπου εκεί πια θα φανεί καλύτερα, και με τα νέα τραγούδια, η νέα αυτή κατεύθυνση.

Setlist

Γλέντι
Καλά που έγινα σπουδαίος και τρανός
Άγγελος
Αιρετικό
Γιαννάκης
Ευγνωμοσύνη
Δικαιοσύνη
Είμαι τυχερός
Μέσα μου ο αέρας που φυσά
Δε θέλω τα ματάκια σου (Βασίλης Τσιτσάνης)
Ποτάμι
Πόθοι
Άγρια των άστρων μουσική
Η αγάπη ορμάει μπροστά
Τρένο
Ακούω την αγάπη
Από ‘δω και πάνω
Ο χαμένος τα παίρνει όλα
Σαράβαλο
Η γελαστή ανηφόρα
Σιγά μην κλάψω

Encore
Όπως ξυπνούν οι εραστές
Ταξιδιάρα ψυχή
Θ’ ανατέλλω
Δωσ΄ μου λίγη ακόμα αγάπη
Γιορτή

 

Για το Rock Overdose,

Γιώργος Χριστοδουλάκης

 

Φωτογραφίες: Καταστρόφος Αλέκος

Comments