Απεβίωσε ο θρύλος της ροκ Chuck Berry

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, ο θρύλος του rock ’n’ roll, Chuck Berry, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας του Μιζούρι.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια της 70ετούς καριέρας του έδωσε στην ανθρωπότητα δεκάδες μουσικά "διαμάντια", μεταξύ των οποίων το "Roll Over Beethoven" και το "Johnny B Goode".

O Chuck Berry, είχε καταταχθεί από το περιοδικό Rolling Stone στην 6η θέση ανάμεσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ενώ, από το ίδιο περιοδικό, κατατάχθηκε στην 5η θέση ανάμεσα στους καλύτερους μουσικούς όλων των εποχών.

Από τη φυλακή στην καταξίωση

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1926 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και ήταν το 4ο παιδί της οικογένειάς του, από τα 6 συνολικά. Ο πατέρας του ήταν ιερέας σε εκκλησία Βαπτιστών, ενώ η μητέρα του ήταν διευθύντρια σχολείου. Το 1944, ο Μπέρι συνελήφθη για ληστεία που διέπραξε στο Κάνσας Σίτι.

Όταν αποφυλακίστηκε το 1947, στα 21α γενέθλιά του, παντρεύτηκε τη Θαμέτα Σαγκς και απέκτησε μια κόρη μαζί της.

Ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας τραγούδια των Νατ Κινγκ Κόουλ και Μάντι Γουώτερς. Τον Μάιο 1955, υπέγραψε συμβόλαιο με την Τσες Ρέκορντς.

Τον Ιούνιο 1956, βγάζει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία, το Roll Over Beethoven, που φτάνει στο #29 των ΗΠΑ. Αργότερα, βγάζει της μεγαλύτερες επιτυχίες του School Days, Rock and Roll Music, Sweet Little Sixteen και Johnny B. Goode.

Είχε βραβευθεί με Grammy το 1984 για τη συνολική του προσφορά στη μουσική, ενώ το 1986 ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

 

Πηγή

Comments