Αποτελέσματα poll αναγνωστών για τα καλύτερα και χειρότερα του 2015!

Το 2015 αποτέλεσε μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, με πολύ δυνατές κυκλοφορίες δίσκων, τόσο από εγχώριες μπάντες όσο βέβαια κι από μπάντες του εξωτερικού, και στο Rock Overdose ζητήσαμε την δική σας άποψη για το ποιες ήταν οι κορυφαίες και χειρότερες στιγμές της χρονιάς που μας πέρασε. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό, όμως χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας περάσουμε στα αποτελέσματα!

Καλύτερος δίσκος 2015

Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια ιδέα για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Στην πρώτη θέση βρίσκουμε το άλμπουμ με το οποίο επέστρεψαν οι θρυλικοί Iron Maiden, με τίτλο “The Book Of Souls”, το οποίο κατέλαβε το 51% των ψήφων απέναντι στα υπόλοιπα άλμπουμ της κατηγορίας. Ο δίσκος ήταν πολυαναμενόμενος, ειδικά μετά την είδηση ότι ο Bruce αντιμετώπισε με επιτυχία την επάρατη νόσο, και σάρωσε, αφήνοντας κάθε άλλη επιλογή πολύ μακριά από ανταγωνισμό. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το “The Plague Within” των Paradise Lost, και όχι άδικα καθώς ο δίσκος περιέχει μερικά εξαιρετικά τραγούδια, τα οποία σε συνδυασμό με τον γνωστό σκοτεινό ήχο της μπάντας έδωσαν στους Paradise Lost την δεύτερη θέση των προτιμήσεών σας με 17%. Ακολουθούν οι Scorpions και το “Return To Forever” με 10%, οι Amorphis με την κυκλοφορία τους “Under The Red Cloud” με 5%, η επιστροφή των Disturbed μέσω του “Immortalized” με 4%, ποσοστό που έλαβε επίσης το “Haven” των Kamelot και το “Underworld” των Symphony X, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν οι κυκλοφορίες των Powerwolf και Marilyn Manson με 2% και οι Leprous που με το “Congregation” κατέλαβαν την τελευταία θέση με 1% των ψήφων.

Χειρότερος δίσκος 2015

Αναμφισβήτητα υπάρχουν οι κυκλοφορίες που μας αφήνουν ικανοποιημένους, όπως οι προαναφερθείσες, σε μία χρονιά, όμως πάντα υπάρχουν και κάποιες τις οποίες περιμέναμε καλύτερες από ότι τελικά αποδείχθηκαν. Κάτι τέτοιο έδειξε να γίνεται με τους Five Finger Death Punch, οι οποίοι κυκλοφόρησαν μέσα στο έτος μία νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Got Your Six” το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση στην λίστα με τους χειρότερους δίσκους του 2015 σύμφωνα με την ψήφο σας, καταλαμβάνοντας το 32% των ψήφων! Ακολουθούν οι δίσκοι “The Key” και “Postcards From Paradise” των Operation: Mindcrime (του Geoff Tate) και Ringo Starr αντίστοιχα, με ποσοστό 25 και 22%, ενώ τις τελευταίες δύο θέσεις καταλαμβάνουν οι δίσκοι “Rise Of The Chaos Wizards” των Gloryhammer με 11% και η “Symphonia Ignis Divinus” των Rhapsody του Luca Turilli με 10%.

 

Καλύτερο εξώφυλλο δίσκου 2015

Άλλη μια κατηγορία στην οποία ο νικητής είχε τεράστια διαφορά από τον δεύτερο. Την πρώτη θέση της λίστας κατέλαβαν οι Blind Guardian οι οποίοι με το εξώφυλλο της deluxe έκδοσης του νέου τους δίσκου, “Beyond The Red Mirror” απέσπασαν το 60% των ψήφων και βρίσκονται με άνεση στην πρώτη θέση των προτιμήσεών σας. Ακολουθούν οι Moonspell με το “Extinct” με 15%, οι Baroness με το “Purple” με 10% ενώ την λίστα συμπληρώνουν οι Acid Death και οι Sonata Antartika με τις κυκλοφορίες τους, “Hall Of Mirrors” και “#no_filter” να παίρνουν τα υπόλοιπα 8% και 7%.

 

Χειρότερο εξώφυλλο δίσκου 2015

Σε αυτή την κατηγορία είχαμε πάρα πολλές συμμετοχές και δυσκολευτήκαμε να καταλήξουμε στην πεντάδα που θα έπρεπε να μπει στο τελικό poll, όμως τελικά η… έλλειψη φαντασίας από τους δημιουργούς μας έλυσε τα χέρια. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η αλεπού των Prodigy, καθώς το “The Day Is My Enemy” κατέλαβε την πρώτη θέση με ένα ποσοστό της τάξης του 36%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί το “Silence In The Snow” των Trivium με 30% των ψήφων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Enforcer με το “From Beyond” που κατέλαβε το 16% από τις ψήφους σας, ενώ στις τελευταίες δύο θέσεις βρίσκονται δύο θρυλικά συγκροτήματα. Τέταρτος έρχεται ο Eddie του “Book Of Souls” για τους Iron Maiden με 10%, ενώ τελευταίοι στην λίστα είναι οι Motörhead με το “Bad Magic” να παίρνει 8%.

Καλύτερο Ελληνικό συγκρότημα/ Καλύτερος Έλληνας καλλιτέχνης

Συνεχίζουμε με μία άκρως ενδιαφέρουσα κατηγορία που αφορά την εγχώρια σκηνή, στην οποία οι κύριες υποψηφιότητες ήταν λίγο-πολύ προβλέψιμες, όμως οι υπόλοιπες ήταν αυτές που έκαναν την διαφορά. Στην πρώτη θέση, λοιπόν, βρίσκονται οι Rotting Christ (ποιοι άλλοι) με το 50% των ψήφων να πηγαίνει στην παρέα του Σάκη. Οι Rotting κυκλοφόρησαν το “Lucifer Over Athens”, και περιόδευσαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μας προετοίμασαν και για τον νέο τους δίσκο, που θα φέρει τον τίτλο “Rituals” και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα! Δεύτερος στη λίστα με 25% έρχεται ο Gus G., ο οποίος κυκλοφόρησε τον δεύτερο σόλο δίσκο του, “Brand New Revolution” και ανακοίνωσε την επανένωση των Firewind υπό την φωνή του Henning Basse! Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι φρέσκοι πάλιουρες Diviner με 15%, οι Outloud με 7% και οι Kavatasia με 3%. Αναμένονται μεγάλες μάχες του χρόνου, με την δυναμική επιστροφή των InnerWish, την νέα δουλειά των Rotting Christ και ο,τι αναμένεται να κυκλοφορήσει ακόμα!

 

Καλύτερο νέο συγκρότημα/ Καλύτερος νέος καλλιτέχνης

Εδώ είχαμε περισσότερες υποψηφιότητες, όμως ο νικητής βρίσκεται απολύτως επάξια στην πρώτη θέση. Οι νεοσύστατοι Diviner που κυκλοφόρησαν έναν αρτιότατο δίσκο με τίτλο “Fallen Empires” βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 47% από τις ψήφους σας, αφήνοντας μάλιστα πολλές υποσχέσεις μετά το live στην Θεσσαλονίκη στις αρχές του Δεκεμβρίου. Όποιος δεν άκουσε τον δίσκο τους ακόμα, ας κάνει μια χάρη στον εαυτό του κι ας τον ακούσει με την πρώτη ευκαιρία. Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Serious Black με 17% ενώ την λίστα συμπληρώνουν οι Sacral Rage (12%), Murder Angels (11%), Communions (6%), Faunus και Esotherisst (3%).

 

Καλύτερο live στην Ελλάδα

Το 2015 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φτωχή χρονιά για τις live εμφανίσεις στην χώρα μας, καθώς μεγάλα ονόματα έκαναν την επίσκεψή τους, ενώ μικρότερα απέδωσαν εξαιρετικές εμφανίσεις που μας άφησαν εξαιρετικά συναισθήματα στο τέλος του κάθε show. Ξεχώρισαν τα live των Machine Head και Blind Guardian,  ξεχωριστά show όπως μπάντα από την παρέα των Rock N’ Roll Children, εξαιρετική δυναμική σε κάθε show από τους Sabaton όπως πάντα, μεγάλη επίσκεψη του Zakk Wylde με τους Black Label Society τον Ιούλιο. Επιπλέον, πολύ καλό show απέδωσαν και οι Hammerfall στην Αθήνα, οι Epica που μας παρουσίασαν έναν εξαιρετικό νέο δίσκο, o Gus G., οι Editors και οι Jag Panzer, ενώ αξίζει να γίνει μία μεγάλη αναφορά στα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, με τα Rock You To Hell, Up The Hammers και Chania Rock Festival να ξεχωρίζουν και να μας αφήνουν πολύ ικανοποιημένους. Δεν προχωρούμε σε κατάταξη γιατί κάθε live είναι ξεχωριστό για τον καθένα από εμάς και κάθε τραγούδι έχει διαφορετική θέση στις καρδιές μας, όπως φυσικά και οι μπάντες. Ας ελπίσουμε να έχουμε εξίσου πολλά και δυνατά live μέσα στο 2016!

Μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς

Με πολύ λίγα λόγια θα αναλύσουμε και τα γεγονότα και τα συγκροτήματα που μας άφησαν να τραβάμε τα μαλλιά μας από απογοήτευση και για το 2015, γιατί δυστυχώς δεν μπορεί να λείπει και αυτό από το μενού. #1 Metallica. Έχουν να βγάλουν δίσκο από το 2008, παίζουν live σε όλες τις πλευρές του πλανήτη με αναμασημένες setlists τις οποίες στο τέλος αποδεικνύεται ότι έκαναν επειδή ήθελαν να αναπληρώσουν τη ζημία από τα προηγούμενα project τους που δεν στέφθηκαν με επιτυχία, μας ανακοινώνουν ότι μπαίνουν στο στούντιο για να ξεκινήσει η διαδικασία του νέου δίσκου και ξαφνικά ξυπνάς μια μέρα και βλέπεις ότι χάθηκε το κινητό με όλα τα ηχογραφημένα riffs κι ότι ο δίσκος θα καθυστερήσει κι άλλο. Τέλος της ιστορίας. Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι Virgin Steele, οι Muse, οι Prodigy καθώς και η live εμφάνιση των Dodheimsgard στην Αθήνα.

Γεγονός της χρονιάς

Αναμφισβήτητα το γεγονός που τάραξε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τα νερά της παγκόσμιας σκηνής, μουσικής και μη, ήταν η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, που επηρέασε και την εμφάνιση των Eagles Of Death Metal στο θέατρο Bataclan. Τέτοιες στιγμές αμαυρώνουν την καθημερινότητά μας και ελπίζουμε να μην ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Κατόπιν, βρίσκουμε τον Bruce Dickinson ο οποίος έδωσε την δική του μάχη με τον καρκίνο και βγήκε νικητής, καθώς οι εξετάσεις του στο τέλος του Μαϊου έδειξαν ότι είναι καθαρός και διέφυγε κάθε κίνδυνο. Μάλιστα, οι Maiden είναι έτοιμοι να βγουν σε περιοδεία με τον Bruce να δείχνει πιο δυνατός από κάθε άλλη φορά! Στις υπόλοιπες θέσεις, η επανένωση των Savatage για ένα μοναδικό show στο Wacken έκλεψε την παράσταση από τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φεστιβάλ, ενώ η παγκόσμια κοινότητα έπεσε σε πένθος με τον θάνατο του B.B.King.

Lemmy

Το 2015 έκλεισε με έναν από τους χειρότερους πιθανούς τρόπους, καθώς μερικές μέρες μετά τα γενέθλιά του, στις 28 Δεκεμβρίου απεβίωσε ο θρυλικός frontman και μπασίστας των Motörhead, Ian Fraser Kilmister, ο γνωστός σε όλους μας Lemmy. Η απώλειά του τάραξε όλη την rock και metal κοινότητα, με πλήθος διάσημων καλλιτεχνών να εκφράζουν την λύπη τους για τον θάνατο μιας τεράστιας φιγούρας στην rock n’ roll μουσική. Ο θάνατός του έγινε γνωστός αφότου δημιουργήθηκε το poll και δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα ως φόρο τιμής σε έναν τέτοιο καλλιτέχνη, με τον οποίο είχαμε την χαρά να κάνουμε συνέντευξη λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του νέου δίσκου των Motörhead και λίγους μήνες πριν τον θάνατό του. Ελπίζουμε το 2016 να έχουμε λιγότερες απώλειες, αν και ήδη μετράμε αρκετούς θανάτους εξεχόντων καλλιτεχνών μέσα στον Ιανουάριο.

 

Με αυτά και με αυτά χαιρετάμε οριστικά το 2015 και ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τα καλύτερα και χειρότερα του 2016 τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με αισιοδοξία ότι το νέο έτος θα είναι παραγωγικότερο και πιο εποικοδομητικό για την μουσική.

Η συντακτική ομάδα του Rock Overdose

Comments