Αφιέρωμα: Οι DEAD KENNEDYS … είναι ζωντανοί!

In Punk We Trust

επιθετικότητα, αντισυμβατικότητα, αντίδραση, έκρηξη, επανάσταση, ανανέωση  ή απλά .... Dead Kennedys!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στις ακτές της Καλιφόρνιας, σχηματίστηκε ένα συγκρότημα που έμελλε να ξεμπροστιάσει το μύθο της λάμψης της Δυτικής Ακτής, προκαλώντας εφιάλτες στο πολιτικό-κοινωνικό σκηνικό και δικαιώνοντας τους punkηδες ως κίνημα πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας και αμφισβήτησης του κατεστημένου, με μουσική που έχει αιχμή αλλά και άποψη να ταρακουνήσει το σύστημα!


Τον Ιούνιο του 1978, στο Σαν Φραντζίσκο της Καλιφόρνια, απαντώντας σε μια αγγελία, που έλεγε “Κιθαρίστας επιθυμεί να φτιάξει συγκρότημα”, ο Eric Reed Boucher aka Jello Biafra γνώρισε τον East Bay Ray και παρέα με τους Klaus Flouride (Geoffrey Lyall) στο μπάσο, τον 6025 (Carlos Cardona) στη ρυθμική κιθάρα και τον Ted (Bruce Slesinger) στα τύμπανα δημιούργησαν τους The Dead Kennedys, ηχογραφόντας μια σειρά από demos! Το όνομα εμπνευσμένο από τη δολοφονία του John Fitzgerald Kennedy, το γεγονός που είχε σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή και είχε σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά.

Οι Kennedys, η προσωποποίηση του Αμερικανικού ονείρου, το motto "η Αμερική υπεράνω όλων", το όνειρο των ελεύθερων χωρών του κόσμου κάτω από την κηδεμονία της Αμερικής όμως. Η Αμερική του Hollywood, των hamburgers, της CocaCola, του White House, της CBS, του Manhatan, του baseball ... η Αμερική του "Γαμήστε τους κομμουνιστές"... H Αμερική το κέντρο του κόσμου! Το κέντρο που αποφασίζονται όσα θα διαδραματιστούν στην περιφέρεια. Η υπεροψία της μητρόπολης και η άγνοια και αδιαφορία για την τύχη του υπόλοιπου κόσμου. Η εικόνα του κόσμου της αφθόνίας, της ίσης ευκαιρίας για όλου, που συντήρησε και έδωσε ελπίδες στις γενιές των αμερικανών της δεκαετίας του '50 και του 60 για ένα καλύτερο αύριο.

Επιλέγοντας το όνομά τους οι Dead Kennedys έριξαν μια κλωτσιά στο αμερικανικό κατεστημένο, στο καλοστημένο σκηνικό της κατευθυνόμενης κουλτούρας που δημιούργησε τον νομοταγή, ξεροκέφαλο, ρατσιστή, φαλλοκράτη, στρατοκράτη και στο έπακρο καταναλωτή..μέσο αμερικανό ... και όχι μόνο!

Σχηματίστηκαν αρχικά ως μια τυπική ροκ μπάντα, που όμως στην πορεία ξεχώρισε και  έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα - αν όχι ο ηγέτης - στο χώρο του hardcore punk, ξεπερνώντας τα σύνορα της Αμερικής και επηρεάζοντας δεκάδες μπάντες ακόμα και σήμερα, 40 σχεδόν χρόνια από την δημιουργία τους!

Το πρώτο single της μπάντας κυκλοφόρησε το 1979 με τίτλο  "California Uber Alles," και αποτελούσε  επίθεση στον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Jerry Brown, πλέον αποτελεί ένα διαχρονικό μανιφέστο ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα punk τραγούδια όλων των εποχών.

Το single περιλαμβάνεται και στο debut album τους, “Fresh Fruit for Rotting Vegetables” (1980) που αποτελεί  ένα από τα κλασικότερα rock albums όλων των εποχών και εγχειρίδιο της punk σκηνής γενικότερα.

Ήταν εκείνη η εποχή που η αμερικάνικη κοινωνία έβραζε με τις αντι-πολεμικές εκδηλώσεις και το δεύτερο single τους "Holiday In Cambodia" - χωρίς υπερβολή - το πιο πετυχημένο single της Αμερικάνικης Hardcore σκηνής - βάζει φωτιά στο ήδη φουντωμένο κλίμα, στηλιτεύοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ασία και υπογραμμίζοντας την υποκρισία της τότε κοινωνίας. Συνεχίζοντας την παράδοση του βρεττανικού punk, οι Dead Kennedys ήταν από τις πρώτες punk μπάντες στις ΗΠΑ με πολιτικο-κοινωνική χροιά, μέσα από ένα πρίσμα σαρκασμού.

Ένα ακομη single από τον ίδιο δίσκο το “Too Drunk to Fuck”, κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα ων ΗΠΑ κατακτώντας  τα UK charts παρά την απαγόρευση στο airplay της χώρας!  Βέβαια η #36  θεση κατάταξης ανακούφισε τους ιθύνοντες του BBC, αφού δεν αναγκάστηκαν να το παρουσιάσουν στο Top of The Pops. Όμως, το κομμάτι αυτό 27 χρόνια αργότερα θα γίνει το μήλον της έριδος, για την διασπασμένη πλέον μπάντα ...

Οι Dead Kennedys με τον Jello Biafra στα φωνητικά κυκλοφόρησαν, άλλα τρία album (”Plastic Surgery Disasters”, ”Frankenchrist”, ”Bedtime for Democracy”) έκαναν πολλές συναυλίες, με headlining στο φεστιβάλ Rock Against Reagan, τo 1983, ώσπου το 1986 αποφάσισαν να διαλυθούν.

Ένας απ΄τους πολλούς λόγους ήταν πως ένιωσαν ότι η σκηνή είχε αλλάξει τόσο, που δεν άρμοζε στα πιστεύω, τα οποία η μουσική τους πρέσβευε. Θεώρησαν πως πλέον στις συναυλίες τους πλειοψηφούσαν μπαχαλάκηδες , που το μόνο που ήθελαν ήταν να πλακώνονται μετά μουσικής...

Επιπλέον, η συντηρητική κυβέρνηση των Η.Π.Α. σε συνδυασμό με τον οργανισμό Parents Music Resource Center ( που ίδρυσε η σύζυγος του τότε γερουσιαστή, Al Gore) τον Απρίλιο του 86 - είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν διάφορες καταγγελίες στην αστυνομία ακόμα και έφοδος στα σπίτια τους, μηνύσεις αλλά και δίκες με κατηγορίες όπως η διάθεση “κακόβουλου” υλικού σε ανηλίκους κ.ά. Κατηγορίες με τις οποίες είχαν παρόμοια τραγελαφικά τρεχάματα κι άλλοι ροκ καλλιτέχνες  όπως ο Frank Zappa κ.ά..

Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1986, έχοντας κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους και επανενώθηκαν δεκαπέντε χρόνια αργότερα χωρίς τον τραγουδιστή Jello Biafra,
ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, συνεχίζει όμως από το δικό του μέτωπο ακόμα μάχημος!

 

Οι υπόλοιποι "ζωντανοί" .... Dead Kennedys, μετά από διάφορες περιπέτειες .... περιοδεύουν ξανά με τρία μέλη από την κλασική 80s σύνθεση της μπάντας (East Bay Ray, Klaus Flouride και D.H. Peligro) και τραγουδιστή τον Ron “Skip” Greer (μέλος των The Wynona Riders).

Θα έχουμε την τύχη να τους απολαύσουμε το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται : 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2018  ... σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Οι Dead Kennedys άσκησαν και συνεχίζουν ασκούν με την καυστική τους μουσική και στίχους, ένα είδος πολιτιστικής τρομοκρατίας με παγκόσμιες προεκτάσεις. Μπορεί οι Kennedys να είναι νεκροί ... αλλά το τέρας που προσπάθησαν να πολεμήσουν δεν έχει πεθάνει... οι Dead Kennedys παραμένουν ζωντανοί στην μάχη ενάντια σε κάθε είδους πολιτικό κατεστημένο και στη σαθρή κοινωνία!

Δύο βραδυές που δε πρέπει να χάσει κανείς! 


Θεσ/νικη 30/6 Principal Club Theater

https://www.facebook.com/events/436218090169005/

Αθήνα 1/7  Piraeus 117 Academy

https://www.facebook.com/events/390888161380754/

Εισιτήρια 23€ & 25€ (Metal Era, No Remorse Records, Ticket House, Cinema Libre, Monsterville, Uncle Chronis Tattoo, Γερμανός/Cosmote, 123Tickets.gr, TicketHouse.gr, TicketMaster.gr)

 

Comments