Αφιέρωμα στις επικές μάχες των Μanowar

O Ioύνιος ήταν ανέκαθεν ο πρώτος καυτός μήνας του έτους. Καλοκαίρι μυρίζει, θάλασσα και…συναυλίες. Η πρώτη μεγάλη όμως, είναι και μια αναδρομή σε επικά μέρη. Μέρη βασιλέων του metal, πολεμιστών του κόσμου, ύμνων μάχης, όπου αιώνιες συνθέσεις ηχούν δυνατότερα από την κόλαση. Είναι οι Μanowar και οι στιγμές της δισκογραφίας τους μέσα από τα μάτια ενός μικρού οπαδού, που μεγαλώνοντας απέκτησε την ευκαιρία να μοιράζεται τις αναμνήσεις του:

“Louder Than Hell” (1996)

To πρώτο άκουσμα, το πρώτο αίμα, η πρώτη επαφή ενός ανηλίκου (με μουσικές ανησυχίες) με τη μουσική των Ανδρών του Πολέμου. Όντως, δεν είναι επικό όσο τα προηγούμενα, έχει μια πιο rock αύρα, είναι όμως ξεκάθαρο heavy metal. Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει τι λένε οπαδοί, γραφιάδες με γαλόνια στο πέτο και λοιποί. Ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο μου, όχι το καλύτερό τους. Ίσως, αν θες, το αγαπημένο των παιδικών μου χρόνων. Τα “Return of the Warlord”, “Brothers of Metal, Pt. 1”, “The Gods Made Heavy Metal”, “Courage”, “Number 1”, “Outlaw”, “King” και “The Power” θα μου θυμήζουν πάντα το Γυμνάσιο και τις αντιγραμμένες κασσέτες στα walkman. Δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά μόλις ανέφερα 8 από τις 10 συνθέσεις του δίσκου.

Louder Than Hell (CD, Album) album cover

“Warriors of the World” (2002)

Ίδια περίπτωση με το προηγούμενο. Όταν κυκλοφόρησε το έζησα ζεστό. “Swords in the Wind” και “The Fight for Freedom” συνέχεια και συνέχεια, ακολουθούν τα “Call to Arms”, “Nessun Dorma” (μέγας Ρavarotti και οι Simoni, Adami, G. Puccini) και το ομώνυμο. Το λατρεύω.

https://www.youtube.com/watch?v=Dll329ggLIY

Battle Hymns” (1982)

Eίναι απίστευτα δύσκολο να πω αν αυτό ή όποιο ακολουθεί είναι το αγαπημένο μου. Έχει όμως την ομώνυμη επική κομματάρα, τα “Death Tone”, “Metal Daze”, “Fast Taker”, “Shell Shock”, “Manowar”, έχει όλο το δίσκο βασικά, έχει χάλια ήχο στα τύμπανα του Donnie Hamzik (εξ ου και η επανακυκλοφορία “Battle Hymns MMXI”), έχει τη φωνή του θεού Eric Adams, έχει Οrson Welles, έχει πολύ heavy/ power metal, έχει τις χάρες όλες.

Battle Hymns album cover

“Fighting the World” (1987)

Έχει το “Defender” ρε παιδιά, ΤΟ “Defender”. Το “Black Wind, Fire and Steel”, το “Carry On”, το “Blow Your Speakers”, το “Fighting the World”. Λέγεται ότι είναι η πρώτη full-digital ηχογράφηση στην ιστορία του metal.

Hail to England” (1984)

Άλλοι μιλάνε για την κορυφαία τους στιγμή. Σε μόλις 7 συνθέσεις. Με τον Ross The Boss να συνυπογράφει τα “Each Dawn I Die” και “Army of the Immortals” μαζί με τον DeMaio, εδώ έχουμε ένα κολοσσιαίο δείγμα δίσκου, που κατά πολλούς γέννησε το epic metal.

Hail To England album cover

Kings of Metal” (1988)

Ο τίτλος του είναι δήλωση. Το τελευταίο μεγάλο άλμπουμ της χρυσής δεκαετίας των Αμερικάνων. Τrue heavy metal, όλα τα κομμάτια του ένα κι ένα. Δύσκολα δεν θα ανατριχιάσει κάποιος βλέποντας όλα τα χέρια υψωμένα και σταυρωμένα στο άκουσμα του “The Crown and the Ring (Lament of the Kings)”.

Sign of the Hammer” (1984)

Πώς να μην σε συγκινήσει ένας δίσκος που περιέχει τα “Thor (The Powerhead)”, “Mountains” και “Guyana (Cult of the Damned)”; Όχι ότι τα υπόλοιπα υστερούν δραματικά, αλλά συμπάθειες είναι αυτές. Επίσης, έχουμε άλλη μια συνεισφορά του Ross The Boss, στο “The Oath” αυτή τη φορά.

Sign Of The Hammer album cover

Τα προαναφερθέντα αποτελούν και τα σημαντικότερα επιτεύγματα της 37χρονης δισκογραφικής πορείας των Manowar, μέσα από τα μάτια ενός ενήλικου πλέον οπαδού. Το γυμνασιόπαιδο μεγάλωσε, αξιολόγησε και την υπόλοιπη δισκογραφία των Αμερικάνων, ξεχωρίζοντας με χρονολογική σειρά τα: “Secret of Steel” από το “Into Glory Ride”, “Master of the Wind”, “Spirit Horse of the Cherokee” και “Achilles, Agony, and Ecstasy in Eight Parts” από το “The Triumph of Steel”, “The Dawn of Battle” και “I Believe” από το “Dawn of Battle” και “King of Kings”, “Sons of Odin”, “Gods of War”, “Die for Metal” από το πολύ καλό, αδικημένο και υποτιμημένο “Gods of War”. Προσθέστε και την τολμηρή σύνθεση του “Πατέρα (Father in Greek)” από το “Thunder In The Sky” όπου ο Adams τραγουδάει στα ελληνικά κι έχετε μια σφαιρική ιδέα για το που θα κινηθείτε όταν θα κάνετε τις επιλογές σας στη δισκογραφία των Θεών του metal.

Manowar - Into Glory Ride album art Manowar - The Triumph Of Steel album art Manowar - The Dawn Of Battle album art Manowar - Gods Of War album art Manowar - Thunder In The Sky album art

Oι Manowar των ρεκόρ:

  • H πρώτη metal μπάντα που χρησιμοποίησε τη φαντασία, τον πόλεμο, τα σπαθιά και τον ηρωισμό στους στίχους και τα εξώφυλλά της
  • Η μοναδικοί που ηχογράφησαν με τον Οrson Welles
  • Από τους πρώτους που ηχογράφησαν με ορχήστρα
  • Η πρώτη metal μπάντα που δημιούργησε τα δικά της ηχεία και τις δικές της κιθάρες
  • Η πρώτη metal μπάντα που ηχογράφησε με σύστημα Dolby 5.1
  • H δυνατότερη metal μπάντα στον κόσμο, ρεκόρ που οι ίδιοι έχουν σπάσει 3 φορές. Το 1984 πρωτομπήκαν στο βιβλίο Guiness ως η μπάντα, σε συναυλία της οποίας καταγράφηκε ο δυνατότερος ήχος
  • Κατέχουν το ρεκόρ μεγαλύτερης συναυλίας σε διάρκεια. 5 ώρες και 1 λεπτό στη Βουλγαρία το 2008
  • Γνωστοί για το αιώνιο σύνθημα “Death to false metal” και για τις στρατιές οπαδών τους, με oνόματα όπως Metal Warriors, Manowarriors, Brothers of Metal, αλλά γνωστότερο είναι το Army of Immortals

Στις 14 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, ετοιμαζόμαστε άπαντες για την Τελική Μάχη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Comments