Αφιέρωμα στον MARK LANEGAN!

«Ο Mark Lanegan είναι ο καλύτερος «επίλογος», που περιμένουμε να ακούσουμε αυτό τον βροχερό μήνα!»

 

Ο Mark William Lanegan (γεννημένος στις 25 Νοεμβρίου 1964) είναι ένας Αμερικανός εναλλακτικός ροκ μουσικός και τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Ο Lanegan, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ellensburg της Ουάσινγκτον, ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 1984, σχηματίζοντας το ψυχεδελικό συγκρότημα Screaming Trees με τον Gary Lee Conner, τον Van Conner και τον Mark Pickerel. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο συγκρότημα, ο Lanegan ξεκίνησε και μια ατομική καριέρα χαμηλού επιπέδου και κυκλοφόρησε το πρώτο solo studio album του, το “The Winding Sheet”, το 1990. Από το 1990 κυκλοφορεί ακόμα δέκα (σόλο) studio άλμπουμ, με συνεργασίες έχοντας λάβει κριτική αναγνώριση και μέτρια εμπορική επιτυχία.

 

Ο Lanegan συνεργάστηκε επίσης με διάφορους καλλιτέχνες και συγκροτήματα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, μεταξύ άλλων με τον Kurt Cobain του Nirvana πριν από την επιτυχία των Nirvana με το άλμπουμ “Nevermind”, ηχογραφώντας ένα ακυκλοφόρητο άλμπουμ τραγουδιών από τη folk τραγουδίστρια Lead Belly. Ο Lanegan επίσης έπαιξε με τους Layne Staley και Mike McCready στο side band, Mad Season. Ο Lanegan είχε την πρόθεση να αναλάβει τα φωνητικά στην εποχή των Mad Season, όταν ο Staley αρνήθηκε να κάνει ένα δεύτερο άλμπουμ. Έπειτα από τη διάλυση των ΄trees το 2000, έγινε μέλος των Queens of the Stone Age και εμφανίζεται σε πέντε από τα άλμπουμ του συγκροτήματος – “Rated R” (2000), “Songs for the Deaf” (2002), “Lullabies to Paralyze” (2005) “Vulgaris” (2007) και το “Clockwork” (2013). Ο Lanegan σχημάτισε επίσης τους The Gutter Twins με τον Greg Dulli το 2003, κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ με τον πρώην τραγουδιστή των Belle and Sebastian Isobel Campbell και συνέβαλε στις κυκλοφορίες των “Melissa Auf der Maur”, “Martina Topley-Bird”, “Creature” με τους Atom Brain, Moby, Bass, Soulsavers, The Twilight Singers, Unkle και Mad Season μεταξύ άλλων.

 

Ο Lanegan έχει μια χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή που έχει περιγραφεί ως "γρατζουνιστή σαν τριών ημερών γενειάδα, αλλά ως εύκαμπτη σαν δέρμα μοκασίνων", η οποία έχει συγκριθεί με τους Leonard Cohen και Tom Waits

 

 

Πρόωρη ζωή

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για το περιοδικό Pacific Northwest "The Rocket" το 1996, είπε ότι οδήγησε έναν «θεριζοκόπτη». Ήρθε από μια δυσλειτουργική οικογένεια την οποία προσπάθησε να αποφύγει και χρησιμοποιούσε έντονα τα ναρκωτικά μέχρι την ηλικία των 18 ετών, έχοντας ήδη συλληφθεί και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Έφυγε από τη φυλακή κάνοντας ένα μακρύ έτος αποκατάστασης. Γύρω από αυτό το χρονικό διάστημα συναντήθηκε και με τον Van Conner με τον οποίο τελικά θα σχηματίζονταν τους Screaming Trees. Σε αυτό το σημείο, η σχέση του με τους αδελφούς Conner περιοριζόταν στο να μιλάει για τη μουσική και να εργάζεται για το ηλεκτρονικό κατάστημα υλικού των γονιών τους.

 

 

Μουσική καριέρα

Screaming Trees (1984-2000)

Μαζί με τους Alice in Chains, τους Pearl Jam, τους Soundgarden, τους Mudhoney και τους Nirvana, οι Screaming Trees ήταν μέρος της αναδυόμενης σκηνής grunge του Seattle στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στα τέλη του 1984 από τον Mark Lanegan, τον κιθαρίστα Gary Lee Conner, τον μπασίστα Van Conner και τον Mark Pickerel. Ο Mark Pickerel θα αντικατασταθεί αργότερα με τον Barrett Martin. Ο Lanegan είπε ότι «ήμουν τόσο δυνατός drummer που με έκαναν να τραγουδήσω». Η μπάντα κυκλοφόρησε το “Other Worlds” EP το 1986 (που ηχογραφήθηκε το 1985, αρχικά και ήταν διαθέσιμο μόνο σε κασέτα, το άλμπουμ κυκλοφόρησε ξανά σε CD και LP από την SST Records το 1987). Παρόλο που το συγκρότημα δέχτηκε προτάσεις από μεγάλες εταιρείες, το 1985 υπέγραψαν με την Velvetone Records και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, το “Clairvoyance” το 1986. Μουσικά το άλμπουμ είναι ένας συνδυασμός ψυχεδελικής μουσικής και σκληρού rock, ενώ έχει πολλές ομοιότητες με το πρόωρο grunge.
Το 1987, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο τους και το πρώτο τους για την SST Records, “Even If and Especially When”.] Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ το 1987 η μπάντα άρχισε να ασχολείται με το αμερικανικό indie, παίζοντας σε όλη την Αμερική. Το επόμενο άλμπουμ “Invisible Lantern” κυκλοφόρησε το 1988. Το “Buzz Factory” του 1989 ήταν το τέταρτο full-length άλμπουμ των Screaming Trees και το τελευταίο άλμπουμ μέσω της SST.

 

Το 1991, το συγκρότημα κυκλοφόρησε την πέμπτη προσπάθειά τους, και το πρώτο τους για μια μεγάλη ετικέτα. Το «Uncle Anesthesia” κυκλοφόρησε το 1991 και δημιουργήθηκε από τον τραγουδιστή Chris Cornell των Soundgarden. Το “Uncle Anesthesia” περιλάμβανε το ενιαίο "Bed of Roses", το οποίο απέκτησε σημαντικό χρόνο εκπομπής σε εναλλακτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ροκ. Το τραγούδι κορυφώθηκε στον αριθμό 23 στα Modern Rock Tracks και ήταν η πρώτη κυκλοφορία Screaming Trees στα Charts. Ο Barrett Martin αντικατέστησε τον προηγούμενο ντράμερ Pickerel και η νέα σύνθεση ηχογράφησε το “Sweet Oblivion” το 1992.

 

Το “Sweet Oblivion” ήταν το album breakout του συγκροτήματος και περιλάμβανε τα ξεχωριστά "Nearly Lost You", "Bill Dollar", "Shadow of the Season" και "Butterfly". Τα δύο πρώτα singles κέρδισαν σημαντικό air play σε εναλλακτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ροκ, ενώ το βίντεο για το "Nearly Lost You" έγινε hit του MTV και του εναλλακτικό ραδιόφωνο το φθινόπωρο του 1992, χάρη στη δυναμική του “Singles” soundtrack. Το "Nearly Lost You" κορυφώθηκε στον αριθμό 5 στα Modern Rock Tracks και τον αριθμό 50 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν το πρώτο single στο εξωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Το “Sweet Oblivion” πούλησε συνολικά 300.000 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και οι Screaming Trees θεωρήθηκαν ως μία από τις καλύτερες μπάντες στη σκηνή του Seattle, ποτέ δεν επέστησαν την εμπορική προσοχή που είχαν συγκεντρώσει οι Alice In Chains, Nirvana, Pearl Jam και οι Soundgarden.

 

Το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας, το “Dust” κυκλοφόρησε το 1996. Το άλμπουμ δημιούργησε αρκετά singles, όπως "All I Know" και "Dying Days" και κορυφώθηκε με τον αριθμό 134 στον Billboard 200 και τον αριθμό 39 στο Καναδικό. Παρά τις σταθερά ευνοϊκές κριτικές, το άλμπουμ δεν ταιριάζει με την εμπορική επιτυχία του “Sweet Oblivion”. Μετά από την περιοδεία Dust στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Screaming Trees πήραν ένα ακόμα πάγωμα για τον Lanegan για να ξεκινήσει το έργο του στο τρίτο του σόλο άλμπουμ, “Scraps at Midnight”. Η μπάντα γύρισε πίσω στο στούντιο το 1999 και κατέγραψε διάφορα demos και τα έβγαζε σε εταιρείες, αλλά κανένα label δεν ήταν πρόθυμο να τα παραλάβει. Η μπάντα έπαιξε σε μερικές εκπληκτικές εμφανίσεις στις αρχές του 2000 και μετά από μια συναυλία για να γιορτάσει το άνοιγμα του Music Experience Music του Seattle, το συγκρότημα διαλύθηκε.

 

 

Συνεργασίες

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι συνεργασίες του, από το 2006 εως και σήμερα, με μια από τις κορυφαίες, τη συμμετοχή του στο κομμάτι “Another night out”, των Βρετανών «UNKLE» του James Lavelle, το 2010. Ο Lanegan συνεργάστηκε με τους Unkle στο κομμάτι “Looking for the Rain” στο άλμπουμ "The Road: Part I" του 2017 μαζί με τον Eska. Έκτοτε, ο Mark Lanegan συμμετείχε, με τη μουσική του, στο trailer του video game “Rage” και στο soundtrack της ταινίας “The Hangover part II”.

 

To 2012, βρήκε τον Lanegan να κυκλοφορεί το άλμπουμ του “Blues funeral”, με τις συμμετοχές των Josh Homme, Alain Johannes και Martyn LeNoble. Την ίδια χρονιά, μαζί με τον Duke Garwood, κυκλοφορεί η πρώτη τους συνεργασία, με το δίσκο “Black Pudding”.

 

Πολύ σημαντικές δουλειές του Mark Lanegan, ήταν η διασκευή στο “Crystallised” των XX, μαζί με τους Warpaint και Massive Attack, το 2013, ενώ την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί μαζί με τον Moby, ένα 7″ δίσκο “The lonely night”, το οποίο συνόδευε το ομότιτλο βίντεο του Collin Rich. Για τη συνεργασία του με τον Lanegan, o Moby δήλωσε πως ήταν μεγάλος οπαδός από την αρχή και πως πάντα ήθελε να δουλέψει μαζί του, καθώς έχει μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές των τελευταίων 25 χρόνων! Το “The lonely night” συμπεριλήφθηκε και στο δίσκο του Moby, “Innocents”.

 

Ο Lanegan και ο Josh Homme συνέγραψαν το θεματικό τραγούδι για τον Anthony Bourdain: Parts Unknown, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2013 στο CNN. Ο Lanegan συνέβαλε τα φωνητικά σε δύο κομμάτια στο άλμπουμ “Primitive and Deadly” των Earth το 2014, που κυκλοφόρησε στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο Lanegan συνέβαλε τα φωνητικά σε ένα κομμάτι στο άλμπουμ του 2014 του Manset Un oiseau s'est posé. Ο Lanegan συνεργάστηκε με τη σουηδική μπάντα I Am Super Ape.

 

Έκανε σε πρώτη φάση τα φωνητικά στο δίσκο “Charcoal Eyes” του Dave Clarke, και αργότερα συνεργάστηκαν στο “Monochrome Sun”. Και τα δύο κομμάτια εμφανίζονται στο άλμπουμ του Dave Clarke, “The Desecration Of Desire”. Το δεύτερο συνεργάσιμο άλμπουμ του Lanegan με τον Duke Garwood, με τίτλο “With Animals”, κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου 2018. Το ζευγάρι περιόδευσε στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2018 για να υποστηρίξει την κυκλοφορία. Ο Lanegan συνεργάστηκε στο άλμπουμ “Anesthetic” του Mark Morton για το 2019. Έδωσε φωνητικά στο τραγούδι "Axis". Το ενδέκατο σόλο άλμπουμ του “Lanegan's Some Knocking” κυκλοφόρησε μέσω της Heavenly Recordings στις 18 Οκτωβρίου 2019.

 

 

Βιβλία

Το 2017, ο Lanegan κυκλοφόρησε το βιβλίο “I Am the Wolf: Lyrics & Writings”, μια συλλογή από στίχους που συνοδεύονται από εξηγήσεις και ανέκδοτα. Η πρώτη αυτοβιογραφία του Lanegan, "Sing Backwards and Weep", θα δημοσιευθεί στις 28 Απριλίου 2020.

 

Το μεγάλο ταλέντο του Mark Lanegan, , φαίνεται στο δίσκο “Imitations” του 2013, ένα δίσκο διασκευών, όπου, μπορεί κανείς να δει, πόσο εύπλαστη είναι η φωνή του. Ειδικά στο “Mack the knife”, μεγάλη επιτυχία του Bobby Darin, το οποίο έχουν ερμηνεύσει, με τη σειρά τους, πολλές μεγάλες φωνές, όπως οι Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Nick Cave κ.α.

 

Με μεγάλη ανυπομονησία, λοιπόν, περιμένουμε τον μοναδικό Mark Lanegan, στην Ελλάδα για ένα μοναδικό live! Την συναυλία ανοίγουν οι δικοί μας “Mother Earth Rockers”, Dustbowl!

 

 

Δισκογραφία:

The Winding Sheet (1990)
Whiskey for the Holy Ghost (1994)
Scraps at Midnight (1998)
I’ll Take Care of You (1999)
Field Songs (2001)
Bubblegum (2004)
Blues Funeral (2012)
Imitations (2013)
Phantom Radio (2014)
Gargoyle (2017)
Somebody's Knocking (2019)
Straight Songs of Sorrow (2020)

 

Ακολουθεί δελτίο τύπου:

 

Διοργανωτές: Ejekt Festival

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019
30.11 Gagarin 205 (Αθήνα)

MARK LANEGAN BAND
+ special guests Dustbowl

O Mark Lanegan ζωντανά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο Mark Lanegan στην Ελλάδα με την μπάντα του για δύο συναυλίες: την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο Principal στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Gagarin στην Αθήνα.

Τέσσερα χρόνια μετά τις τελευταίες εμφανίσεις του στη χώρα μας, ο άνθρωπος που τόσο ταιριαστά χαρακτηρίστικε “post grunge Johnny Cash” επιστρέφει για δύο εμφανίσεις μπροστά στο ελληνικό κοινό.

Η χαρακτηριστικα “αντρική”, “σαν χαλίκι” φωνή του και το επιβλητικά γοητευτικό παρουσιαστικό του θα ήταν αρκετά για να κάνει μια αξιοπρεπή καριέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν αρκετό για τον Mark Lanegan, ο όποιος, επί τρείς δεκαετίες, επιδιώκει να ανανεώνεται διαρκώς και, εν τέλει, να ανατροφοδοτεί την σχέση του με το κοινό του.

Με αυτό τον τρόπο, έχει κατορθώσει να κάνει κάτι πραγματικά μοναδικό: να είναι η φωνή των Screeming Trees, των Queens of the Stone Age, των Soul Savers, των Gutter Twins, των Twillight Singers, των Mad Season, των UNKLE, του Moby, ο συνεργάτης της Isobel Campbell, της PJ Harvey και πολλών άλλων έξοχων καλλιτεχνών – κι όμως, να παραμένει ο Mark Lanegan, ο αυτόφωτος “anti-crooner” της γενιάς που ενηλικιώθηκε με το grunge.

Οι δύο συναυλίες του με την Mark Lanegan Band στην Ελλάδα εντάσσονται στα πλαίσια της περιοδείας για τον νέο δίσκο του με τίτλο “Somebody's Knocking”, ο οποίος αναμένεται στις 18 Οκτωβρίου. Το πρώτο single “Stitch It Up” που μόλις κυκλοφόρησε, βρίσκει τον Mark σε έξοχη φόρμα.

Τη συναυλία της Αθήνας θα ανοίξουν οι Dustbowl. Από το 2008, όταν κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Troublebound & Lonesome”, έχουν γίνει συνώνυμο της εγχώριας americana/alt-country σκηνής. Έχουν συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Phil Shoenfelt, Jeremy Gluck και Chris Cacavas.

Μόλις κυκλοφόρησαν τον νέο δίσκο τους “The Story of Mr. Dandy Gasoline”, όπου δίνουν μια νέα "ρεαλιστική" τροπή στον ήχο τους.

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Προπώληση: 29 ευρώ (ως 13/11), 31 ευρώ
Ταμείο: 33 ευρώ

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στα www.viva.gr, SevenSpots, Wind, Reload, Ευρυπίδης.

http://www.marklanegan.com
http://www.dustbowl.gr

 

 

 

 

Για το Rock Overdose
Νίκος Μαθιόπουλος

Comments