Αφιέρωμα στους δίσκους πίσω από τους Prophets Of Rage

Ακούς Prophets Of Rage, βλέπεις Tom Morello και Chuck D, κάπου πάει το μυαλό σου. Έχεις δίκιο, η ένωση των κλασσικών Rage Against The Machine (άπαντες εκτός του Zack de La Rocha), των Public Enemy, αλλά και του B-Real των Cypress Hill έχει σαν αποτέλεσμα ένα μείγμα εκρηκτικού rap rock supergroup. Αν όμως γυρίσουμε το χρόνο αρκετά πίσω, θα παρατηρήσουμε όλα τα σημάδια που οδήγησαν στη δημιουργία των Prophets Of Rage. Συμπέρασμα: ήταν μοιραίο να γίνει τελικά. Δείτε το γιατί στους δίσκους που ακολουθούν:

Public Enemy “It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back” (Def Jam Recordings)

Ο δεύτερος δίσκος των hip hop Αμερικάνων θρύλων, από το Long Island της Νέας Υόρκης, κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1988, θεωρείται από τα καλύτερα στο rap, έφτασε στο #42 του Billboard Top 200, τον Αύγουστο του 1989 έγινε πλατινένιο στις ΗΠΑ, έχοντας πουλήσει πάνω από 1.000.000 κόπιες κι έβγαλε 4 singles. Επίσης, περιέχει κι ένα κομμάτι που μας αφορά. Αυτό είναι το “Prophets Of Rage”.

Anthrax “Attack Of The Killer B's” (Island Records)

Εξαιρετικά σημαντικό EP ή συλλογή αν προτιμάτε που έπαιξε το ρόλο του στη δημιουργία των Prophets Of Rage κι όχι μόνο. Προσέξτε, εδώ οι Anthrax συνεργάζονται με τους Public Enemy για το κομμάτι “Bring The Noise”. Η εν λόγω σύνθεση βρίσκεται στο “It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back” και αποτελεί την πρώτη απόπειρα ενός metal κι ενός hip hop συγκροτήματος να συνεργαστούν, γεννώντας (άτυπα τότε) αυτό που σήμερα ονομάζουμε nu metal. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1991 και είναι ένα μείγμα hip hop, με rock και heavy/ thrash/ speed metal, ανοίγωντας δρόμους σε άπειρα νέα συγκροτήματα. Αν το “Attack Of The Killer B's” δεν είχε ηχογραφηθεί ποτέ, αμφιβάλλω αν θα υπήρχαν Prophets Of Rage σήμερα.

Rage Against The Machine “Rage Against The Machine” (Epic Associated)

Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το παρθενικό, ομότιτλο άλμπουμ των Rage Against The Machine από το Los Angeles της California, ενός alternative/ modern rock συγκροτήματος για την εποχή, με ροπή προς το hip hop, το heavy metal, το punk και το funk, έχοντας ένα επαναστατικό και πολιτικό στιχουργικό περιεχόμενο. Ο δίσκος είναι ένα funk metal όργιο θα λέγαμε, με hip hop στοιχεία από τον Zack de La Rocha, rock κιθάρες από τον Tom Morello και ατέλειωτο groove από τους μάστορες του είδους Brad Wilk και Tim Commerford, ένα από τα καλύτερα (αν όχι το κορυφαίο) δίδυμο παγκοσμίως. Τα “Killing In The Name”, “Bullet In The Head” και “Bombtrack” αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια από τα setlists των Prophets Of Rage σε κάθε τους εμφάνιση. Το δε “Freedom” είναι ένα από τα 4 singles που έβγαλε το άλμπουμ και το “Know Your Enemy” ύμνος. Το “Rage Against The Machine” ανέβηκε ως το #45 στο Billboard Top 200 και οφείλεται στην τεράστια επιτυχία του συγκροτήματος, την οποία οικειοποιούνται οι Prophets Of Rage σήμερα.

https://www.facebook.com/prophetsofrageofficial/videos/1042085669190365/?t=45

Rage Against The Machine “Evil Empire” (Epic)

O δεύτερος δίσκος των RATM κυκλοφόρησε το 1996 και είναι σημαντικός λόγω του hit single “Bulls On Parade”, σύνθεση που οι Prophets Of Rage διασκευάζουν στις συναυλίες τους και βοήθησε το δίσκο να φτάσει ως το #1 του Billboard Top 200, πουλώντας 3.000.000 κόπιες παγκοσμίως.

Rage Against The Machine “The Battle Of Los Angeles” (Epic)

1999 και τρίτος δίσκος για τη μπάντα. Ξανά #1 στο Billboard Top 200, ξανά hit singles που ταυτίζονται και με τους Prophets Of Rage. “Guerrilla Radio”, “Sleep Now in the Fire” και “Testify” βοηθούν το δίσκο να πουλήσει γύρω στα 2.000.000 αντίτυπα και να σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

https://youtu.be/H0kJLW2EwMg

Οι παραπάνω δίσκοι «ευθύνονται» για την ύπαρξη των Prophets Of Rage, ενώ μικρότερο ρόλο έπαιξε το ομώνυμο ντεμπούτο των Cypress Hill, κυρίως λόγω του “How I Could Just Kill A Man”.

Oι Prophets Of Rage δημιουργήθηκαν το 2016 κι αποτελούνται από τους Brad Wilk, Carlton Ridenhour (Chuck D), Lord Aswod (DJ Lord), Louis Freese (B-Real), Tim Commerford και Tom Morello. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το ΕΡ “The Party's Over”, διασκευάζοντας το “Prophets Of Rage” των Public Enemy και συνθέτοντας το δικό τους “The Party's Over”, μαζί με 3 ζωντανές εκτελέσεις των “No Sleep Til Cleveland”, “Killing In The Name” και “Shut Em Down”. Η μουσική τους κυμαίνεται μεταξύ του hard rock/ hardcore και hip hop.

Όσον αφορά το ομώνυμο ντεμπούτο τους του 2017, μπορείτε να διαβάσετε την κριτική εδώ (https://rockoverdose.gr/portfolio-view/prophets-rage-prophets-rage/).

Oι Prophets Of Rage θα εμφανιστούν στην Αθήνα την Τρίτη 27 Αυγούστου στο Κλειστο Γηπεδο Tae Kwon Do.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Comments