Αφιέρωμα Apocalyptica: Όταν τα cello συναντούν τους Metallica

Ήταν 10 Μαΐου 1996 όταν οι Φινλανδοί rockers, οι γνωστοί πλέον Apocalyptica, κυκλοφόρησαν τον παρθενικό τους δίσκο, το “Plays Metallica By Four Cellos”, συνδυάζοντας το thrash των Αμερικάνων με την μοντέρνα κλασσική μουσική. H πρώτη cello metal μπάντα επέλεξε έναν ξεχωριστό τρόπο για να κάνει ντεμπούτο στη δισκογραφία. Διάλεξε 8 συνθέσεις από τα “Ride The Lightning”, “...And Justice For All”, “Master Of Puppets” και το “Metallica” και τις παρουσίασε σαν instrumental στο κοινό. Οι Antero Manninen, Eicca Toppinen, Max Lilja και Paavo Lötjönen αποτελούσαν το συγκρότημα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση τότε. Μετά από μία συναυλία τους το 1995, στην οποία έπαιξαν μερικά από τα κομμάτια, τους ζητήθηκε από έναν υπάλληλο του label να τα ηχογραφήσουν σε έναν πλήρη δίσκο. Αυτό βρήκε αντίθετη εξαρχής τη μπάντα που πίστευε ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για ένα υλικό αυτού του είδους. Ο υπάλληλος όμως επέμεινε και τελικά τα μέλη του συγκροτήματος πείστηκαν. Στις 22 Ιουλίου 2016, για την επέτειο των 20 χρόνων του δίσκου, οι Apocalyptica το ξανακυκλοφόρησαν με 3 επιπλέον κομμάτια.

Plays Metallica By Four Cellos album cover

Track listing (1996):

  1. Enter Sandman
  2. Master Of Puppets
  3. Harvester Of Sorrow
  4. The Unforgiven
  5. Sad But True
  6. Creeping Death
  7. Wherever I May Roam
  8. Welcome Home (Sanitarium)

Bonus Tracks (2016):

  1. Battery
  2. Nothing Else Matters
  3. Seek And Destroy

Οι Φινλανδοί βγήκαν σε περιοδεία παίζοντας ολόκληρο το ντεμπούτο τους. Αφού έδωσαν πάνω από 170 συναυλίες σε 40 χώρες, οι Apocalyptica κυκλοφόρησαν ένα ζωντανό άλμπουμ με τίτλο “'Plays Metallica By Four Cellos' A Live Performance”, συμπεριλαμβανομένου ενός DVD της εμφάνισής τους στο Κάστρο Olavinlinna της Φινλανδίας. Οι ηχογραφήσεις για CD και βινύλιο έγιναν στο θρυλικό Tavastia Klubi στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και ο δίσκος κυκλοφόρησε επισήμως το Δεκέμβριο του 2018.

'Plays Metallica By Four Cellos' A Live Performance album cover

Track listing:

  1. Enter Sandman
  2. Master Of Puppets
  3. Harvester Of Sorrow
  4. The Unforgiven
  5. Sad But True
  6. Creeping Death
  7. Wherever I May Roam
  8. Welcome Home (Sanitarium)
  9. Fade To Black
  10. For Whom The Bell Tolls
  11. Fight Fire With Fire
  12. Until It Sleeps
  13. Orion
  14. Escape
  15. Battery
  16. Seek & Destroy
  17. Nothing Else Matters
  18. One

Οι Apocalyptica συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στο πλαίσιο της περιοδείας για το “Plays Metallica By Four Cellos”, με συναυλίες στις ΗΠΑ το 2019 καθώς και με επικείμενες συναυλίες στην Ευρώπη, όπου θα εμφανιστούν και στην Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο Piraeus 117 Academy.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Comments