Αφιέρωμα Nightwish, In Flames, Insomnium: H δράση ξεκινά

 


Η Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 είναι η μέρα που σηματοδοτεί την μεταλλική έναρξη του φετινού Release Athens. Οι Nightwish, σαν headliners, μαζί με τους In Flames και Insomnium θα ταρακουνήσουν την Πλατεία Νερού και το Rock Overdose παρουσιάζει τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για κάθε συγκρότημα.


 

 

Nightwish:

To 1996, στο Kitee της Φινλανδίας, ο νεαρός Tuomas Holopainen είχε ένα όραμα. Να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μπάντα στο χώρο του female-fronted συμφωνικού heavy metal. Ξεκίνησαν σαν μια καθαρά ακουστική μπάντα, με τον Holopainen στα keyboards, την Tarja Turunen στα φωνητικά και τον Erno "Emppu" Vuorinen στην κιθάρα. Εξελίχθηκαν τελικά σε ένα heavy metal συγκρότημα το 1997, όταν εισχώρησε και ο Jukka Nevalainen στα ντραμς, ενώ ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική κιθάρα αντί ακουστικής.

 

Release Athens 2023: Nightwish | ArtMe Magazine

 

 

Από το δισκογραφικό τους ντεμπούτο την ίδια χρονιά, με το “Angels Fall First”, εως και το 2004 με το καθηλωτικό “Once” (κι ενώ μεσολάβησαν άλλα 3 πλήρη άλμπουμ), η πορεία τους έμοιαζε στρωμένη με ροδοπέταλα. Δυστυχώς, το 2005 η Tarja Turunen αποχωρεί, το “End Of An Era” σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης περιόδου, ενώ οι οπαδοί ανησυχούν και στην αρχή δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ερχομό της Anette Olzon το 2007. Το “Dark Passion Play” και το “Imaginaerum” όμως επαναφέρουν το συγκρότημα στις επιτυχίες. Το 2012 ήταν η σειρά της Anette να αποχωρήσει, αλλά ο Tuomas έκανε πάλι τη σωστή επιλογή. Αναθέτει τα φωνητικά στην Floor Jansen το 2013 και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορούν το εξαιρετικό “Endless Forms Most Beautiful”. Το 2019 βγαίνει στην αγορά το πλούσιο “Decades (Live In Buenos Aires)”, αλλά αποχωρεί λόγω θεμάτων υγείας ο ντράμερ Jukka Nevalainen. Η απάντηση στην ατυχία είναι το πολύ καλό “Human. :||: Nature.”, αλλά το 2021 ήρθε και η σοκαριστική αποχώρηση του, επί 20 χρόνια μπασίστα τους και σημαντικού μέλους, Marco Hietala, λόγω προσωπικών προβλημάτων.

 

 

 

 

Οι Nightwish έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας τρεις φορές κατά το παρελθόν. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2004 στα πλαίσια του Rockwave Festival στο Terra Vibe, ενώ η δεύτερη στο Θέατρο Λυκαβηττού την 1η Οκτωβρίου 2005, αμφότερες για την περιοδεία Once Upon A Tour. Η τρίτη ήταν για το March Metal Day 2008 (8 Μαρτίου) για την περιοδεία του “Dark Passion Play”. Τέταρτη φορά φέτος λοιπόν και με διαφορετική τραγουδίστρια ξανά, που ως headliners θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό show.

 


 

In Flames:

Aπό το Gothenburg της Σουηδίας έρχονται οι In Flames, σχηματισμένοι το 1990 από τον κιθαρίστα Jesper Strömblad (o oποίος και αποχώρησε το 2010), αποτελώντας τους κύριους θεμελιωτές του σουηδικού, μελωδικού death metal. Οι δίσκοι που κυκλοφόρησαν μέχρι και το 2001 θεωρούνται μνημειώδεις, ενώ αργότερα έκαναν στροφή σε κάπως διαφορετικά μονοπάτια, αποσκοπώντας στην μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία προς Αμερική μεριά. Κάποιοι παλιοί οπαδοί δεν δέχτηκαν τις μεταγενέστερες επιλογές της μπάντας, το συγκρότημα όμως κέρδισε την προσοχή ενός νεότερου και ευρύτερου ακροατηρίου. Στα δύο τελευταία άλμπουμ, έχουν κάπως επιστρέψει στις ρίζες τους, βλέποντας το όνομά τους να μεγαλώνει συνεχώς. Το σίγουρο είναι πως οι In Flames πέτυχαν. Ξεκινώντας από την αρχή, θα διαλέξουμε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια τους από κάθε δίσκο.

 

 

In Flames και Bleed From Within στο φετινό Release Athens Festival - RockinAthens.gr

 

 

“Behind Space”, “Moonshield”, “Episode 666”, “Embody The Invisible” και “Only For The Weak” αποτελούν κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μέσα από τα 5 πλήρη άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Σουηδοί μεταξύ 1994 και 2000. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ντεμπούτο τους, “Lunar Strain”, χρέη τραγουδιστή είχε αναλάβει ο Mikael Stanne, τωρινός frontman των Dark Tranquillity και The Halo Effect, προτού έρθει ο Anders Fridén. Η πρώτη και καλύτερη περίοδος των In Flames σφραγίστηκε με το, ζωντανά ηχογραφημένο, “The Tokyo Showdown - Live In Japan 2000”.

 

 

 

 

Συνεχίζουμε με τα “Reroute To Remain”, “The Quiet Place”, “Take This Life”, “The Mirror's Truth”, “Deliver Us”, “In Plain View” και “The End”. Μιλάμε για την χρονική περίοδο 2002-2016, της ηχητικής στροφής του συγκροτήματος σε πιο καθαρά heavy metal μονοπάτια, με πολύ περισσότερα καθαρά φωνητικά, στοιχεία μέχρι κι εναλλακτικού rock, metalcore κι έναν αμερικάνικο αέρα. Και φυσικά ακολούθησε το δεύτερο live, “Sounds From The Heart Of Gothenburg”.

 

 

 

 

Διαλέγουμε τα “(This Is Our) House” και “State Of Slow Decay” από τα δυο τελευταία άλμπουμ τους, που τείνουν να επιστρέψουν κάπως στι ρίζες τους. Γενικά μιλώντας, κάποιοι δίσκοι άρεσαν κι άλλοι όχι, κάποιοι δίχασαν, κάποιοι απογοήτευσαν και κάποιους τους δικαίωσε εν τέλει ο χρόνος. Οι In Flames μάς επισκέπτονται για δεύτερη μόλις φορά στην καριέρα τους μετά το μακρινό καλοκαίρι του 2000.

 

 


 

Insomnium:

Avήκουν κι αυτοί στο χώρο του extreme μελωδικού death metal (αν και ορισμένα τραγούδια τους αντλούν επιρροές και από το doom metal) με καταγωγή από το Joensuu της Φινλανδίας. Πρωτοιδρύθηκαν το 1997, με τον ήχο τους, αλλά και το στιχουργικό τους περιεχόμενο να αφορά το σκοτάδι, τον πόνο, τη μιζέρια, τη θλίψη, την απώλεια, μα και τη φύση, επηρεασμένοι και από τα έργα μεγάλων ποιητών, όπως οι Edgar Allan Poe, Holderlin και Eino Leino.

 

Οι Insomnium προστίθενται στην πρώτη ημέρα του Release | DEPART

 

 

Δισκογραφούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ασταμάτητα από το 2002 και το “In The Halls Of Awaiting” εως και το φετινό, ολόφρεσκο “Anno 1696”. Oι Insomnium ξαναέρχονται στη χώρα μας μετά τις παρθενικές τους εμφανίσεις στις 24 και 25 Μαρτίου του 2018, στα Principal Club Theatre και  Piraeus 117 Academy αντίστοιχα.

 

 

 

 


Οι Nightwish μαζί με τους In Flames, Insomnium και Elysion, θα εμφανιστούν στην πρεμιέρα του Release Athens Festival 2023, την Τετάρτη 7 Ιουνίου! 


TICKETS


 

 

 

Comments