Αφιέρωμα OMEN: Ο “άγνωστος” θρύλος

Μπορεί να μην είναι γνωστοί όπως άλλα μεγαθήρια, όμως η συμβολή τους στο heavy metal δεν περνάει και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη. Ο ήχος τους αρκετά χαρακτηριστικός, με τα μελωδικά στοιχεία να κυριαρχούν, συνδυασμένα με την επιθετικότητα του power metal. Σχηματίστηκαν γύρω στο 1983 στο Los Angeles, τότε που ξεκινούσαν όλα σιγά σιγά. Ιδρυτής του συγκροτήματος είναι ο κιθαρίστας Kenny Powell, ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα η ψυχή του συγκροτήματος. Με κιθαριστικές επιρροές από Judas Priest, Iron Maiden, UFO και πολλούς ακόμη, ο Powell και οι Omen υπέγραψαν αμέσως συμβόλαιο με την Metal Blade.

Το 1984 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους με τίτλο “Battle Cry”, ένα άλμπουμ το οποίο κατάφερε να μείνει στην ιστορία μαζί με τους επόμενους δύο διαδόχους του. Και όχι άδικα. Τα riffs, η φωνή, οι δομές των κομματιών, οι στίχοι, οι μπασογραμμές, όλα δουλεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν στο νου σου σκηνές από την μεσαιωνική μάχη που αντικατοπτρίζει το εξώφυλλο. Και φυσικά η χαρισματική φωνή του J. D. Kimball είναι το κάτι άλλο. Οι επιρροές τους προέρχεται από μπάντες του NWOBHM, όμως οι Omen πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας ταχύτητα στα riffs τους κάνοντας τα φωνητικά πιο επιθετικά. Τα τραγούδια τους πλησιάζουν το speed metal, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Omen είναι από τις πρώτες μπάντες που μας σύστησαν το power metal.

Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το “Warning Of Danger”, με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο του φιδιού. Οι Omen συνεχίζουν στα ίδια υψηλά επίπεδα, έχοντας μεγαλύτερη ποικιλία στα κομμάτια τους αυτή τη φορά. Για ακόμη μια φορά ξεχωρίζει η τρομερή φωνή του Kimball, η οποία είναι αρκετά δυναμική ώστε να νομίζεις ότι διψάει για μάχη και αίμα την ώρα που τραγουδάει. Οι μελωδίες αυτή τη φορά είναι περισσότερες, τα κομμάτια πιο «πιασάρικα» (αν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο) , φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο power metal.

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να κυκλοφορήσει το “The Curse”. Μέσα σε 3 χρόνια οι Omen κυκλοφόρησαν τα 3 καλύτερά τους άλμπουμ. Αυτή τη φορά οι Omen έχουν πιο  σκοτεινά και αργά κομμάτια, άλλα πιο κλασικά Omen κομμάτια, μερικά επικότερα, αλλά και 2 instrumental. Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο 14 στα charts της Ιαπωνίας.

Το 1987 ο Kimball έφυγε από την μπάντα, με τον Coburn Pharr να εντάσσεται στο συγκρότημα. Εμφανίστηκε μόνο στο “Escape To Nowhere” (1988), καθώς λίγο καιρό μετά ο Powell αποφάσισε να σταματήσει το συγκρότημα. Το άλμπουμ ήταν εμφανώς κατώτερο των προηγούμενων μεγαθηρίων που κυκλοφόρησαν και ήταν διαφορετικό ως προς τον ήχο της μπάντας, παρόλα αυτά το «Thorn In Your Flesh” έγινε το πρώτο τους hit single στις ΗΠΑ.

Το 1996 όμως, ο Powell αποφασίζει να αναστήσει τους Omen με ένα νέο line up, το οποίο συμπεριλάμβαντε τον Andy Haas στο μπάσο, τον Ricky Murray στα ντραμς και τον Greg Power στα φωνητικά και την ρυθμική κιθάρα. Αν και ο Powell προσπάθησε να επαναφέρει τον Kimball στην μπάντα, εκείνος δεν δέχτηκε, κι έτσι ένταξε τον γιο του στην μπάντα. Όμως εκείνος μετά το κακό comeback του “Reopening the Gates” αποχώρισε από την μπάντα για να ακολουθήσει τα δικά του μουσικά όνειρα. Αντικαταστάτης του ο Kevin Gooche, ένας βετεράνος rock τραγουδιστής. Το 2003 ηχογράφησαν το “Eternal Black Dawn”. Μετά από 13 χρόνια, η μπάντα κυκλοφόρησε το “Hammer Damage”, ένα άλμπουμ το οποίο είναι μια ευχάριστη «έκπληξη», αφού έχει αποσπάσει αρκετά καλές κριτικές σε σχέση με τα προηγούμενα, δείχνοντας ότι η μπάντα είναι ακόμη εδώ.

Comments