Βασίλης Γεωργίου (INNOSENSE,BLACK FATE,SUNBURST) στο Rock Overdose:”Ήμουν στη τελική τριάδα υποψήφιων τραγουδιστών για τους KAMELOT”

Ορισμένοι τραγουδιστές ενώ έχουν καλή φωνή δεν μπορούν να συνθέσουν όμορφες μελωδίες φωνής σε τραγούδια, και άλλοι ενώ είναι καλοί στη σύνθεση δεν έχουν τη κατάλληλη φωνή για να τα υποστηρίξουν.

Κάποιοι όμως έχουν το χάρισμα. Η σχεδόν αγγελική φωνή τους σε συνδυασμό με τις όμορφες φωνητικές τους μελωδίες, κάνουν τα τραγούδια τους πραγματικά απολαυστικά.

Ένας τέτοιος χαρισματικός τραγουδιστής είναι και ο Έλληνας Βασίλης Γεωργίου από τη Λάρισα.

Το όνομα του και η φωνή του συζητιούνται αρκετά χρόνια τώρα αποκομίζοντας μόνο καλά σχόλια.

Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες μαζί του, και συζήτησαν πολλά και διάφορα για τις τρείς μπάντες στις οποίες είναι μέλος (INNOSENSE,BLACK FATE, SUNBURST), για τα διάφορα παγκόσμια projects στα οποία συμμετείχε αλλά και συμμετέχει, και πάνω από όλα για την εμπειρία που αποκόμισε όταν απο οντισιόν που του έγινε, παραλίγο να ήταν ο τραγουδιστής των KAMELOT μετά την αποχώριση του Roy Kahn.

Ας δούμε τι μας είπε…

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Βασίλη. Καλώς ήρθες στο Rock Overdose.

 

Βασίλης Γεωργίου: Γεια σου Παύλο. Καλώς σας βρήκα.

 

 

Rock Overdose: Βασίλη πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πότε και που γεννήθηκες;

 

Βασίλης Γεωργίου: Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1980. Μεγάλωσα στη πόλη μου και σπούδασα γραφιστική στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησα να τραγουδάω στα δεκαέξι μου χρόνια… και πορεύομαι.

 

 

Rock Overdose: Για να συνεχίσω αυτό που μου λες, πότε κατάλαβες πως η φωνή σου ήταν κατάλληλη για τραγούδι;

 

Βασίλης Γεωργίου: Ποτέ.

 

 

Rock Overdose: (γέλια). Οκ… αλλιώς λοιπόν η ερώτηση. Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς πιο σοβαρά με το τραγούδι;

 

Βασίλης Γεωργίου: Όταν ήμουν πιο μικρός σε ηλικία στα 15-16, ενώ ήθελα να τραγουδήσω, η φωνή δεν έβγαινε. Με τα χρόνια, με πολλή προσπάθεια και με πολύ κόπο, ξεκίνησε να βρίσκει έναν δρόμο, τον δρόμο που ήθελα εγώ βέβαια γιατί παλιότερα τραγουδούσα  με τελείως διαφορετικό στυλ. Η φωνή είναι κάτι το οποίο το πλάθεις έτσι κι αλλιώς. Οπότε άρχισα να την πλάθω έτσι όπως εγώ ήθελα,  όπως ήθελα εγώ να ακούγομαι, με το δικό μου τρόπο, με τις δικές μου μελωδίες, με τα δικά μου "πιστεύω".

 

 

Rock Overdose: Οι μουσικές σου επιρροές ποιες είναι, και κατά πόσο αυτές σε επηρέασαν πρώτον στο να συνθέτεις τα τραγούδια σου, και δεύτερον ίσως και στον τρόπο που ερμηνεύεις τα τραγούδια σου;

 

Βασίλης Γεωργίου:  Οι μουσικές μου επιρροές καταρχήν δεν είναι μόνο metal. Ακούω πολλά και διαφορετικά ειδή. Ακούω πολύ ραδιόφωνο καθημερινά, λόγω της δουλειάς μου. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν μπορείς να είσαι κλεισμένος μέσα σε ένα χώρο μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους οι οποίοι δεν ακούν metal και εσύ να απαιτείς να ακούσουνε, οπότε αναγκαστικά ίσως και να ακούς πράγματα τα οποία δεν θέλεις αλλά και πράγματα που ίσως και να σου φανούν όμορφα.

 

Πάντως επιρροές είχα αρκετές. Κυριότερες ήταν οι Conception και οι Kamelot, και ο Roy Khan σαν τραγουδιστής . Από τις αγαπημένες μου μπάντες ήταν οι Fates Warning και ο τραγουδιστής τους ο Ray Alder,ίσως το νούμερο 1 όταν ξεκίνησα, μου άρεσαν πολύ οι ΤΝΤ και θαύμαζα τον τραγουδιστή τους τον Tony Harnell για τον τρόπο που τραγουδούσε, μου άρεσαν φυσικά οι Queensrÿche, οι Dream Theater, οι Crimson Glory, οι Lethal, Pain Of Salvation και πολλές άλλες πιο underground μπάντες.

 

Άκουγα πολλά και διάφορα.

 

Άκουγα και Pop… ίσως λίγο πιο σκοτεινά πράγματα όπως Jeff Buckley, Billy Mackenzie, οι οποίοι ήταν πιο ‘εναλλακτικοί’,   δεν ήταν η Pop που παίζεται παντού και φυσικά άκουγα και πιο γνωστά ονόματα, όπως Michael Jackson.

 

 

Rock Overdose: Βασίλη θα μιλήσουμε λίγο αργότερα για τους Kamelot και για τον Roy Khan, και για το κατά πόσο σε επηρέασε σαν τραγουδιστή, αλλά θα μου επιτρέψεις τώρα να πάω πολύ πίσω στη μουσική σου διαδρομή. Πριν μπεις στη δισκογραφία υπήρξες μέλος κάποιων συγκροτημάτων με τα οποία δεν ηχογράφησες κάποιον δίσκο.   Μπορείς να μας πεις δυο τρία ονόματα από αυτά τα συγκροτήματα και δυο τρείς κουβέντες για αυτά;

 

Βασίλης Γεωργίου: Αρχικά ξεκίνησα να παίζω με φίλους στη Λάρισα στα δεκαέξι μου σε σχολικές μπάντες τύπου "no name". Από αυτούς επηρεάστηκα πάρα πολύ στον τρόπο που βλέπω τη μουσική, και στον τρόπο που το αντιλαμβάνομαι το θέμα σύνθεση ή το πόσο πρέπει να πιέζω τον εαυτό μου για να πετύχω κάτι αξιοπρεπές.

 

Αργότερα έφυγα, πήγα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές  και εκεί ξεκίνησα να παίζω σε διάφορες μπάντες με φίλους, γνωστούς & αγνώστους.

 

Κατόπιν ήρθε μια πρόταση από έναν φίλο Λαρισαίο, τον οποίο τον θεωρούσα από τους καλύτερους μουσικούς στη Λάρισα, κάναμε κάποια demos τα οποία βέβαια λόγω συγκυριών δεν βγήκαν ποτέ στην επιφάνεια.

 

Περίπου την ίδια εποχή με κάλεσαν να τραγουδήσω σε μία τοπική μπάντα, στην πόλη μου ονόματι "Remaistill" για την οποία ηχογραφήσαμε ένα full album το οποίο και πάλι δεν κυκλοφόρησε λόγω διαφόρων καταστάσεων, αν και το προσπαθήσαμε πάρα πολύ..

 

Επίσης έχω παίξει με τους Θεσσαλονίκης Redrum στη πρώιμη μορφή τους, με κιθαρίστα τον Σάκη (Lyssa).

 

Με τα χρόνια και προσπαθώντας να βρω τον εαυτό μου πήρα μέρος σε κάποιες διασκευομπάντες αλλά όταν κατάλαβα ότι δεν ήταν καλό για αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω σαν τραγουδιστής και για την εξέλιξη μου στο συγκεκριμένο χώρο, το σταμάτησα. Ήταν κάτι που δεν μου ταίριαζε.

 

 

Rock Overdose: Εάν επιτρέπεται τι μουσική παίζατε;

 

Βασίλης Γεωργίου: Τα πάντα εκτός από metal. Από Sting μέχρι Beatles, και από James Brown μέχρι Michael Jackson.

 

 

Rock Overdose: Η πρώτη σου δουλειά δισκογραφικά ποια ήταν;

 

Βασίλης Γεωργίου: Η πρώτη μου δουλειά δισκογραφικά ήταν ο δίσκος των Black Fate “Deliverance of Soul”. Ένας πρώιμος δίσκος για εμένα. Ήμουν 25 χρονών όταν τον ηχογραφήσαμε.

 

 

Rock Overdose: Ταυτόχρονα ήσουν και τραγουδιστής των Innosense, έτσι δεν είναι;

 

Βασίλης Γεωργίου: Οι Innosense δημιουργήθηκαν περίπου το 2005-2006. Τους δημιούργησα εγώ μαζί με τον φίλο και κουμπάρο μου Μιχάλη Μαρούλη που ήταν και ο drummer των Remaistill. Μετά βρήκαμε τον μπασίστα μας τον Βασίλη τον Λιάκο, τον Νίκο Τσιόγκα που έπαιζε πλήκτρα και τελευταίος ήρθε ο κιθαρίστας μας ο Άρης ο Παπαγεωργίου.

 

Κάναμε κάποια live με αρκετά μεγάλα ονόματα της σκηνής. Έχουμε παίξει με τους Sieges Even τη μία και μοναδική φορά που είχαν έρθει στην Ελλάδα, δυο φορές δίπλα στους Evergrey, με τους Fates Warning αλλά και με τους Mayfair. Όλες οι συναυλίες αυτές βέβαια έγιναν εδώ στη Λάρισα.

 

 

 

Rock Overdose: Πόσους δίσκους κάνατε σαν Innosense;

 

Βασίλης Γεωργίου: Με τους Innosense κυκλοφορήσαμε ένα δίσκο, είχαμε στα σκαριά και άλλο υλικό απλά εκείνη τη περίοδο ήμασταν όλοι σε μια φάση όπου ξεκινούσαμε τις ζωές μας, η καθημερινότητα έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να μείνουν πίσω πολλά πράγματα και στην πορεία ο καθένας έδωσε βάση σε άλλες προτεραιότητες.

 

 

Rock Overdose: Οι  Innosense υπάρχουν - έστω και στον "πάγο"- ή έκλεισε αυτό το κεφάλαιο για εσάς;

 

Βασίλης Γεωργίου: Αυτό Παύλο δεν μπορώ να σου το απαντήσω με βεβαιότητα. Αυτή τη στιγμή είναι 100% στον "πάγο". Ίσως στο μέλλον να υπάρξει κάτι αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

 

 

Rock Overdose: Άρα Βασίλη ξεκινάς με τους Black Fate, κυκλοφορείτε το “ Deliverance of Soul” το 2009, δημιουργείς τους Innosense, κυκλοφορείτε τον δίσκο “Outcast” το 2011, και το 2014 κυκλοφορείς με τους Black Fate ξανά, τον δίσκο “ Between Visions & Lies”. Πες μας κάποια πράγματα παραπάνω για τους Black Fate. Πως βρέθηκες να είσαι ο τραγουδιστής τους;

 

Βασίλης Γεωργίου: Οι Black Fate είναι μια από τις παλιότερες ενεργές μπάντες της Λάρισας μαζί με τους Denial Price. Εγώ τους Black Fate τους άκουγα από τότε που ήμουν 14-15 χρονών. Ο τότε τραγουδιστής τους ο Ηρακλής Φαναράκης ήταν από τις πρώτες μου επιρροές, μαζί με τον Πάνο τον Δημητρίου που είναι και οι δυο Λαρισαίοι τους θεωρούσα από τις καλύτερες φωνές στην Ελλάδα.

 

Ίσως από αυτούς να ξεκίνησε η όρεξη μου να τραγουδήσω.  Άνθρωποι ‘χειροπιαστοί’ που τους έβλεπες καθημερινά  μπροστά σου και σκεφτόσουν «Πως τραγουδάει έτσι αυτός; Πως μπορεί και κάνει αυτό ή εκείνο;» Ήμουν και σχετικά μικρός ηλικιακά τους κοιτούσα και το σχετικό δέος του πιτσιρικά μεταλλά.

 

Τέλος πάντων μόλις πρωτοδημιουργήθηκαν οι Innosense απ’ ότι θυμάμαι, με πλησίασε ο ντράμερ των Black Fate o Νίκος Τσιντζιλώνης και μου πρότεινε να κάνουμε ένα project μαζί - με είχε τσεκάρει σε κάποιο live- το οποίο project αρχικά ήθελε να το ονομάσει αλλιώς.  Συζήτηση με τη συζήτηση καταλάβαμε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να συνεχιστεί το όνομα Black Fate το οποίο το θεωρούσα και εγώ πολύ καλή ιδέα.

 

Τις κιθάρες τις είχε γράψει ο αδερφός του Ηλίας, ο πρώτος κιθαρίστας των Black Fate, το μπάσο ένας άλλος φίλος, ο Αλμπέρτος Οικονόμου και έτσι κάναμε το “ Deliverance of Soul” το οποίο μου ήρθε έτοιμο ηχογραφημένο με αρκετές ιδέες του Νίκου (Τσιντζιλώνη) στα φωνητικά τις οποίες έφερα στα μέτρα μου. Ενώ ηχογραφήθηκε το 2007 κυκλοφόρησε μετά από 2 χρόνια το 2009 και φυσικά επανακυκλοφόρησε το 2016 από την εταιρία μας Ulterium Records.

 

     

 

Rock Overdose: Στον δεύτερο δίσκο σου με τους Black Fate διακρίνω μια μεγαλύτερη ωριμότητα στα τραγούδια σας, αλλά και σε εσένα σε ότι αφορά στις σύνθεση των φωνητικών μελωδιών. Διακρίνω ένα "επόμενο βήμα". Συμφωνείς;

 

Βασίλης Γεωργίου: Μιλάμε για επτά χρόνια μετά το “Deliverance of Soul”. Επτά χρόνια μετά δεν ωριμάζει μόνο η φωνή αλλά και  ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τη μουσική.

 

 

Rock Overdose: Θέλω να πω κάτι όμως τώρα. Εκεί πιο νότια που ζω εγώ, όταν βγήκε ο πρώτος δίσκος των Black Fate με εσένα τραγουδιστή, πιστέψαμε ότι θα ‘βάλετε φωτιά΄ στην ελληνική metal σκηνή. Δεν σας είδαμε όμως σε πολλά live. Υπάρχουν άλλα ελληνικά metal συγκροτήματα που κατακλύζουν το χώρο με τις ζωντανές εμφανίσεις τους, κάτι το οποίο δεν έγινε με εσάς. Γιατί συνέβη αυτό;

 

Βασίλης Γεωργίου: Αυτό οφείλεται κυρίως στην καθημερινότητα. Οφείλεται στις δουλειές μας και στο πόσο ελεύθερο χρόνο έχει ο καθένας μας.  Η κύρια δουλειά του Νίκου είναι ως ντράμερ. Παίζει μουσική στα γνωστά σε όλους μας "σκυλάδικα" όπως και οι περισσότεροι μεταλλάδες μουσικοί. Οπότε όλα τα Σαββατοκύριακα του είναι κλεισμένα. Ο Βασίλης ο μπασίστας είναι σχεδόν στην ίδια κατάσταση, οπότε αναγκαστικά ακυρώνονται μόνα τους τα Σαββατοκύριακα. Σχεδόν πάντα τα metal live στο χώρο μας γίνονται Σάββατα και Κυριακές.

 

Μας δοθήκαν ευκαιρίες να παίξουμε και στο εξωτερικό σε κάποια live, και στη Σουηδία και στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Είπαμε όχι γιατί απλά δεν μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε από θέμα χρόνου.

BLACK FATE

 

 

Rock Overdose: Στον δεύτερο δίσκο των Black Fate με εσένα τραγουδιστή “Between Visions & Lies” τη θέση του κιθαρίστα πήρε ο Gus Drax. Πως έγινε αυτό;

 

Βασίλης Γεωργίου: Τον Gus Drax τον κάλεσε ο Νίκος. Αυτή τη προσθήκη στους Black Fate τη θεωρώ πολλή μεγάλη τύχη, γιατί ο Gus εκτός από τη πολύ μεγάλη ευχέρεια - ταλέντο που έχει στα χέρια του, καταφέρνει πάντα να παίζει αυτό που θέλεις, την ώρα που το θέλεις και έτσι όπως το θέλεις οπότε και έχουμε βρει μεταξύ μας μια κοινή γραμμή και συνεργαζόμαστε πάντα με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό έγινε και στους Black Fate. Ο Gus πήρε κάποια πράγματα από τον Νίκο τα εξέλιξε και τα πήγε παρακάτω.

 

 

Rock Overdose: Το “Between Visions & Lies” εκτός του ότι πήρε πολύ καλές κριτικές, πήγε και πολύ καλά από θέμα πωλήσεων. Έτσι δεν είναι;

 

Βασίλης Γεωργίου: Ναι πράγματι ! Η εταιρία μας Ulterium Records στην οποία ανήκουμε είναι πολύ ευχαριστημένη. Μακάρι να γινόντουσαν πιο πολλά live από εμάς, θα πήγαινε ακόμη καλύτερα. Η κατάσταση στην Ελλάδα άσχημη λόγω της κρίσης, δεν γίνονται πολλά live, ο κόσμος δεν ζητάει τόσο πολύ να δει μπάντες ή οι μπάντες δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα έστω και για τις μετακινήσεις. Δεν ξέρω ίσως να φταίει λίγο και ο κορεσμός της σκηνής, τι να πω;

 

 

 

Rock Overdose: Με τον Gus Drax είσαστε μαζί και στους Black Fate και στους Sunburst. Γνωρίζεστε από παλιά;

 

Βασίλης Γεωργίου: Τον Κώστα (Gus Drax) τον ξέρω από την εποχή που αυτός ήταν 16 χρονών και εγώ 25. Είχαμε ξεκινήσει να δουλεύουμε λίγο μαζί αλλά αυτό δεν προχώρησε τότε γιατί ίσως ήμασταν σε διαφορετική φάση.  Ο Gus βελτιώθηκε πολύ από τότε, πέρασε σε άλλο level, και σε θέμα παιξίματος αλλά και στο θέμα της σύνθεσης.

 

Γύρω στο 2010-2011 αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί ξανά ιδέες τις οποίες είχε ξεκινήσει αρχικά με τον drummer μας Κώστα Μυλωνά , οπότε και δημιουργήσαμε τους Sunburst.

 

 

Rock Overdose: Σαν Sunburst το 2016 κυκλοφορήσατε έναν καταπληκτικό δίσκο με τίτλο “Fragments of Creation”. Μάλιστα στη ψηφοφορία των συντακτών του Rock Overdose στο τέλος του ’16 τον ψήφησα μέσα στη πρώτη πεντάδα των 20 καλύτερων δίσκων Ελληνικών και ξένων. Διαπίστωσα ότι ο συγκεκριμένος δίσκος είναι πιο heavy από τους δίσκους σου με τους Black Fate. Συμφωνείς;

 

Βασίλης Γεωργίου: Σου είπα και πριν ότι στους Black Fate τα τραγούδια τα φέρνει σαν αρχική δομή ο Νίκος (Τσιντζιλώνης), ο οποίος γράφει σχεδόν τα πάντα και μετά αναλαμβάνει ο καθένας μας να δώσει τη δική του άποψη και χροιά σε κάθε κομμάτι.

 

Στους Sunburst όλες τις κιθάρες τις γράφει ο Gus, εκτός από μερικές περιπτώσεις που μπορεί κάποια θέματα να τα δουλεύουμε μαζί, αλλά πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Gus. Είναι καθαρά ο κιθαρίστας που αναλαμβάνει τον δικό του ρόλο στη μπάντα και γράφει τη δικιά του μουσική.

 

Σε ότι αφορά στη σύνθεση, ήταν κάποια κομμάτια που ήρθαν σχεδόν έτοιμα χωρίς όμως μελωδίες, από τον Gus Drax και από τον ντράμερ μας τον Κώστα τον Μυλωνά. Εκείνη την εποχή έπαιζε μπάσο ο Βασίλης ο Λιάκος που έπαιζε και στους Innosence κα στους Black Fate γιατί στη Λάρισα έχουμε μια έλλειψη σε μπασίστες (γέλια).

SUNBURST

 

 

Rock Overdoe: Μη νομίζεις…. πανελλήνιο είναι το πρόβλημα.

 

Βασίλης Γεωργίου: Οι τρείς τους λοιπόν μου έφεραν κάποια κομμάτια, από τα οποία κρατήσαμε 1-2 σχεδόν όπως ήταν, και στα υπόλοιπα έγιναν αρκετές αλλαγές (ίσως 1-2 να πετάχτηκαν και να γράφτηκαν καινούργια τραγούδια από την αρχή). Μιλάω μόνο για μουσική, όχι για φωνητικές μελωδίες.

 

Τα τραγούδια που γράφτηκαν από εμένα και τον Gus (ο ένας κάθονταν απέναντι από τον άλλον και συνθέταμε) είναι τα Remedy of My Heart, Reincarnation και Lullaby.

 

 

Rock Overdose: Συγκεκριμένα το Remedy of My Heart, αυτό το δωδεκάλεπτο τραγούδι, πιστεύω πως εάν το είχε συνθέσει και κυκλοφορήσει μια οποιαδήποτε πολύ γνωστή μπάντα του εξωτερικού και γινόταν ο σχετικός ντόρος λόγω του μεγάλου ονόματος της μπάντας, θα μίλαγε όλος ο κόσμος παγκοσμίως, για ένα από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς.

 

Βασίλης Γεωργίου: Τιμή μας τα λόγια σου.

 

 

Rock Overdose: Στις τρείς μπάντες που τραγουδάς, ποιος γράφει τους στίχους;

 

Βασίλης Γεωργίου: Σε ότι αφορά στους Black Fate, τους περισσότερους στίχους τους γράφει ο Νίκος (Τσιντζιλώνης), σε κάποια από τα τραγούδια έγινε μια ‘μίξη’ μεταξύ μας, για να μη περιοριστώ στις φωνητικές μελωδίες. Οπότε ότι δεν βόλευε το άλλαζα. Στους Innosense και στους Sunburst τους στίχους τους γράφω εγώ.

 

 

Rock Overdose: Αυτό που παρατήρησα στους στίχους σου είναι ότι σε σύγκριση με τους στίχους των Black Fate, οι στίχοι που έγραψες για τους Sunburst, δεν ξέρω εάν είναι πιο προσωπικοί, αλλά σίγουρα είναι πιο "σκοτεινοί". Συμφωνείς; Οι "σκοτεινοί" στίχοι είναι απόφαση της μπάντας;

 

Βασίλης Γεωργίου: Οι στίχοι και πιο προσωπικοί είναι και "σκοτεινοί". Αυτό όμως δεν είναι απόφαση της μπάντας. Έχει να κάνει και με το mood της μουσικής. Νομίζω πως η μουσική των Sunburst είναι αρκετά πιο "σκοτεινή" από τη μουσική των Black Fate.

Εντάξει… υπάρχουν και πιο φωτεινά σημεία στους στίχους, αλλά θεωρώ πως είναι το ύφος της μελωδίας τέτοιο που με παρέπεμψε στο να γράψω τέτοιου είδους στίχους.

 

 

Rock Overdose: Παρατηρώ όμως πως πάντα υπάρχει και ένα φως στην άκρη.

 

Βασίλης Γεωργίου: Πάντα! Λίγο φως είναι απαραίτητο...

 

 

 

Rock Overdose: Βασίλη θα ήθελα τη γνώμη σου για ένα θέμα το οποίο το ανέδειξε πέρσι ο συνεργάτης του Rock Overdose και τραγουδιστής των Schooldrivers , ο Kay Darens, σε ένα εκτενές άρθρο του στο περιοδικό το οποίο έγινε θέμα συζήτησης και ασχολήθηκε με αυτό το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων μουσικών, ανεξάρτητα από το τι είδος μουσικής παίζουν. Το άρθρο αφορούσε στις Ελληνικές μπάντες και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες παίζουν στα διάφορα μαγαζιά και Live stages. Ανέφερε τη διάθεση και την χαρά των συγκροτημάτων να παίξουν σε κάποιο χώρο για να αναδείξουν τη δουλειά τους, τα τραγούδια τους, να γνωριστούν με τον κόσμο και να γνωρίσει ο κόσμος τη μουσική τους.

Μίλησε ο Kay για την εκμετάλλευση που συμβαίνει πολλές φορές από τον εκάστοτε καταστηματάρχη είτε σε μια τοπική συναυλία, είτε σε ένα support σε μια μεγάλη μπάντα Ελληνική ή ξένη. Έγραψε ότι όχι μόνο πολλές φορές δεν έχουν υποστήριξη στο θέμα ήχου, όχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά απαιτεί ο καταστηματάρχης η μπάντα να καλέσει και να φέρει κόσμο στο μαγαζί, για να πάμε και στο ακραίο, το οποίο δυστυχώς συμβαίνει, το ξέρω ότι συμβαίνει και το ξέρεις ότι συμβαίνει, οι μπάντες να πληρώνουν- δεν ξέρω και εγώ ποιόν- για να παίξουν support σε μια μεγάλη συναυλία δίπλα σε ένα μεγάλο όνομα. Θα ήθελα να μας πεις τη δική σου άποψη επάνω σε αυτό.

 

Βασίλης Γεωργίου: Νομίζω ότι η πλειονότητα των μουσικών συμμερίζεται αυτή την άποψη. Για εμένα η μουσική είναι η ζωή μου, τραγουδάω πάνω από είκοσι χρόνια σε μπάντες. Αν έχω παίξει σε τέτοια live; Φυσικά και έχω παίξει. Γιατί; Γιατί έπρεπε να παίξω, γιατί εάν δεν ξεκινήσεις από κάπου δεν κάνεις τίποτα. Μέσα σε όλα είναι και η λαχτάρα να παρουσιάσεις τη δικιά σου μουσική.

 

Μετά από μια ηλικία (ίσως να βοήθησε και η κρίση σε αυτό) σταμάτησα να πληρώνω τέτοιους ανθρώπους, γιατί κυριολεκτικά τους πληρώνουμε. Τους πληρώνουμε κανονικά. Δεν θέλω να τους πληρώνω όμως πλέον, και το ίδιο θα συμβούλευα να κάνουν και άλλοι. Το ξέρω πως είναι δύσκολο να παίξεις live στην Ελλάδα, ειδικά στη Λάρισα όπου ζω. Πάντως το να έρχεται και να μας βλέπει ο κόσμος και να μας στηρίζει είναι για εμάς μεγάλη τιμή.

 

Αφού μιλάμε για τις συναυλίες στην Ελλάδα, η καλύτερη εμπειρία μας, επί Ελληνικού εδάφους, στην οποία μας φέρθηκαν "με το γάντι" ήταν αυτή που παίξαμε με τους Innerwish τον Νοέμβριο του 2016, όπου οι συνθήκες ήταν ειλικρινά συνθήκες εξωτερικού. Έχουμε παίξει αρκετές φορές στο εξωτερικό όπου τα στάνταρ είναι τελείως διαφορετικά. Έτσι θα έπρεπε να λειτουργούν τα πράγματα παντού...

 

 

Rock Overdose:  Θυμάσαι ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτή τη συναυλία;

 

Βασίλης Γεωργίου: Από όσο γνωρίζω η Didi music. Η διοργάνωση ήταν απίστευτη και άκρως επαγγελματική. Οι συνθήκες ήταν άψογες. Ο χώρος ήταν άψογος, ο ήχος ήταν άψογος, όπως θα έπρεπε να είναι σε κάθε live. Με δεκαπέντε λεπτά sound check ανεβήκαμε, παίξαμε, κάναμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και παρουσιάσαμε τη δουλειά μας.

 

 

Rock Overdose: Αυτή η συναυλία ένα θυμάμαι καλά έγινε στο Piraeus Academy στις 5 Νοεμβρίου του ’16. Ήταν η πρώτη σας φορά που παίξατε ζωντανά μπροστά στο Αθηναϊκό  κοινό σαν Sunburst;

 

Βασίλης Γεωργίου: Ναι. Ήταν η πρώτη μας φορά με τους Sunburst στην Αθήνα και η δεύτερη μας φορά στην Ελλάδα, γιατί έχουμε παίξει κάμποσες φορές στο εξωτερικό. Έχουμε παίξει στην Ολλανδία, και στο Βέλγιο. Πιο πολλές φορές απ' ότι έχουμε παίξει στην Ελλάδα.

 

Έχουμε εκεί έξω ανθρώπους που μας στηρίζουν και μας βοηθούν πολύ. Μας "αγκαλιάζουν" και μας το δείχνουν με κάθε ευκαιρία.

 

 

Rock Overdose: Ποιος κανονίζει τις συναυλίες σας στο εξωτερικό;

 

Βασίλης Γεωργίου: Υπάρχει στο Βέλγιο ένας booker ο οποίος μας κλείνει συναυλίες κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα η μεταχείριση είναι απίστευτα cool. Στο εξωτερικό έχουμε παίξει σε φεστιβάλ όπου τόσες καλές μπάντες μαζεμένες δεν νομίζω πως θα τις δούμε ποτέ στην Ελλάδα. Είναι απίστευτο να βλέπεις  σε ένα τριήμερο φεστιβάλ Saxon, My Dying Bride, Therion, Amorphis, Pain, Fates Warning, Vanden Plas, Evergrey και πολλές άλλες, η λίστα είναι πολύ μεγάλη!

 

 

Rock Overdose: Επειδή μπαίνω καθημερινά σε διάφορα forums και websites του εξωτερικού, διαβάζω συχνά διάφορα άρθρα που αφορούν σε κάποιες δουλειές σου είτε σαν Black Fate είτε σαν Sunburst είτε σαν Innosense. Προσωπικά το γνωρίζω πως κάποιοι άνθρωποι στο εξωτερικό που τρέχουν κάποιες γνωστές σελίδες, σε ξέρουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο ένας Έλληνας τραγουδιστής (έστω και για κάποιους λόγους ‘ειδικούς’) να είναι τόσο γνωστός στο εξωτερικό. Ξέρω πως εσύ είσαι ένας από αυτούς. Μάλιστα πολύ συχνά και στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, σε προσφωνούν σαν τον "Έλληνα Roy Khan".

Ξέρω επίσης πως αρκετά sites του εξωτερικού ανεβάζουν πολλά videos των Kamelot και ανεβάζουν και κάποιες από τις δικές σου δουλειές. Μάλιστα αρκετές φορές κάποιοι μπερδεύονται και ρωτούν «Αυτός που τραγουδάει δεν είναι ο Roy Khan;». Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι κακό. Δεν είναι ότι «φίλε εγώ τραγουδάω σαν τον Khan”. Αυτή είναι η φωνή σου, ο Khan είναι ο "μέντορας" σου. Το θέμα είναι πως αυτό που κάνεις,  το κάνεις καλά, γιατί δεν βλέπω κάποιον να λέει κάποια άσχημα πράγματα για εσένα.

 

Βασίλης Γεωργίου: Υπάρχουν κάποιοι που το κριτικάρουν αρνητικά αλλά πραγματικά δε με ενοχλεί. Πότε δεν έκρυψα ότι είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής,  τον ακούω σχεδόν από την εποχή που ξεκίνησα να τραγουδάω. Ήταν για μένα ένα πρότυπο και ίσως η μεγαλύτερη επιρροή μου, ένας δάσκαλος θα έλεγα. Άκουγα αυτό που τραγουδούσε και με έναν μαγικό τρόπο καταλάβαινα τί έκανε και πως το έκανε και μαζί με τα υπόλοιπα ακούσματα και επιρροές μου έχτισα τη χροιά και το φωνητικό χαρακτήρα μου.

 

Πάντως πιστεύω πως το να μοιάζει η φωνή μου με του Roy Khan δεν το βλέπω σαν μειονέκτημα αλλά σαν προτέρημα. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν άπειροι Hetfield ή Dickinson, δεν χρειάζεται ο κόσμος ακόμη έναν (γέλια).

 

Και μια που ανέφερες την παρουσία της δουλειάς μου σε websites του εξωτερικού, θα δεις ότι εκτός τις main μπάντες μου ανεβάζουν και δουλειές και από κάποια άλλα projects που έχω συμμετάσχει . Το τέλος του 2015 κυκλοφόρησε το  "The Chronicles Project - When Darkness Falls ", μια Rock Opera στην οποία συμμετείχα συνολικά σε πέντε τραγούδια.

 

Πριν από ένα χρόνο περίπου συμμετείχα στο κομμάτι “Angel in the Ashes” του Project Aegis με φιλανθρωπικό χαρακτήρα μαζί με τους Rob Rock, Matt Smith, Daísa Munhoz, Leah McHenry & Gus Drax.. Το κομμάτι έχει συνθέσει ο τραγουδιστής των Theocracy, Matt Smith με την υποστήριξη της Ulterium Records και το 100% των κερδών έχουν διατεθεί για τη σίτιση αστέγων και προσφύγων στην Ελλάδα.

 

Επίσης φέτος συμμετείχαμε μαζί με τη Μίνα Γιαννοπούλου σε ένα ντουέτο μπαλάντα ενός project που ονομάζεται "Aldaria",  μια νέα Rock Opera στην οποία συμμετέχουν πάρα πολλοί σημαντικοί μουσικοί από τη παγκόσμια σκηνή, όπως ο Fabio Leone, ο Todd Michael Hall των Riot, o Rick Altzi των Masterplan, ο δικός μας Γιάννης Παπαδόπουλος των Wardrum όπως και πολλοί άλλοι. Το συγκεκριμένο cd θα κυκλοφορήσει σε μερικές μέρες.

 

 

 

Rock Overdose: Μια που μιλήσαμε για τον Roy Khan και τους Kamelot, θα ήθελα να σου πω ότι συζητιέται εντός και εκτός εισαγωγικών, ότι ήσουν ένας από τους βασικούς υποψήφιους για να πάρεις τη θέση του τραγουδιστή σε αυτούς όταν ο Khan αποχώρισε. Ισχύει κάτι τέτοιο και εάν ισχύει, σε ποιο βαθμό;

 

Βασίλης Γεωργίου: Ναι πράγματι ισχύει! Ήμουν ένας από τους  800 τραγουδιστές που συμμετείχαν στην Audition για την αντικατάσταση του Roy Khan και έστειλαν στους Kamelot δείγματα δουλειάς αλλά και διασκευές σε κάποια από τα τραγούδια τους για να τα ακούσουν και τελικά έφτασα στη τελική τριάδα των υποψηφίων τραγουδιστών.

 

Έχω μιλήσει με τον Thomas Youngblood στο τηλέφωνο για να πούμε κάποια πράγματα που έπρεπε να ειπωθούν, μου εμπιστεύτηκαν κομμάτια από τον τότε δίσκο τους “Silverthorn’ τον οποίο εκείνη την εποχή ακόμη τον συνέθεταν, για να ακούσουν τη δική μου προσέγγιση σε θέμα μελωδίας και τελικά από τους τρείς μας επικράτησε ο καλύτερος, γιατί τον Tommy Karevik ο οποίος πήρε τελικά τη θέση του τραγουδιστή τον θεωρώ τη καλύτερη επιλογή για τους Kamelot.

 

 

Rock Overdose: Μου λες λοιπόν ότι κάποια από τα ακυκλοφόρητα εκείνη την εποχή τραγούδια των Kamelot είναι κάπου ηχογραφημένα με τις δικές σου φωνητικές μελωδίες.

 

Βασίλης Γεωργίου: Ακριβώς ! Μάλιστα μου έστειλαν και ένα από τα τραγούδια του Silverthorn με τις μελωδίες της φωνής έτοιμες, και μου ζήτησαν να περάσω τη δική μου φωνή. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για εμένα όλη αυτή η διαδικασία.

 

 

Rock Overdose: Αυτή την εποχή ακούς μουσική, και εάν ακούς υπάρχει κάποια μπάντα που σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον;

 

Βασίλης Γεωργίου: Γενικά ακούω μουσική όταν βρω χρόνο αν και δεν προλαβαίνω να ψάξω πολλές νέες μπάντες, λόγω της δουλειάς και της οικογένειας ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος πλέον. Κάποιες από τις μπάντες που μου αρέσουν πολύ αυτή την εποχή είναι οι Αυστραλοί Teramaze όπως επίσης και οι συμπατριώτες τους Voyager & Tesseract.

 

 

Rock Overdose: Την Ελληνική Heavy Metal σκηνή αν και δεν ζεις μέσα στον πυρήνα αυτής αφού είσαι στη Λάρισα, πως τη βλέπεις; Έχει μέλλον; Υπάρχουν κάποια συγκροτήματα πια που είναι παγκοσμίως γνωστά, όπως οι Rotting Christ, Οι Firewind του Gus G, οι Septic Flesh, τώρα ο Μιχάλης Λίβας που τον πήρε ο Timo Tolkki για τραγουδιστή του, ο Γιάννης Παπαδόπουλος των Wardrum που είναι ο νέος τραγουδιστής των Crimson Glory, υπάρχει νομίζεις μια αναγέννηση, μια άνθηση της σκηνής;

 

Βασίλης Γεωργίου: Εγώ πιο πολύ άνθηση βλέπω παρά αναγέννηση , γιατί στο επίπεδο που είναι τώρα δεν νομίζω ότι έχει ξανάρθει. Η Ελληνική σκηνή έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια, πλέον εξάγουμε συνεχώς νέα ταλέντα και μπάντες του συγκεκριμένου μουσικού είδους προς τα έξω πιο πολύ από ποτέ.

 

Υπάρχουν βέβαια και Ελληνικές μπάντες που ξέρουμε ότι υπάρχουν αλλά δεν ξέρουμε το πόση μεγάλη επιτυχία κάνουν στο εξωτερικό.

 

Μια από αυτές τις επιτυχημένες στο εξωτερικό μπάντες είναι οι Suicidal Angels. Εγώ δεν ήξερα το πόση μεγάλη επιτυχία έχουν στο εξωτερικό.  Υπάρχουν τόσες καλές Ελληνικές μπάντες… απλά δεν μπορείς να τις γνωρίζεις όλες.

 

Η Ελληνική σκηνή έχει πολύ μέλλον, και μακάρι να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι όλο αυτό, είτε εγώ θα έχω θέση σε αυτή τη μουσική σκηνή είτε όχι.

 

Και παρόλο την οικονομική κρίση μέσα στην οποία ζούμε αρκετά χρόνια τώρα, αντιλαμβάνεσαι πως οι παραγωγές είναι καλύτερες, οι μουσικοί είναι πιο καταρτισμένοι και οι μπάντες πιο συγκεντρωμένες στο σκοπό τους. Συνήθως όμως κάπως έτσι γίνεται. Μέσα στη μιζέρια και στη φτώχια δεν το βάζεις κάτω εύκολα.  Είναι μια αντίδραση όλο αυτό.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια με Black Fate και με Sunburst; Ξέρω πως με τους Sunburst θα παίξετε σε ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ στην Αμερική. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για αυτό;

 

Βασίλης Γεωργίου: Ναι, με τους Sunburst θα παίξουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Prog Power USA, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Αμερικής, αν όχι του κόσμου.

 

Την αρχή την έκαναν βέβαια οι Need, αφού ήταν οι πρώτοι που πήγαν εκεί. Μας κολακεύει πολύ που μας κάλεσαν και παίρνουμε μέρος ως newcomers, σε ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ, θεσμό θα έλεγα για το είδος μας, μιας και το ντεμπούτο μας κυκλοφόρησε μόλις πριν από ένα χρόνο.

 

 

Rock Overdose: Για να πάρουμε μια ιδέα, μπορείς να μας πεις ποια άλλα συγκροτήματα θα εμφανιστούν εκεί;

 

Βασίλης Γεωργίου: Στην δική μας μέρα θα είναι ο Mike Portnoy (πρώην Dream Theater) με τη μπάντα του, οι Myrath, οι Angel Dust, οι Lords of Black, οι Distorted Harmony, και εμείς.

 

Επίσης θα λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο φεστιβάλ μπάντες όπως οι Katatonia, οι Amaranthe, οι Metal Church και πολλοί άλλοι.

 

 

Rock Overdose: Κάποια νέα για τους Black Fate και Sunburst υπάρχουν; Ετοιμάζετε τίποτα;

 

Βασίλης Γεωργίου: Έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε κομμάτια και με τους Black Fate αλλά και με τους Sunburst. Με τους Black Fate δουλεύουμε πιο εντατικά για τον λόγο ότι υπάρχει μία βασική δομή από τον Νίκο, απλά αυτή τη φορά τα δουλεύουμε με άλλο τρόπο και σε άλλη βάση. Θα έχουμε καλύτερη επεξεργασία και άλλο τρόπο τελειοποίησης.

 

Επίσης και με τους Sunburst δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό αν και ο χρόνος όλων μας είναι γεμάτος και παρόλο του ότι ο Gus Drax φεύγει σε λίγο καιρό με τους Suicidal Angels για περιοδεία στην Νότια Αμερική. Νομίζω πάντως πως θα έχουμε σύντομα νέα και από τα δυο "μέτωπα".

 

 

Rock Overdose: Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ για αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Βασίλης Γεωργίου: Παύλο εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συζήτηση, να’ σαι καλά.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Comments