Βιβλία , κινηματογράφος και η επιρροή τους στη Rock και Metal μουσική

Είναι γεγονός ότι η Rock μουσική γενικότερα, έχει την ιδιότητα να σε κάνει σκεπτόμενο άτομο όταν την παίρνεις σοβαρά (και όχι επιφανειακά με μόνο σκοπό την αυτοπροβολή ή το να ρίξουμε καμιά μεταλλού ή και πολλές αηδίες ακόμη που δεν θα κάτσω να αναλύσω αλλά όλοι μας ξέρουμε τι εννοώ) και αυτό επειδή μέσα από τους στίχους της σε παροτρύνει να ασχοληθείς με το νόημα τους και το τι μπορεί να εννοεί ο καλλιτέχνης ή και το τι τον ώθησε στο να γράψει κάτι τέτοιο. Βέβαια δεν είναι μόνο οι στίχοι που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις επιρροές του αλλά και τα εξώφυλλα ή και το όνομα της μπάντας τις περισσότερες φορές.

Βασικότερες μορφές επιρροών συνήθως είναι τα βιβλία και ο κινηματογράφος που εμπνέουν τους Rock- Metal μουσικούς να δημιουργήσουν και κατά συνέπεια όλους εμάς να ψάξουμε τι έκανε τόσο εντύπωση στον καλλιτέχνη , αλλά και άλλες μορφές τέχνης όπως τα comics ας πούμε.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με τις δύο σημαντικότερες μορφές που άσκησαν επιρροή στη Rock και Metal μουσική και για αυτό θα χωριστεί σε δύο μέρη, το πρώτο θα έχει ως θέμα βιβλία- συγγραφείς  και το δεύτερο κινηματογράφο ή και ηθοποιούς. Θα προσπαθήσω να γράψω όσο γίνεται πιο αναφορικά γιατί διαφορετικά θα πρέπει να γράφω ώρες και μέρες info για κομμάτια, καλλιτέχνες και συγγραφείς αλλά δίνοντας έτσι και το έναυσμα σε όσους ενδιαφέρονται να ψάξουν και λίγο.

Θα ξεκινήσω με τον Edgar Allan Poe μιας και είναι προσωπικά η αδυναμία μου και πιστεύω ότι έχει ασκήσει και τεράστια επιρροή λόγω της ποικίλης θεματολογίας του στα διηγήματα αλλά και ποιήματα του. Μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα?

Μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες Prog μπάντες ¨τίμησε¨ τον Poe αφιερώνοντας ένα ολόκληρο άλμπουμ σε διηγήματα του, δίνοντας μάλιστα τον τίτλο από μια συλλογή διηγημάτων του Poe στο άλμπουμ δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ότι είσαι αναγνώστης του βιβλίου. Ο λόγος για τους Allan Parsons Project και το “Tales of Mystery and Imagination”, μια κυκλοφορία του 1976 η οποία θεωρείται μάλιστα και από τις πιο αντιπροσωπευτικές τους δίνοντας μάλιστα και συνέχεια το 2003 με το “Poe: More Tales of Mystery and Imagination “. Άλλες μπάντες που έχουν χρησιμοποιήσει έργα του είναι οι Iron Maiden με το “Murders in the Rue Morgue”, οι Crimson Glory με το “Masque Of The Red Death”, οι Arcturus με το “Alone”, οι Metal Church με το "Of Unsound Mind" το οποίο βασίζεται στο "Tell-tale heart" του E.A. Poe. Οι Symphony X πάλι στο "King of Terrors" το οποίο είναι βασισμένο στο"The Pit and the Pendulum". Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ μιας και εκατοντάδες αναφορές σε κομμάτια μπορείς να βρεις από Edgar Allan Poe. Έναν συγγραφέα που θεωρήθηκε καταραμένος από τους σύγχρονους αλλά και μεταγενέστερους του λόγω των ατυχιών στην ζωή του αλλά και των θεμάτων στα διηγήματα και ποιήματα του.

Αυτός όμως που σίγουρα έχει αποτελέσει και την μεγαλύτερη αδιαμφισβήτητα επιρροή στο Metal και στη θεματολογία στίχων και όχι μόνο είναι ο H.P. Lovecraft και ιδιαίτερα με την μυθολογία Chtulhu ,ξεκινώντας από τα γνωστά σε όλους “The Call Of Κtulu” και “The Thing that Should Not Be” των Metallica.Οι Black Sabbath με το “Beyond the Wall of Sleep”, οι Morbid Angel με το “The Ancient Ones”, οι Black Dahlia Murder με το “Thy Horror Cosmic” , oι Poison με το “Yog Sothoth” και επίσης οι Bal Sagoth με το concept  album “The Power Cosmic”, οι Catacombs με το επίσης concept “In the Depths of R’lyeh” και τέλος οι Necronomicon που έχουν δανειστεί και το όνομα τους από Lovecraft με το concept  album “The Sacred Medicines”. Oι Nile με το πρώτο τους album “
Amongst the Catacombs of Nephren Ka” , Oι Cradle of Filth με τα “Cthulhu Dawn” and “Lovecraft & Witch Hearts” και εννοείται οι δικοί μας Septic Flesh με τα “The Crypt”, “Lovecraft’s Death” και “On the Topmost Step of the Earth”. Τέλος οι Samael με το “Rite of Cthulhu” , οι  Therion  με το “Cthulhu” , οι Deicide με το “Dead But Dreaming” και οι  Mercyful Fate με το “The Mad Arab” pts. I & II.

Για να μείνουμε στην κατηγορία του τρόμου θα παραθέσω και τον Stephen King που μπορούμε να βρούμε επιρροές του στα εξής.

The shining (από το ομώνυμο βιβλίο) από Black Sabbath, Christine (από το ομώνυμο βιβλίο) από Malice, Misery Loves Company (από το βιβλίο “Misery”), Among the living (από το βιβλίο “The Stand”)   και Sceleton in the Closet (από το βιβλίο “Apt Pupil”)   από Anthrax και τέλος το Tommyknockers (από το ομώνυμο βιβλίο) από Blind Guardian.

Και μιας και έκλεισα με Blind Guardian θα πάμε στον J.R.R. Tolkien όπου θα μπορούσα να γραφώ ώρες ατελείωτες  γι αυτό και θα γράψω μερικά απ αυτά που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό. Και ξεκινάω,  Camel (Nimrodel, The Procession, The White Rider), Led Zeppelin (The Battle of Evermore, "Misty Mountain Hop), Blind Guardian με πάρα πολλά κομμάτια όπως π.χ. το Lord Of the Rings, αλλά και το concept album Nightfall in Middle Earth. Επίσης όλη η δισκογραφία των Battlelore είναι βασισμένη στα βιβλία του Tolkien και  το "This Day We Fight!",  των  Megadeth είναι κ αυτό επηρεασμένο από Tolkien.

Ακόμη πολλές μπάντες έχουν πάρει το όνομά τους από Tolkien, όπως οι Marillion (από το ¨The Silmarillion¨), Gorgoroth, Cirith Ungol, και Amon Amarth είναι μερικές απ τις μπάντες αυτές. Και σίγουρα αν κάνετε μια έρευνα θα βρείτε εκατοντάδες ακόμη.

Κλείνω με μερικά σκόρπια κομμάτια από διάφορες μπάντες που έχουν επηρεαστεί από διάφορα άλλα βιβλία.

 

 

 

Και ξεκινάω με τους Iron Maiden και το “Brave New World” από την ομώνυμη  νουβέλα του Aldous Huxley του 1932,μετα οι Metallica με το “For Whom The Bell Tolls” από την ομώνυμη νουβέλα του Ernest Hemingway. Και πάλι οι Iron Maiden με το Lord Of The Flies του William Golding από την ομώνυμη νουβέλα του. Ο Ernest Hemingway  έχει επηρεάσει και τους Rush με το κομμάτι “Losing it”  που είναι βασισμένο στις δύο νουβέλες  του ¨The Sun Also Rises¨ και ¨For Whom the Bell Tolls¨.  Οι Kreator με το κομμάτι τους¨ People of the Lie¨ το οποίο είναι επηρεασμένο από το βιβλίο του Morgan Scott Peck , ¨People of the Lie: The Hope For Healing Human Evil¨.Και πάλι οι Metallica με το “One “ το οποίο είναι βασισμένο στη νουβέλα ¨ Johnny Got His Gun¨  του Dalton Trumbo. Σε μια σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Orson Scott Card  όπου το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο ¨Seventh Son¨ είναι βασισμένο το “Seventh Son Of A Seventh Son” των Iron Maiden και επίσης το “Sign Of The Cross” της ίδιας μπάντας είναι βασισμένο στο “Name Of The Rose’  του Umberto Eco , αλλά και το  “Rime Of The Ancient Mariner” που είναι βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Samuel Taylor Coleridge και τέλος το ¨To Tame a Land¨ που είναι βασισμένο στο :Dune”  του Frank Herbert. Το “Sorrow”  από Pink Floyd το οποίο είναι βασισμένο στου  John Steinbeck το ¨Grapes Of Wrath¨.

 

 

Το Five Magics των Megadeth είναι βασισμένο στο ¨Master of The Five Magics¨ του Lyndon Hardy, το ¨Dante's Inferno¨ των  Iced Earth είναι βασισμένο στο ¨The Divine Comedy part 1: The Inferno¨ του  Dante Alighieri. Όλο το άλμπουμ Paradise Lost των Symphony X , είναι βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του John Milton. Το "Book of Thel" του Bruce Dickinson όπου είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του William Blake ,καθώς και το εξώφυλλο (από πίνακες του ίδιου) αλλά και πολλά κομμάτια του ίδιου άλμπουμ που είναι βασισμένα σε βιβλία του Alister Crowley, αν και το ομώνυμο κομμάτι “Chemical wedding” είναι βασισμένο στο "The Chymical Wedding" του Christian Rosenkreutz. Οι Rush με το  "Xanadu" που είναι βασισμένο στου  Coleridge το "Kublai Khan.

Σίγουρα θα έχω ξεχάσει χιλιάδες και αρκετοί-ές από εσάς θα έχετε κατά νου ακόμη περισσότερα και μπορεί να τα παραθέσει ευχαρίστως ως σχόλια, αλλά ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο οδηγό, αλλά το έναυσμα για ψάξιμο και μελέτη. Αυτή είναι η μαγεία του Rock και του Metal εξάλλου.

 

Για το RockOverdose.gr: Κατσιρέας Χρήστος

Comments