Γενέθλια για την TARJA TURUNEN, η οποία κλείνει σήμερα τα 41 της χρόνια!

Μια μαγευτική φωνή, από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες που έχει φιλοξενήσει ποτέ η metal σκηνή και όχι μόνο, το λαμπρότερο πιθανόν αστέρι που έβγαλε ποτέ η Φιλανδική ροκ σκηνή, η Tarja Turunen, κλείνει σήμερα τα 41 της χρόνια.

 

Η μουσική, σημάδεψε τη ζωή της από τότε που γεννήθηκε, σ’ ένα χωριό της Φιλανδίας, με τους γονείς της να επιβεβαιώνουν ότι πρώτα τραγούδησε και μετά περπάτησε, ενώ της άρεσε να διηγείται ιστορίες σε πάρτι, εφευρίσκοντας δικούς της στίχους, κάνοντας εμφανές σε όλους ότι ήταν φτιαγμένη για τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν της πήρε πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσει την κλίση της. Αγαπούσε το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα και όνειρο της ήταν να γίνει καλλιτέχνης. Μεγαλύτερη αγάπη όμως, έτρεφε για τη μουσική και έχοντας την υποστήριξη των γονιών της, απέκτησε το πρώτο της πιάνο όταν ήταν έξι ετών. Λάτρευε ν’ ακούει καλές soul τραγουδίστριες, όπως οι Whitney Houston και Aretha Franklin. Άμεσα ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές, τις οποίες συνέχισε σε κάποιο μουσικό ίδρυμα κοντά στο χωριό της, μέχρι που μετακόμισε στην περιοχή Savonlinna, σε ηλικία 15 ετών, όπου διαθέτοντας ελάχιστους πόρους, μπήκε στο Γυμνάσιο Καλών Τεχνών και Μουσικής. Αριστούχα όντας, έκανε την πρώτη της ηχογράφηση για ένα σχολικό μουσικό project, ενώ το επόμενο βήμα σπουδών της, ήταν πάνω στην εκκλησιαστική και κλασσική μουσική. Παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνικής της φωνητικά, αναγκάστηκε να σπουδάσει και πιάνο σοβαρά και όχι ως χόμπι. Στο μεταξύ, τραγουδούσε ήδη από τα 14 της σε διαφόρων ειδών γκρουπ, διάφορα είδη μουσικής, συνήθως όμως funk και soul. Η πρώτη της πραγματική μπάντα, ήταν οι Nightwish, που ξεκίνησαν ως ένα ακουστικό μουσικό project του Tuomas Holopainen, ενός πρώην συμμαθητή της, ο οποίος τον Δεκέμβρη του 1996, την προσκάλεσε σε συνεργασία και εκείνη αμέσως δέχθηκε.

 

 

Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του πρώτου τους ντέμο, ο Holopainen, ανακάλυψε την ισχύ που είχε αποκτήσει η φωνή της Tarja σε σχέση με το σχολείο. Έτσι σκέφτηκαν να αντικαταστήσουν την ακουστική κιθάρα με ηλεκτρική, αφού αυτή ήταν ιδανικότερη συνοδεία για τη φωνή της. Κάπως έτσι οι Nightwish κατέληξαν να γίνουν μια metal μπάντα. Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν με το ντεμπούτο τους ένα χρόνο αργότερα, ανάγκασε την τραγουδίστρια να διακόψει τις ακαδημαϊκές της σπουδές προκειμένου να μείνει αφοσιωμένη στο συγκρότημα. Το 1999, κατά τη διάρκεια της περιοδείας για τη δεύτερη δουλειά της μπάντας, το “Oceaborn”, τραγούδησε επίσης σόλο σε μια σειρά παραστάσεων μπαλέτου με ροκ μουσική απ’ τους Waltari, με τίτλο “Evankeliumi”. Ένα χρόνο αργότερα, γράφτηκε στο γερμανικό μουσικό πανεπιστήμιο Hochschule für Musik Karlsruhe, ώστε ν’ αποκτήσει επαγγελματικά προσόντα ως σολίστ, με εξειδίκευση στο τραγούδι, ενώ την ίδια εποχή περίπου γνώρισε και τον Αργεντινό επιχειρηματία Marcelo Cabuli, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2003. Ο Cabuli, που έγινε και μάνατζερ της Turunen όμως, άρχισε να έχει διαφωνίες πάνω σε ζητήματα με τον Holopainen, κάτι που είχε αντίκτυπο και στη σχέση της ίδιας με τον συνθέτη και έτσι τον Δεκέμβρη του 2004, εκείνη ανακοίνωσε στα μέλη της μπάντας την πρόθεσή της ν’ αποχωρήσει, αν και συμφώνησε να παραμείνει για την ηχογράφηση ενός ακόμη άλμπουμ και να συμμετάσχει και στην επακόλουθη περιοδεία. Τελικά, τον Οκτώβρη του 2005, μετά την τελευταία συναυλία του “Once Upon  a Tour”, το συγκρότημα ήταν αυτό που ενημέρωσε τη Φιλανδή, πως η συνεργασία τους λάμβανε τέλος.

 

 

Συνέχισε δίνοντας αρκετά κλασσικά κονσέρτα και συμμετέχοντας σε παραστάσεις όπερας  και το καλοκαίρι του 2006, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο δεύτερο σόλο άλμπουμ της,”My Winter Storm”, για το οποίο έγραψε η ίδια τραγούδια, σε ύφος συμφωνικού metal με κλασσικά οπερατικά φωνητικά. Την πετυχημένη κυκλοφορία του δίσκου, διαδέχθηκαν περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική. Η Φιλανδή, κυκλοφόρησε την επόμενη προσωπική της δουλειά, με τίτλο “What Lies Beneath”, το 2010, το 2013 τον δίσκο "Colours in the Dark",και το 2015 το "Ave Maria – En Plein Air". Η Tarja κατοικεί στο Buenos Aires με τον σύζυγό της και έχουν μια κόρη.

 

Comments