Γενέθλια για τον David Coverdale ο οποίος γίνεται σήμερα 68 χρονών.

68 χρονών γίνεται σήμερα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στο ροκ στερέωμα, με μεγάλη προσφορά στο χώρο στην 40ετή σχεδόν πορεία του, ο David Coverdale. Γεννήθηκε στην περιοχή  Saltburn-by-the-Sea, του Yorkshire και μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια που υπήρχε έντονη αγάπη για τη μουσική.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μητέρα του είχε δύο μικρότερα αδέρφια που ήταν έφηβοι τότε και αγόραζαν διάφορους rock n roll δίσκους, τους οποίους άκουγε στο σπίτι τους, κάτι που ενέπνευσε και τον ίδιο. Οι γονείς του είχαν καλλιτεχνική φλέβα, αφού η μητέρα του τραγουδούσε πολύ καλά και ο πατέρας του ήταν ικανός σκιτσογράφος, αν και δεν έκαναν ποτέ κάτι για να τα αξιοποιήσουν.

 

Ενώ στο σπίτι τους δεν υπήρχε ούτε ραδιόφωνο, ούτε πικάπ, το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει καλλιτέχνης. Όταν ήταν επτά ετών ήθελε να πάει σε σχολείο που γινόταν εκμάθηση ζωγραφικής, αφού είχε μεγάλη τρέλα με αυτό και τελικά αργότερα πήγε σε κολλέγιο καλών τεχνών όπου έμαθε γραφιστική και διδασκαλία τέχνης. Παράλληλα τραγουδούσε στις σχολικές χορωδίες από τα 11 χρόνια του και πάντα άκουγε θετικά σχόλια για τη φωνή του.

 

 

Για πρώτη φορά μπήκε σε γκρουπ στα 14. To 1969 τραγουδούσε για ένα τοπικό συγκρότημα, τους Government, που έπαιζαν στον ίδιο χώρο με τους Deep Purple και γνωρίζονταν μεταξύ τους. Έτσι το 1973, όταν είδε ένα άρθρο στην εφημερίδα Melody Maker, που έγραφε πως οι Deep Purple έψαχναν τον αντικαταστάτη του Ian Gillan, έστειλε μια κασέτα, πέρασε από ακρόαση και έγινε δεκτός στην μπάντα.

 

Μετά την αναστάτωση που έφερε η αποχώρηση του Blackmore, ο Coverdale προσπάθησε σκληρά να αποτρέψει τη διάλυση των Deep Purple, οι οποίοι τελικά κυκλοφόρησαν το “Come Taste the Band”, το 1975. Ο δίσκος σημείωσε μικρότερη επιτυχία από τους προκατόχους του και με τέλος της περιοδείας, το Μάρτη του 1976, ο τραγουδιστής με δάκρυα στα μάτια, όπως λένε οι πληροφορίες της εποχής, έδωσε την παραίτησή του, αν και δεν υφίστατο καν μπάντα αφού είχε ήδη αποφασιστεί από τους Lord και Paice η διάλυση της.

 

 

Αν και η συνέχεια χωρίς τους Deep Purple τον τρόμαζε όπως έχει πει, συνέχισε σόλο καριέρα και κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, το 1977 με τίτλο White Snake. Μπορεί η επιτυχία να μην ήρθε, ο τίτλος του δίσκου όμως ενέπνευσε τον Coverdale στη δημιουργία της μελλοντικής του μπάντας. Το 1978, λίγο πριν την κυκλοφορία και του δεύτερου δίσκου του, έχει ήδη σχηματίσει τους Whitesnake με το ντεμπούτο τους, “Snakebite” να βγαίνει την ίδια χρονιά.

 

Έχοντας μια διαρκή ανοδική πορεία, με τα άλμπουμ να βελτιώνονται και την επιτυχία να αυξάνεται, φτάνουμε στο 1982, όπου ο Coverdale αναστέλλει τις μουσικές δραστηριότητες της μπάντας, προκειμένου να αφοσιωθεί στην φροντίδα της άρρωστης κόρης του. Την ίδια χρονιά αρνείται την πρόταση των Black Sabbath, να αντικαταστήσει τον Dio.

 

 

Μετά από κάποιες αλλαγές στη σύνθεση τους, οι Whitesnake βλέπουν το όνομα τους να γιγαντώνει τη φήμη του, μέσα από εξαιρετικές δουλειές, όπως τα “Slide it in” και ακόμα περισσότερο, την ομώνυμη κυκλοφορία τους το 1987. Ο πρώτος κύκλος ζωής του συγκροτήματος, κλείνει το 1990, με το “Slip of the Tongue” να έχει προηγηθεί.

 

Ο Coverdale έχοντας κουραστεί από τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες και αντιμετωπίζοντας προσωπικά του θέματα, όπως το διαζύγιο του, σταματά επ αόριστον τις δραστηριότητες της μπάντας. Επιστρέφει γρήγορα τελικά, την άνοιξη του 1990 όταν και συνεργάζεται με τον Jimmy Page των Led Zeppelin. Η συνεργασία τους αποφέρει ένα ιδιαίτερα πετυχημένο άλμπουμ, το “Coverdale-Page”, αλλά οι δρόμοι τους χωρίζουν σύντομα και η περιοδεία τους διακόπτεται. Α

 

 

πό κει και στο εξής σχημάτισε και διέλυσε ουκ ολίγες φορές τους Whitesnake, έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα τρία στούντιο άλμπουμ. Στα της προσωπικής του ζωής, ο δημοφιλής καλλιτέχνης έχει στο ενεργητικό τρεις γάμους, μία κόρη από τον πρώτο και έναν γιο από τον τελευταίο, ενώ η δεύτερη γυναίκα του, η ηθοποιός Tawny Kitaen, εμφανίζεται στα βίντεο κλιπ των κομματιών  “Here I Go Again", "Is This Love" και "Still of the Night."

 

Comments