Γιάννης Βογιατζής (NEED) στο Rock Overdose:’ Πάντα προσπαθούμε να βγάλουμε το prog album που θα θέλαμε να ακούσουμε σαν οπαδοί.’

Με αφορμή την συναυλία τους στο Κύτταρο, όπου θα παρουσιάσουν όλο το νέο, τέταρτο και καταπληκτικό τους δίσκο ''Hegaiamas:A Song For Freedom'', το Rock Overdose επικοινώνησε με τον τραγουδιστή των Need, Γιάννη Βογιατζή και έμαθε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες γύρω από τη δισκάρα και την επερχόμενη περιοδεία τους με τους Evergrey, όπως και πολλές ενδιαφέρουσες πινελιές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο σκέψης τους!

 

 

 

Rock Overdose: Πρώτα απ'όλα συγχαρητήρια για το νέο δίσκο. Είναι σίγουρα ότι ωριμότερο έχετε βγάλει κατά την ταπεινή μου άποψη. Αργήσατε λίγο αλλά τα καταφέρατε τελικά. Ποια τα συναισθήματα μέχρι στιγμής από την κυκλοφορία του και μετά;

 

Γιάννης Βογιατζής: Ευχαριστούμε πολύ! Νομίζω θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι είναι το πιο ώριμό μας album. Μένει να δούμε πώς θα αντέξει και το test του χρόνου! Τώρα για το αν αργήσαμε ίσως να’χεις και δίκιο αλλά επειδή με συμφέρει θα πω ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει! Μέχρι στιγμής πάντως το feedback είναι τουλάχιστον συγκινητικό θα έλεγα.

 

 

Rock Overdose: Όντας οπαδός της μπάντας από παλιά και ξέροντας ότι οι Need είναι πολλά παραπάνω, ελπίζω να μη σε πειράζει να πω ότι είναι ο δίσκος που θα ήθελα να έχουν βγάλει οι Dream Theater μετά το 2011. Πως προέκυψε ο ήχος του δίσκου και πως γεννάται ένα κομμάτι σας;

 

Γιάννης Βογιατζής: Κοίτα η αλήθεια είναι ότι ειδικά ο κόσμος που ασχολείται με το underground και αισθάνεται λίγο παραπάνω τον παλμό της παγκόσμιας prog σκηνής αναφέρεται συχνά στο album με τέτοιου είδους επιχειρήματα. Εγώ προφανώς μόνο ως κομπλιμέντο μπορώ να το πάρω και να πω ότι πάντα προσπαθούμε να βγάλουμε το prog album που θα θέλαμε να ακούσουμε σαν οπαδοί. Δε θα σου κρύψω ότι και μένα προσωπικά οι Theater με έχουν κουράσει πολύ στα τελευταία τους album αλλά πέρα από αυτό δεν μπορώ να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο συσχετισμού.

 

Ο ήχος αν εννοείς τεχνικά είναι αποτέλεσμα του ψαξίματος που κάνουμε κάθε φορά στα πλαίσια της γενικότερης εξέλιξης της μπάντας και τώρα είμαστε σε αυτό το σημείο. Συνθετικά συνήθως ο Ravaya φέρνει τις πρωτογενείς ιδέες τις οποίες επεξεργαζόμαστε στην πρόβα, ακολουθεί jam, συζητήσεις επί συζητήσεων και κάποια στιγμή καταλήγουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι!

 

         

 

Rock Overdose: Νιώθεις ότι ειδικά μετά την κυκλοφορία του ''Orvam'', το συγκρότημα παίρνει ένα ποσοστό από την αναγνωρισιμότητα που θα έπρεπε να έχει πολύ πιο πριν; Θεωρείς ότι υπάρχει κάτι που κάνατε πιο σωστά, ή ήταν τέτοια η υφή των 2 τελευταίων δίσκων που κέρδισαν το κοινό;

 

Γιάννης Βογιατζής: Πολλοί παράγοντες έχουν να κάνουν με την αναγνωρισιμότητα, δεν είναι μόνο το μουσικό/καλλιτεχνικό κομμάτι. Μεγάλο ρόλο παίζει το marketing, το promo και η ίδια η προσπάθεια που καταβάλλει η μπάντα. Εμείς πολλά πράγματα που νομίζαμε ότι κάναμε σωστά παλιότερα τα κάναμε λάθος και γενικά μέσα στην πορεία των ετών μαθαίνουμε να προχωράμε και σ’αυτό το κομμάτι.

 

Η ποιότητα των δύο τελευταίων albums είναι σαφώς καλύτερη των 2 πρώτων κι αυτό έχει αντίκτυπο και στον τρόπο που μας αντιμετωπίζει ο κόσμος. Βέβαια είναι σίγουρα ευχάριστο που πλέον πολύς κόσμος ασχολείται και με τα παλιότερα albums μας λόγω της μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας αλλά δεν αισθανόμαστε αδικημένοι σε σχέση με το παρελθόν ή κάτι τέτοιο. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και προχωράμε μπροστά με αργά αλλά σταθερά βήματα.

 

 

Rock Overdose: Ο δίσκος μου βγάζει πολύ βαθύ συναίσθημα, αλλά και μία θετικότητα στο τέλος του, σε σχέση με το ''Orvam''. Πέραν του υπότιτλου που συνδέεται με τον προκάτοχο του, είναι το ''Hegaiamas'' μία συνέχεια της ιστορίας; Και αν ναι, θα υπάρξει και τρίτο μέρος της;

 

Γιάννης Βογιατζής: Συνέχεια της ιστορίας νοηματικά δεν είναι ακριβώς πέρα από το ότι ‘all is one is all is one is…’ που λέει κ στο ‘Alltribe’ οπότε υπό αυτό το πρίσμα οτιδήποτε κάνουμε είναι μέρος της ίδιας ιστορίας. Κατά τα άλλα υπάρχει όντως μια ας πούμε λίγο πιο θετική διάθεση αλλά περισσότερο με την έννοια του αγώνα και της προσπάθειας που δε σταματάει ποτέ. Το αν θα υπάρξει τρίτο μέρος είναι υπό συζήτηση, ούτε εμείς δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα.

 

 

Rock Overdose: Είδαμε να κάνετε μία σπουδαία εμφάνιση με τους Fates Warning, μπάντα που θαυμάζετε ιδιαίτερα. Πως νιώσατε που το κοινό σας αγκάλιασε τόσο πολύ; Τι να περιμένει από την επερχόμενη συναυλία σας στο Κύτταρο;

 

Γιάννης Βογιατζής: Ευχαριστούμε πολύ αρχικά! Δεδομένου ότι τους Fates τους ακούω από παιδάκι, 20 χρόνια τώρα, ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό το ότι ανοίξαμε το live τους σε ένα τιγκαρισμένο Gagarin. Και σίγουρα έκανε πιο δυνατή την εμπειρία η υποδοχή που τύχαμε από το κοινό. Για να είμαι ειλικρινής, με το feedback που είχε πάρει το album μέχρι εκείνη τη στιγμή περίμενα ότι το κοινό θα μας υποδεχτεί θετικά αλλά σίγουρα δεν περίμενα τόσο δυνατή ανταπόκριση. Ήταν ένα από τα highlights μας ως μπάντα μέχρι στιγμής.

 

Τώρα στο Κύτταρο θα είναι μια γιορτή. Έχουμε ετοιμάσει ένα υπερχορταστικό setlist με τραγούδια από όλα τα albums μας, το ‘Hegaiamas’ θα παιχτεί ολόκληρο για πρώτη φορά, θα δούμε παλιούς και νέους φίλους και επιπλέον υπάρχουν και κάποια εξτρα treats που δε θέλω να αποκαλύψω αλλά θα κάνουν την εμπειρία αυτού του live αξέχαστη.

 

 

Rock Overdose: Στη συναυλία που αναφερθήκαμε πριν, είδαμε να σας βοηθάει η Μίνα Γιαννοπούλου στα γυναικεία φωνητικά, θα θέλαμε ένα σχόλιο επ'αυτού, όπως φυσικά και για τη Σαπφώ Σταυρίδη που έκανε τα υπέροχα φωνητικά στο δίσκο και του έδωσε μεγάλη ώθηση.

 

Γιάννης Βογιατζής: Με τη Μίνα είμαστε φίλοι χρόνια και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας βοήθησε στο live με τους Fates αλλά και στο surprise gig στο Troubar που κάναμε την επόμενη μέρα για κάποιους φίλους που είχαν έρθει από το εξωτερικό να μας δουν. Η Σαπφώ που έχει τραγουδήσει στο album μένει μόνιμα στη Νορβηγία εδώ και αρκετά χρόνια οπότε δεν μπορούσε να είναι μαζί μας τότε αλλά το καλό είναι ότι είναι επίσης φίλες χρόνια με τη Μίνα κι έτσι έχουν και αμοιβαία εκτίμηση η μία για την άλλη. Το σπουδαίο νέο είναι ότι η Σαπφώ ήρθε από τη Νορβηγία ειδικά για το release live κι έτσι θα την έχουμε μαζί μας την Παρασκευή στο Κύτταρο.

 

 

Rock Overdose: Με χαρά μου είδα πρόσφατα να συμπεριλαμβάνεστε σε άρθρο γνωστής εφημερίδας μέσα στα Ελληνικά μεταλλικά γκρουπ που αξίζει να προσεχθούν. Αν και δεν είστε ''νέοι'' στο χώρο όπως υποστήριξαν, θα ήθελα να μάθω τι απήχηση είχε το άρθρο αυτό στο περιβάλλον σας.

 

Γιάννης Βογιατζής: Ναι, είμαστε σχετικά νέοι μιας και με 12 χρόνια στην πλάτη μας δεν είμαστε καν στην εφηβεία όσον αφορά στα χρόνια της μπάντας !(γέλια) Είναι πάντα ευχάριστο να συμπεριλαμβάνεσαι σε τέτοιου είδους λίστες αν και περισσότερο όφελος έχουν μακροπρόθεσμα όταν βοηθάνε το όνομά σου να μένει και να κυκλοφορεί εκεί έξω σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη μουσική σου.

 

 

Rock Overdose: Θεωρώ ότι υπάρχει εξέλιξη σε κάθε σας κυκλοφορία, μουσικά, στιχουργικά, και σαν ατμόσφαιρα. Συμβαίνει επειδή εξελίσσεστε κι εσείς σαν άνθρωποι και αποτυπώνετε τις εμπειρίες σας σε κάθε δίσκο, ή είναι φυσική ροή με βάση και τις επιρροές σας;

 

Γιάννης Βογιατζής: Νομίζω είναι φυσική εξέλιξη της ουσίας της μπάντας. Αυτό μας ιντριγκάρει στο prog ιδίωμα, ότι πάντα υπάρχει χώρος για πειραματισμό, για ανοίγματα, για νέες δοκιμές στον ήχο, στο concept, στο παίξιμο. Το κάθε album αποτυπώνει την προσωπικότητά μας πέρα από κάθε τι άλλο οπότε ναι, η εξέλιξη και η ωρίμανση που αναφέραμε πιο πάνω νομίζω ότι πρωτίστως έχει να κάνει με το πως αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε εμείς τη μουσική σαν άνθρωποι.

 

 

Rock Overdose: Μια συμβουλή από τη μεριά σας προς όλους όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν να κυνηγάνε το όνειρο τους μέσα από τη μουσική. Τι θα έπρεπε να προσέξουν και πόσο κουράγιο χρειάζεται όταν έρθουν οι πρώτες απότομες δυσκολίες;

 

Γιάννης Βογιατζής: Θα έλεγα το πιο σημαντικό είναι να πιστεύεις σ’αυτό που κάνεις και αν το πιστεύεις να το υποστηρίζεις 100%. Από εκεί και πέρα είτε έρθει η αναγνωρισιμότητα, επιτυχία ή οτιδήποτε άλλο θα είναι επιπρόσθετο αλλά ακόμα κι αν δεν έρθει εσύ θα ξέρεις ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορούσες.

 

Συνηθίζω να λέω για πλάκα ότι ακόμα κι αν οι Need δε λειτουργούν βιοποριστικά για τα μέλη της μπάντας τουλάχιστον βοηθάνε στη σωτηρία της ψυχής μας και πιστεύω ότι αυτό κρύβει μια μεγάλη αλήθεια μέσα του.

 

Μας είχαν πει στο παρελθόν ειρωνικά ότι κανένας δε θέλει να ακούσει τους Έλληνες Pink Floyd (αναφερόμενοι στις μεγάλες διάρκειες των κομματιών μας) αλλά δεδομένου ότι το ‘Orvam’ στα 17 λεπτά και το ‘Hegaiamas’ στα 22 είναι αυτή τη στιγμή στα πιο δημοφιλή κομμάτια μας, μας κάνει να πιστεύουμε ότι όσο εμείς υποστηρίζουμε την τέχνη μας αυτή θα βρει το χώρο που της αναλογεί.

 

 

Rock Overdose: Τέλος, αφού σας ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον, συγχαρητήρια για την επερχόμενη περιοδεία με τους Evergrey. Έπαιξε ρόλο η γνωριμία με το συγκρότημα παλιότερα; Πόσο προετοιμασμένοι είστε για τις εμφανίσεις αυτές; Και πάλι θερμά συγχαρητήρια, ότι καλό σας έρθει, σας αξίζει 100%!

 

Γιάννης Βογιατζής: Σίγουρα έπαιξε ένα ρόλο η γνωριμία με το συγκρότημα μιας και όταν είχαμε παίξει παρέα στην Αθήνα μας είχαν ζητήσει οι ίδιοι να τους ανοίξουμε αλλά έπαιξε ρόλο και το ότι ο Tom Englund- τραγουδιστής της μπάντας- άκουσε το ‘Hegaiamas’ και ενθουσιάστηκε και θεώρησε ότι με το ‘ρεύμα’ που υπάρχει στην Αμερική για τους Need στο prog κοινό, θα είμαστε ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα τους στο συγκεκριμένο tour.

 

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία, και λόγω του release live έχουμε κυριολεκτικά λιώσει στην πρόβα οπότε νομίζω είμαστε πιο ετοιμοπόλεμοι από ποτέ! Σ’ευχαριστούμε πάρα πολύ κι εσένα και το Rock Overdose για την υποστήριξη κα τα καλά σου λόγια!

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

 

Comments