Δέκα κορυφαία comeback στο προσκηνίο απο Rock καλλιτέχνες.

του Ali Mathloum

Μια αδιάφορη κ χλιαρή περίοδο, μέτριες και αποτυχημένες δουλειές , σκάνδαλα ή writer’s block. Όποιοι και να ήταν οι λόγοι που τους απομάκρυναν απο το προσκήνιο, εκεί που όλοι τους είχαν ξεχασμένους, τελειωμένους ή οτι δεν έιχαν να δώσουν κατί ακόμα σπουδαίο, υπήρχαν αυτοί εδώ οι τύποι και οι μπάντες που τράνταξαν τα νερά και ξάφνιασαν τους θαυμαστές τους με απρόσμενες επικές επιστροφές. Πολλές απο αυτές σφυριλάτησαν την καλλιτεχνική τους υστεροφημία περισσότερο και απο την χρυσή τους εποχή.

 


 

 

10. BON JOVI - CRUSH (2000)

Ύστερα από το σπουδαίο Τhese Days (’95) το συγκρότημα έκανε ένα δισκογραφικό διάλειμμα μερικών ετών. Κανείς όμως δεν ήταν σίγουρος για το μετά. Ήδη δύο φορές η μπάντα είχε καταφέρει να προσαρμοστεί στα δεδομένα των εποχών για να είναι επίκαιροι μία στα 80s και μία στα 90s. Τώρα όμως; Η μουσική βιομηχανία την νέα χιλιετία είδε δραστικές αλλαγές όσον αφορά το ροκ. Η grunge πέθανε, η alternative εξελίχθηκε. Η ποπ μουσικη βασίλευε μαζί με την δεύτερη έξαρση της hip-hop και πραγματικά ποιος θα ελεγε πως αυτές οι κορσμένες παλιοσειρές που κυριάρχησαν στα 80ς θα έπιανα ξανά κορυφή;΄Κάπου εκει ανυποψίαστα σκάει το single του It’s My Life. Η τεράστια επιτυχία του σημαδεύοντας την νέα βάση fan για το συγκρότημα. Η νεολαία τους αγκάλιασε, οι παλιοί έμειναν άφωνοι και το συγκρότημα πέρασε δυναμικά στην τρίτη δεκαετία του με μια σειρά, ξανά, απο hits...


9. IRON MAIDEN – BRAVE NEW WORLD (2000)
Σημάδεψε την πολυπόθητη τοτε για καθε φαν τους είδους μεγάλη επιστροφή του frontman Bruce Dickinson που είχε αποχωρήσει άσχημα το 1993. Το συγκρότημα είχε βρει τον αντικαταστάτη στο πρόσωπο του Βlaze Bayley όμως οι προσδοκίες δεν εκπληρώθηκαν καθώς τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 τους βρήκαν σε οριακή απο άποψη εμπρικότητας και αποδοχής. Ο ηγέτης Steve Harris τα ξαναβρήκε με τον Dickinson όπως και με τον κιθαριστα Adrian Smith που και αυτός ηταν απών απο τις πρηγούμενες δουλειές. Όλοι μαζί αναβίωσαν τους αυθεντικούς μεγάλους και τρανούς Irons με έναν δίσκο που πλέον κατατάσσεται στους κλασικούς τους. Δεν ήταν μόνο αυτό, η σημασία του υπήρξε ξεχωριστή. Σήμανε την αρχή για μία δεύτερη νιότη για τους θρύλους της μέταλ. Ακολούθησαν γιγαντιαία tours και μια σειρά απο δουλειές που σε συνδυασμό με εκείνες των 80s, τους καθιέρωσαν ως την κορυφαία μέταλ μπάντα στο πλανήτη.


8. DEEP PURPLE – PERFECT STRANGERS (1984)
Το πρώτο άλμπουμ των Deep Purple μετά από....9 χρόνια!
Όχι μόνο αυτό, καθώς υπήρξε το πρώτο reunion μέτα απο 11 χρόνια με το θρυλικότερο και σπουδαιότερο line up της μπάντας που κυριάρχησε στα 70s. Ξανά μαζί όλοι οι μεγάλοι. Ιan Gillan στα φωνητικά, Ritchie Blackmore κιθάρες, Roger Glover στο μπάσο, Jon Lord στα πλήκτρα, και last but of course not least , Ian Paice στα ντραμς! Για να λέμε τη αλήθεια ο δίσκος κατατάσσεται αρκετά με΄τα απο τις πάλαι ποτέ αριστουργηματικές δουλειές τους, όμως μόνο και μόνο με την επανένωση όλων αυτών έιναι μια άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά που αν μη τι άλλο μας χάρισε την επιτυχία ‘’Perfect Strangers’’ και μια νέα προσσέγιση στον ήχο τους.


7. U2 – ALL THAT YOU CAN’T LEAVE BEHIND (2000)
Ύστερα απο μία κάπως χλιαρή δεκαετία του ‘90 για εκείνους ιδίως προς τα τέλη αυτής και το μέτριας αποδοχής αλμπουμ Pop!(1997) οι πολυδιάστατοι ιρλανδοί το γύρισαν ξανά στο mainstream και στο κυνήγι της επιτυχίας. Χωρίς αρνητικό πρόσημο αυτό το σχόλιο. Έβαλαν στη συνταγή του δίσκου στοιχεία alternative, new wave & dance επιρροές και το μίγμα πέτυχε για τα καλά! Δέχθηκε θερμής αποδοχης απο κριτικούς και κοινό συν μερικα βραβεία Grammy. Περιέχει τις επιτυχίες: Beautiful Day, elevation, walk on & "Stuck in a Moment You Can't Get Out Of. Έβαλε τους ιρλανδούς ρόκερς δυναμικά σε νέα μουσικά μονοπάτια, νέο κοινό νέα χιλιετία με νέο ήχο....


6. SANTANA - SUPERNATURAL (1999)
Mία απο τις μεγαλύτερες εμπορικλές φρενίτιδες στην mainstream μουσική. Μέτα άπο μερικές εμπορικές αποτυχίες για το συγκρότημα του θρυλικού βιρτουόζου Carlos Santana στη δεκατία του ‘80 και ένα διάλλειμα 7 ετών, η μπάντα επαναπροσδιόρισε την μουσική ταυτότητα της χωρίς όμως να χάσει την αυθεντική της βάση των latin επιρροών.
Μιλάμε για έναν δίσκο αλμπουμ που ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως! Το υπέροχο single ‘’Smooth’’ (με Rob Thomas στα φωνητικά) παρέμεινε έναν ολόκληρο χρόνο στο νο1(!) του billboard. Τα εννέα βραβεία Grammy έρχονται να συμπληρώσουν το κάδρο σε ένα απο τα πιο εκκωφαντικά comebacks όλων των εποχών. Μεγαλη μαγκιά.

5. BRUCE SPRINGSTEEN - THE RISING (2002)
Μετά απο μία σχεδον αδιάφορη δισκογραφικά δεκαετία του 90, εννέα χρόνια χωρίς δίσκο και 18(!) ολόκληρα χρόνια δίχως την συνοδεία της θρυλικής ‘’Ε street band’’. Η όποια απαρτιζόμενη απο μουσικούς παγκοσμίου επιπέδου κάποτε τον συνόδευε στα σπουδαιότερα αριστουργηματα του. Το ‘’αφεντικό’’ της ροκ βρήκε την χαμένη του έμπνευση απο την τραγωδία της 11 Σεπτεμβριου στους δίδυμους πύργους και επανένωσε όλα τα μέλη της μπάντας με σκοπό να δώσουν μια παρηγοριά και ελπιδα στον σοκαρισμένο και σε θρήνο αμερικανικό λαό. Ο δίσκος δέχτηκε θερμής αποδοχής απο κοινό και κριτικούς που το αγκάλιασαν ως μια απο τις δουλειές που επανέφεραν τον σπουδαίο Springsteen των περασμένω δεκαετιών στα γνώριμα επίπεδα. Πέρα απο το εξέχουσας σημασίας θέμα του δίσκου, στέκει και μουσικά μόνο του σαν μια απο τις αρτιότερες δουλειες του. Ξεχωρίζουν τα: Waiting on a sunny day, the rising, empty sky, Worlds Apart (προσωπικό αγαπημένο) & Lonesome day.


4. GREEN DAY - AMERICAN IDIOT (2004)
Ο δίσκος τους Warning (2000) υπήρξε σκέτη αποτυχία. Γι’αυτό το θρυλικό αμερικάνικο πανκ-ροκ συγκρότημα αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα για ανασυγκρότηση. Είχαν από τα μέσα των 90s να ταράξουν τα νερά με κάποια σπουδαία δουλειά. Μπήκαν στο στούνιο με την έμπνευση μιας punk-rock εξιστορηματικής όπερας. Έναν concept (θεματικό) δίσκο που ακολουθεί τις ιστορίες του Jesus of Suburbia.
Τα θεματικά άλμπουμ συνηθώς αντιμετωπίζονται ως ενιαίες δουλειές και πολλές φορές δεν παράγουν τεραστια hits πέρα απο εξαιρέσεις όπως το ‘’The Wall’’ των υπέρτατων. Ο δίσκος αυτός όμως των πανροκάδων τα διέλυσε ολα: Boulevard of broken dreams, Ηoliday , American Idiot, Wake me Up when September ends όπως ήδη τα ξέρετε. Το κάθε κομμάτι από αυτά θα στεκόταν ως ναυαρχιδα για οποιονδήποτε άλλο δίσκο. Εδώ έκατσαν όλα μαζί. Σε μια δουλειά που ξεχωρίζει για τα αντιπολεμικά μηνύματα της οι Green Day κατέκτησαν τον μουσικό κόσμο και μια θέση στους κορυφαίους δίσκους της δεκαετίας.


3. AC/DC - BACK IN BLACK(1980)
Λίγους μήνες μετά το θρυλικό Ηighway to Hell ο πρώτος τραγουδιστής της μπάντας Bon Scott βρέθηκε νεκρός σοκάροντας τον μουσικό κόσμο. Το συγκρότημα έμεινε ξεκρέμαστο και έθεσε εαυτόν στην αναζήτηση νέου frontman. Ύστερα από εκατοντάδες τύπους φυσικά που έκαναν audiotion, έπιασαν το λαχείο και δεν το ήξεραν όταν τα αδέρφια Young κατέληξαν στον μέχρι κ σήμερα τραγουδιστή τους Βrian Johnson (που ομολογουμένως φωνητικά θυμίζει υπερβολικά τον Scott). O Johnson ανέλαβε ευθύς εξαρχής ρόλο στις συνθέσεις του συγκροτήματος με προσφορά σε στίχους και μουσική και δημιούργησαν έναν από τους πλέον πιο κλασικούς δίσκους όλων των εποχών. Το πένθιμο ‘’Back In Black’’ είναι πλέον το δεύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών μετά το ‘’Thriller’’ του Michal Jackson. Εnough said νομίζω...


2. OZZY OSBOURNE - BLIZZARD OF OZZ (1981)
Tο 1978 ο πολύς Ozzy εκδιώχθηκε από τους Black Sabbath για παραβατικές συμπεριφορές και για την ακαταπαύστη χρήση ναρκωτικών που έκανε την επικοινωνία μαζί του... ανυπόφορη. Επικοί τσακωμοί με τον Iommy (ιδρυτή της μπάντας) σημάδεψαν την αποχώρηση. Το συγκρότημα τον αντικατέστησε άμεσα με τον θρύλο και συγχωρεμένο Ronnie James Dio και δημιούργησαν το αριστούργημα Heaven and Hell (1980), αποδεικνύοντας πως το συγκρότημα μπορούσε να σταθεί σε υψηλές πτήσεις και χωρις τον Ozzy. Εκείνος όμως; Είχε τη δυνατότητα να ξεχωρίσει χωρίς την μπάντα και τον Iommy απο πίσω; ή βασικά , θα μπορούσε να συνεχίσει στο χώρο μετά απο την κατρακύλα στα drugs;
Η απάντηση ήρθε εμφατικά! Μέσω της μάνατζερ και γυναίκας του Sharon ανακάλυψαν ένα απο τα πιο σπουδαία ταλέντα στην κιθάρα τον αδικοχαμένο Randy Rhoads και μαζί δημιούργησαν έναν απο τους σημαντικότερους δίσκους στην ιστορία του μέταλ. Με μπροστάρη τον τρομερό βιρτουόζο Rhoads ο Ozzy τάραξε τους πάντες στο χώρος της μουσικής βιομηχανίας που τον έιχε ξεγραμμένο και θύμα των ναρκωτικών που θα περνούσε στη σφαίρα της νοσταλγίας. Η Sharon όμως ήταν εκεί, την κατάλληλη περίοδο, για να τον σώσει απο τον ίδιο του τον εαυτό...


1. JOHNNY CASH - HURT (2002)
‘Οποτε σκέφτομαι το συγκεκριμένο κομμάτι-διασκευή και την ιστορία απο πίσω του ανατριχιάζω. Σαν διασκευή φυσικά απο τις καλύτερες που έχουν γίνει. Σαν βίντεο κλιπ ίσως το πιο συγκινητικό. Σαν σημασία και backround λιώνει και σίδερα. Ο Cash επέλεξε το κομμάτι των Nine Inch Nails, που έμμελε να ήταν το κύκνειο άσμα του , δίοτι βρήκε στους στίχους του τον αντικατοπρισμό των δικών του δαιμόνων. Της πάλαι ποτέ μάχης του με τα ναρκωτικά, την αποκαθήλωση απο το προσκήνιο και τα λόγια που εκφράζουν τις πιο ζόρικες στιγμές της ζωής του. To πιο αξιοσημείωτο είναι πως την περίοδο των γυρισμάτων του βίντεο κλιπ είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Εξού και το βίντεο κλιπ εμπλουτίστηκε με flashbacks στιγμιότυπα της ζωής του και λίγες μόνο τωρινές τότε λήψεις.
Λίγους μήνες μετά πρώτα η June Cash, γυναίκα του που συμμετείχε στο κλιπ, έφυγε απο την ζωή. Όχι πολύ αργότερα την ακολούθησε και ο θρυλος Cash. Aυτά τα γεγονότα, συν το πως το σπίτι του που εμφανίζεται στο βίντεο κλιπ κάηκε το 2007, δίνουν στην διασκευή αυτή πολύ σπουδαία κ ξεχωριστή σημασία συνοψίζοντας έτσι την καριέρα του, αλλά κυρίως τον άνθρωπο Johnny. Δίοτι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ακόμα και αν είσαι ο Cash , οι προσωπικοίδαίμονες, η κατάθλιψη και ο πόνος δε κάνουν διακρίσεις...

Comments