Δημήτρης –Mutilator-Πατσούρης (YOTH IRIA) στο Rock Overdose:”Το ελληνικό Black Metal χαίρει παγκόσμιου σεβασμού”

 

O Jim Mutilator (Δημήτρης Πατσούρης) αποτελεί μία από τις εμβληματικότερες μορφές της ελληνικής και παγκόσμιας Black Metal σκηνής (μπασίστας, συνθέτης. ιδρυτικό μέλος των Varathron και των Rotting Christ, πρώην ιδιοκτήτης του δισκάδικου Metal Era).

 

Η επιστροφή του στα μουσικά δρώμενα με τους YOTH IRIA “τάραξε” τα λιμνάζοντα ύδατα της μουσικής βιομηχανίας, με την ομάδα του Rock Overdose να φροντίζει και να μεριμνά για την δική σας ενημέρωση.

 

Μια κουβέντα μαζί του, πάντα είναι μία πρόκληση, πόσο μάλλον όταν οι απαντήσεις του αξίζουν να διαβαστούν και αποτελούν παρακαταθήκη για το ιδίωμα του Black Metal.

 

Ξεκινώντας από το παρόν του, με τους YOTH IRIA, θα μεταφερθούμε νοερά στο παρελθόν του με τους ROTTING CHRIST, τους VARATHRON, αλλά και το θρυλικό πλέον “Metal Era”.

 

Απολαύστε παρακάτω την κουβέντα  του συντάκτη του Rock Overdose Χρήστου Δούκα με τον Jim Mutilator .

 

 

 

 

Rock Overdose:    Λοιπόν Δημήτρη καλώς όρισες στο περιοδικό μας. Ας ξεκινήσουμε με το πως προέκυψε εκ νέου η συνεργασία σου με τον The Μagus, έπειτα από τόσα χρόνια και η επαναδραστηριοποίηση σου δισκογραφικά με τους YOTH IRIA;

 

 

Jim Mutilator: Ευχαριστώ πολύ και εγώ για την φιλοξενία. Στην πραγματικότητα ήταν ο Dayal Patterson (συγγραφέας του non serviam book μεταξύ άλλων) που μου πρότεινε τον The Magus. μέχρι εκείνη την στιγμή μίλαγα με διάφορους τραγουδιστές από το εξωτερικό, είχα φτάσει μέχρι των Maniac (ex ΜΑΥΗΕΜ) ο οποίος ζει στην Ιαπωνία. Σχεδόν είχα φτάσει πολύ κοντά στον Paul Kearns (ex SOLSTICE) μία φοβερή φωνή που με είχε φέρει σε επαφή ο Alan Averil. Όμως η απόσταση ήταν πρόβλημα.

 

Με τον The Magus είχαμε πολλά χρόνια να μιλήσουμε. Τελικά αποφάσισα να του τηλεφωνήσω.

 

Στην αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, αλλά με τα 1000 ζόρια τον έπεισα να του στείλω να ακούσει τα τραγούδια και το πολύ πολύ να έκανε κάποιο guest.

 

Μετά από λίγη ώρα και αφού άκουσε ένα demo του άλμπουμ, με πήρε πίσω και μου είπε, «φίλε αυτό γ@μάει, είμαι πραγματικά μέσα».

 

 

 

 

Rock Overdose: Ποια η σημασία του ονόματός σας;  Συνδέεται με το ντεμπούτο άλμπουμ σας και στιχουργικώς.  Επίσης μίλησε μας λίγο για την θεματολογία των στίχων σας και διαφορές σε σχέση με προηγούμενες δουλειές σου, στο λυρικό τομέα.

 

 

Jim Mutilator: Yoth Iria είναι ο δαίμονας άγγελος μου, κάτι που με ακολουθεί από την παιδική μου ηλικία. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο “Thy Mighty Contract” μέσω του “4th knight of Revelation” (Yoth Iria unholy Master, prince of fire).

 

Συνοπτικά συνδέετε με την τελετή του Αριμαν Yothu Diroh και με τον κόκκινο βασιλιά και το Djinn. Εξ ου και το “Sid Ed Djinn”. Φυσικά οποίος έχει περισσότερο ενδιαφέρον για τον εσωτερισμό και τον αποκρυφισμό, μπορεί να ψαχτεί και μόνος του.

 

Το γενικό μήνυμα που υπάρχει στο δίσκο είναι θα έλεγα, η δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο του φωτός που θα είναι γεμάτος φως γνώση και ελευθερία. Εννοώ τον “εωσφορικό” άνθρωπο.

 

Από αρχής δημιουργίας του κόσμου τα συστήματα τους απέτυχαν παταγωδώς. Οι θεοί τους οι φιλοσοφίες τους τα έργα τους αποσκοπούν σε μία ελάχιστη ελίτ. Ήρθε η ώρα να ανατείλει μία νέα τάξη πραγμάτων.

 

Θεωρώ ότι οι στίχοι που έγραφα στα άλμπουμ των ROTTING CHRIST που συμμετέχω δεν διαφέρουν πολύ, καθώς το “Non Serviam” ήταν και είναι το moto μου.

 

 

 

 

Rock Overdose: Στο συνθετικό κομμάτι του άλμπουμ, παρατηρούμε μία μίξη old-school με πιο “νέα” περάσματα, σεβόμενοι πάντα τον “Ελληνικό” ήχο. Μίλησε μας λίγο για το πως δημιουργήθηκαν αυτά τα τραγούδια και για το αν τελικώς αυτή είναι η μουσική ταυτότητα των YOTH IRIA.

 

 

Jim Mutilator: Μου πήρε πολλά χρόνια να δημιουργήσω τις βασικές δομές των συγκεκριμένων κομματιών. Βέβαια μπαίνοντας στο στούντιο και με τις παρεμβάσεις του Γιώργου Εμμανουήλ υπήρξαν αρκετές εξελίξεις και αρκετές ακόμα με την προσθήκη στην μπάντα του The Magus.

 

Κοίτα, γενικά οι επιρροές μου είναι αυτές που ήταν πάντα, δηλαδή παραδοσιακό heavy metal, NWOBHM, BATHORY, CELTIC FROST, POSSESSED, KREATOR, DISSECTION, αλλά και κάποιες πιο Rock μπάντες όπως οι UFO, RAINBOW, ELOY etc.

 

Φυσικά γουστάρω πολύ και glam μπάντες, όπως οι MOTLEY CRUE, RATT, CINDERELLA... Αναπόφευκτα όλο αυτό το συνονθύλευμα ακουσμάτων και επιρροών, βγαίνει έστω και ασυνείδητα στην μουσική μου. Βασικά ευτυχώς που ήταν τα παιδιά και βοήθησαν να σκληρύνει πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Lol

 

 

 

 

Rock Overdose: To εξώφυλλο αλλά και όλο το artwork είναι κάποιου συγκεκριμένου καλλιτέχνη; Πως έγινε η επιλογή του και τι συμβολισμούς παρατηρούμε στο εξώφυλλο; Πως συνδέεται με το όλο concept του “As The Flame Withers”;

 

 

Jim Mutilator: Ο καλλιτέχνης του άλμπουμ, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του εξωφύλλου του ep, μας “Under His Sway”, είναι ο Harshanand Singh, ο οποίος είναι κυρίως γνωστός για την δουλειά του με την εταιρεία παιχνιδιών Ubisoft.

 

 

 

 

Rock Overdose: Κιθάρες, ηχογράφηση αλλά και μίξη έχει επιμεληθεί ο George Emmanuel. Η συνεργασία μαζί του πως ήταν και αν είστε ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Θα υπάρχει συνέχεια σ’ αυτήν την συνεργασία;

 

 

Jim Mutilator: Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Ο Γιώργος εκτός από ένας εξαιρετικός μουσικός, είναι και αυτό που λέμε genius. Μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι θέλεις με δυο λέξεις.

 

Είναι σίγουρο ότι και ο επόμενος δίσκος μας στα “Pentagram” πάλι θα ηχογραφηθεί. Δεν σου κρύβω ότι πέρασα 2 χρόνια περίπου εκεί και το νιώθω σαν δεύτερο σπίτι.

 

 

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για την black metal σκηνή σήμερα στην χώρα μας και ποια είναι τα προσωπικά σου γούστα γενικώς στην μουσική; Ονομάτισε σε παρακαλώ 3 καλλιτέχνες ή συγκροτήματα που σου αρέσουν.

 

 

Jim Mutilator: Πιστεύω ότι υπάρχει μία τέλεια σκηνή εδώ. Χωρίς υπερβολή, το ελληνικό Black metal είναι κυρίαρχο στον κόσμο παγκοσμίως και χαίρει παγκόσμιου σεβασμού.

 

Είναι αδύνατο να ονοματίσω 3 μπάντες γιατί ήδη στο μυαλό μου μου ήρθαν 100. (γέλια).

 

Απλά να συμπληρώσω ότι δεν έχουμε μόνο μία τρομερή Black metal σκηνή, αλλά γενικά μια σούπερ δυνατή μεταλλική σκηνή, με φοβερές μπάντες από όλους τους χώρους.

 

Κοίτα, εγώ μεταλας είμαι και ακούω όλα τα είδη του metal.

 

Σπίτι περισσότερο θα ακούσω κλασικό heavy metal, παλιό thrash, black. Γενικά τα πάντα.

 

 

 

Rock Overdose: Όταν ακούς το όνομα ROTTING CHRIST, τί σου έρχεται πρώτα στο μυαλό; Τί έχεις να θυμάσαι από εκείνα τα χρόνια και την πορεία σου σ’ αυτούς μέχρι το “Triarchy…”;

 

 

Jim Mutilator: ΟΙ ROTTING CHRIST είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Για να στο πω και αλλιώς, δεν πάει να πει ότι εάν χωρίσεις με την γυναίκα σου, ότι δεν θα αγαπάς το παιδί σου.

 

Παρόλο που έχω φύγει πολλά χρόνια από την μπάντα πάντα νιώθω εκεί, πάντα θα τους στηρίζω και πάντα θα τους αγαπώ.

 

 

Rock Overdose: Για το πέρασμα σου από τους VARATHRON και τον Stefan, δύο λόγια…

 

 

Jim Mutilator: Οι VARATHRON είναι άλλη μια μπάντα που δημιούργησα με τον Στέφανο και τον Σπύρο Παπαναστασάτο στα τέλη των ‘80ς.

 

Παρόλο που έμεινα μέχρι το 1993 (λόγω αυξημένων υποχρεώσεων με τους CHRIST), θεωρώ ότι βγάλαμε κάποιες αξιόλογες κυκλοφορίες, συμπεριλαμβανομένων το split με NECROMANTIA, και το θρυλικό “His Majesty at the Swamp”.

 

 

 

 

Rock Overdose: Σε είδαμε live on stage με τους KAWIR, αλλά και split κυκλοφορία μαζί. Πως προέκυψε όλο αυτό; Ίσως κάποιο “παιδικό” απωθημένο που δεν εκπληρώθηκε τότε;

 

 

Jim Mutilator: Μπα, δεν νομίζω ότι έχω παιδικά απωθημένα. Με τον Πάνο από KAWIR είμαστε παιδικοί φίλοι, και πίνοντας που και που κάνα ποτάκι προέκυψαν οι συγκεκριμένες συνεργασίες.

 

 

 

 

Rock Overdose: “Metal Era”, ένα μεγάλο κεφάλαιο σε σένα. Τι σε οδήγησε στο να το σταματήσεις, και έπειτα από τόσα χρόνια τι κρατάς από εκείνη την περίοδο του ελεύθερου επαγγέλματος;

 

 

Jim Mutilator: Το “Metal Era” ήταν ένα ωραίο κεφάλαιο, αλλά ήρθε κάποια στιγμή η ώρα που είπα δεν πάει άλλο. Δηλαδή όλη αυτή η φάση με το εμπόριο με κούρασε πολύ. Παρόλο που έβγαλα πολλά χρήματα, κάποια στιγμή θέλησα να κάνω άλλα πράγματα, έτσι αποφάσισα να το πουλήσω.

 

Πάντως όλα αυτά τα χρόνια πέρασα πολύ ωραία, γνωρίζοντας πολύ κόσμο και ήταν τέλεια που ήμουνα συνέχεια μέσα στο metal. Το πιστεύεις η όχι, έχω ακούσει σχεδόν τα πάντα σε αυτή την μουσική... κάτι που οφείλεται στο μαγαζί.

 

 

 

 

Rock Overdose: Αν και είναι πολύ νωρίς, μελλοντικά σχέδια με τους YOTH IRIA αλλά και προσωπικά; Η οικογένεια στήριζε και στηρίζει; Τα παιδιά σου, “καμαρώνουν” για τον rock star μπαμπά; Ποιο είναι το feedback που παίρνεις από αυτά και ενδεχόμενα από τους φίλους τους;

 

 

Jim Mutilator: Είναι νωρίς για σχέδια, αλλά σίγουρα αυτή η μπάντα ήρθε για να μείνει.

 

Ναι ναι, τα παιδιά μου χαίρονται που παίζω ξανά και ο γιος μου με παίρνει τηλέφωνο τακτικά, για να μαθαίνει νέα. Η κόρη μου δεν πολυασχολείται (γέλια),  βέβαια τα παιδιά μου έχουν την δική τους ζωή, καθώς κοντεύουν τα 30, αλλά σίγουρα γουστάρουν, που έχουν έναν “περίεργο” μπαμπά. Γενικά έχω δώσει πολλές φορές πράγματα για να δώσουν στους φίλους τους.

 

 

 

Rock Overdose: Live; Θα σας δούμε πάνω στο σανίδι;

 

 

Jim Mutilator: Φυσικά και διψάω, για να παίξω συναυλίες. Είναι κάτι που μου έχει λείψει. Ήδη έχω αρκετές προτάσεις, για όλο τον κόσμο και σίγουρα θα παίξουμε και εδώ

 

 

 

Rock Overdose: Το Rock Overdose το παρακολουθείς; Από την εμπειρία σου στον χώρο, υπάρχει κάτι που θα άλλαζες σε αυτό; Δώσε το μήνυμα σου σε όλους τους αναγνώστες του.

 

 

Jim Mutilator: Το Rock Οverdose δεν έχει ανάγκη από καμιά αλλαγή, γιατί η αγάπη που βάζετε όλοι εσείς που εργάζεστε για αυτό, είναι τέτοια που το γεμίζει φως και αγάπη. Δεν είναι τυχαίο τα τεράστια νούμερα επισκεψιμότητας που έχετε.

 

Metal Magic freedom....

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Χρήστος Δούκας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments