Η Ανδρονίκη Σκουλά (Chaostar) στο Rock Overdose: “Στο νέο δίσκο υπάρχει Ελευθερία συνδιασμού μουσικών ιδιωμάτων,τεχνικών αλλα & στην θεματολογία”

Οι Chaostar είναι απο τις ελάχιστες μπάντες που συγκεντρώνουν ταυτόχρονα τόσο ακαδημαικά καταξιωμένους μουσικούς ,όσο και επιτυχημένους επαγγελματίες.
Στο πιο πειραματικό ,επερχόμενο  album  τους,frontwoman ειναι η Ανδρονίκη,μία απο τις ελάχιστες επισήμως διπλωματούχους κλασσικού τραγουδιού ,η οποία κατορθώνει να συνεργάζεται όχι μόνο με Ελληνικές μέταλ μπάντες (Septic Flesh, Rotting Christ)  αλλα ακόμη και με το εξωτερικό (HATE).
Το Rock Overdose και ο Χρήστος Κατσιρέας μίλησαν με την Ανδρονίκη Σκουλά και παρακάτω μπορείτε να απολάυσετε τη συζήτηση...
 

RockOverdose - Ανδρονίκη καταρχήν να σε καλωσορίσουμε για άλλη μία φορά στο Rock Overdose και αυτή τη φορά η αφορμή είναι το νέο υλικό των Chaostar αλλά και όχι μόνο.

Ανδρονίκη Σκουλά - Καλώς σας βρήκα και πάλι λοιπόν, εσάς αλλά και τους αναγνώστες του Rock Overdose.Eίμαστε σε εντατικό κλίμα ηχογραφήσεων αυτή στιγμή,με σχεδόν ολοκληρωμένο το υλικό του δίσκου.Το βασικό σε αυτόν τον δίσκο είναι ότι έχουμε μια απαράβατη αρχή που διαπερνάει την μουσική ,τους στίχους και τις ερμηνείες μας.Ελευθερία.Ελευθερία συνδιασμού μουσικών ιδιωμάτων,ελευθερία τεχνικών αλλα ακόμα και ελευθερία και στην θεματολογία.Εμπνεόμενοι απο τα ανθρώπινα επιτέυγματα σε επίπεδο παγκόσμιο επιστημονικό ,φιλοσοφικό και ορμώμενοι σε πολλά σημεία απο τις εξέχουσες προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας,δημιουργούμε ένα δίσκο που ευχόμαστε να αγαπήσει ο κόσμος. Δηλαδή τι προσπαθούμε να κάνουμε … Αυτό είναι σημαντικό πραγματικά πάρα πολύ για εμάς!Δεν βάζουμε όρια στην θεματολογία και στις πηγές που μας εμπνέουν.Συγκινούμαστε όταν παρατηρούμε ότι τα αρχαιοελληνικά φιλοσοφικά μηνύματα ,2500 χρόνια μετά επαληθεύνοται στην σύγχρονη εποχή και βρίσκουν εφαρμογή.Ανατριχιάζουμε στην σκέψη ότι γιγαντιαία μυαλά της επιστήμης και της διανόησης με απειλή της ζωής του  και με σκληρό αγώνα ,υποστήριξαν με σθένος τις απόψεις τους ανάγοντας σε σύμβολα ανυποταγής τα ονόματα τους.Παράδειγμα ο Τζορντάνο Μπρούνο που ρίχτηκε στην πυρά εμένοντας στις επιστημονικές του θέσεις. Μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι ακόμη και ο Αινσταιν είχε επικριτές μέχρι και οι ίδιοι να υποταχτούν στο μεγαλείο του? Γίνεται να μην συγκινηθούμε απο την δραματική μορφή του Γαλιλαίου που υπο την απειλή της πυράς ,φεύγει λέγοντας «και όμως γυρίζει?»! Ο Σωκράτης που ήπιε το κώνιο, «όπως όριζαν οι νόμοι» και δεν δέχτηκε να δραπετεύσει απο τον εγκλισμό του ,ουσιαστικά παίρνωντας την ευθύνη των συνεπειών του καυστικού του λόγου. Δεν επιθυμούμε να δώσουμε φολκλόρ χροιά σε όλα αυτα. Θέλουμε να τα βγάλουμε απο την σφαίρα του χτές και να τα φέρουμε στο σήμερα.Χρησιμοποιούμε τα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα, δηλαδή ο Χρήστος γνωρίζοντας τη σύγχρονη κλασσική μουσική , ξέροντας να την χειριστεί και έχοντας μια ομάδα μουσικών γύρω του οι οποίοι είναι καταρτισμένοι στα αντικείμενα τους, τι κάνει? Παίρνει το παγιοποιημένο μήνυμα και του προσδίδει σύγχρονη μουσική οντότητα.

 

RockOverdose - Θα υπάρχουν δηλαδή κάποιοι ρόλοι που θα μεταφερθούν τόσο στη μουσική αλλά και στα live ή απλά θα αποτελούν μέρος του concept?

Ανδρονίκη Σκουλά - Όχι δεν είναι ιστορία, είναι ότι κάθε κομμάτι θα έχει την προσωπικότητα – εμπνευστή από πίσω. Δηλαδή, το ένα κομμάτι μπορεί να εμπνέεται από ένα άλλο φιλοσοφικό πρόσωπο, την Αντιγόνη για παράδειγμα. Η Αντιγόνη σαν άτομο που εμφανίζεται στην ομώνυμη τραγωδία συμπυκνώνει πάνω της κάποια χαρακτηριστικά, αυτά τα χαρακτηριστικά που την κάνουν διαχρονική μας εμπνέουν. Το γεγονός δηλαδή ότι η Αντιγόνη θυσιάζεται για την αγάπη της προς τον αδερφό της  αντιβαίνοντας τους νόμους του κράτους που όριζαν θάνατο για όποιον ενταφίαζε τους πεσόντες της μάχης, παεί κόντρα σο κατεστημένο και κάνει αυτό που την διατάζει η καρδιά της. Αυτό για εμάς αποτελεί έμπνευση.

RockOverdose -  Πριν συνεχίσουμε στο μουσικό κομμάτι και στη νέα σας δουλειά. Θα σταθώ σε αυτό που είπες ότι είναι πιο επίκαιρες από ποτέ οι ιδέες της αρχαίας Ελλάδας και επειδή είχα και μία συζήτηση με έναν φίλο πάνω σ αυτό. Πιστεύεις ότι όλο αυτό το αρχαιοελληνικό πνεύμα , οι ιδέες και ο πολιτισμός και η έννοια αυτού, έχουν χαθεί εσκεμμένα και ότι καλό θα ήταν να ξαναβρούμε το χαρακτήρα μας ως λαός?

Ανδρονίκη Σκουλά - Αυτό είναι  το βαρίδι που λειτούργησε ανασταλτικά στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας , ότι λέγοντας εμείς ότι είμαστε οι απόγονοι αυτού το μεγαθηρίου ξεχάσαμε να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας. Και ότι λέω αφορά και εμένα και τον καθένα μας, ότι δηλαδή επαναπαυτήκαμε σε ένα λαμπρό παρελθόν και ξεχάσαμε τι κάνουμε στο τώρα. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε απόγονοι του Αριστοτέλη.

 

RockOverdose -  Στο μουσικό τομέα τώρα. Με την είσοδο σου στους Chaostar παρατηρήσαμε κάποιες αλλαγές, αρχικά το ότι η μπάντα βγήκε και έπαιξε ζωντανά για πρώτη φορά, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει ως τότε. Επίσης παρατηρήσαμε στο live, τα κομμάτια να αποδίδονται με έναν διαφορετικό τρόπο, με ένα πιο ethnic θα μπορούσες να πεις στοιχείο. Αυτό το στοιχείο θα μεταφερθεί στη νέα σας δουλειά? Θα είναι μέρος της εξέλιξης της μπάντας? Επίσης θα υπάρξουν και άλλες ζωντανές εμφανίσεις ?

Ανδρονίκη Σκουλά - Ναι θα μεταφερθεί, κατηγορηματικό είναι αυτό. Δηλαδή το ethnic στοιχείο το οποίο θα εναλλάσσεται με το οπερετικό θα είναι σήμα κατατεθέν της μπάντας, δεν θα έχουμε κανένα όριο στη μουσική, ούτε και στα φωνητικά. Εγώ είμαι τραγουδίστρια κλασσικού  αλλά ο καλός παίχτης πρέπει να παίζει παντού. Και εδώ θα αναφερθώ στον Χρήστο, αρχηγό της μπάντας ο οποίος με έβαλε σ αυτή τη διαδικασία να μελετήσω παραπάνω τις δυνατότητες αυτής της φωνής και να ανακαλύψω ότι μπορώ να κάνω και αυτό, ότι έχω μέσα μου κάποια δυνατότητα εκεί. Ο Χρήστος είναι αυτός που με σπρώχνει να μελετάω και άλλους τύπους φωνών.

Όσο για τις ζωντανές  εμφανίσεις, ναι θα υπάρξουν. Ύστερα από σκέψη βέβαια και όταν θα είναι κάτι πραγματικά ενδιαφέρον γιατί δεν θέλουμε να ¨καούμε¨ ή να αναλωθούμε . Βέβαια δεν είμαι η αρμόδια για να απαντήσω σε αυτό αλλά η αλήθεια είναι ότι τα θέλουμε τα live και θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο. Και να συμπληρώσουμε ότι θα υπάρξουν και εμφανίσεις εκτός Ελλάδας, ιδιαίτερα Γαλλία όπου ήδη έχουμε προτάσεις όπως επίσης και Ελβετία και από κει και πέρα βλέπουμε. Όλα αυτά όταν βγει ο δίσκος βέβαια.

RockOverdose -  Οι Chaostar είναι μία ολοκληρωμένη μπάντα πλέον ή απλά θα υπάρχουν session μουσικοί για τις ζωντανές εμφανίσεις?

Ανδρονίκη Σκουλά - Ελπίζουμε ότι το σχήμα που είμαστε αυτή τη στιγμή θα παραμείνει σταθερό και να αναφέρουμε σ αυτό το σημείο και τα μέλη της μπάντας οι οποίοι είναι . Ο συνθέτης της μπάντας και δημιουργός κλασσικά Χρήστος Αντωνίου από τους Septic Flesh, στα κρουστά ο Φώτης Μπενάρντο  πάλι από τους Septic Flesh, φωνή εγώ, στα παραδοσιακά όργανα θα είναι ο Γιώργος Διαμαντόπουλος που τον είχαμε δει και στο πρώτο μας live. Στο βιολί ο Χαράλαμπος Παρίτσης και στα πλήκτρα ο Γιάννης Θερμός. Αυτή είναι η σύνθεση αυτή τη στιγμή.

 

RockOverdose -  Πότε να περιμένουμε την κυκλοφορία της νέας σας δουλειάς?

Ανδρονίκη Σκουλά - Σίγουρα θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τα πάντα τον Οκτώβρη που έρχεται, και από κει και πέρα Ιανουάριο, Φεβρουάριο ο νέος μας δίσκος θα είναι σε κυκλοφορία. Και εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρία μας, η Season Of Mist πιστεύει σε εμάς και μας θεωρεί top priority στις προωθήσεις που πρέπει να κάνει στο μέλλον και ενδιαφέρεται πάρα πολύ οπότε από της στιγμή που θα τις δώσουμε τις ¨μήτρες¨ θα έχει και το ανάλογο διάστημα για να προωθήσει τη νέα μας δουλειά. Κάπου εδώ να πούμε ότι θα υπάρχει και μία έκπληξη στο θέμα του εξώφυλλου το οποίο αυτή τη φορά θα σχεδιαστεί από τον Valnoir, ο οποίος έχει κάνει εξώφυλλα για Morbid Angel, Ullver, Black Dahlia Murder και As I lay dying όπως επίσης και το τελευταίο των Paradise Lost. Και αυτό για να αρχίσει η μπάντα να αποκτάει μια δική της οντότητα. Με τα ρίσκα της βέβαια αλλά με δικό της χαρακτήρα.

 

RockOverdose -  Θα  υπάρχουν άλλες εκπλήξεις?

Ανδρονίκη Σκουλά - Δεν μπορώ να μιλήσω για εκπλήξεις, γιατί αυτό θα το πεί ο κόσμος, γιατί ο κόσμος θα κρίνει αν αυτό που κάναμε είναι ενδιαφέρον ή πρωτότυπο σε σχέση με το παρελθόν … Αυτό που θέλω να πώ είναι  ότι προσπαθούμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Θα έχουμε περίεργους ρυθμούς, τεχνικές και εναλλαγές οργάνων με απαιτήσεις τεχνικές… μιας και οι μουσικοί που έχουμε , ο Παρίτσης, ο Διαμαντόπουλος, ο Θερμός είναι πολύ ¨δυνατοί¨ και μπορούν να δώσουν άλλη χροιά… Όταν έχεις καλά εργαλεία δουλεύεις καλά. Μετά πάμε στο Φώτη. Τι να πεις τώρα για τον Φώτη?... Είναι ταλαντούχος σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί το μέγιστο εργαλείο.

Να συμπληρώσω ότι θα κάνουμε και βίντεοκλίπ βέβαια. Στο οποίο βασικός σκοπός μας είναι να έχουμε μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αυτό επιθυμούμε.

 

RockOverdose -  Πώς είναι η εμπειρία του να συμμετάσχεις σε μια μπάντα όπως οι Chaostar?

Ανδρονίκη Σκουλά - Είναι τέλεια η εμπειρία … Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με μία λέξη θα έλεγα τέλεια. Και το συμπληρώνει αυτό το πράγμα η αγάπη που εισπράττω από το κοινό –και είναι σημαντικό να το πώ- Δηλαδή οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που βρέθηκε  στο πρώτο μας live και με ενθάρρυνε με τα λόγια του, με τον τρόπο που με αγκάλιασε και με τα θετικά του σχόλια.

Για εμένα είναι μεγάλη εμπειρία να παίζω σε μία μπάντα όπως οι Chaostar γιατί όπως είπα ο καλός ο παίχτης πρέπει να παίζει παντού. Αν θες πραγματικά να θεωρείσαι καλλιτέχνης πρέπει να έχεις ανοιχτά αυτιά και μάτια, αλλιώς δεν δημιουργείς.

RockOverdose -  Είχες επαφή με το metal πριν ή αυτό έγινε με τη συνεργασία σου με τον Χρήστο και τους Chaostar?

Ανδρονίκη Σκουλά - Κοίταξε, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήμουν το παιδί που γαλουχήθηκε με το metal, αλλά ήταν απ τις μουσικές που άκουγα και μου άρεσε. Η αλήθεια βέβαια είναι  ότι άκουγα ηλεκτρονική μουσική, αλλά παράλληλα άκουγα και metal .

 

RockOverdose -  Πώς είναι η συνεργασία με τον Χρήστο?

Ανδρονίκη Σκουλά - Το να συνεργάζομαι με τον Χρήστο είναι πολύ δύσκολο γιατί είναι πολύ απαιτητικός, είναι αμείλικτος… Έχει φοβερό αυτί και δεν μπορείς να του ξεφύγεις σε καμία περίπτωση και όταν κάτι δεν είναι όπως πρέπει να είναι έχει λόγους όπου θα σε σταματήσει και θα σου πει ότι πρέπει να γίνει διαφορετικά και νομίζω ότι η καριέρα του και η καριέρα των Septic Flesh έχει αποδείξει ότι το κάνει σωστά.

 

RockOverdose -   Ανδρονίκη σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου και αν θες κλείνοντας να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose.

Ανδρονίκη Σκουλά - Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και πάλι, γιατί για εμένα είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς από πού προέρχεσαι και ποιοι σε αγκαλιάζουν στα πρώτα σου βήματα ,να υποσχεθώ ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε όλα τα επίπεδα στο Chaostar και σαν ένα τελευταίο μήνυμα θα δανειστώ τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι και θα πώ αυτό που έλεγε. ¨Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δείς στον κόσμο¨.

Comments