Η Βίκυ Ψαράκη (E.V.E.) στο Rock Overdose: “Ο κόσμος πλέον δεν ψάχνεται”

Μερικές ώρες πρίν την εμφάνιση τους επι σκηνής όπου θα ανοίξουν για την Anneke van Giersbergen. Οι E.V.E. και συγκεκριμένα η τραγουδίστρια της μπάντας, με την χαρισματική φωνή Βίκυ Ψαράκη, μας μίλησε για τα όσα μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει σαν μπάντα και για τα επόμενα σχέδιά τους, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μιας και πρόκειται για μια μπάντα που θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

 

 

 

R. O. - Βίκυ καταρχήν να σε καλωσορίσουμε στο Rock Overdose και να σου ζητήσω να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για το ποιοι είναι οι E.V.E.

Β. Ψ. - Καλησπέρα Χρήστο, χαρά μου! Ποιοι είναι οι Ε.V.E. λοιπόν... Όλη η ιδέα γεννήθηκε κάπου μέσα στο 2010, ενώ σπούδαζα Ρουμανία ακόμη. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε ως project και με τη βοήθεια διαφόρων σπουδαίων μουσικών κατάφερα να κυκλοφορήσω το πρώτο ομότιτλο EP. Στη συνέχεια είδα ότι προτιμώ την ομαδική δουλειά, αρκεί να γίνεται με τα σωστά άτομα, οπότε και αποφάσισα να βρω ένα μόνιμο line-up. Προς το παρόν, έχουμε τον Γιάννη Παπαδόπουλο στην κιθάρα, τον Γιώργο Βαρδάκη στα πλήκτρα, τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο μπάσο, και στα τύμπανα τον Δευκαλίωνα Δήμο.


R. O. - Ηδη κάνατε το πρώτο σας live πριν μερικές μέρες και την Παρασκευή θα σας απολαύσουμε με την Anneke. Τι άλλο ετοιμάζετε αυτό τον καιρό;

 

Β. Ψ. - Από θέμα live, για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι άλλο κανονισμένο... οπότε και θα κοιτάξουμε να χαρούμε το επόμενό μας live με την Anneke!

Έπειτα, λέμε να συγκεντρωθούμε στο καινούριο υλικό και να βάλουμε μπρος για ένα full-length album. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ήδη 6-7 καινούρια κομμάτια εκ των οποίων κάποια θα παιχτούν ειδικά για αυτή τη συναυλία.


R. O. - Στο EP σας είχατε και μια συμμετοχή, αυτή του Γ. Κόλλια , drummer των Nile. Πώς προέκυψε;

Β. Ψ. - Όπως ανέφερα και στην αρχή, η πρώτη μας κυκλοφορία ήταν ως project, που σημαίνει ότι βρέθηκαν guest μουσικοί να βοηθήσουν στην ολοκλήρωσή του. Στα τύμπανα όμως υπήρξε ένα θέμα... προέκυψαν δύο-τρία άτομα που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν, όμως δυσκολευόντουσαν να τα βγάλουν. Τότε γύρισε ο Αντώνης Κοντόζογλου, παραγωγός στα 9800 studios, όπου ηχογραφήθηκε και έγινε μίξη του EP, και μου πέταξε την ιδέα του Γιώργου Κόλλια. Στην αρχή, γέλασα και είπα «δεν παίζει», έπειτα όμως άκουσε τις προπαραγωγές των κομματιών, γούσταρε και θέλοντας να δείξει κι ο ίδιος μια διαφορετική τυμπανιστική πλευρά του, δέχτηκε!

Περιττό να πω ότι είναι μεγάλη τιμή να έχεις τη συμμετοχή ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία μουσικού στην πρώτη σου κυκλοφορία.


R. O. - Θα υπάρχουν άλλες συμμετοχές στην επόμενη κυκλοφορία σας;

Β. Ψ. - Έχουμε διάφορες ιδέες σχετικά με αυτό. Σίγουρα θα υπάρξουν συμμετοχές σε φωνητικά μέρη, μπορεί και κιθαριστικά. Όταν με το καλό έχουμε έτοιμα όλα τα κομμάτια, θα δούμε τι ταιριάζει και θα κινηθούμε αναλόγως.


R. O. - Πώς μπορείς να περιγράψεις τη μουσική των E.V.E.;

Β. Ψ. - Όποτε με ρωτάνε κάτι ανάλογο δυσκολεύομαι να δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση. Στις σελίδες μας θα δείτε την ταμπέλα “melodic/ progressive”, κάτι που πιστεύω μας χαρακτηρίζει στο πολύ γενικό. Από 'κει και πέρα συνήθως το κάθε κομμάτι έχει δικό του χαρακτήρα... Μ’ αρέσει να κοιτάω το θέμα των στίχων και να μπορεί ο ακροατής να παίρνει το ίδιο vibe και από τη μουσική. Για αυτό το λόγο θα ακούσετε διάφορα στοιχεία... Jazz, αραβικά, 80’s, ατμοσφαιρικά και πάει λέγοντας...


R. O. - Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για μια μπάντα αυτή τη στιγμή, ειδικά στην Ελλάδα;

Β. Ψ. - Δεν ξέρω αν είναι αποκλειστικά στην Ελλάδα αυτό που έχω παρατηρήσει και σε ένα ελάχιστο βαθμό βιώσει και η ίδια, αλλά εννοείται ότι είναι τρομερά δύσκολα τα πράγματα. Δεν πιστεύω ότι ήταν ποτέ ιδιαίτερα εύκολο για κάποιον μουσικό να ξεχωρίσει και να πάει μπροστά, σε καμία εποχή, απλά ίσως τώρα να έχουν σφίξει και άλλο οι καταστάσεις.

Σε πρώτη φάση, βλέπω ότι ο κόσμος πλέον δεν ψάχνεται... Δεν έχει ίσως την πολυτέλεια να πηγαίνει σε τυχαία live και να ανακαλύπτει μπάντες από το πουθενά, ακούει μουσική από το ΥouΤube αντί να αγοράζει δίσκους, και τα σχετικά... τα ξέρετε. Οπότε για να μαθευτείς έστω και λίγο θέλει τρελό σπρώξιμο και διαφήμιση. Είναι περισσότερο οπτικό το ζήτημα πλέον... Αν πετάγεται παντού το όνομα E.V.E., στο τέλος ο κόσμος θα το ακούσει.


R. O. - Ποια είναι τα συστατικά που πιστεύεις ότι θα κάνουν μια μπάντα να ξεχωρίσει;

Β. Ψ. - Να πω μια εμπνευσμένη και άρτια δουλεμένη κυκλοφορία; Θα πω ψέμματα.

Χρειάζεται όλο το πακέτο, από το μουσικό μέχρι και το στυλιστικό, και πολλές φορές όχι σε αυτή τη σειρά. Προσωπικά πιστεύω πως για να δηλώνεις «μουσικός», πρέπει προτεραιότητά σου να είναι η μουσική που παρουσιάζεις στο κοινό σου. Στη συνέχεια χρειάζονται φυσικά και άλλα εφόδια... Μια καλή παραγωγή στην κυκλοφορία σου, ένα καλό image και σκηνική παρουσία στα live, μια καλή προώθηση ώστε να μπορέσουν δέκα άτομα να ακούσουν τη δουλειά σου... Μετράει το παραμικρό, ακόμη και τι πρόσωπο δείχνεις στο Facebook.


R. O. - Τι θα έκανε τον κόσμο να γεμίσει ένα μαγαζί όπου θα παίζουν ελληνικές μπάντες;

Β. Ψ. - Δωρεάν είσοδο, τσάμπα μπύρα... και πάλι ενδεχομένως να μη γέμιζε!

Σίγουρα κάτι με χαμηλό κόστος, και ένα line-up με κάπως γνωστά συγκροτήματα θα τραβούσε αρκετό κόσμο, αρκεί να μπορούσε να ενημερωθεί για αυτό. Όπως είπα, ο κόσμος δεν ψάχνεται... αν τύχει να πάρει κάτι το μάτι του, καλώς. Από κει και πέρα, πρέπει σε κάθε live τα ίδια τα συγκροτήματα να καλούν προσωπικά τους φίλους τους μήπως και «γεμίσει» το μαγαζί. Και έτσι πάμε πίσω στο οπτικό ζήτημα... αν το logo σου δεν είναι παντού, παλεύεις για να ακουστείς.


R. O. - Τέλος, πες μας τα σχέδια των E.V.E. γενικά για το μέλλον.

Β. Ψ. - Όπως είπαμε, έχουμε άλλο ένα live, support στην Anneke και έπειτα θα επικεντρωθούμε στο album, το οποίο ευελπιστώ να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2013. Από 'κει και πέρα, σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα lives, με την επόμενη κυκλοφορία θα κοιτάξουμε να παίξουμε και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, και ελπίζω σύντομα στο εξωτερικό.

 

R. O. - Βίκυ σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου και ευχόμαστε ό, τι καλύτερο και για εσένα και τους E.V.E.

Β. Ψ. - Και εγώ σας ευχαριστώ.

 

Για το Rock Overdose

Κατσιρέας Χρήστος

Comments