Η ιστορία πίσω από το Black Velvet της Alannah Myles

Πολλές φορές ανακαλύπτουμε εμείς, αλλά και οι λίστες των επιτυχιών κάποια παρουσία από το πουθενά, όπως νομίζουν όλοι. Το «πουθενά» όμως, είναι μια φανταστική έννοια, που απλά υπονοεί το άγνωστο ή ακόμα το άφταστο. Στην πραγματικότητα όλα έχουν κάποιες ρίζες και μπορεί εμείς να γνωρίζουμε κάποιους για πρώτη φορά μέσα από την δημοσιότητα, αλλά  σίγουρα οι ίδιοι την κέρδισαν με πολύ κόπο. Και πολλές φορές ούτε καν την επιδίωκαν. Ένα τραγούδι, που είναι να μπει στην σφαίρα του κλασικού, θα το κάνει μέσα από την προβολή του.

 

 

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχές '90, η οθόνη του MTV γέμισε με μια νέα, επιβλητική και προπάντων εντυπωσιακή παρουσία. Η Alannah Myles με το πρώτο και ομώνυμο της δίσκο κατάφερε να εντυπωσιάσει και όχι μόνο με τις συνθέσεις της και την φωνή της, γνήσια ροκ, αλλά και με την εμφάνισή της. Η γεννημένη στον Καναδά τραγουδίστρια, κατάφερε με το πρώτο της single, το "Black Velvet", το οποίο κυκλοφόρησε στις 25 Ιουλίου του ’89 στον Καναδά, να φτάσει στο Νο 1 του  Billboard Hot 100 και αυτό μόλις σε δύο εβδομάδες.

 

 

Η δημιουργία του τραγουδιού ανήκει στους  Christopher Ward και David Tyson. Ό πρώτος το εμπνεύστηκε, όταν είδε ένα λεωφορείο γεμάτο οπαδούς του Elvis (ένας είναι o Elvis ) να πηγαίνουν στη Graceland, για ξαγρύπνια, για την δέκατη επέτειο από τον θάνατό του. Αφού επέστρεψε στον Καναδά, μοιράστηκε την ιδέα με την Alannah Myles, για ένα τραγούδι για τον Elvis. Ο παραγωγός David Tyson έγραψε την μουσική και έτσι γεννήθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της μελαχρινής Καναδής.

 

 

Το τραγούδι σε κάθε στίχο έχει μια αναφορά στον "Βασιλιά". "Jimmy Rogers on the Victrola up high", είναι το όνομα ενός μπλουζίστα που επηρέασε τον Elvis και  Victrola είναι ό δίσκος που έπαιζε δυνατά. "Mama's dancin' with baby on her shoulder"  μιλάει για την Gladys Presley, που συνήθιζε να χορεύει με τον "Βασιλιά" όταν ήταν μικρό παιδί. "Black velvet and that little boy's smile", είναι ένας πίνακας σε μαύρο βελούδο, που τον απεικόνιζε και οι γυναίκες φαν του, το ονόμαζαν little boy's smile. "Black velvet with that slow southern style",  τραγουδούσε κάποια slow κομμάτια, σε ζωντανές εμφανίσεις, με ένα αργό λίκνισμα, όπως το "Blues Steamroller". "Up in Memphis the music's like a heatwave" μιλάει για το στούντιο που ηχογραφούσε. "Love Me Tender leaves 'em cryin' in the aisle" φυσικά αναφέρεται στην γνωστή του επιτυχία. Ουσιαστικά ο κάθε στίχος είναι ένα κομμάτι από την ζωή του βασιλιά του rock'n'roll.

 

 

Το βιντεοκλίπ είναι η δημιουργία του Doug Freel και γυρίστηκε στο οικογενειακό ράντσο της τραγουδίστριας στο Buckhorn του Ontario. Η σύλληψη είναι απλή, η Myles τραγουδά στην βεράντα, φορώντας τζιν παντελόνι με δερμάτινα Chaps και η εικόνα της αυτή θα πρωταγωνιστήσει σε πολλές φαντασιώσεις εφήβων. Την συνοδεύει ο κιθαρίστας της, ο οποίος μάλλον έχει διαγραφεί από τις εν λόγω φαντασιώσεις. Και όλο αυτό το σκηνικό εναλλάσσεται με αποσπάσματα από τις ζωντανές εμφανίσεις της ίδιας μαζί με την μπάντα της.

 

 

 

 

Comments