Η ιστορία πίσω από το Bumblebeee των Kasabian.

Ένα rock συγκρότημα δεν είναι μόνο οι μουσικοί που το αποτελούν, αλλά ούτε μόνο η  μουσική που παίζουν. Γύρω από την βιτρίνα των ροκ σταρ ή ακόμα των επίδοξων ροκ σταρ, υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων, που δουλεύουν για ένα ευπρεπές αποτέλεσμα. Μια επιτυχημένη μπάντα είναι στην πραγματικότητα μια μικρή κοινωνία με δικό της, πολλές φορές, κώδικα επικοινωνίας. Αλλά η πραγματική ουσία και σκοπός είναι οι οπαδοί μιας μπάντας και αυτοί την αναδεικνύουν. Τα πραγματικά μεγάλα συγκροτήματα και όχι απαραίτητα με την εμπορική έννοια, σέβονται, όχι μόνο τους συνεργάτες τους, αλλά και το κοινό τους. Κάποιοι φτάνουν ακόμα πιο μακριά και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα συγκροτημάτων που γράφουν τραγούδια για κάποιον οπαδό τους, όπως οι Kiss με το Detroit Rock City ή Foreigner με το Juke Box Hero. Άλλοι απλά υμνούν τους οπαδούς τους μέσα από κάποιο τραγούδι.

 

 

Μια καλή παρομοίωση θα μπορούσε να είναι ένα μελίσσι, άλλωστε ο χώρος μια συναυλίας μοιάζει με κάτι τέτοιο, μιας που όλοι συμμετέχοντες πρέπει να είναι καλά συντονισμένοι. Η σωστή δόνηση είναι το ζητούμενο, όπως μια μέλισσα πετάει χάρη της δόνησης που δημιουργεί. Αυτήν την εικόνα θα είχε προφανώς ο Sergio Pizzorno, κιθαρίστας και βασικός δημιουργός των Kasabian, όταν έγραφε το πρώτο τραγούδι για το 48:13, πέμπτο άλμπουμ των Βρετανών, που κυκλοφόρησε στα μέσα του 2014. Το τραγούδι Bumblebeee ήταν το πρώτο που γράφτηκε για το άλμπουμ αυτό, δύο χρόνια πριν την κυκλοφορία του, αλλά χωρίς να του δοθεί κάποιος τίτλος. Ουσιαστικά ο δημιουργός ήθελε να δημιουργήσει ένα κομμάτι που να συνδέει την μπάντα με τους οπαδούς. Και η βασική ιδέα γι αυτό το εγχείρημα, αλλά και η έμπνευση για την μελωδία ήρθε μετά από μια εμφάνιση των Damon Albarn's Africa Express στο Granary Square του Λονδίνου, στην οποία παραβρέθηκε.

 

 

Αν και το μουσικό μέρος ήταν έτοιμο, και η στίχοι το ίδιο, έλλειπε ο τίτλος. Το λυρικό μέρος απευθύνεται, στο δεύτερο πρόσωπο, στους οπαδούς της μπάντας. Life is so simple when you are with me/ 'Cause when we're together, I'm in ecstasy οι στίχοι μοιάζουν περισσότερο με ερωτική εξομολόγηση, αλλά ο στόχος τους ήταν να δείξει την ανάγκη του δημιουργού να βρίσκεται μαζί τους και πόσο απαραίτητοι είναι για την μπάντα. Την λύση για τον τίτλο δίνει ο μικρός γιος του Pizzorno, ο  Ennio. Οποίος ονόμασε το τραγούδι Busy Bee. Αλλά του περήφανου τα αφτιά όλα τα ταιριάζουν και αυτό που άκουσε ο κιθαρίστας ήταν το bumblebee. Οι συνειρμοί που ακολούθησαν, είχαν την μορφή της χιονοστιβάδας, σαν να το είχε το όνομα ήδη στο μυαλό του, αλλά σε κάποια σκονισμένη γωνιά του. Εφόσον το τραγούδι είναι γραμμένο για τους οπαδούς της μπάντας και  χωρίς αυτούς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όπως και ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τις μέλισσες. Άρα οι οπαδοί τους είναι σαν μέλισσες που κάνουν επικονίαση στα λουλούδια. Και όλη αυτή η διεργασία οδηγεί τελικά στην έκσταση μια ζωντανής εμφάνισης.

 

 

Στο άλμπουμ το τραγούδι προλογίζει μια ξεχωριστεί εισαγωγή το "(shiva)"  διάρκεια 1:07, που βάζει τον ακροατή σε μια … μελισσο-κατάσταση. Ο δημιουργός του το χαρακτηρίζει σαν "Beastie Boys dub μαζί με λίγο  Zeppelin και Rage Against The Machine  στο ρεφρέν". Για πρώτη φορά παίχτηκε στο Παρίσι στις 30 Απριλίου του 2014. Εκεί γυρίστηκε και το βιντεοκλίπ του, υπό τις οδηγίες του Alex Courtes.

 

 

 

Comments