Η ιστορία πίσω από το Empire των Queensryche

Τα ναρκωτικά ήταν και εξακολουθούν να είναι ένα μεγάλο κομμάτι στην θεματολογία της ροκ και σε όλο της φάσμα. Συνήθως όμως, από την πλευρά του χρήστη, που ήταν είτε ο ίδιος καλλιτέχνης, δημιουργός του τραγουδιού είτε κάποιο φιλικό του πρόσωπο. Όμως σε πολύ λιγότερα τραγούδια το λυρικό μέρος αφορούσε την πολιτική πλευρά. Είναι γεγονός ότι είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί πολλά παρακλάδια, αλλά το βασικό είναι ένας αόρατος έλεγχος της μάζας. Και τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο οι ουσίες, που έχει χρίσει παράνομες η εκάστοτε κυβέρνηση της κάθε χώρας. Η έννοια τους είναι πολύ ευρεία και πολλές φορές δύσκολα μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει.

 

 

Οι Queensrÿche  με το concept άλμπουμ τους, το Operation: Mindcrime, ασχολήθηκαν με τον έλεγχο του μυαλού, μέσα από το λυρικό μέρος. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος μιας ευρεία διάδοσης των ναρκωτικών. Η Progressive metal μπάντα από το Bellevue της πολιτείας Washington, με το προαναφερθέν τρίτο τους άλμπουμ κατάκτησαν την παγκόσμια καταξίωση. Αλλά για να φτιάξουν μουσική αυτοκρατορία σαν μπάντα, έπρεπε να ακολουθήσει νέο αριστούργημα τουλάχιστον κοντά στην ποιότητα του Operation: Mindcrime. Το τέταρτό τους το Empire του 1990, σίγουρα δεν πλησιάζει την ποιότητά του προηγούμενου, κάτι που δεν κατάφεραν ξανά, αλλά είναι και το πιο εμπορικό τους. Τα singles που βγήκαν από αυτό, έγιναν κλασικά με τα χρόνια. Θεματολογικά δεν κινείται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, αλλά το κάθε κομμάτι ασχολείται γενικά με ζητήματα μιας μεγαλούπολης, πάντα με κοινωνική ευαισθησία, αλλά με λιγότερη πολιτική προσέγγιση. Όμως το ομώνυμο και δεύτερο single, έστω και με την θεματολογία του, προσπαθεί να ενώσει τα δύο πιο πετυχημένα άλμπουμ της μπάντας.

 

 

Μουσικά η μπάντα φλερτάρει με πιο «μαλακά» ακούσματα, πλησιάζοντας ακόμα και την art rock. Αλλά πέρα από την καταπληκτική δημιουργία του frontman Geoff Tate και του κιθαρίστα Michael Wilton, σε μια βελούδινη παραγωγή του Peter Collins (Rush), το τραγούδι παρουσιάζει και λυρικό ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα οι στίχοι έχουν διπλή σημασία. Από την μία μιλάει για την Αμερική σαν αυτοκρατορία, που τα θεμέλια τις  άρχισαν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 να παρουσιάζουν κάποιες ρωγμές. Και από την άλλη οι συμμορίες, που δρούσαν κυρίως στις μεγαλουπόλεις , δημιουργούσαν μια καινούργια αυτοκρατορία, βασισμένοι πάντα σε έλεγχο του εμπορίου των ναρκωτικών. Και κατά συνέπεια και μια σειρά εγκληματικών δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με αυτό. Ο τραγουδιστής σε μια συνέντευξη του αποκαλύπτει πως αναφέρεται στους στίχους στον πόλεμο των συμμοριών, αλλά και μια κρυφή συμφωνία με την αστυνομία, η οποία με την σειρά της δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει την δράση τους.

 

 

Στην μέση του τραγουδιού, πριν μπει το σόλο, ακούγεται μια φωνή να μιλάει για τις δαπάνες της Αμερικάνικης κυβέρνησης για διαστημικά προγράμματα και για την εθνική άμυνα. Οι δαπάνες ήταν δυσανάλογες με αυτές για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Οι αναφορές για τον πρόσφατα, όταν γραφόταν το τραγούδι, αποχωρισθέντα  πρόεδρο-ηθοποιό Ronald Reagan είναι ολοφάνερες.

 

 

 

Comments