Η ιστορία της γυναίκας που κοιμήθηκε με τους μεγαλύτερους ροκ σταρ του πλανήτη

Από εκείνη την ημέρα, και για πάντα, το άρωμα των οπωροφόρων δέντρων φέρνει στο μυαλό μου την Anita και στο στόμα την γεύση των φιλιών της». Κάπως έτσι περιγράφει στην αυτοβιογραφία του, ο Keith Richards, κιθαρίστα των Rolling Stones και ένας από τους εμβληματικότερους ροκ σταρ που πέρασαν ποτέ από αυτόν τον πλανήτη την πρώτη φορά που φίλησε την γυναίκα, η οποία λίγα χρόνια αργότερα έγινε η μητέρα των τριών παιδιών του και σύντροφος για πάνω από 15 χρόνια.

 

Η Anita Pallenberg μάλλον υπήρξε πολλά πράγματα στα 73 (κάποιοι υποστηρίζουν 75) χρόνια της ζωής της. Εντυπωσιακό μοντέλο που έκανε τους ευρωπαϊκούς φωτογραφικούς φακούς να αναστενάξουν μπροστά στην ακαθόριστη γοητεία της, η οποία όσο κι αν απείχε απ' την τελειότητα, τελικά την άγγιζε σε τόσα πολλά σημεία. Ηθοποιός σε avant garde ταινίες πίσω από τις οποίες ακόμα ψάχνεις να κατανοήσεις το στόρυ και το μαγικό μήνυμα. Ερωμένη μερικών από τους πιο επιδραστικούς άντρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, μήλο της έριδος ανάμεσα στα μέλη ενός εκ των σημαντικότερων ροκ συγκροτημάτων στην ιστορία, μούσα για μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια της παγκόσμιας μουσικής. Μητέρα τριών παιδιών, τραγική περσόνα την ημέρα που ανακάλυψε η ίδια τον μικρό της γιο, Tara, νεκρό, αρκετές ώρες αφού ο μικρός είχε πάθει ασφυξία στη κούνια του. Χρήστης ηρωίνης, βαρβιτουρικών, αντικαταθληπτικών και κάθε άλλων λογής χαπιών που μπορούσε κανείς να συναντήσει από τους A- list μέχρι τους underground κύκλους του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης. Tαλαιπωρημένη, περιφερόμενη φιγούρα στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν ο Keith Richards την εγκατάλειψε πια οριστικά. Τρία πράγματα δεν υπήρξε όμως ποτέ αυτό το απερίγραπτα ελκυστικό κορίτσι - γιατί η Anita Pallenberg θα είναι παντοτινά κορίτσι. Αδιάφορη, τρομαγμένη, ξενέρωτη.

 

 

Γεννημένη στη Ρώμη στις 25 Ιανουαρίου το 1944, σε μία εποχή που η ιταλική πρωτεύουσα ήταν ακόμα υπό τη Ναζιστική κατοχή, η Pallenberg έδειξε από την αρχή την μεγάλη κλίση της στις ξένες γλώσσες, μαθαίνοντας άπταιστα γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε τις σπουδές της στη Φαρμακευτική σχολή της Ρώμης, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει το πτυχίο της. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από σχολές φωτογραφίας και γραφιστικών, απ' τις οποίες επίσης έφυγε πριν αποφοιτήσει, η δύσκολη και ανικανοποίητη προσωπικότητα της Anita βρήκε αυτό που πραγματικά της ταίριαζε στον λαμπερό χώρο του μόντελινγκ και του σινεμά.

 

Το 1965 ένας φίλος της τήν πείθει να πάνε παρέα σε μία συναυλία των Rolling Stones στο Μόναχο. To συγκρότημα τότε βρισκόταν στην αρχή της καριέρας του, έχοντας καταφέρει παρόλα αυτά να αποκτήσει ένα σημαντικό κοινό σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά την συναυλία το μοντέλο βρέθηκε στα παρασκήνια όπου σχεδόν με θράσος πλησίασε και συστήθηκε για πρώτη φορά στον Brian Jones, κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος. Εκείνος εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση και τον επιβλητικό χαρακτήρα της την κάλεσε, χωρίς δεύτερη σκέψη, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμενε. Εκείνη η νύχτα κράτησε περίπου δύο χρόνια και τελείωσε πολύ δραματικά όταν η Pallenberg άφησε τον διαταραγμένο, από πολλές απόψεις μουσικό, για τον συνοδοιπόρο του στο γκρουπ, Keith Richards, με τον οποίο έζησε και έχτισε έναν από τους θρυλικότερους έρωτες στην ιστοριά του ροκ. (Φήμες θέλουν το μοντέλο από την Ιταλία να έχει κάνει ένα σύντομο πέρασμα και από το κρεβάτι του Mick Jagger κατά την διάρκεια των γυρισμάτων για την ταινία "Performance", στην οποία συμπρωταγωνιστούσαν).

 

 

Ο Richards, στο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος για τη ζωή του, θυμάται την πρώτη του ανάμνηση από την γνωριμία με την Pallenberg με τη φράση «Όταν την πρωτοσυνάντησα ήξερε τα πάντα και μπορούσε να τα πει σε 5 διαφορετικές γλώσσες. Με έκανε να χεστώ πάνω μου. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα με κάνει».

 

Αυτός ο έρωτας ξεκίνησε με απεριόριστο πάθος και μπόλικη βία (ο Richards έφτασε στο σημείο να σπάσει ένα ολόκληρο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μαρόκου προκειμένου να την προστατέψει από τον Jones ο οποίος ήταν σε έξαλλη κατάσταση), εξελίχθηκε σε μία μυθική συνύπαρξη, με την Anita να στέκεται πάντα με απίστευτη δυναμική δίπλα του, βρίσκοντας όμως πάντα τον τρόπο να μην μπαίνει μέσα στα πόδια του. Αναπτύχθηκε μέσα από μία τεράστια κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, ομόρφυνε από την απόκτηση τριών παιδιών και κατέρρευσε οριστικά όταν ο μικρότερος γιος της οικογένειας, ο μόλις μερικών μηνών Tara, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ζευγαριού στο Λονδίνου. Η μητέρα του, που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε διάσταση από τον Keith ήταν σε άλλο δωμάτιο με έναν περιστασιακό εραστή της, σε πολύ κακή κατάσταση μετά από χρήση ναρκωτικών. Η ιστορία λέει ότι ο Richards, ο οποίος προσπαθούσε για χρόνια να απομακρυνθεί από την ηρωίνη δεν της το συγχώρεσε ποτέ. Οι λογικές φωνές απλά υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν απλά η «χρυσή» ευκαιρία που έψαχνε προκειμένου να αισθανθεί, ο ίδιος πρώτα απ' όλα, ότι είχε πια το δικαίωμα να φύγει οριστικά μακριά της.

 

 

Ακολούθησε μία περίοδος τόσο σκοτεινή που εγώ, εσύ κι ίσως όλη η ροκιά, η γενναιότητα και ο τρόμος ολόκληρου του κόσμου μαζί να μην είναι σε θέση να την κατανοήσουν. Το 1979 ένα 17χρονο αγόρι πυροβολεί τον εαυτό του μέσα στο υπνοδωμάτιο της. «Δεν αισθάνθηκα τίποτα,» θα παραδεχτεί η ίδια πολλά χρόνια αργότερα. «Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα των ναρκωτικών και του αλκοόλ». Ακροβατώντας για περίπου 10 χρόνια ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, η Pallenberg κουρασμένη πια από την μάχη με την ηρωίνη και την εξαθλίωση των ναρκωτικών ζητάει βοήθεια από την αδελφή της, προκειμένου να μπορέσει πλέον να αποτοξινωθεί. Η τελευταία αυτή προσπάθεια στέφεται με επιτυχία και το απόλυτο είδωλο των απανταχού groupies αυτού του πλανήτη επιστρέφει στα εγκόσμια ξανά δυναμικό, τρομερά αποφασισμένο για μία νέα ζωή, αρκετά αναγεννημένο και σημαντικά πιο υγιές. Για να διαπιστώσει το αυτονόητο. Ο πλανήτης των αληθινών σταρ ποτέ δεν την ξέχασε ούτε την απέρριψε, αλλά την περίμενε για μία ακόμα αγκαλιά.

 

Σήμερα η Pallenberg δηλώνει ότι αυτό που αγαπά περισσότερο στην καθημερινότητα είναι το να ζει μόνη. Και ότι δεν αισθάνεται καμία απολύτως ανάγκη για κάποιον σύντροφο. Ακούγεται λογικό.

 

 

 

Πηγή

 

 

Comments