Η ιστορία της γυναίκας που προκάλεσε ανατριχίλες στο εξώφυλλο του BLACK SABBATH album!

 

Το ομώνυμο ντεμπούτο των Black Sabbath γέννησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε heavy metal και όλα τα παρακλάδια του. Αν για το μουσικό μέρος δεν υπάρχουν πράγματα που να μην έχουν ειπωθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για το εμβληματικό εξώφυλλό του.

Για αρκετά χρόνια, υπήρχε ένα σχετικό μυστήριο σχετικά με την ταυτότητα της μαυροφορεμένης σιλουέτας που προκαλεί ανατριχίλα στο πρώτο βλέμμα. Ανά τα χρόνια το μυστήριο συντηρούνταν τόσο από το ίδιο το συγκρότημα, όσο και από τους ίδιους τους fans που ήθελαν να διατηρήσουν έναν μύθο που θα γιγάντωνε ακόμα περισσότερο το album.

Οι πιο «συγκρατημένοι» έλεγαν τότε ότι στο εξώφυλλο είναι ο Ozzy Osbourne ντυμένος γυναίκα και άλλοι, ακόμη πιο «συγκρατημένοι», υποστήριζαν ότι είναι η γυναίκα του drummer Bill Ward. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η «τρομακτική» αυτή γυναίκα είναι ένα μοντέλο, το οποίο προσελήφθη από τον δημιουργό του εξωφύλλου Keith Macmillan (στα credits του album γράφονταν ως Keef).

Ο Macmillan σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Rolling Stone έλυσε το μυστήριο δίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 18χρονο τότε μοντέλο, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η 68χρονη πλέον γυναίκα ασχολείται σήμερα με την ηλεκτρονική/ambient μουσική!

Μέχρι τώρα αρκετοί γνώριζαν πως το μικρό όνομα του ψιλόλιγνου μοντέλου ήταν Louisa ή Louise. Ο Macmillan αποκάλυψε πως το πλήρες της όνομα είναι Louisa Livingstone. Ο φωτογράφος επέλεξε το συγκεκριμένο φωτογραφικό concept αφού πρώτα άκουσε τον δίσκο και διάβασε αρκετές φορές τους στίχους.

«Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα κάτι τέτοιο και κόλλησα. Έγινα fan για την υπόλοιπη ζωή μου» θα πει ο Macmillan στο Rolling Stone.

Ο φωτογράφος θυμάται ότι την ημέρα της φωτογράφισης στην Αγγλική επαρχία του Essex το κρύο ήταν τσουχτερό. Η Livingstone φορώντας την μαύρη κάπα και τίποτα άλλο από μέσα, δούλεψε με απόλυτο επαγγελματισμό, αντιλαμβανόμενη με την σειρά της το concept που είχε στο μυαλό του ο Macmillan: «Ήταν πραγματικά εκπληκτική. Υπέμενε όλη την διαδικασία με επαγγελματισμό και υπομονή, παρόλο που δεν γνώριζε περί τίνος πρόκειται».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι ίδιοι οι Black Sabbath δεν γνώρισαν από κοντά το μοντέλο. «Μετά την κυκλοφορία του δίσκου ήρθε σε ένα από τα shows μας και μου είπε πως ήταν αυτή στο εξώφυλλο. Αλλά δεν θυμάμαι κάτι άλλο» θα πει ο Tony Iommi για την μια φορά που είδε από κοντά την Livingstone.

Ποια είναι όμως η γνώμη της Livingstone για το ντεμπούτο των Black Sabbath; Η ίδια μάλλον θα δυσαρεστήσει τους fans των Black Sabbath: «Δεν είναι η μουσική που ακούω. Όταν κυκλοφόρησε το album του έδωσα μια ευκαιρία αλλά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Απλώς δεν είναι για μένα. Ξέρω πως σε πολλούς δεν αρέσει αυτό που λέω, αλλά είναι η αλήθεια». Όσο για τις αγαπημένες της μπάντες εκείνη την εποχή; Η 18χρονη τότε κοπέλα άκουγε Rolling Stones, Cream, Beatles και Doors.

Όσο για το εάν αναγνωρίστηκε ποτέ για την δουλειά της στο «Black Sabbath»: «Όχι, ποτέ… Δεν το επεδίωξα και ιδιαίτερα. Αυτή η γυναίκα στο εξώφυλλο έχει ένα cult status αλλά εμένα δεν με αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση».

Πηγή: Rolling Stone

Comments