Η στιγμή που έκανε τον Jimi Hendrix θρύλο!

του ALi Mathloum

Ο σπουδαιότερος κιθαρίστας της ροκ ιστορίας Jimi Hendrix πρώτου γίνει γνωστός στην γενέτειρα του Αμερική, είχε μεταναστεύσει στην Αγγλία για την εξέλιξη της καριέρας του. Το 1966 και αφού έπαιζε στο backround για αστέρες όπως ο Little Richard και οι Everly Brothers μαγνήτισε το ενδιαφέρον του πρώην μπασίστα των Animals, Chas Chandler που μόλις είχε ξεκινήσει καριέρα μάνατζερ και έψαχνε ένα ταλέντο να διασκευάσει ένα φολκ κομμάτι, το "Hey Joe". Υπέροχη σύμπτωση όταν είδε τον Χέντριξ πρώτη φορά ζωντανά, ο Τζίμι έπαιζε αυτό το κομμάτι.

Στην Αγγλία, Μέσα σε λιγους μήνες ο Χέντριξ ειχε τρία κομμάτια στο top10 των βρετανικών τσάρτς. Το πρώτο που ηχογράφησε ήταν φυσικά το Hey Joe και ακολούθησαν "Purple Haze"&"Wind Cries Mary".

Όσο η καριέρα του στην Ευρώπη έπιασε κορυφή, στην πατρίδα του ήταν ακόμη άγνωστος.

Μέχρι εκείνο το βράδυ του 1967 στο φημισμένο φεστιβάλ Monterey Pop. Headliners ήταν ο Χέντριξ και οι στα ντουζενια τους τότε The Who. Κανένας από τους δύο δεν ήθελε να παίξει μετά τον αλλον, ξέρανε πόσο εκπληκτικοί ήταν στις ζωντανές εμφανίσεις που όποιος ακολουθούσε δε θα μπορούσε να σταθεί κ να κερδίσει το κοινό. Ο κιθαρίστας τον Who επέμενε, "δε πρόκειται να παίξουμε μετά από εσένα". Ο Τζίμι το ίδιο. Τελικά...ρίξανε κέρμα! Κέρδισε ο Τάουνσεντ και φυσικά επιλέγει να βγουν πρώτοι οι The Who. Δίνουν μια από τις παραστάσεις της ζωής τους εκείνο το βράδυ. Όμως δεν το θυμάται κανείς όσο αυτό που ακολούθησε..

Ακολούθησε ο Χέντριξ με μια πρόκληση που δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά. Είχε το θράσος να ανέβει να παίξει μπροστά στον Κλάπτον, καλύτερα από εκείνον και να τον στείλει για φάρμακα. Ειχε το θάρρος την επόμενη μερα (!!) της κυκλοφορίας του Sgt Pepper των σκαθαριών να διασκευάσει το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ σε συναυλία όπου ήταν ο Paul McCartney στο κοινό και να το εκτελέσει καλύτερα από εκείνους.

Αλλά η πρόκληση να ξεπεράσεις ένα performance των θρυλικών για τα live τους The Who, είτε θα σε έστελνε για ύπνο χωρίς να ασχοληθεί κανείς ή θα σε έβαζε στο κάδρο των αθανάτων για πάντα.

Ο Χέντριξ για άλλη μια φορά αποδεικνύει το απίστευτο θάρρος-θράσος και την πίστη στις ικανότητες του και επιλέγει την τότε τεράστια επιτυχία που δεν είχε ακουμπήσει κανένας το Like a Rolling Stone του Bob Dylan. Ερχόμενος ως κορυφαίος με τα γκάζια στο τέρμα από την Αγγλία να αποδείξει στην γενέτειρα του το ποιος είναι, επιλέγοντας το κομμάτι που έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, για τα δεδομένα αυτό ήταν κίνηση αυτοκτονίας.

O Brian Jones των Rolling Stones παρουσιάζει τον Χέντριξ κ τη μπάντα του. Η βραδιά τους βρίσκει να δίνουν την σπουδαιότερη παράσταση της ζωής τους. Έκαναν τους The Who να μοιάζουν με μπάντα λυκείου, ο κόσμος είχε σαστισει μπροστά στην γέννηση της σκληρής ροκ. Οι Αμερικάνοι δεν είχαν ξαναδεί κάτι αντίστοιχο, τόσο δυνατό ήχο, τέτοια παραμόρφωση στη κιθάρα, τον Χέντριξ άκρως ερωτικό πάνω στην σκηνή να την γρατζουνα με τα δόντια του.

Στο τέλος της βραδιάς, έρχεται μια από τις πιο εμβληματικες στιγμές της pop κουλτούρας. Μία σπουδαία ιδιοφυία εκείνο το βράδυ έφτασε στο δημιουργικό και καλλιτεχνικό της ζενίθ, μετά την μυθικοτατη και απρόσμενη διασκευή στο Wild Thing, αποφάσισε να κάψει την κιθάρα του. Ήταν τρελό, οι περισσότεροι είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό, ένας μουσικός να καίει το όργανο του;

Αυτή η τελετουργία, με τις ρυθμικές κινήσεις του πάνω από την φλεγόμενη Fender Stratocaster σημανε την ολοκλήρωση και την κορύφωση μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυίας που έφτασε στο δημιουργικό της ζενίθ εκείνο το βράδυ.

Η κιθάρα αυτή τα είχε δει όλα οτιδήποτε άλλο μετά από αυτό θα της φαινόταν λιγο, έπρεπε να καεί γιατί δεν μπορούσε να παιχτεί καλύτερα, τέτοιο έρωτα δε θα ξαναζούσε.

Ο Χέντριξ πέρασε στην αιωνιότητα, μόλις έσβησε η φωτιά και ο καπνός από τις στάχτες της ηλεκτρικής έφτανε στον ουρανό πήρε μαζί του και το όνομα του Τζίμι Χέντριξ σχηματίζοντας το στον ουρανό της Αμερικής ως τον πιο περιζήτητο μουσικό στον πλανήτη γη.

Το διψασμένο κοινό της Αμερικής εκεινή την εποχή αδημονούσε για μια νέα rock σκηνή με σκληρότερους προσανατολισμούς. Την επόμενη του φεστιβάλ όλοι θέλανε να θαυμασόυνε το φαινόμενο Χέντριξ και να ζήσουν την... experience, όπως ήταν και το όνομα της μπάντας του.

** Το επόμενο άλμπουμ των ‘’The Jimi Hendrix Experience’’ ‘’Electric Ladyland’’ έφτασε στο νο1 των Αμερικανικών τσαρτς.

 

Comments