Η χρήση ωτοασπίδων θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς άφοβα συναυλίες για όλη σου την ζωή!

 Με αφορμή την είδηση για την κουφαμάρα του Brian Johnson των AC/DC, αλλά και ένα πρόσφατο άρθρο περί προφυλακτικών και ωτοασπίδων στα φεστιβάλ, που επρόκειτο να κατακλέψω αυτή την στιγμή, το Rock Overdose εισβάλλει απρόσκλητο ως σοφός μεγαλύτερος αδερφός στα δωμάτια σας να σας μιλήσει για κάτι που νομίζετε ότι δεν σας αφορά. Πόσο λάθος κάνετε όμως…

 

Στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Ultra Μusic Festival έξω από το Miami, τις προάλλες έστησε το Υπουργείο Υγείας πάγκους με δωρεάν προφυλακτικά. Δεδομένου ότι η αναλογία ανδρών- γυναικών είναι 50% - 50% και κάτω από 25 ετών και είναι τίγκα και στα ναρκωτικά μάλλον σοφή κίνηση. Θραύση λέει έκαναν ειδικά αυτά με τις γεύσεις και περισσότερο η φράουλα και ο ανανάς, αλλά και τα XL. Κάποιοι έχουν παραπάνω αυτοπεποίθηση από όσο χρειάζεται προφανώς.

 

Λίγο πιο δίπλα όμως είχαν και ένα πάγκο με ωτοασπίδες που τις είχαν όλοι λιγο–πολύ χεσμένες ξεχασμένες. Η αλήθεια όμως είναι ότι στα φεστιβάλ οι πιθανότητες να μείνεις κουφός από το να μείνεις έγκυος είναι πολύ περισσότερες.

 

Όχι ότι θέλω να υποτιμήσω τα ελληνικά φεστιβάλ, αλλά δεν έχω ακούσει και πολλές ιστορίες πάθους και τρέλας και τελικά μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης από την Μαλακάσα ή την Πλατεία Νερού. Δηλαδή να έχεις και κανά Σάκη Τόλη να φωνάζει με την κλασική προφορά του Λατίνου εραστή «κάνε κύκλο με ξύλο, Αθήνα», δεν θα βοηθήσει. Καθόλου. Αλλά καθόλου. Αλλά ο ίδιος τύπος εύκολα μπορεί να σου τρυπήσει το ρημάδι το τύμπανο, επειδή εσύ θέλεις να κολλήσεις την μούρη σου στα ηχεία να σου φεύγουν κρυφές πορδές από τη μπασίλα γιατί αλλιώς δεν είναι αρκετά metal.

Ακόμα και για αυτούς στη πίσω σειρά, οι ωτασπίδες είναι απαραίτητες!

Και εγώ ως νέος και ωραίος πριν πάρα πολλά χρόνια δεν θεωρούσα αναγκαίο να λάβω καμία προφύλαξη. Στα αυτιά. Αλλά τώρα, μετά από 25 χρόνια έξαλλης μεταλλοσύνης (ναι μαμά) και δεν ξέρω πόσες συναυλίες, ένα βουητό που και που παίζει. Οι μισοί συντάκτες άλλωστε και εδώ στο Overdose κουφοί είναι και αυτοί τι νομίζετε;

 

Για να μιλήσουμε και με στοιχεία δηλαδή τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι μετά από 15 λεπτά έκθεσης στα 100db (ντεσιμπέλ) μπορεί να πάθεις μόνιμη ζημιά στα αυτιά. Φαντάσου δηλαδή να έχεις πουλήσει την μάνα σου και έχεις λεφτά να πας στο Wacken που είναι πάνω από 70-80 ώρες συναυλίας. Όσοι πάνε φεστιβάλ έχουν πρόβλημα δηλαδή; Όχι. Αλλά, όπως είπα και πιο πάνω, και αν δεν είσαι γκαντέμης ή στόκος να βάλεις την μούρη στα μόνιτορ, με τον καιρό, τις συναυλίες και την ηλικία ένα μπάααζ θα το αποκτήσεις. Όπως και εγώ.

 

Ποια η λύση τότε; Ε, είπαμε ωτοασπίδες. Και αν νομίζεις ότι χάνεις την συναυλία ή την πόρωση, που δεν ισχύει, να σκέφτεσαι ότι σε λίγα χρόνια θα θες ακουστικά βαρηκοΐας σαν την θεια μου την Λίτσα ή τον Brian. Εγώ πάντως όπως μου έμαθε ένας βετεράνος των συναυλιακών παρκέ πρόσφατα, βάζω λίγο βαμβακάκι. Αφήνει και τα μπάσα και τα πρίμα να περνάνε ωραιότατα και μου ανεβάζει την ποιότητα της ακρόασης κατακόρυφα. Οι πιθανότητες να σε πουν φλωράντζα; Πολλές. Οι πιθανότητες να βλέπεις άφοβα συναυλίες για όλη σου την ζωή; Άπειρες.

 

Για το Rock Overdose,
Βασίλης Μητρόπουλος

Comments