Θα πληρώνατε για να συναντήσετε από κοντά τους αγαπημένους σας μουσικούς; Ο DEVIN TOWNSEND λέει την άποψή του…

 Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Noisey, ο Καναδός μουσικός και παραγωγός Devin Townsend μίλησε ανοιχτά για την κουλτούρα των πακέτων VIP, που φαίνεται πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να συναντήσει ένας οπαδός από κοντά τους μουσικούς ή τα συγκροτήματα που θαυμάζει. Σε σύγκριση με τα κανονικά εισιτήρια, αυτά τα πακέτα συνήθως έχουν εξωφρενικές τιμές και περιλαμβάνουν συλλεκτικά αντικείμενα, όπως ένα αυτόγραφο ή ένα συλλεκτικό βινύλιο, μέχρι και την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιος τις πρόβες για τον ήχο.

 

Όταν ρωτήθηκε, ο Townsend απάντησε πως έχει «δύο απόψεις πάνω στο θέμα και είναι αντικρουόμενες, γεγονός που είναι λίγο άθλιο.

 

«Η μουσική βιομηχανία είναι πραγματικά δύσκολη. Τα έξοδα μου για να [είμαι μουσικός/ παραγωγός] είναι εξωφρενικά! Πρέπει να πληρώνουμε γύρω στις 14000 δολάρια το μήνα απλά για να λειτουργούμε.

 

«Δεν περιοδεύσαμε για έναν χρόνο, οπότε έπρεπε να βρω 14 χιλιάρικα το μήνα απλά για να συνεχίσουν όλα ομαλώς. Έπειτα, όταν όντως περιοδεύσαμε, ήταν τόσο γα***ένα δαπανηρό. Χίλια δολάρια το άτομο για να πετάμε στις πιο οικονομικές θέσεις από το Vancouver…

 

«Πολλές φορές, οι οπαδοί ίσως να θεωρούν πως τα συγκροτήματα έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους κάνοντας απλά ένα meet-and-greet. Αν δεν το κάνουμε, όμως, πολύ απλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Δεν είναι ότι τα κάνουμε και μετά στο τέλος της περιοδείας παίρνουμε ένα bonus. Από την άλλη πλευρά, αν είσαι σε ένα συγκρότημα και είσαι υπερευαίσθητος στην ενέργεια των ανθρώπων, όπως πιστεύω και για μένα, τα meet-and-greet σε εξαντλούν απίστευτα. Όχι επειδή δε θέλεις να συναντάς ανθρώπους, αλλά επειδή, για να το κάνεις σωστά, πρέπει να αφοσιώνεσαι και να είσαι παρών και έτοιμος να μιλήσεις στους ανθρώπους και να δεχτείς ενίοτε υπερβολικούς επαίνους ή κριτικές, και πρέπει να είσαι αρκετά δυνατός συναισθηματικά για να μην επηρεαστείς από κανένα απ’ τα δύο… Θέλω να πω, γίνεται γι’ αυτούς. Πληρώνουν για εκείνη τη στιγμή και η δουλειά σου είναι να είσαι παρών και αυτό είναι μια πραγματική πρόκληση σε μια περιοδεία.

 

«Αν πιστεύετε ότι τα meet-and-greet είναι εξ ορισμού γελοία, τότε δεν πρόκειται ποτέ να σκεφτείτε το παραπάνω.

 

«Κάποια συγκροτήματα είναι του στυλ, ‘Γ**α το, ελάτε να μας συναντήσετε στο μπαρ’. Ποτέ δεν πηγαίνω στο μπαρ και, όταν θα πάω στο μπαρ, σας παρακαλώ να μη μου μιλήσετε, αφού θα είμαι εκεί για να δω τους φίλους μου.

 

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο για εκείνα τα πακέτα, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τα κατακρίνουν».

 

Τα meet-and-greet επί πληρωμής έχουν αρχίσει να παγιώνονται στη ρουτίνα της περιοδείας και θεωρούνται από πολλούς καλλιτέχνες ως αναγκαίο κακό προκειμένου να επιβιώσουν. Άλλοι μουσικοί αντιτίθενται στη λογική των meet-and-greet για ηθικούς λόγους, υποστηρίζοντας πως ευνοούν τους πλουσιότερους οπαδούς εις βάρος των φτωχότερων. Με την ίδια λογική, πολλοί άνθρωποι τα θεωρούν καθαρή εκμετάλλευση, από τη στιγμή που οι καλλιτέχνες γνωρίζουν πόσο πρόθυμοι είναι κάποιοι νεαροί τους οπαδοί να καταβάλλουν το οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν το είδωλο τους.

 

Τον περασμένο χρόνο, ο frontman των Y&T, Dave Meniketti, είχε δηλώσει την ξεκάθαρη εναντίωση του στα meet-and-greet, λέγοντας μάλιστα πως «εμείς πρέπει να τους πληρώνουμε». Είχε προσθέσει πως «οι οπαδοί μας είναι αυτό που πραγματικά αξίζει. Είναι οι άνθρωποι που μας βοηθούν να συνεχίζουμε. Εκείνοι είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική».

 

Κλείνοντας, ο πρώην μπασίστας των Metallica, Jason Newsted, είχε ταχθεί κι αυτός κατά των meet-and-greet, στρέφοντας τα πυρά του κατά των Kiss. Είχε, μάλιστα, πει πως «θα πλήρωνα για να συναντήσω ένα από τα παλιά μου ινδάλματα από το χώρο του αθλητισμού, ή για κάτι όπως οι γάτες από το Orioles του 1970. Θα έδινα μερικά χρήματα γι’ αυτά, αλλά δε θα έδινα ποτέ λεφτά για τον Gene Simmons».

Comments