Θοδωρής Δημητρίου (ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ) στο Rock Overdose:” Είμαστε όλες οι επιρροές μας, τα ακούσματα και οι ήρωές μας, μαζί με το δικό μας αποτύπωμα”.

Έναν χρόνο μετά την επιστροφή της στα μουσικά δρώμενα, η θρυλική ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει ραντεβού μαζί μας στο Gagarin 205, στις 7 Δεκεμβρίου, για να μας παρουσιάσει μεταξύ των άλλων και νέο υλικό. Ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί η επανέκδοση του 1ου και του 4ου άλμπουμ της μπάντας (“Μυστικοί Κήποι” και “Χρώματα”) σε βινύλιο με επιπλέον ακυκλοφόρητο υλικό. Οι προσδοκίες για τους fans είναι μεγάλες, γιατί όπως φαίνεται θα ζήσουμε …Λευκά Χριστούγεννα! Το Rock Overdose και ο  Βαγγέλης Αναστασίου είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον frontman/στιχουργό (και πολλά ακόμα) της μπάντας Θοδωρή Δημητρίου, και του ζητήσαν να τους λύσει 10 απορίες. Ιδού:

 

 

 

 

Rock Overdose: Από τη μία διακινείτε τη μουσική σας μέσω του διαδικτύου (https://lefkisymphonia.bandcamp.com) και από την άλλη ετοιμάζετε επανακυκλοφορία των Μυστικών Κήπων και των Χρωμάτων σε βινύλιο. Εσείς τι προτιμάτε ανάμεσα στην “άυλη” μορφή της μουσικής και στην παραδοσιακή, “απτή” κυκλοφορία της;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Προτιμάμε την παραδοσιακή μορφή, ειδικά το βινύλιο. Οι εκδόσεις βινυλίου των “Μυστικών Κήπων” και των “Χρωμάτων” θα διατίθενται άλλωστε και από το bandcamp του group. Η άυλη μορφή της μουσικής εξυπηρετεί περισσότερο την προώθηση και διάδοση της δουλειάς του καλλιτέχνη, αλλά και τη γνωριμία και επαφή του με το κοινό, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να κάνει τις επιλογές του σχετικά με το ποιό άλμπουμ θέλει να έχει στη δισκοθήκη του και να επανέρχεται σε αυτό ακούγοντας τη μουσική, διαβάζοντας τους στίχους, ταξιδεύοντας με το εξώφυλλο και το artwork.

 

1986 Lefki Symphonia Prosopa Magazine – photo by Daniel Anast

 

 

Rock Overdose: Μπορείτε να θυμηθείτε το πρώτο τραγούδι που γράψατε;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Μετά από ένα διάστημα πειραματισμού με διαφορετικές μουσικές φόρμες (κλασσικό rock, blues, funk, ψυχεδέλεια, new wave) και αγγλικό στίχο, περάσαμε σε πιό συγκεκριμένες ιδέες που μας ωθούσαν σταδιακά να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε το δικό μας προσωπικό ύφος που επιδιώξαμε να βασίζεται πια αποκλειστικά στον ελληνικό στίχο. Οι ‘Μυστικοί Κήποι’, η ‘Ηχώ Του Πόθου’ και κάποια ακόμα που παραμένουν ακυκλοφόρητα ήταν από τα πρώτα μας τραγούδια.

 

 

 

Rock Overdose: Ποια ήταν η αγαπημένη σας μπάντα όταν ξεκινούσατε και ποια είναι σήμερα;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Οι Doors, oι Velvet Underground, οι Love και τα αμερικάνικα και βρετανικά ψυχεδελικά συγκροτήματα των 60s και late 70s, kraut rock, το progressive rock, Led Zeppelin και Black Sabbath, punk (Sex Pistols, Clash, Damned, Dead Kennedys) και post punk (Joy Division, Magazine, Cure, Siouxsie and the Banshees, the Sisters of Mercy, Echo and the Bunnymen). Αργότερα προστέθηκαν τα group του grunge, επίσης doom, stoner, black metal.

 

Tέλος, τα προγενέστερα, τα σύγχρονα με εμάς ελληνικά συγκροτήματα και κάποια σχετικά καινούργια από το συνολικό φάσμα του ελληνικού ροκ. Τα ίδια ακούμε και τώρα.

 

 

 

Rock Overdose: Πόσο έχει αλλάξει η θεματολογία των τραγουδιών σας όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  H θεματολογία των στίχων μου παραμένει η ίδια στον πυρήνα της. Από αυτόν τον πυρήνα πηγάζουν σκέψεις και συναισθήματα, που όλο αυτό το διάστημα που γράφω για το γκρουπ συνεχίζουν  να περιστρέφονται κυριότερα γύρω από το δίπολο του έρωτα και του θανάτου αλλά και της προσπάθειας διαφυγής, της μοναξιάς και της ελευθερίας. Θέματα που στο πέρασμα των χρόνων δεν έχουν εξαντληθεί ή ακόμα και κατανοηθεί μέσα στην πολυπλοκότητά τους, από την ανθρώπινη καρδιά και τον ανθρώπινο νου. Και αυτή η αναζήτηση είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.

 

Στο μουσικό κομμάτι, πάντα μας άρεσε η εξερεύνηση καινούργιων ήχων, ασυνήθιστων μουσικών θεμάτων και ρυθμικών στοιχείων τα οποία μεταφέραμε στη μουσική μας μέσα από τα ατομικά δημιουργικά φίλτρα του κάθε μέλους του γκρουπ. Σκοπός μας πάντα ήταν και παραμένει να μας αρέσει αισθητικά το αποτέλεσμα και να προχωράμε μπροστά, ανοίγοντας δρόμους για το επόμενο μουσικό μας πείραμα.

 

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν “κρυφά νοήματα” στα τραγούδια σας;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Αυτό είναι κάτι που θα το συλλάβει ή όχι ο ακροατής που θα ασχοληθεί αρκετή ώρα και θα αφιερώσει αρκετά ακούσματα στα κομμάτια μας. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες των στίχων από τους ανθρώπους που παρακολουθούν την πορεία του γκρουπ και πάντα θα υπάρχουν. Κάποιες ερμηνείες θα συμπίπτουν για κάποια άτομα που βρίσκονται σε παρόμοια φάση στη ζωή τους ή σε παρόμοια φάση με αυτή που βρισκόμουν εγώ όταν τους έγραφα ή και τώρα που τους ερμηνεύω.

 

Ο τρόπος που γράφω ηθελημένα αφήνει όλα τα πεδία ανοιχτά για να ανακαλυφθούν νέα ή κρυμμένα νοήματα ή να δοθούν νέες ερμηνείες συνυφασμένες με το σήμερα, με το παρελθόν αλλά και με το όραμα του μέλλοντος που μπορεί να έχει ο καθένας ή και να μην έχει. Ίδιος είναι και ο τρόπος που γράφουμε και παίζουμε μουσική. Με ελευθερία και με συναισθηματική και ψυχολογική ένταση.

 

 

 

Rock Overdose: Ποιο τραγούδι (που δεν είναι δικό σας) υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε σε live διασκευή από τη Λευκή Συμφωνία;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Θα ήθελα να παίζαμε ξανά το Venus In Furs των Velvet Underground που είχαμε διασκευάσει παλαιότερα. Επίσης θα μου άρεσε να διασκευάσω το Marian των Sisters of Mercy (σ.σ. ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΝΑΙ!) και το Waiting For The Sun των Doors. Αλλά το βλέπω δύσκολο αφού αυτό το καιρό  γράφουμε και προβάρουμε καινούργια τραγούδια.

 

 

Rock Overdose: Το διαδίκτυο ευνοεί την υπερπροσφορά.  Πόσο πιστεύετε ότι αυτό αλλάζει την αντίληψη του κόσμου για τη μουσική;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Το βλέπω θετικά, με την έννοια ότι προς το παρόν υπάρχει μια μεγάλη παγκόσμια βιβλιοθήκη μουσικών έργων αλλά και ταινιών, συναυλιών, γενικότερα καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπου έχουν πια καταχωρηθεί αξιόλογα πράγματα που δεν είχαν ποτέ κυκλοφορήσει ή ακουστεί στην εποχή τους και που έχουν όλοι πρόσβαση να τα ανακαλύψουν και να βελτιώσουν με αυτά τη γνώση και το αισθητικό κριτήριό τους.

 

Η πληροφορία είναι σχετικά ελεύθερη και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν αξίζει να δώσει τα  χρήματά του ή το χρόνο του για να ασχοληθεί πιό βαθιά με την δουλειά ενός καλλιτέχνη ή ενός γκρουπ αγοράζοντας σε φυσική μορφή το έργο του και υποστηρίζοντας και υλικά την καλλιτεχνική του εξέλιξη και ίσως και την βιοποριστική  δυνατότητα που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος μέσα από την τέχνη του.

 

 

Rock Overdose: Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον που δεν την έχει ακούσει ποτέ;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Από την αρχή της πορείας μας όταν ακόμα ετοιμάζαμε τα πρώτα μας κομμάτια, αλλά ακόμα και σήμερα, μετά από τέσσερα άλμπουμ, πολλές συναυλίες, μια επανασύνδεση που ακόμη διαρκεί και ενώ βρισκόμαστε στο κατώφλι της δημιουργίας ενός νέου δίσκου, προτιμούμε να μιλάει αντί για εμάς η μέχρι σήμερα μουσική και στιχουργική μας δημιουργία.

 

Είναι δύσκολο να εκφράσουμε με λόγια και να κατηγοριοποιήσουμε τις συνεχείς μουσικές μας αναζητήσεις για πρωτότυπο ηχητικό αποτέλεσμα και την διαρκή προσπάθεια μετάλλαξης όλων αυτών των πολλών μουσικών μας επιρροών στο δικό μας προσωπικό ήχο. Είμαστε όλες οι επιρροές μας, τα ακούσματα και οι ήρωές μας, μαζί με το δικό μας αποτύπωμα στον ουρανό του ροκ σύμπαντος.

 

 

 

Rock Overdose: Στο Gagarin 205 στις 7/12 θα ακούσουμε ακυκλοφόρητο υλικό. Είναι νέα τραγούδια ή κάποια που υπάρχουν από παλιότερα και δεν τα έχουμε ακούσει ακόμα;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Είναι νέα τραγούδια.

 

 

 

Rock Overdose: Τι θα θέλατε να σκέφτονται οι fans για τη Λευκή Συμφωνία;

 

Θοδωρής Δημητρίου:  Λευκή Συμφωνία είναι πάθος, συναίσθημα, μέχρι τέλους και χωρίς όρια κατάδυση μέσα στα σκοτάδια και τα άγνωστα βάθη της ψυχής.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Βαγγέλης Αναστασίου

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το επίσημo site της μπάντας (http://lefkisymphonia.gr και https://www.facebook.com/lefkisymphonia/)

 

 

 

Comments