Καθηγήτρια Μουσικής Λυκείου απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να διδάξει οτιδήποτε άλλο εκτός από HEAVY METAL!

Η ζωή και η τέχνη πάνε συνήθως πακέτο ή καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε πως η ζωή χωρίς την τέχνη είναι «πακέτο». Μια μηχανιστική διαδικασία, που ο σκοπός της είναι η δημιουργία μιας στείρας ομοιομορφίας, κατάλληλης μόνο για… τούβλα κάποιου κινηματογραφικού «wall». Αλλά, ακόμα και «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» και το «School of Rock», σίγουρα είχα κάποιο πρότυπο στην καθημερινή ζωή, δημιουργώντας παράλληλα έμπνευση για πιο ανθρώπινους τρόπους διδασκαλίας. Αλλά υπάρχει ήδη κάποιος που ενσαρκώνει τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες και των δύο ταινιών, σε μια προσωπικότητα.

Πρόκειται για την Shirley Armstrong, η οποία ήταν καθηγήτρια μουσικής στο Sherman High School της μικρής πόλης  Appleton, στην πολιτεία Wisconsin. Όπως πληροφορούμαστε από το Heavier Metal και το άρθρο του Storm McMichaels, ήταν καθηγήτρια μουσικής ως την περασμένη Παρασκευή, όταν απολύθηκε μετά από πάνω από 3 δεκαετίες στην υπηρεσία της ιδανικής εκπαίδευσης.  Η αιτία της απόλυσής της ήταν η άρνηση της να τηρήσει αυστηρά το πρόγραμμα σπουδών, όπως αυτό ορίζεται από την σχολική περιφέρεια. Που κολλάει όμως η είδηση αυτή σε ένα rock/metal Music Webzine; Η απάντηση είναι απλή, η κα. Armstrong δίδασκε στο μάθημα της μουσική των Slipknot, Slayer, Lamb of God και Metallica, αναφέροντας μερικά ονόματα ενδεικτικά. Κάτι που μάλλον δεν προέβλεπε το πρόγραμμα των σπουδών.

Ο θηλυκός Jack Black στο ρόλο του Dewey Finn, αντί να εξετάζει τους μαθητές της στην ιστορία της κλασικής μουσικής και της jazz, όπως όριζε η σχολική περιφέρεια, δίδασκε το «σωστό headbanging» και τους κανόνες συμπεριφοράς στο «mosh pit». Καθώς η καθηγήτρια αυτή ήταν δηλωμένη metalhead και σε καθημερινή βάση φορούσε μπλούζα Slayer την ώρα της διδασκαλίας.

«Ήξερα ότι υπήρχε πρόβλημα, όταν ο διευθυντής Woolard  με επέπληξε, ενώ έδινα στα παιδιά έξτρα κίνητρο για να πάνε στην συναυλία των Slipknot. Τα παιδιά χαμογέλασαν. Πήγαμε κανονικά μπροστά στην σκηνή, όπως κάνω κάθε φορά που πάω να δω μια μπάντα και ας είμαι κοντά στα 65» δήλωσε στο τοπικό κανάλι η WZKX TV η κα. Armstrong.

Αλλά αυτό που είναι σημαντικό, είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μαθητές έχουν επικροτήσει την πρωτότυπη διδασκαλία , δίνοντάς πολύ υψηλή βαθμολογία στην αξιολόγησή τους για τους καθηγητές. Μια από τις τακτικές διδασκαλίας της ήταν, οι μαθητές να σχηματίζουν  «circle pit» γύρω από όποιον μαθητή λαγοκοιμόταν στην τάξη, για να ξυπνήσει για τα καλά. Πέρσι εξόργισε το διοικητικό προσωπικό γιατί έβαλε έκθεση με θέμα  “Why Crowd Killing Is For Pussies” (crowd killing ονομάζεται όταν ξεφεύγεις από τα όρια του χορού, μέσα στο moshpit και προσπαθείς να χτυπήσεις όποιον βρεις μπροστά σου και δεν συμμετέχει καν σε αυτό ). Αυτό της κόστισε μια διήμερη διαθεσιμότητα εξαιτίας του πρόστυχου θέματος της έκθεσης.

Όμως, παρά την οριστική της απόλυση, οι μαθητές ελπίζουν να ξαναγυρίσει και να συνεχίζουν να μαθαίνουν για την  heavy metal, μιας που χωρίς αυτήν, κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο στην μικρή πόλη του  Wisconsin.

Comments