ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ στο Rock Overdose:”Θα’ρθουν πολύ καλύτερες μέρες από αυτές που έχουμε γνωρίσει ή ζήσει.”

Ο Κώστας Τουρνάς δεν είναι η πρώτη φορά που μας κάνει τη τιμή να μιλήσει στο περιοδικό μας. Κάθε φορά όμως διακρίνω ένα άνθρωπο σεμνό, σοβαρό, με άποψη, αλλά και με όρεξη έφηβου . Το να πεις πολλά για αυτόν είναι ίσως περιττό, αφού ο μουσικός αυτός είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελληνική μουσική .

 

Κύριες και Κύριοι… Ο Κώστας Τουρνάς

 

Rock Overdose: Κώστα σε καλωσορίζουμε στο Rock Overdose! Μεγάλη η τιμή να σε φιλοξενούμε και πάλι!
Περισσότερο από 40 χρόνια στα μουσικά δρώμενα. Μπορείς να μας πεις πώς νιώθεις για όλα αυτά τα χρόνια της μουσικής σου καριέρας.

 

Κώστας Τουρνάς: Πίστευα πάντα ότι, “ότι δίνεις παίρνεις” κι έτσι πάντα επιχειρούσα να είμαι αληθινός με τους γύρω μου. Aληθινός και προσφέρων, πιστεύοντας πως αυτή η στάση σου επιστρέφει τα ανάλογα. Οσο για το αν το “ότι δίνεις παίρνεις” είναι “κανόνας” και αν επαληθεύεται … ναι επαληθεύεται. Πάντα επιχειρούσα να δίνω το καλύτερο μου στους γύρω μου, στην μουσική που έκανα και πάντα έπαιρνα πίσω από τους γύρω μου τα ανάλογα. Οχι άμεσα και “λογιστικά” αλλά …έπαιρνα.

κωστας τουρνας 2016 μικρος

Rock Overdose: Δεν ξέρω πόσες φορές σου έχουν κάνει αυτή την ερώτηση αλλά μπορείς να μας πεις κάτι για τις μουσικές σου επιρροές όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα σαν ακροατής και μετά σαν σύνθετης.

 

Κώστας Τουρνάς: Οι Beatles, oι Stones…η αγγλική σκηνή των '7Οs αλλά και κάποια αμερικανικά groups πχ CROSBY STILLS NASH & YOUNG μου άρεσαν πολύ να τα ακούω. Tώρα σαν σύνθετης νοιώθω, ότι μάλλον είχα ένα προσωπικό κόλλημα σε κάποιες μουσικές “γραμμές” που στριφογύριζα γύρω τους, με αποτέλεσμα να είναι ίσως πιο αναγνωρίσιμη η μουσική που έγραφα. Έτσι γίνεται ίσως το ελάττωμα, προσόν.

 

Rock Overdose: Εποχή της μπάντας POLL. Τι θυμάσαι από εκείνα τα χρόνια, και αν μπορείς, να μας πεις πώς βρήκες το όνομα POLL.

τουρνας πολλ 2016 3

Κώστας Τουρνάς: Πρωτόγνωρα συναισθήματα και συγκινήσεις …αθωότητα και ορμή σε ένα ανεξερεύνητο μουσικό περιβάλλον. Το όνομα βρέθηκε μετά από “τυφλά” χτυπήματα σε ένα Αγγλοελληνικό Λεξικό.

 

Rock Overdose: Αμέσως μετά το κεφάλαιο των POLL, βρέθηκες μόνος σου, κυκλοφορώντας ένα καταπληκτικό δίσκο, με τον τίτλο “Απέραντα Χωράφια”. Τι θυμάσαι από εκείνη την κυκλοφορία;

 

Κώστας Τουρνάς: Απίστευτος ενθουσιασμός και οργασμός δημιουργικότητας. O νους δεν είχε εμπόδια, έφευγε όπως είπα και πριν σε ανεξερεύνητους δρόμους ….χαρά.

https://youtu.be/XmATf8gTgT0

Rock Overdose: Σε ότι αφορά στη προσωπική σου σχέση με τη μουσική, πως την αντιμετωπίζεις; Είναι μια δημιουργική διέξοδος για εσένα;

 

Κώστας Τουρνάς: Είναι θεραπεία, χαρά, εκπαίδευση ζωής, διέξοδο από πολλά καθημερινά …ταξίδι που σπάνια δεν είναι ενδιαφέρον…..

Rock Overdose: Tα τραγούδια σου τα διακρίνει ένα ήθος και μια σεμνότητα κατά τη γνώμη μου. Συμφωνείς ;

 

Κώστας Τουρνάς: Ήθος δεν ξέρω…. όμως συνήθως όσο κι’αν αναφέρονται σε προβλήματα μας, έχουν και μικρές ανεπαίσθητες ή και ευδιάκριτες “λύσεις”. Μου αρέσει να μιλάω για “ανομολόγητα” και “αληθινά”.

 

Rock Overdose: Υπήρξε εποχή που κυνήγησες το 'σουξέ' και όχι τα τραγούδια ψυχής , και εάν 'ναι' νομίζεις ότι είναι κακό αυτό;

 

Κώστας Τουρνάς: Ποιος δεν χάνει την ψυχραιμία του κάποια στιγμή; Kαι βέβαια επιχείρησα αλλά με παταγώδη αποτυχία βέβαια….

 

 

Rock Overdose: 'Αποτυχία' Την έχεις βιώσει ποτέ, και εάν 'Ναι' πως την διαχειρίστηκες ;

 

Κώστας Τουρνάς: Αποτυχία δεν ένοιωσα ποτέ …με την έννοια της επιβάρυνσης, ένοιωθα όμως καθυστερήσεις, αναβολές ή και στασιμότητα. Επειδή όμως είμαι άνθρωπος με μεγάλη ανοχή για τα πάντα, δεν χρειάζονταν κανένας χειρισμός.

 

Rock Overdose: Είσαι στα μουσικά δρώμενα πάρα πολλά χρόνια. Σαν άνθρωπος αλλά και σαν καλλιτέχνης έχεις επαναπροσδιορίσει κάποια πράγματα με την πάροδο των χρόνων ;

 

Κώστας Τουρνάς: Ναι την απολυτή ανάγκη ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ και στην μουσική και στην ζωή μας. Πονηρέψαμε όλοι πολύ και.... ζωή δεν έχουμε …ούτε και μουσική πολλές φορές.

 

Rock Overdose: Εάν σου ζητούσα να μας πεις κάποιες χαρακτηριστικές, κάποιες μεγάλες στιγμές της μουσικής σου πορείας, ποιες θα ήταν αυτές;

tournas 2016 2

Κώστας Τουρνάς: Οι POLL, το ‘Γεια σου γεια σου’, ο ‘Αχιλλέας’, Τα “Απέραντα Χωράφια” ….το ‘Κλέβει ο καιρός’, τα “Ντουέτα” …τι να πρωτοθυμηθώ ….πολλές χαρές μέσα στα χρόνια.

 

Rock Overdose: Τελικά είσαι ένας αιώνιος έφηβος;

 

Κώστας Τουρνάς: Στον ψυχισμό μου ΝΑΙ !

 

Rock Overdose: Ποιό είναι το σχόλιο σου για τη πολιτική και οικονομική κατάσταση αυτή την εποχή στη χώρα μας;

 

Κώστας Τουρνάς: Αυτοί που μας παίρνουν τα πάντα για σχεδόν έναν αιώνα,θα έρθουν κάποια στιγμή για δανεικά ! Όσοι ζουν θα με θυμηθούν. Όσο κι’αν παιδευόμαστε ή παιδευτούμε ακόμα, είναι περαστικά, κυρίως γιατί δεν μας αξίζουν. Είμαστε δημιουργικός λαός, καλοπροαίρετος (με τα λάθη μας). Θα περάσουν όλα; Σύντομα; Δεν ξέρω αλλά μάλλον σύντομα ότι κι'αν μεσολαβήσει ακόμα, και θα’ρθουν πολύ καλύτερες μέρες από αυτές που έχουμε γνωρίσει ή ζήσει.

 

Rock Overdose: Μουσικά ξεχωρίζεις κάποια νέα παιδιά και βλέπεις να υπάρχει μέλλον στη μουσική; Γενικότερα υπάρχει μουσική παιδεία;

 

Κώστας Τουρνάς: Οι νεότερες γενιές έχουν απίστευτο ταλέντο …περίσσευμα ….και είναι πολύ πιο μελετημένοι. Και βέβαια έχουμε μέλλον σπουδαίο πιστεύω. Ψυχραιμία χρειάζεται και αθωότητα.

 

Rock Overdose: Ετοιμάζεις κάτι αυτόν τον καιρό είτε δισκογραφικά είτε σε θέμα εμφανίσεων;

 

Κώστας Τουρνάς: Παίζω όσο πιο συχνά και όπου μπορώ ….και γραφώ. Tο τι θα "βγει" και πότε δεν ξέρω να στο πω, όμως, αγαπώ τους ανθρώπους και μάλλον μου το επιστρέφουν.

 

Rock Overdose: Εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose.

 

Κώστας Τουρνάς: Keep Rocking και η ζωή ανταμοιβή αυτούς που “κοίλανε”, γιατί δεν χορταριάζουν.

 

Rock Overdose: Κώστα σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Κώστας Τουρνάς: Εγώ σας ευχαριστώ άλλη μια φορά !

https://youtu.be/NXDf7qWyGak

Comments