Κώστας Καφρίτσας (MIND TERRORIST) στο Rock Overdose:”Στο νέο μας album διατηρήσαμε το metal υπόβαθρο αλλά το εμπλουτίσαμε διακριτικά με death/black στοιχεία”

 

 

Στα πλαίσια της επερχόμενης κυκλοφορίας του νέου concept δίσκου “Spiritual Revolution” των ελλήνων modern metallers MIND TERRORIST, το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον τραγουδιστή και ιδρυτή της μπάντας, Κώστα Καφρίτσα.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια χαρά Κώστα, ελπίζω να είσαι καλά. Πάει καιρός από την τελευταία μας κουβέντα. Πώς αισθάνεστε που κυκλοφορείτε νέο άλμπουμ έπειτα από τέσσερα χρόνια;

 

Κώστας: Γεια χαρά Ζήση! Είμαστε πολύ χαρούμενοι και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας, ήταν μεγάλο επίτευγμα το ότι κατορθώσαμε με τα μέσα που διαθέτουμε εμείς και η εταιρία μας να κυκλοφορήσουμε τη νέα μας δουλειά. Ο τίτλος αυτής είναι "Spiritual Revolution", περιλαμβάνει 9 κομμάτια δυνατού μοντέρνου metal και αναμένεται στις 23 Μαΐου.

 

 

Rock Overdose: Θα μπορούσες να μας περιγράψεις τη διαδικασία ηχογραφήσεων, μίξης και mastering;

 

Κώστας: Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά στούντιο, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Τα ντραμς ηχογραφήθηκαν στα Ferret Home studios στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ, οι κιθάρες και το μπάσο στα Audiolab studios στη Λάρισα, οι φωνές στα Prostudios στη Χάγη της Ολλανδίας, και η μίξη και το mastering έγιναν στη Γερμανία.

 

Το θέμα ήταν κυρίως πρακτικό, λόγω του ότι ζούμε κάποιοι από εμάς στο εξωτερικό, όμως κάναμε μια καλή έρευνα ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο δυνατό από την κάθε διαδικασία. Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρώσουμε την παραγωγή και είμαστε 100% ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

 

 

Rock Overdose: Στιχουργικά κινείστε γύρω από ένα συγκεκριμένο concept. Θα ήθελες να μας περιγράψεις ποιο είναι αυτό και τι σας ώθησε στο να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση;

 

Κώστας: Σε αυτό το άλμπουμ καταπιανόμαστε με την έννοια της Πνευματικότητας, ως μορφή συνειδησιακής αντίστασης και απελευθέρωσης από τη σύγχρονη σκλαβιά στην οποία ζούμε. Η Πνευματική Επανάσταση είναι μια εσωτερική διαδικασία αναζήτησης και βαθμιαίας μεταστροφής, μακριά από τη μολυσματική επίδραση της παγκοσμιοποίησης, του καταναλωτισμού και του σύγχρονου πολιτισμού.

 

Η έννοια της Πνευματικότητας, έχει στοχαστικό-φιλοσοφικό και μεταπολιτικό χαρακτήρα, και δεν περιορίζεται μόνο σε θρησκευτικά πλαίσια. Είναι βιωματική, προϋποθέτοντας κάποια αφετηρία και κάποιο σκοπό, προτάσσοντας την εσωτερική γαλήνη και αρμονία, τη δημιουργία ενός νοητικού τείχους στο σύγχρονο τρόπο ζωής, και την αδιάκοπη αναζήτηση του Εαυτού σε έναν κόσμο ερειπίων. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία σε αυτό το άλμπουμ.

 

Τα εννιά κομμάτια του άλμπουμ είναι στιχουργικά εμπνευσμένα από εννιά βιβλία που προσωπικά με έχουν επηρεάσει, έχουν έκδηλη την έννοια της Πνευματικότητας και αντανακλούν αν θέλεις ένα "μανιφέστο" τόσο αποστροφής στο σύγχρονο κόσμο, όσο και ελπίδας, ότι ο άνθρωπος θα βρει κάποτε τον πραγματικό του προορισμό.

 

 

Rock Overdose: Το στυλ σας γίνεται ολοένα και πιο σκληρό, χωρίς να απουσιάζει σε καμία περίπτωση το μελωδικό στοιχείο, το οποίο χαρακτήριζε ανέκαθεν τη μουσική σας. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που εντοπίζεις ανάμεσα στο "Spiritual Revolution" και στο προηγούμενο "A Moment in Eternity";

 

Κώστας: Είναι σημαντικό το ότι και σε αυτό το άλμπουμ διατηρήσαμε το metal υπόβαθρό μας, έτσι όπως αυτό σχηματοποιήθηκε και στα τρία προηγούμενα άλμπουμ. Θεωρώ ότι η βασική διαφορά έχει να κάνει με τα black/death στοιχεία, τα οποία δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά εμφανίζονται σε κάποια κομμάτια διακριτικά. Το αποτέλεσμα είναι πιο δυναμικό, όμως η μελωδία ανέκαθεν χαρακτήριζε τον ήχο μας, οπότε αυτή η αντίθεση τραχύτητας και μελωδίας είναι που γίνεται πιο έκδηλη. Μια ακόμα διαφορά που εντοπίζω είναι τα τεχνικά σημεία που έχουν προσθέσει λίγη πολυπλοκότητα στον ήχο μας, προσωπικά μου αρέσουν πολύ.

 

Τέλος, ο παραγωγός μας είναι μεν ο ίδιος, όμως έχει πλέον κατανοήσει το πώς πρέπει να ακούγεται η μπάντα, σε τι συχνότητες και γενικά στα κατατόπια στα οποία πρέπει να κινηθεί.

 

 

Rock Overdose: Παραλαμβάνοντας την digital έκδοση του νέου σας album, μου έκανε θετική εντύπωση το καλαίσθητο artwork, ποιος είναι ο συμβολισμός του εξωφύλλου;

 

Κώστας: Για το artwork συνεργαστήκαμε με τον Ricardo, έναν Γερμανό επαγγελματία γραφίστα που είχε αναλάβει και το προηγούμενο άλμπουμ μας. Έκανε όντως πολύ καλή δουλειά και προσωπικά μου αρέσει που πειραματίστηκε με χρωματισμούς που δεν είχαμε υπόψη μας στην αρχή. Στο εξώφυλλο βλέπουμε την εικόνα μιας πολύβουης πόλης, μια σύγχρονη δυστοπία, στο κεφάλι ενός άνδρα, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ο συμβολισμός της απελευθέρωσης. Μιλούμε για τη νοητική απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου κόσμου.

 

 

Rock Overdose: Πώς θα μπορούσε κάποιος να προμηθευτεί τη νέα σας δουλειά;

 

Κώστας: Η δουλειά μας θα είναι διαθέσιμη από το ηλεκτρονικό κατάστημα της OPOS Records και επίσης από το e-shop μας στη σελίδα www.mindterrorist.org. Για την Ελλάδα θα ανακοινώσουμε σύντομα τα δισκοπωλεία από τα οποία θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί το cd μας.

 

 

Rock Overdose: Κώστα, σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου. Οι τελευταίες λέξεις δικές σου.

 

Κώστας: Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για τους Mind Terrorist. Συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε. Για περισσότερες πληροφορίες, οι αναγνώστες σας μπορούν να μας ακολουθήσουν στα social media:

 

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3D2zU2oPVHPCiijfA4GOFH

Youtube: https://www.youtube.com/mindterrorist

Facebook: https://www.facebook.com/onceuponaheartbeat

Instagram: https://www.instagram.com/mind_terrorist

Telegram: https://t.me/mindterrorist

 

 

 

Για το RockOverdose

 

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

Comments