Κώστας Στριφτός (THE ROCKIN’ DEAD) στο Rock Overdose:”Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες μπάντες και καλλιτέχνες κατ’ αναλογία πληθυσμού”.

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων της κυκλοφορίας των Alternative Rockers THE ROCKIN’ DEAD “ Here Comes The Darkness” , αλλά και την επικείμενη εμφάνιση τους στις 2 Ιουνίου στο Temple, είχαν μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον τραγουδιστή της μπάντας Κώστα Στριφτό.

 

Ας δούμε τι μας είπε…

 

 

Rock Overdose: Πρόσφατα συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την κυκλοφορία του album σας “Here Comes The Darkness”. Πες μας μερικά λόγια και εντυπώσεις από την μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος και του δίσκου.

 

Κώστας Στριφτός: Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα και εμείς προσπαθούμε να τον εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούμε! Γενικά θα λέγαμε πως, ΝΑΙ, είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε καταφέρει ως τώρα, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα!

 

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, ο δίσκος που κυκλοφορήσαμε κατά γενική ομολογία άρεσε και έλαβε καλές κριτικές από τα μέσα και τους ανθρώπους του χώρου! Σε αυτό το διάστημα καταφέραμε να διακριθούμε σε διαγωνισμούς σύνθεσης του εξωτερικού με το City Of Sin, όπως επίσης και στον διαγωνισμό συγκροτημάτων του Red FM το 2017.

 

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή όμως είναι η αγάπη και η στήριξη των φίλων και των Fans μας και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό! Χαιρόμαστε που γουστάρουν τη μουσική μας και που έρχονται να διασκεδάσουν μαζί μας στα Live! You are the Best!

 

Χαιρόμαστε επίσης που αυτό το κοινό είναι ανομοιογενές, ένα κράμα από ροκάδες, μεταλάδες,  γκοθάδες αλλά και άλλους που ακούνε new rock, και mainstream pop-rock, κλπ - όλοι βρίσκουν κάτι που τους ελκύει και τους αρέσει!

 

Τέλος παρατηρούμε ότι η μουσική μας αρχίζει να έχει περισσότερη απήχηση σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού, όπως την Ρωσία, την Γαλλία και την Κύπρο.

 

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πώς και πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί όλο αυτό το πράγμα… Στην Ελλάδα του σήμερα, με την υπάρχουσα κατάσταση, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια! Ακολουθούμε λοιπόν το μονοπάτι… και όπου μας βγάλει.

 

 

Rock Overdose: Μίλησε μας λίγο για αυτόν τον δίσκο, τι προσπαθεί να περάσει προς τα έξω, τόσο μουσικά όσο και εννοιολογικά;

 

Κώστας Στριφτός: Θα περιγράψουμε το “Here Comes The Darkness” με μια φράση, που έχει γίνει moto, που χρησιμοποιεί στίχους από τραγούδια μας αλλά και εκφράσεις που ειπώθηκαν από φίλους και κριτικούς όταν  άκουσαν τον δίσκο:

 

«Μια περιήγηση στην πόλη της αμαρτίας, στα σπίτια της φθοράς, της διασκέδασης, της χαράς αλλά και της θλίψης, εκεί όπου το κρασί ρέει άφθονο και η μπάντα παίζει πάντα δυνατά… Μαζί μας, ακολουθούν και οι άγιοι και οι σατανάδες, τσαμπουκαλεμένα κορίτσια, έκπτωτοι άγγελοι και ατίθασες ψυχές… Το σκοτάδι ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ελκυστικό…»

 

 

Rock Overdose: Πρόσφατα κυκλοφορίσατε ένα νέο Video Clip για το τραγούδι ‘Your Truth Is Just A Lie’ μέσα από το “Here Comes The Darkness”. Μιλήστε μας για αυτό.

 

Κώστας Στριφτός: Από την αρχή που γράψαμε τον δίσκο είχαμε πει ότι το ‘Your Truth Is Just A Lie’ θα είναι ένα τραγούδι για το οποίο θα φτιάξουμε video clip. Όταν λοιπόν η στιγμή ήταν κατάλληλη – γιατί θέλουμε τα Video μας να έχουν πάντα κάτι ουσιαστικό να πουν και να δείξουν – το υλοποιήσαμε!

 

Μόλις μάθαμε για την ύπαρξη του ΛΙΜΠΑ rage Room, τον 1ο χώρο στην Αθήνα με δωμάτια θυμού, όπου πας και σπας αντικείμενα για να εκτονωθείς, αμέσως σκεφτήκαμε ότι αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με το story του Your Truth, που μιλάει για την απιστία και είναι ουσιαστικά ένας διάλογος μεταξύ μιας οργισμένης γυναίκας και του συντρόφου της που παραδέχεται ότι την απατά.

 

Οπότε στο video πέρα από τα πλάνα του συγκροτήματος βάλαμε την Άννα μέσα στο δωμάτιο θυμού και την αφήσαμε ελεύθερη να εκτονωθεί αφού πρώτα της είχαμε σπάσει εμείς τα νεύρα, για να μπει στο ρόλο…. Τα γυρίσματα είχαν πολύ γέλιο και νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

 

 

Rock Overdose: Σκέψεις για 2ο δίσκο υπάρχουν; Πιστεύετε ότι θα είναι εύκολο να γράψετε κάτι καλύτερο και να επαναλάβετε την επιτυχία του πρώτου δίσκου;

 

Κώστας Στριφτός: Το “Here Comes The Darkness” θα ολοκληρώσει τον κύκλο του στα τέλη του 2018. Έχει όμως ακόμα πράγματα να δώσει και για αυτό συνεχίζουμε την προώθηση του, και προγραμματίζουμε την κυκλοφορία δύο ακόμα video clip.

 

Από κει και πέρα υλικό για 2ο δίσκο υπάρχει πολύ, και προς το καλοκαίρι θα αρχίσει να στήνεται ο σκελετός και η δομή του. Το Here Comes The Darkness είχε γραφτεί ως το 1ο μέρος μιας τριλογίας οπότε υπάρχει κάποιο έτοιμο concept πάνω στο οποίο θα πατήσουμε.

 

Πλέον έχουμε διαμορφώσει ένα δικό μας χαρακτηριστικό στυλ και ήχο, έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και αυτοπεποίθηση, είμαστε πιο δεμένοι ως συγκρότημα αλλά και ως παρέα και νομίζουμε ότι όλα αυτά θα δώσουν τεράστια δυναμική και το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει το Here Comes The Darkness! Και αν θες, δεν μας επιτρέπεται αυτή την στιγμή να κάνουμε κοιλιά και να γκρεμίσουμε όσα χτίσαμε μόνοι μας με σκληρή δουλειά και θυσίες.

 

 

Rock Overdose: Πως βλέπετε την εξέλιξη της Αγγλόφωνης Ροκ σκηνής στην Ελλάδα; Υπάρχουν προοπτικές  και πόσο εύκολα μπορεί ένα συγκρότημα να φύγει εκτός συνόρων;

 

Κώστας Στριφτός: Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες μπάντες και καλλιτέχνες κατ’ αναλογία πληθυσμού… Η Τέχνη και η μουσική είναι μέσα στην ψυχή των Ελλήνων. Όμως σε μια χώρα όπου πρακτικά δεν υπάρχει καν μουσική βιομηχανία… δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές. Το ταβάνι είναι χαμηλό… και δεν σε αφήνει να σηκώσεις ανάστημα….

 

Θέλει πολύ δουλειά σε συλλογικό επίπεδο από όλα τα συγκροτήματα και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια δυνατή Αγγλόφωνη Ροκ μουσική σκηνή και αντιστρέψουμε την κατάσταση. Δυστυχώς όμως δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι υπάρχει η διάθεση, η θέληση, η κατάλληλη νοοτροπία  από όλους για να επιτευχθεί αυτό… Το υποκριτικό είναι ότι οι περισσότεροι δηλώνουν αλληλέγγυοι!

 

Μουσικά παρατηρείται μεγάλη άνθιση του Αγγλόφωνου Ροκ, και σε συγκεκριμένα είδη υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, όπως το Stoner και το Heavy Rock, που είναι στη μόδα τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς υπάρχει κινητικότητα, θέληση και αρκετό ταλέντο, αλλά τα συγκροτήματα που έχουν την δυναμική να κάνουν κάποιο μεγάλο και ουσιαστικό Life changing break στο εξωτερικό είναι λίγα...

 

Μπράβο σε όσα έχουν αρχίσει να διεισδύουν στις χώρες του εξωτερικού, αισθανόμαστε πραγματικά ότι ανοίγουν τον δρόμο και αρχίζουν να ορίζουν standards. Πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από αυτούς.

 

 

Rock Overdose: Δηλαδή τι πιστεύετε ότι χρειάζεται ένα συγκρότημα ή καλλιτέχνης για να πετύχει και να ξεχωρίσει;

 

Κώστας Στριφτός: Καθοριστικοί παράγοντες είναι η τύχη και το timing, τα όποια δυστυχώς ούτε ελέγχονται ούτε χειραγωγούνται, οπότε ας μιλήσουμε για τους υπόλοιπους παράγοντες για τους οποίους μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς…

 

Οι καλές συνθέσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Η τεχνική ικανότητα  διορθώνεται με μαθήματα και παίξιμο, το δέσιμο διορθώνεται με πρόβες και εμπειρία. Την έμπνευση και την ικανότητα σύνθεσης (δηλαδή τη δημιουργία μουσικής & στίχων) όμως δεν μπορείς να την προκαλέσεις τεχνητά… είτε το έχεις ή όχι.

 

Επίσης πρέπει να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, να το βιώνεις, να το αισθάνεσαι και αυτό που βγάζεις προς το έξω να μην είναι επιτηδευμένο - να είσαι 100% αληθινός – ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό.

 

Φυσικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και το marketing! Όπως έχει πει και Kid Rock, «If it looks good, you'll see it. If it sounds good, you'll hear it. If its marketed right, you'll buy it. But... If its real... you'll feel it… ». Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι Αμερικάνοι που έχουν μουσική βιομηχανία….

 

 

Rock Overdose: Αναφέρατε προηγουμένως ότι το κοινό που σας ακολουθεί είναι ανομοιογενές μουσικά, σε τι ακριβώς οφείλετε αυτό;

 

Κώστας Στριφτός: Ο ήχος μας συνδυάζει πληθώρα μουσικών ειδών και αυτό οφείλετε στις ανομοιογένεια που υπάρχει και μεταξύ των μελών των the Rockin’ Dead. Όλοι μας έχουμε διαφορετικές μουσικές καταβολές και ακούσματα αλλά και ο καθένας μας ακούει μια τεράστια γκάμα ειδών που μπορεί να εκτείνεται από Metal μέχρι Pop.

 

Απλά έχουμε βρει την κατάλληλη ισορροπία και αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στα τραγούδια και τον δίσκο μας. Το ίδιο ισχύει και για εμάς τα μέλη. Συνεπώς μας φαίνεται λογικό να αντανακλάται αυτό και στο κοινό μας.

 

Γενικότερα θα χαρακτηρίζαμε τη μουσική μας ως Rock / Alternative με τον όρο Rock να δηλώνει το ύφος μας και τον όρο alternative να υποδηλώνει την διάθεση πειραματισμού και ανάμειξης μουσικών ειδών.

 

 

Rock Overdose: Ποιοι είναι συνεπώς οι μακροπρόθεσμοι στόχοι των The RockinDead;

 

Κώστας Στριφτός: Η απάντηση μας θα είναι τελείως κλισέ! Στόχος μας είναι η μουσική μας να βρει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο και να καταφέρουμε να γίνουμε ευρύτερα γνωστοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

 

Η μουσική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας! Η διαδικασία της μουσικής δημιουργίας, μας δίνει πνοή, οπότε δεν γίνεται ποτέ να σταματήσει αυτό! Η παρέα έχει δέσει για τα καλά και δεν είμαστε απλά συγκρότημα, είμαστε φίλοι! Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε τρόπο να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την «Ροκ Φαντασίωση»…

 

 

Rock Overdose: Στις 2 Ιουνίου εμφανίζεστε στο Temple, μιλήστε μας σχετικά με αυτό, τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει να σας δει;

 

Κώστας Στριφτός: Προετοιμαζόμαστε για αυτό το μεγάλο Live που θα γίνει στις 2 Ιουνίου σε έναν εξαιρετικό χώρο, το Temple (Ιάκχου 17 στο Γκάζι), στο οποίο θα παίξουμε μαζί με τους φίλους μας, τους Spinball!

 

«Σκοτάδι και σκιές θα γίνουν ένα και θα συνεπάρουν τις αισθήσεις» είναι το moto και είμαστε πεπεισμένοι ότι τόσο οι Fans των The Rockin’ Dead όσο και των spinball αλλά και οι ίδιοι, εμείς τα συγκροτήματα, θα περάσουμε μια βραδιά που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όλους!

 

Η φετινή σεζόν κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! See you all on June 2nd at the Temple!

 

 

Rock Overdose: Ευχόμαστε καλή επιτυχία λοιπόν!

 

Κώστας Στριφτός: Thank you so much! Καλό καλοκαίρι σε εσάς και όλους τους αναγνώστες - keep the rock dose up guys!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Ζήσης Πετκανάς

 

Comments